מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגשת ראיות חדשות בערעור מתי ובאילו תנאים ניתן להגיש ראיות חדשות בערעור

בהליך ערעור חדלות פירעון (עחדל"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

דברים אלו מקבלים משנה תוקף נוכח קביעותיו של בית משפט קמא בסעיף 87 לפסק דינו, ביחס למהימנות העדים , בנקודת המחלוקת, וכיצד העברת נטל הראיה, משפיעה על ניתוח הראיות בעיניין זה: "87. מקרה זה מלמד על מציאות עגומה, כאשר בנוגע לשני כלי רכב, אחד נרשם כבעלים ללא מנהג בעלים וללא זכות, אחד רושם אחר (הדברים נכונים לא רק לגבי מאהר, אלא לגבי תייסיר) כבעלים מטעמו, חברות, תאגידים אנשים וקרובי מישפחה משמשים בערבוביה חסרת פשר לגבי שני כלי הרכב, תוך עירוב מספר אסטרונומי של חברות למימון ההתקשרויות, כלי רכב נרכשים בתאוות רכישה חסרת יכולת מימון (ואולי מדובר רק בקצה הקרחון) – כל זאת כאשר כל אחד מן הצדדים, מחליף עובדות וגירסאות, מוכיח דבריו בצורה חלקית ולא מלאה, עם סממנים קשים של חוסר אמינות כפי שציין הנאמן - אולם דבר אחד ניתן לומר בבירור – לא הוכח שהיחיד שילם כל תשלום שהוא בגין כלי הרכב, לא הוכח שנהג מנהג בעלים, ולא הוכח שהתמורה אשר שולמה על ידי הרוכשים לא הייתה תמורה נאותה.". הבאת ראיות בהליך העירעור; אשר לתצהיר של רבאח שבקש הנאמן להגישו כראיה חדשה במסגרת העירעור אציין כי נקודת המוצא היא כי אין מקום להגשת ראיות חדשות בשלב העירעור ולכן תנאי הכרחי – אך לא מספיק – לסטייה מנקודת מוצא זו הוא כי הראיה שצירופה מתבקש עשויה להשפיע על תוצאות העירעור – (ע"א 8263/16 אור סיטי נדל"ן מקבוצת ענבל אור בע"מ נ' ארז, פסקה 104 (19.3.2018); בנוסף לכך, אמור להתקיים אחת משתי העילות המנויות בתקנה 144 לתקנות הסד"א: גילוי עובדה חדשה אשר לא הייתה ידועה בזמן מתן ההחלטה והתפתחות עובדתית שחלה לאחר מתן ההחלטה האמורה או שהגשת הראיה דרושה כדי למנוע עוות דין - (ראו: רע"א 320/15 דוויק נ' כונס הנכסים הרישמי, פסקה 6 (14.4.2015); רע"א 7794/18 שטראוס גרופ בע"מ נ' מועתז, פסקה 7 (21.1.2019); רע"א 8153/20 סלימאן נ' הכונס הרישמי – באר שבע, פסקה 7 (21.1.2021); זאת ועוד , במקרים נדירים, רשאי בית המשפט לשנות מהחלטתו גם מבלי שהתקיימה איזו משתי העילות הללו, מקום שבו התברר בדיעבד כי מדובר בהחלטה מוטעית - (רע"א 1574/11 שטראוס שיווק בע"מ נ' אורמן, פסקה 13 (14.7.2011); רע"א 4081/15 אופיר ייזום והשקעות בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי תל אביב, פסקה 10 (18.10.2015)) ובעניינינו ניתן לומר כי התצהיר האמור עשוי להשפיע על תוצאות העירעור וכי הוא דרוש כדי למנוע עוות דין ולכן ראוי שהתצהיר הנ"ל יבחן על ידי בית משפט קמא.
...
אותות המרמה יחולו גם על מטלטלין מקום שבו מתנהל מרשם-כבעניינו כאשר מדובר ברכב, כך קבע בית המשפט העליון בפרשת לוי נ' ברקול: "אך סבורני, מכוח היקש, כי דין דומה למקרקעין ראוי להחיל על מיטלטלין, מכל מקום כשמתנהל מרשם. אותות המרמה כפי שתוארו לעיל יפה כוחם גם כאן.". בשים לב לכך כי שני כלי הרכב היו רשומים על שם היחיד בסמוך לתקופה שלפני מועד הגשת הבקשה לצו לפתיחת הליכים.
מדובר באותות מרמה , בצד העובדה כי הרכב היה על שמו של היחיד, כל אלה מחייבים מסקנה כי הנטל עובר אל שכמי הטוענים שהם הבעלים, כדי להוכיח שהם הבעלים של הרכבים ולא על הנאמן כפי שסבר בית משפט קמא.
סוף דבר, נוכח כל המקובץ לעיל , אני מקבל את הערעור, מבטל את החלטת בית משפט קמא ומחזיר את הדיון לפני בית משפט קמא שידון בה תוך התייחסות לנטל הראיה המתאים, ויחליט בבקשה על פי חוכמתו, בדבר התמלאות התנאים.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

" מלשון התקנה עולה כי על מנת שתתאפשר הגשת ראיות חדשות לערכאת העירעור, על המבקש לעמוד בשני תנאים מצטברים – האחד שמדובר בראיה שעשויה להשפיע על תוצאות העירעור והשני שמתקיימים אחד משני התנאים הנוספים – קרי שלא ניתן לאתר את הראייה קודם לכן או כי הראייה דרושה כדי למנוע עוות דין.
...
לאור האמור, טענותיה של המערערת בדבר העדר שיוויון בתמורות – נדחות אף הן. זכאות המערערת לתמורה על פי חוק פינוי בינוי- כפי המפורט לעיל, טענת המערערת היא כי לאור הדימיון בין הפרויקט לפי תמ"א 38, במסגרתו נהרס הבניין ונבנה מחדש, לבין פרויקט פינוי בינוי, הרי שיש להחיל על הפרויקט דנן את הוראות חוק פינוי בינוי, בכל הנוגע להצעות אשר יש להציע לדייר המוגדר כ"קשיש" לצורך חוק זה. אשר לטענתה זו של המערערת, הרי שאינני נדרשת לקביעת מסמרות בטענה גופה, שעה שלגישתי צודקת המפקחת בקובעה כי המועד הרלוונטי לעניין זה הוא מועד החתימה על הסכם התמ"א ומשזה נחתם עוד קודם למועד תוקפן של ההוראות האמורות, ממילא אין מקום ליישמן במקרה דנן.
אשר על כן גם טענותיה של המערערת באשר להחלת הוראות חוק פינוי בינוי במקרה דנן, נדחות.
סוף דבר; משנדחו כלל טענותיה של המערערת, דין הערעור להידחות וכך הנני מורה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעל דין אינו רשאי להגיש ראיות חדשות לבית המשפט שלערעור; ואולם בית המשפט רשאי להתיר הגשת ראיות חדשות אם שוכנע שהן עשויות להשפיע על תוצאות העירעור וכן שמתקיים אחד מאלה: (1) לא היה ניתן לאתר את הראיה בשקידה סבירה ולהגישה בערכאה הראשונה במועד המתאים לכך; (2) הגשת הראיה דרושה כדי למנוע עוות דין".
תנאי הכרחי – אך לא מספיק – לסטייה מנקודת מוצא זה הוא כי הראיה שצורפה מתבקש עשויה להשפיע על תוצאות העירעור (ראו: תקנה 144 לתקנות סדר הדין האזרחי; ראו גם: ע"א 8263/16 אור סיטי נדל"ן מקבוצת ענבל אור בע"מ נ' ארז, פסקה 104 (19.3.2018)).
...
סיכום: מן המקובץ לעיל, נדחית בקשה זו. המערערת תשא בהוצאות הדיון בבקשה זו בסך כולל של 2,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

עם זאת, תקנה 144 לתקנות, קובעת כי בית המשפט שלערעור רשאי להתיר הגשת ראיות חדשות אם שוכנע שהן עשויות להשפיע על תוצאת ההליך, וכן שמתקיים אחד מהתנאים הבאים – לא ניתן היה לאתר את הראיה בשקידה סבירה ולהגישה בערכאה הדיונית במועד המתאים לכך, או שהגשת הראיה דרושה כדי למנוע עוות דין (ראו רע"א 2401/21 ג'אעוני נ' נחלת שמעון בע"מ, פסקה 55 לפסק דינה של השופטת ד' ברק-ארז (1.3.2022)).
...
בנסיבות העניין, בית המשפט המחוזי נימק את שיעור ההוצאות שנפסקו על ידו, בציינו כי: "לא היה מקום להגשת התביעה, ודאי לא להגשת הערעור". אף אם ניתן היה ליתן הנמקה מעט מפורטת יותר, בהתאם לאמור לעיל, סבורני כי לא נפל פגם בהנמקה זו, וודאי לא כזו המצדיקה מתן רשות ערעור.
עם זאת, סבורני כי שאלה זו כלל אינה מתעוררת בנסיבות העניין, שכן במקרה זה דומה כי בית המשפט המחוזי עשה שימוש בתקנה 156 לתקנות, הקובעת כי: "סבר בית המשפט כי בעל דין האריך את הדיון בכל הליך שלא לצורך, באמצעות טענות סרק או בכל דרך אחרת, רשאי הוא, באותו הליך או בפסק הדין, ובלא קשר עם תוצאות המשפט, להטיל עליו את הוצאות ההליך בשיעור שימצא לנכון בנסיבות העניין, לטובת בעל הדין שכנגד או לטובת אוצר המדינה". תקנה זו מאפשרת לבית המשפט לפסוק הוצאות בשיעור שימצא לנכון, ובתוך כך ללא תלות בשיעור ההוצאות שהוצאו על ידי הצדדים, מקום בו סבר בית המשפט כי הדיון הוארך על ידי אחד הצדדים שלא לצורך.
אשר על כן, על רקע האמור לעיל, דין הבקשה להידחות.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

לשיטתם, דחיית הדיון בבקשה הביאה לפגיעה בזכויותיהם הדיוניות, שכן "נימנעה מהם האפשרות להגיש בר"ע על ההחלטה שלא לקבל אותן". עוד טוענים המבקשים, כי גם לגוף ההחלטה, שגה בית המשפט המחוזי בכך שקבע כי אין לקבל את הראיות החדשות, שכן לטענתם, שני התנאים המעוגנים בתקנה 144 לתקנות סדר דין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: התקנות), להגשת ראיות חדשות בעירעור, מתקיימים בעיניינם: (1) לא ניתן היה לאתר את הראיות ולהגישן לערכאה הראשונה במועד המתאים לכך; (2) הגשת הראיה דרושה כדי למנוע עוות דין.
...
ביני לביני, בהחלטה מיום 18.8.2016, ציין בית המשפט המחוזי, לאחר שבחן את טענות המבקשת בהליך המינהלי, כי חרף התנהלותה של המבקשת, "ורק על מנת שחלילה לא יקרה שימצא שהמבקשת דוברת אמת, שהיא אימה הביולוגית של הקטינה – נעניתי לבקשת המבקשת לערוך את בדיקת הרקמות באופן מיידי, לאחר שהתחייבה שככל שהבדיקה תצא שלילית – היא מתחייבת שלא להגיש כל בקשה נוספת לעיכוב גירושה של הקטינה מהארץ. והנה, גם הפעם לא עמדה בדיבורה, והצהרותיה הוכחו ככוזבות. בדיקת הרקמות יצאה שלילית, והוכיחה שהיא לא אימה הביולוגית של הקטינה. רק אז נזכרה המבקשת לספר סיפור חדש, כאשר לטענתה היא ילדה את הקטינה מתרומת זרע ותרומת ביצית, אך לא היו בידה כל מסמכים להוכיח את מקור התרומות ואת ביצוע ההפריה ואת הלידה, נתונים ומסמכים שחסרונם מאד תמוה בנסיבות הענין [...]. על אף זאת, לאור טענותיה, הוריתי בהחלטתי מיום 11.8.16, כי פרטים מסויימים יישארו חסויים כדי לאפשר למבקשת להמציא את כל המסמכים והראיות החסרות. לצערי, עד עצם היום, לא הוצג ולו מסמך אחד! היעלה על הדעת שאמא שזכתה להריון כה יקר, בגיל מבוגר, לא תקיים מעקב רפואי מסודר על התפתחות העובר?!? היעלה על הדעת שאם אכן מדובר בהפריה חוץ גופית שנעשתה לדבריה בחו"ל, לא יהיה ולו מסמך אחד מהמוסד הרפואי שביצע את ההפריה?!? ואם אכן מדובר בתרומת ביצית ותרומת זרע, היעלה על הדעת שאין בנמצא כל מסמך או תיעוד רפואי?". על אף האמור, ביום 8.9.2016, לאחר מספר דיונים נעתר בית המשפט המחוזי לבקשת המבקשים, והורה על עיכוב ביצוע גירוש הקטינה.
אביא את הדברים כלשונם: "בשלב זה ביהמ"ש מציין בפני [המבקשת] כי לא ניתן לזלזל באופן שכזה באינטליגנציה של ביהמ"ש, עת ביהמ"ש מעיין בתיק הרפואי שהוצג על ידי [הרשות], המתייחס ל[מבקשת] ולמשך שנים ארוכות שבהן ניתן לראות בדיקות רבות שעשתה ה[מבקשת], כולל בשנים אחרות שהן לא שנות ההיריון, כולל [...] בדיקות חוזרות ונשנות לגבי [...] ועוד בדיקות רבות, ולבקש מביהמ"ש כי יאמין לכך שבמהלך היריון יקר אשר נוצר לאחר שנים ארוכות של ניסיונות להיריון והפריות מסוגים שונים, במקומות שונים בעולם, לא תעשה התובעת בדיקות מעקב בהיריון. הדברים מקבלים משנה תוקף עת הבדיקות היחידות שהציגה התובעת הנוגעות למהלך ההיריון הובררו ככאלה שנוצרו לצורך הצגתן לקונסול והם מסמכים מזויפים ואינם אמיתיים. בנסיבות אלו, ניתנת בזאת לתובעת ארכה של 90 ימים מהיום להציג מכל מקום בעולם מסמכים רפואיים אשר מלמדים על מעקבים בתקופת ההיריון ובהתייחס לעדותה עד עתה, המלמדת כי לטענתה עשתה בדיקות מעקב במרפאה בהודו, כולל בדיקות דם לצורך קבלת רמות ההורמונים שבהם השתמשה בהודו כטענתה. היה ולא יוצגו מסמכים כאמור – או שעדותה של התובעת כפי שהוצגה בפני ביהמ"ש לא תוכח במסמכים, ניתן יהיה לעצור בשלב זה, והתובעת תסכם מדוע על ביהמ"ש להעתר לתביעתה כפי שהיא. לציין, כי העובדה שהתובעת עומדת בפני ביהמ"ש, ומאשרת בפה מלא תוך חיוכים גם שהמסמכים שהוצגו אינם אמת, יש בה טעם לפגם וביהמ"ש יתן לכך את המשקל בפסק הדין". אחר הדברים האלה, ביום 27.1.2022, משנסתיימו דיוני ההוכחות, ומשהוגשו סיכומי הצדדים, ניתן פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה.
הקושי אך מחריף, בהתחשב בכך שהמסקנה המתבקשת ממכלול העובדות, היא כי כוונת המבקשים היתה, מלכתחילה, להביא את הקטינה לעולם בדרך שאינה הולמת את הדין הישראלי, ללא פיקוח נאות, ולהכניסה לישראל, בדרך זו או אחרת, מבלי לבחול בשימוש בכל אמצעי, כולל שקרים וזיופים, לרשויות המדינה השונות.
הרושם המתקבל אפוא, הוא של מזימה שתוכננה בקפידה, מתוך כוונה ומודעות מלאה, אשר כללה מעורבות של גורמים שונים מסביבתה הקרובה של המבקשת.
עם זאת, כאמור, סבורני כי בנסיבות העניין דנן, הכרה בהורות המבקשת על הקטינה, בניגוד לדין, תביא דווקא לפגיעה קשה בטובת הילד, בהיבט הרחב; על כן, חרף הקושי הכרוך בהכרעה האמורה, סבורני כי חובתנו לילך בדרך זו. סוף דבר: דינה של בקשת רשות הערעור, כמו גם הערעור שלגביו ניתנה רשות, כמפורט לעיל – להידחות, וכך אציע לחברַי כי נורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו