השופטת חני אופק-גנדלר
לפנינו שתי בקשות רשות ערעור על החלטת בית הדין האיזורי תל אביב (השופטת אירית הרמל ונציגי הציבור גב' אורנה רזניק ומר אסי מזרחי; סע"ש 23986-04-21) בגדרה נתקבלה בחלקה בקשתו של מר יוראי פרידמן (להלן: העובד) למחיקת חלקים מכתב ההגנה ומכתב התביעה שכנגד שהגישה נגדו חברת ורדי, פרידמן, דוידזון ושות' בע"מ (להלן: החברה או המעסיקה).
אמנם כלל זה מצר את גישתו של התובע לערכאות שיפוטית בגדריה של תובענה נוספת שמבקש הוא להגיש, ואולם עוצמת הפגיעה בזכות הגישה לערכאות מופחתת שכן כלל השתק העילה מיוסד מבחינה רעיונית על תפיסת מיצוי העילה בערכאות שיפוטיות, שהרי לתובע ניתן יומו בבית המשפט ביחס לעילה זו במסגרת תובענה הקודמת שהגיש".
אשר למשמעותו של המונח "עילת תביעה" לעניין הכלל של "מעשה בית דין" יפים הדברים שנאמרו בע"א 8/83 גורדון ואח' נ' כפר מונאש ואח', פ"ד ל"ח(4) 797, 801 לפיהם:
"המונח 'עילת תביעה' לעניין 'מעשה בית-דין' שונה ממובנו של מונח זה לעניין פסיקה בתובענה: 'מבחן זהות העילה לעניין טענת מעשה בית-דין רחב הוא, והעקרון של מעשה בית-דין יחול, גם אם שתי התביעות מבוססות על עילה שהיא רק זהה ביסודה, אפילו בתביעה המאוחרת יותר נכללים פרטים ומרכיבים, שלא פורטו בתביעה הקודמת. אין לדקדק במרכיבים מישניים, ויש לראות את העיקר - את התשתית הבסיסית של העילה')".
בע"ע 16350-11-11 עזבון המנוח איגור איפראימוב ז"ל – ביליק פליקס תעשיות מתכת בע"מ (25.10.15) נאמר כי:
"המבחן לקביעה אם קיים השתק עילה הוא מבחן זהות העילה, ולא מבחן זהות הסעד... נוכח העובדה שהמבחן לכלל השתק עילה הוא זהות העילה ולא זהות הסעד, גם אם הסעדים הנתבעים בהליך השני שונים, "השתק עילה מקים מחסום דיוני לפני כל תביעה נוספת באותה עילה שמוצתה בפסק הדין קודם, לאחר שהתביעה נדונה לגופה והוכרעה על ידי בית משפט מוסמך, ומונע מבעד הצדדים או חליפיהם לחזור ולתבוע בשל אותה עילה, אפילו אם הם מבקשים להעמיד למחלוקת פלוגתות שלא הועלו בתובענה הראשונה" (עב"ל (ארצי) 765/07 עווני אבו הדואן נ' המוסד לביטוח לאומי (4.9.2008)).
...
בנסיבות אלו בקשתה למתן צו האוסר על הנתבעים לעסוק ו/או ליתן שירותים ו/או לקיים קשרים עסקיים כלשהם בתחום הביטוח העסקי עם מי שהיו והינם לקוחותיה או גורמים שהתובעת היתה ו/או נמצאת עמם במשא ומתן; בקשתה למתן צו האוסר על הנתבעים לפנות ללקוחות התובעת וכן לבצע עבורם עבודה כיועץ, כקבלן, סוכן, עובד עצמאי או בכל אופן אחר וכן בקשתה למתן צו האוסר על הנתבעים לפנות או לעמוד בקשרים עסקיים עם מי מלקוחות התובעת ו/או עם מי שהיה לקוח שלה בשנתיים האחרונות ו/או עם מי שהתובעת ניהלה עמו משא ומתן בתקופה זו בקשר לכל ענין הקשור לעיסוק בתחומי הביטוח העסקי – נדחות.
טענת התובעת בדבר סוד מסחרי נדחתה ועל כן בקשתה למתן צו האוסר על הנתבעים לגלות לצד ג' כלשהו כל מידע פיננסי, עסקי ומסחרי הקשור לתובעת לרבות סודות מסחריים ובכלל זה רשימת לקוחות התובעת וכן בקשתה למתן צו האוסר על הנתבעים לעשות שימוש במידע עסקי ומסחרי של התובעת – נדחות.
טענות העובד כנגד אי מחיקת הטענות הנוגעות לחלקו השני של סעיף 8.1 להסכם ההעסקה ואי סילוק על הסף של חלק התובענה שכנגד הנוגע לרמת חובב – נדחות, וזאת מבלי להביע עמדה לגופם של דברים.
אשר להוצאות משפט, בנסיבות הענין החלטנו לחייב את המעסיקה בהוצאות משפט בסך 10,000 ₪ בשים לב לכך שניתנה לה הזדמנות בתום הליך קדם המשפט לתקן את כתב התביעה שכנגד, וההזדמנות שניתנה לה לא נוצלה כדבעי בשים לב להחלטת בית הדין האזורי והאמור בסעיף 20 לעיל.
סוף דבר – הערעורים מתקבלים בחלקם כאמור בסעיף 20 לעיל.