מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הודעה מוקדמת כזכות קוגנטית שלא ניתן להעביר לבוררות

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

יפים לעניין זה הדברים בע"ע (ארצי) 73/08, יהלומי מסיקה צ'ינו ובניו נ' עראקי יעל, מיום 14.09.2009, כדלקמן: "הלכה פסוקה במשפט העבודה הנה, כי זכויות המוקנות לעובד מכוח חוקי משפט העבודה המגן אינם ניתנים לוויתור, ועל כן אינם יכולים לשמש נושא להסכם בין הצדדים. נכון הדבר, גם להכרעה בדבר קיומם של יחסי עובד-מעביד בין הצדדים, וכן לזכויות המוקנות לעובד מכוח הסכם קבוצי." עוד נקבע בפסיקה כי כאשר מדובר בבוררות על פי הסכם יש להבחין בין זכויות הנובעות מהסכם, אותן ניתן להעביר להכרעתו של בורר לבין זכויות הנובעות מחוקי המגן – זכויות קוגנטיות, אותן לא ניתן להעביר להכרעתו של בורר, משהעברת סוגיות אלה להכרעתו של בורר עלולה לעשות פלסתר את הוראות החוקים השונים המקנים לעובד זכויות שלא ניתן להתנות עליהן.
) שכן, מכתב התביעה בנסיבות דנן עולה כי יש צורך בהכרעה בנוגע לזכויות הנובעות מחוקי של המגן ובכללן שכר עבודה, פצויי פיטורים, פדיון חופשה, הודעה מוקדמת לפיטורים, טענה לתלושי שכר פקטביים.
...
לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה לה, ושקלתי את טענות הצדדים, להלן החלטתי.
סוף דבר: הבקשה לעיכוב ההליכים נדחית.
לפיכך, גם מתייתרת הבקשה לצירוף התאחדות לכדורגל ולכן הבקשה נדחית גם לעניין זה. הנתבעת תגיש כתב הגנה מטעמה עד לתאריך 16.4.19.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

כב' השופט צור פסק את הדברים הנכוחים הבאים, כדלקמן: "אין חולק על תוקפן המחייב של הוראות החוק והתקנונים שהותקנו מכוחו, אלא שהוראות אלה אינן יכולות לעמוד אל מול זכויות הנתונות לעובד במשפט העבודה המגן כלפי מעסיקו. לא מתקבל על הדעת שזכויות קוגנטיות עליהן לא ניתן להתגבר בהסכמה ואשר לגביהן מסורה סמכות שיפוט ייחודית לבתי הדין לעבודה יתבררו במסגרת של "מוסד לבוררות" פנימי של איגוד ספורט זה או אחר.
אפנה שוב לעניין כץ, שם הסביר בית הדין הארצי, כדלקמן: "העיקרון כי אין להעביר לבוררות הכרעה בסכסוך שעניינו זכויות ממשפט העבודה המגן יחול גם על סיכסוך בדבר קיומו של תנאי מוקדם לקיומה של אותה זכות, אם המטרה החקיקתית העומדת ביסוד הזכות המוגנת תסוכל במקרה שההכרעה בתנאי המוקדם תדון בבוררות. כך, למשל, זכותו של עובד לפצויי הלנת שכר מקורה במשפט העבודה המגן ולכן לא ניתן להסכים עליה או להעביר לבוררות. אך ביסוד זכות זו יכולה להתעורר שאלה מוקדמת באשר לעצם הזכות לשכר, נושא שעליו עצמו ניתן להסכים ולכן ניתן להעבירו לבוררות. בקשר לכך ניסח בית המשפט העליון את הכלל לפיו –
ודוק – יודגש כי רכיבי התביעה שאינם ברי-בוררות, לפי מה שנפסק עד כה, בצרוף רכיבי התביעה שלגביהם לא טענה הנתבעת כלל (דמי הודעה מוקדמת, הפרשה על חשבון תגמולים, הפרשה על חשבון פצויי פיטורים), מהוים רוב ניכר של רכיבי התביעה.
...
כמו כן, בעבר קבעה הפסיקה כי הוראות חוק בית הדין לעבודה וחוק הבוררות גוברות על הוראות חוק הספורט, וכך גם יש לפסוק במקרה זה. הכרעת בית הדין בבקשה – לאחר שעיינתי בכלל טיעוני ועמדות הצדדים, ולאחר ששמעתי את טיעוני הצדדים במסגרת הדיון שנערך לפני בית הדין ביום 21.3.2021, החלטתי הינה לדחות את בקשת הנתבעת.
בחינת תכליתם של דיני העבודה וחקיקת המגן אל מול תכלית חוק הספורט, מוליכים בבירור למסקנה שהמקום הראוי לדון בזכויות עובדים מתחום המשפט המגן הוא בית הדין לעבודה ולא מוסדות השיפוט של אגודות הספורט.
לסיכום – לאור כל האמור דלעיל, בקשתה של הנתבעת למחיקת סעדים מכתב התביעה המתוקן, ולהפנייתם של סעדים אלה לדיון בפני המוסד לבוררות של ההתאחדות לכדורגל בישראל, דינה להידחות.

בהליך תביעות בוררות (ת"ב) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה לאישור פסק הבורר הועברה לתגובת הצד שכנגד (גבי) שהגיש "היתנגדות בהולה לאישור פסק הבורר.. ובקשה בהולה לעיכוב ביצוע הליכי שימוע הנגזרים מפסק הבורר חסר התוקף...". במסגרת ההיתנגדות טען גבי כי רו"ח דותן, שהוא רואה החשבון של המשיבים, מעולם לא כיהן כבורר; נטען כי גבי סרב לחתום על שטר בוררין, וכן שמדובר בהכרעה הנוגעת לזכויות קוגנטיות במסגרת יחסי עבודה אשר לא ניתן להעביר להליך בוררות.
עוד ביקש גבי לעכב את הקביעה שבסעיף 4(א) לפסק הבורר, שלפיה עליו לפרוש מהחברה לאחר עריכת שימוע והודעה מוקדמת של חודש ימים.
...
לכן בנסיבות העניין ולאחר ששקלנו את טענות הצדדים ועדויותיהם, הגענו למסקנה שמאזן הנזקים נוטה באופן בולט לטובת המשיבים.
לסיכום נוכח האמור לעיל אנו קובעים כי בהעדר ראיות לכאורה בדבר זכאותו של גבי לסעד המבוקש ונוכח מאזן הנוחות - אין הצדקה למתן צו מניעה כנגד כוונת המשיבים לזמן את גבי לישיבת שימוע.
דין הבקשה להידחות.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בכלל זה נטען כי המחלוקת נסובה על בסיס השכר- שלגביו המחלוקת היא עובדתית באם עבד העובד 20 או 45 שעות שבועיות; פיצוי בגין אי עריכת שימוע - הוראה שאינה קוגנטית; דמי הודעה מוקדמת – מחלוקת עובדתית האם קיבל הודעה מוקדמת ולגבי נסיבות אי הגעת העובד לעבודה בתקופת ההודעה המוקדמת; תשלום בגין שעות נוספות- אין מחלוקת בדבר קיומה של זכות זו, המחלוקת היא מחלוקת עובדתית האם אכן עבד העובד שעות נוספות; וכך לגבי הפרישי שכר מינימום, הפרשות פנסיה ופיצויי פיטורין, ודמי הבראה - אין מדובר בהוראות קוגנטיות אלא בשאלות עובדתיות.
בבג"ץ 760/79 דיין נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד לד(3) 820 (להלן: עניין דיין) הותוותה אמת המידה הבאה (ההדגשות שלי): "מה הדין אם הסיכסוך בין הצדדים אינו רק בדבר זכות הנובעת מהוראת מגן, אלא הוא אף סיכסוך בדבר קיומו של תנאי מוקדם להבטחת אותה זכות ... האם ניתן למסור את ההכרעה בסכסוך זה לבורר? נראה לי כי התשובה על שאלה זו חייבת להמצא במטרה החקיקתית העומדת ביסוד הוראת המגן עצמה. אם מטרה זו תסוכל והוראות החוק ייעקפו אם הצדדים יורשו להסכים ביניהם – ועל כן גם למסור לבוררות – את דבר קיומם של אותם תנאים מוקדמים, כי אז אין הסיכסוך האמור יכול לשמש נושא להסכם, ואף לא לבוררות. לעומת זאת, אם ניתוח המטרה החקיקתית העומדת ביסוד הוראות המגן הקוגנטיות מלמד כי אין בהסכם בדבר קיומם של אותם תנאים מוקדמים כדי לסכל את המטרה האמורה, אין כל צידוק למנוע מהצדדים מלהסכים בעיניין זה ואף הבוררות בו תיתפוס. .... נראה לי, אפוא, כי העיקרון המשפטי אשר חייב להדריך אותנו הוא זה: מקום שחוק מגן יוצר זכות שאינה יכולה לשמש נושא להסכם בין הצדדים (ועל כן גם אינה בת בוררות), אף קיומו של תנאי מוקדם המהוה יסוד לקיומה של אותה זכות אינו יכול לשמש נושא להסכם (ועל כן אף לא לבוררות) בין הצדדים, אם הסכם כאמור עשוי להכשיל את המגמה החקיקתית העומדת ביסוד יצירת הזכות עצמה, או מגמה חקיקתית רלבאנטית אחרת. לעומת זאת, אם ניתוח המטרה החקיקתית העומדת ביסוד הוראות המגן הקוגנטיות מלמד כי אין בהסכם בדבר קיומם של אותם תנאים מוקדמים כדי לסכל את המטרה האמורה, אין כל צידוק למנוע מהצדדים מלהסכים בעיניין זה ואף הבוררות בו תיתפוס..."  בעע (ארצי) 234/08 מועצה דתית – רבנות אזורית – מרום הגליל - הרב דוד אלבז (16.8.09) (להלן: עניין אלבז) ציין הנשיא אדלר כדוגמא שני מקרים בהם נקבע כי לא ניתן להעבירם לבוררות את שאלת דרך סיום יחסי העבודה (פיטורים או התפטרות) כיוון שהכרעה זו תיקבע למעשה את זכאותו של העובד לפצויי פיטורים.
...
טענה גורפת זו אין בידי לקבל, וזאת ממספר טעמים: ראשית, שאלת השלכתה של מחלוקת עובדתית על מסירת סכסוך לבוררות נידונה, בין היתר, בע"ע (ארצי) 73/08 יהלומי מסיקה צ'ינו ובניון בע"מ נ' עראקי (14.9.2009)(להלן: עניין יהלומי מסיקה)) .
מטעמים אלה אין בידי לקבל את טענתה הגורפת של החברה לפיה אופיה העובדתי של המחלוקת בנוגע להיקף העבודה בפועל, כשלעצמו, מחייב העברת העניין לבוררות.
סוף דבר – בקשת רשות הערעור המופנית כנגד החלטת בית הדין האזורי לדחות את בקשת המבקשת לעיכוב הליכים לפי סעיף 5(א) לחוק הבוררות, נדחית.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

סעיף 2 לתקנון קובע, בין היתר, כי למוסד לבוררות וגישור סמכות ייחודית לידון "בכל סיכסוך הנוגע ליחסים החוזיים שבין קבוצה לשחקן ובין שחקן לקבוצה". סעיף 3 לתקנון קובע: "כל סיכסוך המנוי בסעיף 2 לעיל יובא לדיון והכרעה אך ורק במסגרת המוסד לבוררות וגישור." הלכה פסוקה היא שזכויות המוקנות לעובד מכוח משפט המגן אינן יכולות לויתור ולכן אין להעבירן להכרעת בורר, כפי שנקבע בע"ע (ארצי) 73/08 יהלומי מסיקה צ'ינו ובניון בע"מ – עראקי (14.9.2009): "זכויות המוקנות לעובד מכוח חוקי משפט העבודה המגן אינם ניתנים לוויתור, ועל כן אינם יכולים לשמש נושא להסכם בין הצדדים. נכון הדבר, גם להכרעה בדבר קיומם של יחסי עובד-מעביד בין הצדדים, וכן לזכויות המוקנות לעובד מכוח הסכם קבוצי. על כן, הכרעה בדבר קיומה של זכות שאינה ניתנת לוויתור, המוקנית לעובד מכוח חוק או הסכם קבוצי, או בדבר קיומם של יחסי עובד-מעביד אינה ברת בוררות . ויותר מכך, גם כאשר ישנה מחלוקת בעיניין קיומו של תנאי מוקדם להבטחת זכות מכוח משפט העבודה המגן, לא בהכרח ניתן להעבירה לבוררות". כך נקבע גם בבר"ע (ארצי) 47057-06-23 ספורטאי הוד השרון עמותה להתעמלות - דוד בן ברוך (01/08/23) כי "לפי המצב המשפטי הקיים, ועל אף קיומן של הכרעות סותרות בבתי הדין האיזוריים, מוחלת גם ביחס לנתבעים שחל עליהם חוק הספורט ההלכה לפיה זכויות קוגנטיות אינן ניתנות לבירור במסגרת הליכי בוררות (בר"ע (ארצי) 575/09 מועדון הכדורגל הפועל ירושלים - רונן שוויג (15.12.09); ע"ע (ארצי) 791/05 דורון כץ - רועי ספיר (4.5.06); בר"ע (ארצי) 1504/02 הפועל באר שבע - אפרים צבי (5.11.02); ליישום הלכה זו לאחרונה ראו למשל את בר"ע (ארצי) 10092-09-22 מוחמד סלאח - אחוות ריינה, עמותת גיבורי הכדורגל (15.2.23))." במילים אחרות, תביעות שעניינן זכויות קוגנטיות מכוח חוקי העבודה אינן ברות בוררות ולכן הסמכות לידון בהן מסורה לבית הדין, זאת בשונה מזכויות שאינן קוגנטיות.
עילות אלו הנן קוגנטיות בחלקן, שכן הן מעוגנות בחוק שכר מינימום, תשמ"ז-1987, חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001, וחוק הגנת השכר, תשי"ח-1958, כך שלא ניתן להעביר את הדיון בהן למוסד לבוררות, ולא שוכנענו כי למוסד לבוררות יש היתמחות או ידע בכל הנוגע למרבית עילות התביעה שלפנינו.
...
סוף דבר בנסיבות אלה, אין מקום להורות על סילוק התביעה או העברתה למוסד לבוררות של ההתאחדות לכדורגל.
על כן, הבקשה נדחית.
הנתבעת תשלם לתובע את הוצאות הבקשה בסך 2,500 ₪ תוך 30 ימים מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו