טענות הנתבעים
הנתבעים הגישו כתב הגנה בו טענו כי קיימת היתיישנות של כל טענות התביעה, לרבות הטענה בדבר זכויות התובעים לפינויים מהנכס.
בדיון ההוכחות הראשון מיום 28.4.2022 העידו העדים הבאים:
מר בנימין סמנדר- מומחה העמותה;
הרב נחמיה פישמן – מכהן כיו"ר ועד העמותה, ובנו של המנוח הרב אברהם משה פישמן ז"ל שהפעיל יחד עם אחרים את העמותה;
הרב דוד הרולד ברק – שכיהן בין השנים 2012-1983 כחבר ועד יחד עם הרב אברהם משה פישמן ז"ל ואחרים;
מר שלומי קדוש – השכיר בעבר את הנכס (לא הוגש תצהיר מטעמו אך עדותו כעד מטעם הנתבעים אושרה בהחלטה מיום 20.1.2022).
סעיף 5א' להסכם הצדדים קובע כלהלן:
"לא למסור או להעביר או להשכיר את המושכר או חלק ממנו... וכן לא להרשות למי שהוא אחר להשתמש או להמשיך להשתמש במושכר או חלק ממנו וכן לא לשתף מי שהוא בהחזקת המושכר או בשימוש בו או בכל הנאה ממנו. בין אם השמוש או ההנאה החלקים מוגדרים או בלתי מוגדרים וכן אסור לשוכר להעניק למי שהוא זכות במושכר כבר-רשות בין בתמורה או בלי כל תמורה, בלי לקבל רשות בכתב מאת המשכיר".
סעיף 5ה' להסכם קובע כדלקמן:
"לא לשנות את מבנה המושכר באיזה אופן שהוא, וכן לא להוסיף לו כל מבנה בלי קבלת רשות בכתב מאת המשכיר".
אציין, כי הצדדים הוסיפו להסכם סעיף נוסף בו הדגישו כי "אסור לשוכר לבנות על המיגרש בלי רשות המשכיר".
הן הנתבע 1 והן הנתבע 3 הודו בחקירותיהם שניבנו שתי יחידות דיור בחצר, לדיור הנתבע 3 ולשיכון אורחים (ראו עמ' 35-34 ועמ' 67-66 לפרוטוקול).
...
ראו לעניין זה רע"א 5071-12 ט.ד.י (עיצוב טקסטיל בינלאומי) בע"מ נ' אבשלום נג'י, פורסם בנבו 24.7.2012, שם נקבע לעניין שיעור הפיצוי כלהלן:
"אכן, הענקת סעד מן הצדק, כאשר התקיימה עילת פינוי דייר מוגן אינה הכלל אלא החריג וכל מקרה ייבחן על פי נסיבותיו. שיקול הדעת הנתון לבית המשפט בבוחנו את השאלה האם ראוי להעניק פיצוי כסעד מן הצדק במקרה מסוים, וכן בהתייחס לשאלת גובה הפיצוי הוא רחב. בהכריעו בשאלות אלה יידרש בית המשפט, בין השאר, לאופן התנהגותו של הדייר המוגן; לעילת הפינוי ולחומרת ההפרה; לשאלה האם שולמו על ידי הדייר המוגן דמי מפתח ובאיזה סכום; למשך התקופה שבה נהנה הדייר המוגן מזכות הדיירות המוגנת; למהות הנכס (האם מדובר בדירת מגורים או בנכס מסחרי); לאופי התנהגותו של בעל הדירה; ולנסיבותיו האישיות של הדייר המוגן".
לאור העבודה כי מדובר בנכס המשמש כדירת מגורים לדייר מוגן ומשפחתו, אשר מתגוררים בו משך שנים רבות ושילמו דמי שכירות לאורך כל תקופת השכירות, וכן לאור גילם המבוגר – אני סבור כי יש לקבוע פיצוי בסכום המשקף עובדות אלו - והוא 30,000 ₪.
סוף דבר
הפועל היוצא הוא, שקמה עילה לפינוי הנתבעים מהמקרקעין זאת בשל הפרת הסכם הדיירות המוגנת על ידם.
עם זאת, אני מקבל את עילת הפינוי רק בכל הנוגע לשטח החצר ותוספות הבניה שנעשו בה, ובכל הנוגע לשטח הנכס המקורי בהתאם להסכם השכירות, אני קובע כי אין לפנות את הנתבעים מן המושכר המוגן, מטעמי צדק, וזאת בכפוף לתשלום פיצוי בסך 30,000 ₪ בתוך 30 ימים מהיום, ולפינוי יתר חלקי המושכר עד יום 31.8.2023.