מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הודאה בעבירת בנייה ללא היתר; דחיית טיעונים לעונש

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

הנאשם הודה בעובדות כתב האישום ביום 05.12.16 ובקש לדחות את שמיעת הטיעונים לעונש כאשר החל מאותו מועד הוא נעדר מהדיונים שנקבעו לשמיעת הטיעונים לעונש ביום 16.03.17, וביום 14.05.17.
באותו דיון חזר בא כוח המאשימה על טיעוניו לעונש כפי שהובאו לפני בית המשפט ביום 02.07.17 ובקש להוסיף ולהדגיש את חומרת העבירה לאור הקף הבנייה (שטח של 300 מ''ר).
הנאשם ביקש כי בית המשפט יסתפק בעונש הצופה פני עתיד ויפסוק קנס ברף הנמוך מן הנימוקים הבאים: מצבו הכלכלי הקשה של הנאשם, העובדה כי כתב האישום מתייחס לעבירות שבוצעו לפני זמן רב, גילו של הנאשם והעובדה כי הוא אב למשפחה מרובת ילדים וחי מקיצבת הבטחת הכנסה של המוסד לביטוח לאומי, הודאת הנאשם בשלב מוקדם של הדיון, העובדה שהנאשם הבין את חומרת מעשיו והביע צער על כך, נסיבות ביצוע העבירה (אותן לא פירט הנאשם), שתוף פעולה עם חוקרי המאשימה, עברו הנקי של הנאשם בתחום התיכנון והבנייה, העובדה כי זו הסתבכותו הראשונה של הנאשם בתחום התיכנון והבנייה, נסיבותיו האישיות והמיוחדות של הנאשם ומצבו הכלכלי, העובדה כי לא מדובר במעשים במדרג הגבוה של העבירות בהן הורשע הנאשם והעובדה כי הטלת קנס גבוה עלולה להכביד ולפגוע פגיעה כלכלית קשה בנאשם ובבני משפחתו.
בעיניין זה ראוי להפנות למדיניות שנקבעה בפסיקת בית המשפט העליון בעיניין תופעת הבנייה הבלתי חוקית בישראל, אשר מחייבת נקיטת יד קשה : "כפי שנקבע לא אחת, עבירות התיכנון והבניה הפושות בארצנו, הגיעו לכדי רמה של "מכת מדינה", דבר המחייב נקיטת יד קשה נגד העבריינים.
...
לאור מתחם העונש שקבעתי, ובהתחשב בנסיבות אשר הבאתי לעיל, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: קנס בסך של 45,000 ₪ או 6 חודשי מאסר תמורתו.
אני מורה לנאשם לחתום תוך 14 ימים מהיום על התחייבות כספית על סך של 20,000 ש"ח וזאת להימנע למשך תקופה של שנתיים מהיום מביצוע אחת העבירות לפי פרק י' לחוק התכנון והבניה.
אני מורה לנאשם להרוס את המבנה שבנה כפי המתואר בכתב האישום ולהימנע מהשימוש במבנה ובמקרקעין ללא היתר כדין.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים חדרה נפסק כדקלמן:

ביום 2.11.22 נשמעו טיעוני הצדדים לעונש והדיון נדחה למתן גזר דין.
עוד חזרו הנאשמים על נסיבות המהותיות שיש בהן כדי להביא להקלה בעונשיהם: מגפת הקורונה; היתר בניה סופי עבור השטחים נשוא כתב האישום היתקבל קודם להגשת כתב האישום; איכלוס הנכס רק לאחר טופס 4; תאום הבנייה לתב"ע שחלה על המקרקעין; אי הפקת רווחים בפועל; הודאת הנאשמים ובכך חיסכון בזמן שפוטי יקר.
לפיכך, לא ניתן לקבל את טענתה המאוחרת המועלית עתה בדיעבד – לאחר הרשעה בכתב האישום, לאחר טיעונים לעונש ובטרם גזירת הדין – שבמסגרתה מנסה המאשימה להציג את כתב האישום ככולל "3 מקרים שונים של בנייה ללא היתר כדין" המהוים שלוש עבירות של בנייה ללא היתר.
...
סעיף 243(ב) קובע אפוא מפורשות כי גובה הקנס המקסימלי שניתן להשית הוא הקנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, קרי 226,000 ₪ בתוספת קנס לפי סעיף 245.
לאור כל המפורט לעיל, אני קובעת כי הקנס המקסימלי שניתן להשית על כל אחד מהנאשמים מסתכם ב – 678,000 ₪ המורכב משני קנסות בגובה 226,000 ₪ בגין העבירות של אי קיום צו מנהלי, ועוד קנס בגובה 226,000 ₪ בגין ביצוע עבודה אסורה כאמור.
בהתחשב בכל האמור לעיל וכן ברמת הענישה הנוהגת, מצאתי לקבוע מתחם עונש כולל למכלול העבירות בהן הורשעו הנאשמים, הכולל קנס הנע בשיעור שבין 400,000 ₪ ל – 600,000 ₪ וכן ענישה הצופה פני עתיד.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המערער נדון במסגרת גזר הדין לעונשים של מאסר על תנאי של 3 חודשים למשך שנתיים והתנאי כי לא יבצע בתקופה זו עבודה אסורה במקרקעין או הפרת צו בימ"ש לפי החוק ויורשע עליה; קנס בסכום של 120,000 ₪ או 600 ימי מאסר תמורתו (כאשר הקנס ישולם ב-50 תשלומים); התחייבות בסכום של 70,000 ₪ להמנע במשך שנתיים מבצוע עבירה של עבודה אסורה, שימוש אסור או הפרת צוים לפי החוק; תשלום כפל אגרה בסכום של 31,360 ש"ח אשר ישולם למשרדי המאשימה תוך 6 חודשים; ניתן צו להרוס את הבניה נשוא כתב האישום המתוקן ואיסור להשתמש בה. בשל כוונת המערער להסדיר את הבניה נקבע שהצווים ייכנסו לתוקף 8 חודשים מיום גזר הדין אלא אם יקבל היתר כדין.
בימ"ש הורה על רישום הערת אזהרה בפנקס המקרקעין בדבר הצוים הנ"ל. הרקע לערעור: כאמור, המערער הורשע על פי הודאתו בעבירות הנ"ל בגין ביצוע עבודות בניה ללא היתר כדין של בית למגורים בכפר כמאנה המערבית בשטח של 485 מ"ר במקרקעין שנמצאים בייעוד למגורים.
כמו כן, בכל הנוגע לצוו ההריסה ואיסור השמוש שניתן, בפסיקה נקבע כי אל לו לבית המשפט ליתן יד לבניה בלתי חוקית, בודאי לא להניח לה להימשך עד אין קץ. הכלל הוא שצו ההריסה יבוצע במועדו וכי בית המשפט לא ייעתר לבקשה לדחיית המועד לבצוע, אלא במקרים חריגים ויוצאי דופן, כגון שהיתר הבניה מצוי בהשג יד ועיכוב טכני הוא שמעכב את קבלתו.
...
דיון ומסקנות: לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, את המסמכים שצורפו ואת גזר הדין של בימ"ש קמא הגעתי למסקנה כי יש לדחות את הערעור נגד גזר הדין מהטעם שלא נפל בו כל פגם המצדיק התערבות.
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הטיעונים לעונש נשמעו בפני ביום 12.2.2023.
בחינת מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות מסוג זה, מלמדת כדלקמן: בתו"ב 44280-05-21 ועדה מקומית לתיכנון ובנייה רמת גן נ' זולטן גלעדי [פורסם בנבו] (17.1.2022) הורשע הנאשם לפי הודאתו בעבירות שימוש אסור ובנייה ללא היתר לפי סעיפים 243(ה) ו – 243(ו)(2) לחוק התיכנון והבנייה בכך שהוסיף תוספות בנייה בשטח מיצטבר של 28 מ"ר ללא היתר ופיצל דירה שגודלה 110 מ"ר לשלוש יחידות דיור נפרדות.
בית משפט השלום גזר על כל אחד מהנאשמים 25,000 ₪ ובית המשפט המחוזי דחה את העירעור על העונש תוך חיוב המערערים בהוצאות משפט בגובה 1000 ₪ תוך הדגישו את חומרת העבירות על חוק התיכנון והבנייה בעיקר לאחר תיקון 116 לחוק.
...
משכך אני קובעת כי עוצמת הפגיעה בערכים המוגנים בנסיבות מקרה זה היא בינונית בהתחשב בגודל הנכס והעובדה כי השימוש האסור בנכס לא הופסק.
נוכח כל האמור לעיל ולאחר שלקחתי בחשבון את כלל השיקולים ובשים לב לענישה הנוהגת, אני סבורה שיש למקם את הנאשם בנסיבותיו קרוב לרף הנמוך של המתחם שנקבע על-ידי.
סוף דבר לאור האמור לעיל, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: קנס בסך 18,000 ₪ אשר ישולם ב-10 תשלומים, חודשיים שווים ורצופים החל מיום 21.4.2023 ובכל ראשון לחודש שאחריו.
עוד אני מורה כי צווים אלה יירשמו בפנקסי המקרקעין.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים ירושלים נפסק כדקלמן:

לטענת הנאשם קיים הליך תיכנוני מיתקדם ואף התבקשו על ידו דחיות על מנת להגיע למועד הטיעונים לעונש בשלב תיכנוני מיתקדם.
שלישית, הנאשם טען כי העבירה בוצעה בדירה כעשור לפני רכישתה וכי פעל לאורך השנים בניסיון להכשירה ואף פעל להמנע משימוש בשטח הצבורי שסיפח לדירתו בדרך של בניית קיר ויצירת "שטח כלוא". בהקשר זה יש לציין כי הנאשם טען לקיומו של הליך הכשרה וכתמיכה לטענתו הפנה למסמכים שהוגשו על ידו לתיק יחד עם בקשות דחייה.
בהיתחשב בהודאת הנאשם, בנסיבות ביצוע העבירה, כשתוספת הבניה נעשתה על ידי קירוי תא שטח בבניין משותף, בכך שהנאשם הקטין הנזק מבצוע העבירות והרס תוספת הבניה עוד בשנת 2018, חלוף הזמן ונסיבותיו האישיות של הנאשם - הושתו 5,000 ₪ קנס והתחייבות.
בתו"ב (י-ם) 27598-085-17 מדינת ישראל נ' משה שטרית (22.5.19) הורשע הנאשם בעבירה לפי סעיפים 145(א) ו-204(א) לחוק בגין שימוש בתוספת מחומר קל בשטח של כ-24 מ"ר ברחוב הע"ח 22 בירושלים שנבנתה שלא כדין.
בתו"ב (י-ם) 67961-06-16 מדינת ישראל נ' יצחק לוי (18.5.20) הורשע הנאשם בעבירת שימוש בבניה קלה בשטח של 30 מ"ר וגדר אבנים בחצר ופח בשטח 35 מ"ר. בית המשפט השית עליו קנס בסך 3,000 ₪, כאשר נקבע שמיתחם הענישה ההולם לגבי מבנה המגורים הוא בטווח שבין 100 ל-300 ₪ למ"ר. בתו"ב (י-ם) 31561-06-20 מדינת ישראל נ' יוסף אלנקרי (12.6.23) הורשע הנאשם בעבירה לפי סעיפים 145(א) ו-204(א) לחוק בגין שימוש במרפסת ללא היתר בשטח של כ-12 מ"ר בירושלים.
...
לפיכך, דין הטענה להידחות.
בהתאם לכך, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: הנאשם ישלם קנס בסך 6,000 ₪, אשר ישולם ב-10 תשלומים חודשיים שווים, החל מיום 10.11.23 ובכל 10 לחודש שלאחריו.
אני מורה לנאשם להרוס או להכשיר את הבניה מושא האישום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו