מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגנה מפני פיטורים בהיריון ואחרי לידה

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המחוקק קבע הגנה מפני פיטורים לעובדת הרה או לעובדים העוברים טפולי פוריות, בין אם נעדרו מעבודתם לצורך טיפולים אלה (סעיף 9 (ה)(1) לחוק עבודת נשים) ובין אם לאו (סעיף 9(ה)(3) לחוק).
בית הדין הארצי דן בשאלת הראציונאל להגנה זו על האישה העובדת וקבע – "... בהוראת סעיף 9 לחוק עבודת נשים, בו נקבע איסור על פיטורי עובדת בהיריון, ואף לאחר חזרתה מחופשת לידה, אלא בהיתר שהיתקבל לכך מאת גורם שילטוני שמחוץ למקום העבודה, טמונה הגנה מיוחדת לאשה העובדת. הגנה מיוחדת זו נידרשת במגמה לשרש תופעות חברתיות פסולות של הפליית נשים בכלל, ונשים בהיריון בפרט." (ע"ע (ארצי) 133/09 מלחם - מועצה מקומית ג'דידה-מכר, 22.1.12) על רקע האמור לעיל, ניפנה לבחינת המחלוקות בהליך זה. התובעת החלה בטיפולי פוריות עובר לתחילת עבודתה בנתבעת.
...
אשר לניכוי בגין שימוש בטלפון, מאחר שהנושא לא נזכר בתצהירי הנתבעת, מצאנו לפסוק סכום זה לזכות התובעת.
לא מצאנו להיעתר לתביעה ל"גילום מס", הן משום שהתובעת לא כימתה את תביעתה ברכיב זה והן מאחר שאין בידינו כל נתון לגבי שיעור המס בו התובעת חייבת בגין הרכיבים בהם התביעה התקבלה.
סוף דבר – התביעה מתקבלת באופן חלקי ועל הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים: פיצויים בגין פיטורים שלא כדין (ללא היתר, בניגוד להוראת סעיף 9(ה)(1) לחוק עבודת נשים, תשי"ד – 1954), בסך 24,500 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.2.12 (עם הגשת כתב התביעה המתוקן) ועד התשלום בפועל; פדיון חופשה בסך 318 ₪; חלק המעסיק בפנסיה, בסך 697.2 ₪; החזר ניכויים מהשכר בסך 862 ₪; שכר בגין שעות התלמדות בסך 301 ₪.

בהליך ערעור על פי חוק (על"ח) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המחוקק פרש מניפת זכויות רחבה על זכות ההורות  של האשה העובדת, בחוקי משפט העבודה המגן והבטחון הסוצאלי ובהן, הגנה מפני פיטורים בשל הריון וטיפולי הפריה לרבות בתקופה שלאחר תום חופשת הלידה, זכות להעדרות בתשלום עקב בדיקות הקשורות להיריון, זכות סרוב לעובדת בהיריון לעבוד בעבודות לילה ובשעות נוספות, זכות העדרות מהעבודה בשל טפולי הפריה ואיסור על הפליית עובד מחמת הריון, טפולי פוריות או טפולי הפריה חוץ- גופית.
...
אף אני, כמו גם המרכזת, לא שוכנעתי מכל החומר שהובא כי נעשה ניסיון כן להחזיר את העובדת לעבודה.
יוטעם עוד כי הפנייה לקבלת ההיתר נעשתה למעלה משנה לאחר הפיטורים לאור כל האמור, לא ראיתי כי נפל פגם או חוסר סבירות בהחלטת המרכזת (מכוח הסמכות המוקנית לממונה על פי חוק עבודת נשים) ולפיכך, דין הערעור להידחות.
סוף דבר הערעור – נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

הדין הישראלי נדמה כי הדין הישראלי בסוגית ההגנה מפני פיטורי אשה בהריון מונחה על ידי כל אחד מהרציונאלים שהוצגו לעיל.
החוק הישראלי אוסר על פיטורי עובדת במהלך הריונה, במהלך חופשת הלידה ולאחריה במשך תקופה של 60 יום (להלן 'תקופת המגן').
...
מהעבר האחר, טוענים המשיבים שיש לדחות את העתירה על הסף.
סוף דבר.
נוכח הפגמים שנפלו בהליך, מחד גיסא, ובהתחשב בנסיבות מקרה זה, ובעיקר בעובדה שהליך השחרור מהצבא, כחלק ממדיניות כללית ובהיעדר שיבוץ לתפקיד מתאים, החל טרם הודיעה העותרת שהיא בהריון, מאידך גיסא, אף אני סבורה כי יש מקום לפצות את העותרת בהתאם לחישוב המובא בחוות דעתו של השופט הנדל; כלומר, יש לשלם לעותרת פיצוי בגין חודשי השירות שבין מועד השחרור למועד הלידה, בתוספת של שלושה חודשים של חופשת הלידה ותקופת המגן בת שישים הימים שלאחריה.
חברי, השופט הנדל, קבע כי נוסף על תשלום הפיצויים יש מקום להורות למשיבים לשקול למצוא לעותרת תפקיד בו תוכל לשרת חמישה חודשים נוספים, באופן שבו היא תוכל להשלים – נוסף על החודשים בגינם אנו מורים כיום על תשלום פיצוי – עשר שנות שירות.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2007 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לטענת המעסיקה, החוק העניק לעובד המשרת במילואים "הגנה עדיפה" אך לא "הגנה מוחלטת". לטענתה, החוק העניק לעובד הגנה מפני פיטורים בשל שרות המילואים ולא נועד להגן על כל עובד המשרת במילואים במהלך כל תקופת עבודתו, מפני פיטורים.
לטענתה, קיים שוני בין עובד המשרת במילואים לבין עובדת בהריון שכן יכולתו של חייל מילואים להישתלב בשוק העבודה לאחר שרות מילואים טובה מזו של אשה בהריון או לאחר לידה.
לפי פסיקת בית הדין הארצי בעיניין פיטורי עובדת בהריון ניתן להמנע ממתן היתר לפיטורים "אך ורק מטעמים הקשורים ביחסי עבודה במקום העבודה ולמילוי המטרה שלשמה נקבעה הגנה על העובדת בתקופת הריונה" (דב"ע מט/131-3 רחל שלום – ברית התנועה הקיבוצית, פד"ע כ"א, 262) זוהי נוסחה מעורפלת במקצת.
לשון אחר: לצד האיסור על פיטורי עובד מן הטעם ששירת במילואים או שהוא צפוי לשרת במילואים, נתן המחוקק הגנה נוספת למשרת במילואים, בדמות האיסור על פיטוריו בתקופת שירות המילואים ובתקופה נוספת של שלושים יום לאחריה.
...
" ובהמשך – "16. מקביעתנו דלעיל נגזרת המסקנה כי החלטת הועדה המקפלת בתוכה הנחה פרשנית לפיה ככלל אין ליתן היתר פיטורים גם בתקופה של 30 יום לאחר שירות המילואים וגם שעה שהוכח כי אין כל קשר בין הפיטורים לבין שירות המילואים, למעט נסיבות חריגות, אינה מצויה במתחם הסבירות. סבורים אנו כי בנסיבות אלה, בהן אין קשר בין הפיטורים לשירות המילואים על הועדה להשתכנע בקיומו של טעם שיש לו זיקה לשירות המילואים המצדיק את ההמנעות ממתן ההיתר." לאור זאת ביטל בית הדין האזורי את החלטת וועדת התעסוקה והחזיר את הדיון לוועדה על מנת שתשוב ותשקול את הצידוק במתן היתר לפיטוריו של העובד על יסוד השיקולים שהיתווה בית הדין.
סיכומו של דבר, לו תשמע דעתי הערעור יתקבל במובן זה שהחלטת ועדת התעסוקה לדחות את הבקשה למתן היתר לפיטורי העובד, תעמוד בעינה.
השופטת ורדה וירט-ליבנה לאחר שעיינתי בחוות הדעת של חבריי הנשיא סטיב אדלר והשופט שמואל צור, הנני סבורה כי המחלוקת ביניהם מתמקדת אך ורק בתוצאת פסק הדין וכי במסקנות המשפטיות אין ביניהם חילוקי דעות.
סוף דבר הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט שמואל צור אליו הצטרפו השופטת ורדה וירט-ליבנה ונציגי הציבור, מר יצחק הרפז ומר עמירם זמני, על דעתו החולקת של הנשיא סטיב אדלר.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2009 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

על התכלית שביסוד ההגנות הללו עמדה המלומדת רות בן ישראל בספרהתוך שהטעימה כי "האחריות המשפחתית, הכרוכה במיוחד בגידול הילדים ובטיפול בהם, היא כיום אחד הגורמים המקשים ביותר על שילובן של נשים במעגל העבודה בכלל, ועל השוואת מעמדן בעבודה בפרט". והוסיפה: "אם לא תוענקנה זכויות מיוחדות לנשים עקב הריון ולידה, או זכויות לחופשה כדי לטפל ברך הנולד, לא תהיה לנשים במצבים האלה ברירה אלא להתפטר מהעבודה. היסוד החשוב לגבי הנשים בעלות האחריות המשפחתית, הנאלצות לעשות פסק זמן בעבודתן ולצאת לחופשה עקב אחריותן המשפחתית, מתבטא בצורך להבטיח להן את עצם אפשרות השיבה לעבודה. הענקת זכויות מיוחדות, המקנה זכות לחופשה מטעמים של אחריות משפחתית, מחייבת מעביד להשיב עובדת כאמור לעבודה ומקטינה את גדר הפגיעה בזכויותיה ובמעמדה של האישה...". ביטוי מובהק לצורך בהגנה על העסקת נשים ומעמדן בשוק העבודה בדרך של התאמת הוראות החוק לשינוי העיתים, מוצאים אנו בדברי ההסבר להצעת חוק עבודת נשים (תיקון מ' 10), התש"ן - 1990בהם נאמר כך: "בחוק עבודת נשים, התשי"ד - 1954, לא נעשו כל שינויים מהותיים מאז חקיקתו וזאת על אף התמורות הרבות שחלו במהלך השנים במשק הישראלי בכלל ובנושא עבודת נשים בפרט. אין עוררין על כך שהנשים מהוות כח פוטנציאלי אדיר במדינת ישראל, וכי מן הראוי, לטובת המשק כולו, לעודדן לצאת לעבודה....הצעת חוק זו נועדה לענות על צרכיה הטבעיים, המשפחתיים והמקצועיים כאחד של כל אישה בישראל, וזאת מתוך מטרה לעודד נשים להישתלב במעגל העבודה הסדיר ומתוך הכרה בחשיבות הרבה שיש להשתלבות זו". ואכן, המחוקק בישראל פרש מניפת זכויות על זכות ההוֹרוּת של האישה העובדת, בחוקי משפט העבודה המגן והבטחון הסוצאלי ובהן, הגנה מפני פיטורים בשל הריון וטיפולי הפריהלרבות בתקופה שלאחר תום חופשת הלידה; זכות להעדרות בתשלום עקב בדיקות הקשורות להיריון; זכות סרוב לעובדת בהיריון לעבוד בעבודות לילה ובשעות נוספות; זכות העדרות מהעבודה בשל טפולי הפריה; ואיסור על הפליית עובדמחמת "הריון, טפולי פוריות, טפולי הפריה חוץ- גופית"בהיותה "הפליה אסורה ופסולה, המנוגדת לעיקרון השויון". ברוח זו אף חוקק לאחרונה חוק לעידוד של שילוב וקידום של נשים בשוק העבודה ושל התאמת מקומות העבודה לנשים, תשס"ח - 2008במטרה"להביא לשינוי התרבות העסקית ולטפח מודעות ציבורית כדי לעודד שילוב וקידום של נשים בעבודה והתאמת מקומות עבודה לנשים וכן להורוּת".
...
וכי על כן "הדיון בשאלה האם הפחתת שעות עבודה במהלך ההריון באה בגידרי 'שמירת הריון' כמשמעה בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה - 1995 (להלן - חוק הביטוח הלאומי) ובתקנות הביטוח הלאומי (גמלה לשמירת הריון), התשנ"א - 1991 (להלן - תקנות שמירת הריון), לא נדרש לשם הכרעה במקרה שלפנינו. אולם כיוון שחברתי הרחיבה בעניין זה וקבעה הלכה עקרונית המשליכה על כלל ציבור הזכאים לגמלאות לסוגיהן, לא נותרה בידינו הברירה אלא לחוות דעתנו השונה בסוגיה זו של "גימלת שמירת הריון חלקית".בחוות דעתו הרחיב חברי השופט פליטמן ושטח טעמיו, בהסתמך עליהם קבע, בין היתר, כך: " לפסוק, כי היעדרות חלקית מן העבודה אינה מזכה בגימלת שמירת הריון. תפיסת הזכאות החוקית לאותה הגמלה, מושתתת על היעדרות יומית מהעבודה והבסיס לתשלום בגין אותה העדרות יומית, מחושב אף הוא על פי אותה יחידת זמן של שכר יומי. פיצול תפיסת הזכאות החוקית כאמור של העדרות יומית ותשלום יומי בגינה, על ידי המצאת הזכאות החלקית, ללא כל אסמכתא בדין, אינו אפשרי, כשם שלא יתכן הריון חלקי. יצירת זכאות שכזאת, מנוגדת לחלוטין לא רק לתפיסת החוק באשר לזכאות לגמלה לשמירת הריון, אלא לתפיסת החוק כולו על שלל גימלאותיו. כך, לא ניתן ללא בסיס חוקי לקבוע זכאות יש מאין לגמלה בשל חצי יום דמי תאונה, חצי יום דמי אבטלה, חצי יום דמי לידה או זכאות למחצית גמלת הבטחת הכנסה חודשית, למי שהתייצב בשרות התעסוקה רק בחלק מן החודש. בכל המקרים, הזכאות נקבעת עקרונית על פי בסיס הזמן הקבוע בחוק ולא שבריו. " אי לכך הגיע למסקנה כי "ידחה הערעור, אך לא מטעמה של חברתי, כי אם מן הטעם הפשוט שגמלת שמירת הריון חלקית עדיין אינה נמנית על הזכויות שמקנה ענף ביטוח אמהות שבחוק הביטוח הלאומי". נציג הציבור מר יהודה יעיש הסכים לדעתם של סגנית הנשיא אלישבע ברק - אוסוסקין והשופט עמירם רבינוביץ.
בנסיבות אלה, ולאור הפרשנות התכליתית להוראות החוק והתקנות עליהן עמדתי לעיל, ולפי הלכת משעני, דעתי היא כי אין לשלול זכאותה של המשיבה לגמלת שמירת הריון גם עבור התקופה בה עבדה באופן חלקי בלבד, ובלבד שלא "ישולמו לה דמי מחלה וגמלה לשמירת הריון בעד אותה תקופה". סוף דבר - מן הטעמים המפורטים לעיל, ולוּ תשמע דעתי, יידחה ערעורו של המוסד לביטוח לאומי ויעמוד בעינו חיובו של המוסד לשלם למשיבה גמלת שמירת הריון באופן יחסי עבור צמצום עבודתה במהלך שמירת ההריון, ובלבד, כאמור, שלא "ישולמו לה דמי מחלה וגמלה לשמירת הריון בעד אותה תקופה" הנשיא סטיב אדלר הנני מצטרף לדעתו של השופט פליטמן.
לדעתי יש לקבל את הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו