מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ההבחנה בין העדר גילוי להטעיה

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אכן, בפרשנותו של סעיף 7 יש להזהר מפני עיקור ההבדל בינו לבין סעיף 8 בחוק, ומפני החלה של סטאנדרט אובייקטיבי על התובע הפוטנציאלי.
בנסיבות כאלה – לא ניתן לקבוע, כפי שנידרש מכוח סעיף 7 לחוק ההתיישנות, כי העידר הגילוי על ידי פלג נבע מכוונתו להטעות את החברה ולמנוע ממנה לתבוע אותו.
...
העובדה שמעמדו של המבקש כבעל מניה נשלל ממנו בעקבות החלטתה של האסיפה הכללית באורט בהתאם לסעיף 7.1.6 לתקנון החברה (ר' נספחים א-ב לבקשת הסילוק שהגיש פלג ביום 7.8.2020), בין היתר לאור הגשתו את הבקשה דנן, עשויה להוביל למסקנה שהחברה ביקשה שלא לנהל את התובענה דנן.
יחד עם זאת, השאלה האם בית המשפט רשאי להתערב במסקנה זו בחברה לתועלת הציבור אינה נקיה מספקות.
סוף דבר לאור האמור לעיל בקשת האישור נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"(שם. בסעיף 72)[ההדגשה שלי ל.ב.] אציין כי בעיניין גולן הונחה בפני בית המשפט "חוות דעת משפטית והנחייה – תוי קניה ושובר מתנה" של עו"ד וינשטוק טירי, היועצת המשפטית של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן (להלן: "חוות הדעת" ו:"המאסדר") מיום 6.9.15, אשר במסגרתה חיוותה דעתה, בכל הנוגע לקופונים, כדלקמן: "קופון אינו שובר מתנה שכן שובר מתנה מתאפיין כאמור בכך שנקוב בו סכום, להבדיל מקופון המשמש לצריכת מוצר או שירות. ערכו של הקופון תומחר ביחס לערכו בעת הנפקת הקופון. קופון שונה מתו קניה בכך שכאשר מדובר במסמך בעל ערך כספי נקוב, אף אם תהיה עליית מחירים לא תווצר פגיעה כלכלית לעוסק שכן עליית המחירים תגולם במוצרים או בשירותים עצמם שאותם זכאי הצרכן לרכוש באמצעות השובר. לעומת זאת אי הגבלת תוקפו או קביעת תקופת תוקף ארוכה למסמך המיועד לשימוש בשירות או לרכישת מוצר מסוים, עלולה לגרום הפסד כלכלי לעוסק שכן ערכו הכספי של המוצר או השרות בתקופה זו עלול להשתנות באופן שיאיין את הכדאיות הכלכלית של העוסק להנפיק את הקופון." אציין כי חוות דעת זו של המאסדר הונחה גם בפני בית המשפט בת"צ (מחוזי ת"א) 7347-10-13 שרון פינקלשטיין נ' רעיונית בע"מ (22.06.2016) (להלן: "עניין רעיונית"), ובאותו עניין הוסיף בית המשפט וציטט באשר להגדרת קופון מדברי המאסדר כדלקמן: " מיסמך המיועד לשימוש עבור סוגי טובין או סוגי שירותים מסוימים הנקובים בשובר, אצל עוסק מסוים בד"כ. על מיסמך זה לא חלות הוראות החוק בעיניין שובר מתנה ותווי קניה. תוקפו ואופן ממושו נתונים לפררוגטיבה של העוסק." נוסף על כך, ריכז בית המשפט בעיניין גולן כדלקמן את חשיבות ההבחנה בין שוברי מתנה, תו קניה וקופון: " חשיבות הסווג של השוברים היא בכך שיש שוני בין תו קניה לשובר מתנה לעניין הוראות הדין הנוגעות לכל אחד מהם. שובר מתנה חייב להיות בתוקף לפחות לשנתיים מיום מסירתו ואין תוקף לתנאי המגביל את אפשרות מימוש שובר המתנה אלא אם קבע השר סייגים להוראה. תו קניה תקופת תוקפו לא תפחת מחמש שנים ואין הוראה דומה האוסרת הגבלת אפשרות המימוש שלו. השר רשאי אמנם לקבוע הוראות לעניין תנאים המגבילים אפשרות ממושם של התווים, הוראות כאלה טרם נקבעו. אשר לקופון, לכאורה מאחר שאינו תו קניה וגם אינו שובר מתנה, ההגבלות שבחוק הגנת הצרכן אינן חלות עליו בהעדר הוראה רלבאנטית." להשלמת חלק זה וכהקדמת המאוחר הנני מוצאת לציין לא רק את שקיים בחוק, באשר לאיזה מסוגי השוברים הנזכרים בו, אלא גם את שמקומו נפקד מהחוק והוא קביעה אופראטיבית ובהתאם לה - עם תום המועד הנקוב בשובר, בתו הקנייה ובתעודת הזיכוי, לא זכאי עוד הלקוח לממשו ויתרה מכך, אין הוא זכאי להחזר כספי כלשהוא בגין כך. מכאן לענייננו, אשר תחילה אקדים ואציין כי בו, אין חולק בין הצדדים, שהשוברים נשוא הדיון הם - קופונים (ראו דברי ב"כ המשיבה בעמוד 5 לפרוטוקול הדיון מיום 22/12/21 בשורה 5 ודברי ב"כ המבקשים בעמוד 6 לפרוטוקול אותו דיון בשורות 31-32).
זאת ועוד, במסגרת בקשת האישור על המבקש גם להציע מנגנון לבירור שאלת הקשר הסיבתי, במסגרתו יש להבחין בין מי שרכש את השרות או המוצר משום שהוטעה, לבין מי שרכש את השרות או המוצר בלי קשר לפירסום הנטען, ואף חזר ורכש את המוצר שוב ושוב.
קביעתי ולפיה בררת המחדל המתבקשת, הסבירה וההגיונית היא שהלקוח אינו זכאי להשבת התמורה מקום בו לא ניצל את השובר עד למועד תום תוקפו, משליכה גם על טענת המבקשת בדבר הקף הגילוי הנידרש באשר לתניה זו. זאת הואיל וככל שזו בררת המחדל המתבקשת, הרי שאין לקבל את טענת המבקשת ולפיה בהיעדר גילוי תניה זו, במהלך היתקשרות הרכישה (אלא אם בוחר הלקוח ללחוץ על הלינק המוביל לתקנון), יש כדי להעצים את הקפוח הנובע מהתניה.
...
יתרה מכך, לאחר שבחנתי את התנהלותה של מקס בתקופה בה הוחלו מגבלות בשל נגיף הקורונה, לא מצאתי בה כל פגם.
אשר לכך, הרי שמתוך טענות המבקשת עולה כי אמנם, בסיכומו של דבר, הסכימה מקס להשיב לה את כספה - הגם שפנייתה הייתה לאחר תום תוקף השובר והגם שהשובר נרכש מלכתחילה בתקופת המגבלות ועם אופציית משלוח.
סוף דבר; הבקשה לאישור תובענה ייצוגית – נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בהיעדר הכרעה אין מקום להבחין בין המטופלים.
עילות התובענה הן: אי גילוי והטעיה בהתאם לחוק הגנת הצרכן, תשמ"א – 1981; תקיפה; הפרת חובה חקוקה; רשלנות; הפרת הסכם; חוסר תום לב במשא ומתן בהתאם לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973; עשיית עושר ולא במשפט; ופגיעה באוטונומיה.
...
עם זאת, אני מקבלת את הערת היועץ המשפטי לממשלה כי ניתן יהיה לערער לבית המשפט על החלטת הגורם המכריע כאמור בסעיף 20(ב)(1) בחוק תובענות ייצוגיות.
לאחר ששמעתי את תשובות הצדדים, החלטתי להותיר את המצב על כנו: ציון הסכום אכן דרוש על מנת להמריץ את חברי הקבוצה לפנות לגורם המכריע.
על כן אני מאשרת את הסכם הפשרה, בכפוף לתוספת שהוסכם להוסיף בסעיף 1.4 בהסדר הפשרה (הגדרת "עניני התביעה") ולתיקונים המנויים בסעיפים 22, 24 ונותנת לו תוקף של פסק דין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך בין היתר, צוין בחוות דעת בר לב (שם ע' 7): "בדוחותיה הכספיים של אגרקסקו ניתן גילוי שגוי ומטעה בקשר להונה העצמי, לנכסיה, התחייבויותיה ותוצאות פעילותה. גילוי מטעה זה נעשה בעקביות בכל הדוחות שפרסמה החברה מאז הנפקת האג"ח וכנראה אף לפני כן. עולה חשש ממשי כי לעניין בעלי האג"ח, תכליתה של הצגה חשבונאית מטעה זו, הייתה להראות עמידה, לכאורה, בהתחייבויות החברה (בעיקר לשמור על הון עצמי מינימאלי, כחלק מאמות המידה הפיננסיות), באופן שדחה את התקיימות העילה להעמדתן לפירעון מיידי". כפי שיצוטט בהמשך, עובדות אלה הן העובדות המרכזיות והעיקריות הנטענות בכתב התביעה, וממילא היו עובדות אלה ידועות לנושים ו/או למפרקים לכל המאוחר ביום 25.8.2011.
לטענת המפרקים, יש להבחין בין המקרים שנידונו בעיניין בטר פלייס ורוביקון לבין המקרה כאן, לפי שבמקרים שנידונו בעיניין בטר פלייס ורוביקון (בערכאה המחוזית) לא נטען שניגרם נזק לחברה, "בעניינינו, לעומת עניין בטר פלייס ועניין רוביקון, כתב התביעה מיפרט, בראש וראשונה, את הנזק שגרמה המבקשת ורואי החשבון שלה לחברה עצמה, בעקבות רשלנותם החמורה (כפי שתוארה ארוכות בפרק החמשי ובפרק הששי בכתב התביעה). ונזכיר כי לאורך כל התביעה מפורטת בין היתר רשלנות המבקשת בכך שלא הסתייגה מהדוחות הכספיים של החברה החל מדוחות 2007 ואילך; תוך שנטען כי אילו היתה עושה כן, היו נחסכים בין היתר הפסדים של מאות מיליוני ₪ שסבלה החברה משנת 2008 ועד קריסתה ב – 2011....". במסגרת הטיעון המשלים, התייחסו המפרקים לפסק הדין בעיניין בטר פלייס וטענו כי יש באמור בו כדי לתמוך בטענותיהם.
בין היתר, נטען להעדר גילוי בדוחות הכספיים במספר נושאים; לכך שלא נערכה בדיקה יסודית של המידע שהונח לפניה; ולכך שהיא נשמעה להנחיות רואה החשבון המבקר של חברת האם (KPMG - המשיבה 21) שלא לבחון את הצורך ברשום הערת עסק חי. אין לכחד כי המערערות טענו בכתב התביעה כי המשיבה 22 הפרה את חובת הזהירות שלה "כלפי הנושים של [המערערות]" והציגה "מצג שוא רשלני כלפי צדדים שלישיים לרבות הספקים והלקוחות של [המערערות]" (סעיף 248 לכתב התביעה, ההדגשה הוספה).
...
על אלה יש להוסיף, כי אין לאפשר למפרקים להתנהל "בעצלתיים" ובניגוד לתכליות חוק ההתיישנות, ושומה עליהם לנקוט בכל ההליכים הנדרשים למילוי תפקידם בגדרי המועדים שנקבעו לכך בדין בהתחשב בנסיבות העניין.
בין היתר טענו המפרקים (שם, סעיף 102): "לסיכום – הכלל הוא כי אין מקום ולא נכון לכפות על תובע את ניהול התביעה נגד נתבע שלא בחר כבעל דינו. בוודאי ובוודאי שאין מקום לכפות על בעל תפקיד ועל קופת הפירוק של החברה לשאת בהוצאות ניהול התביעה (וחלילה בהוצאות משפט אם תידחה) כלפי נתבעים נוספים". בכך עיכבו המפרקים את הגשת התביעה נגד המבקשת בכשלוש שנים נוספות (בהתחשב בקיזוז תקופת המשא ומתן).
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, הבקשה לסילוק התביעה על הסף מתקבלת, ובהתאם אני מורה על מחיקת התביעה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הבקשה לאישור תובענה ייצוגית המבקש הגיש נגד המשיבה בקשה לאישור תובענה ייצוגית שעניינה בטענה שהמשיבה מטעה את צרכניה בכך שהיא משווקת את המוצרים "בולגרית קוביות 5% שומן", ו"בולגרית פרוסות 5% שומן" מסדרת הגבינות המלוחות "פיראוס" במשקל של 200 ג' לצד המוצר המקביל המשווק בגוש ומשקלו 250 ג'.
נטען כי הזהות הפיזית של אריזות המוצרים, מחירם הזהה, אי סימון משקלם בפאה הגלויה לצרכן ושיווקם זה לצד זה, אינם מאפשרים לצרכן להבחין בהבדלי המשקל בין המוצרים בהיעדר גילוי נאות.
...
יובהר לענין זה כי אני מאשרת הסכמה זו ככל שהיא מתייחסת לטענות לאי סימון משקל המוצרים בפאות האריזה ולא בהתייחס לאי סימון רכיביהם.
לא מצאתי בבקשה טעמים מיוחדים המצדיקים מתן פטור מתשלום חלקה השני של אגרת בית המשפט, והבקשה בענין זה נדחית.
אני מורה על פרסום הודעה על פסק הדין תוך 14 יום מהיום בשני עיתונים יומיים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו