לפניי בקשת הנתבעים- אאורה ישראל- יזמות והשקעות בע"מ, מר יגאל יעקב אטרקצ'י ואאורה השקעות בע"מ (להלן: "המבקשים") להורות על מחיקת כתב התביעה המתוקן מאחר שלא שולמה אגרה מספקת לפי תקנה 100(4) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: "התקנות").
תקנה 16(ב) לתקנות מתייחסת למקרה שבו נתבע סכום כספי לאחר תביעה למתן חשבונות באילו המילים: "היתה התביעה לסכום שיגיע לתובע לאחר בירור חשבונות שלא נתיישבו בינו לבין הנתבע, יפורש בכתב התביעה הסכום הנתבע לפי המשוער".
תקנה 100 לתקנות קובעת כי ביהמ"ש רשאי בכל עת לצוות על מחיקת תביעה על יסוד אחד הנימוקים המפורטים בתקנה וראו: ס"ק 4 שלשונו:
"(4) שולמה אגרה בלתי מספקת והתובע לא שילם את האגרה הנדרשת תוך הזמן שנקבע לכך".
במקרה שלפנינו שולמה אגרה על פי סיווג התביעה כתביעה לסעד הצהרתי.
סעד הצהרתי הנו סעד שבשיקול דעת בית המשפט, וראו ע"א 4076/00 ניצחון ציפורה בראשון בע"מ נ' מירם זמבורסקי בע"מ פד"י נ"ו (3) 41, 47; רע"א 7886/11 בנק לאומי למשכנתאות בע"מ נ' ביריאן (פורסם במאגרים המשפטיים, ביום 27.3.2012, להלן: "פס"ד ביראן"): "סעד הצהרתי הוא סעד שבשיקול הדעת. בבוא בית משפט לשקול אם ליתן סעד הצהרתי, עליו לבחון, בין היתר, האם יש בידי המבקש לעתור לסעד אופראטיבי. תשובה חיובית לשאלה זו משמעה, כי הסעד שהתבקש הוא סעד חלקי בלבד, ובית המשפט ייטה, בדרך כלל, שלא לתתו.. כדי שבית המשפט ייעתר לתביעה למתן סעד הצהרתי, על אף שהיא אינה ממצה את זכויותיו של התובע, על התובע להצביע על קיומו של אינטרס לגיטימי לפיצול הדיון ולהסתפקות בהצהרה בשלב זה...".
בהמשך פס"ד ביריאן נאמר : "הינה כי כן, על אף שהמרצת הפתיחה הוכתרה כבקשה מתוקנת לפסק דין הצהרתי, הרי שלפנינו תביעה כספית להשבה. ביריאן מדגיש בפניי, כי הסכים למחוק מתביעתו את החלקים המוגדרים על ידי המבקש כתביעת השבה כספית. אלא, שלא מצאתי כל הצדקה לאפשר לביריאן לפצל את תביעתו, כך שבשלב הראשון תנתן – אם תתקבלנה טענותיו – הצהרה בדבר ביטול החוזה, ולאחר מכן יתבע בנפרד, בהליך חדש, השבה על פי אותו הסכם. הדבר יוביל להתיידנות כפולה, מבלי שביריאן הצביע על אינטרס לגיטימי לכך... במקרה שלפנינו היה על ביריאן לצעוד בדרך המלך ולהגיש תביעה כספית להשבה תוך תשלום האגרה המתחייבת. במסגרת תביעה כזו היה עליו להעלות את עתירתו בדבר בטלות החוזה – הצהרה שממילא מתחייבת כדי להכריע בתביעת ההשבה. תחת זאת, בחר ביריאן להגיש תביעה המוגדרת הצהרתית, על הנובע מכך לעניין אגרה, ובגופה תביעת השבה. דרך זו איננה לגיטימית".
ראו גם ת.א (ת"א) 35269-12-14 חרשי ברזל בע"מ נ' אברהם שועלי (פורסם במאגרים המשפטיים, ביום 12.12.2017): "סעד האכיפה המבוקש איננו סעד הצהרתי גרידא. זהו סעד אשר תועלת כלכלית בצידו.(...) במתכונת המתוקנת של כתב התביעה, התובעת עותרת למתן פסק דין הצהרתי בנוגע לנכס. תקנה 3(1) לתקנות האגרות אינה יכול לחול בעניינינו, שכן להצהרה בעיניין הנכס נודעת משמעות כלכלית. לפיכך, אין המדובר בהצהרה גרידא אלא בהצהרה שזכייה כלכלית בצידה. משכך, גם אם התובענה תופשט מכל הסעדים הכספיים הנזכרים בה, ויוותר אך ורק הסעד ההצהרתי בעיניין הנכס, עדיין מדובר בתובענה שיש לה משמעות כלכלית. " ככזו, על התובעת לשלם את מלוא האגרה הנדרשת בגינה, תוך הערכת שווי הנכס וממנו לגזור את תשלום האגרה.
כך גם בסעיף 78 (א) מתבקש ביהמ"ש "להצהיר, כי ההסכם מיום 27.2.2013 (נספח 2 לכתב התביעה) תקף ומחייב את הנתבעים ביחד ולחוד, וכי יהא זה נכון, ראוי וצודק לאכפו, ובהמשך לכך ליתן צו לאכיפתו". לדידי, משמעות אכיפת ההסכם הנה חיוב כספי מובהק קרי, "הצהרה שזכייה כלכלית בצידה" (ראו עניין שועלי לעיל).
...
לאור כל האמור לעיל, מסקנתי היא כי אכן מדובר בתביעה כספית במסווה של סעד הצהרתי; כפועל יוצא, שולמה אגרה בחסר.
משכך, הנני מורה כי יש לתקן את התביעה על דרך של הוספת הסעדים הכספיים המלאים (בסכומים משוערים) ותשלום האגרה המתחייבת.
משהבקשה החלופית התקבלה- מורה למשיבה לשלם למבקשים את הוצאות הבקשה בסך של 10,000 ₪ בתוספת מע"מ כדין וזאת תוך 30 יום מקבלת החלטה זו.
המזכירות תסגור את בקשה מס' 8 ותשגר את החלטתי לידיעת הצדדים ובאי כוחם.