מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדרת עניין ציבורי בתביעות לשון הרע לצורך הגנה מפני אחריות

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עניינה של תביעת לשון הרע שלפניי, כתבה, שפירסם הנתבע בעתון מעריב ובאתר האנטרנט שלו nrg ביום 16/7/09.
הנתבע צירף לכתב ההגנה את פסק הדין בת.ק. (ראשל"צ) 2457/08 מזרחי דורון נ' ברוך דובי, בו חוייב התובע ביום 19/5/09 בהיעדרו לשלם לתובע שם עבור 7 מופעים סכום כולל של 6,968 ₪ כולל הוצאות; פרטי תיק פשיטת הרגל של התובע מאתר הכונס הרישמי, לפיו צו הכנוס ניתן ביום 17/2/10 ובוטל ביום 29/3/15; פירסום מאתר mynet חדרה מיום 25/8/09 לפיו מופע "מלחמת העולמות" יורד מהבמה, והתובע מתבטא שם "הקהל פשוט לא בא" הוא אומר "התגובות של הקהל שצפה במופע הראשון בשוני לא היו נלהבות, ורוב הקהל הגדיר אותו כ'נחמד' וזהו". כן צירף הנתבע לכתב הגנתו את תשובת המבקש לתגובת המשיבה בעיניין בקשה לביטול פסק דין בת.א. (שלום תל אביב יפו) 8160/08 התזמורת הקאמרית הישראלית נ' דב ברוך.
הנתבע זוכה גם להגנת תום הלב "העיתונות האחראית", שבאה לידי ביטוי בדנ"א 2121/12 פלוני נ' אילנה דיין, 18.9.2014, פורסם בנבו, שם נקבע (סעיף 81, עמ' 48): "סיכומו של דבר, סבור אני כי ראוי להכיר, באופן עיקרוני, בקיומה של חובה לפרסם פרסומים בעלי אופי עתונאי. חובה זו היא אחת מן החובות עליהן חל סעיף 15(2) לחוק ואשר מילויין בתום לב עשוי להקים הגנה מפני אחריות בגין לשון הרע. התנאי המרכזי לקיומה של חובה כאמור הוא כי קיים עניין צבורי משמעותי בפירסום. דרישה זו עשויה להתמלא אף מקום שהפירסום נעשה בידי מי שאינו עתונאי במקצועו ומכאן שאין מדובר בחובה המיוחדת רק לעיתונאים. האדן השני עליו בנויה ההגנה הנדונה הוא דרישת תום הלב, על היבטיה הסובייקטיביים והאובייקטיביים. משמעויותיה של דרישה זו הן כי הפירסום ייעשה בשל אותה חובה וללא כוונת זדון, וכי חובת הפירסום מולאה בהתאם לסטאנדארט של עתונאות אחראית, זהירה והוגנת. יש לקוות כי בדרך זו ניתן יהיה לשמר את חופש הביטוי ואת פועלה של העיתונות החופשית, תוך המנעות מחיזוק יתר של כוחה של האחרונה וניצולה לרעה של ההגנה. הגבלת תחולתה של ההגנה רק למקרים שיעמדו בסייגים האמורים נחוצה הן מטעמים של טובת הפרט הן מטעמים של טובת הציבור. תכליתה של ההגנה אינה להעניק חסינות לעיתונות חובבנית, פזיזה ושלוחת רסן. הדברים נכונים במיוחד כיום, עם התפתחותה של עיתונות מסוגים חדשים באמצעות האנטרנט. מטרתה של ההגנה היא לאפשר את מרחב הפעולה הדרוש לשם הגשמת העקרונות שביסוד חופש העיתונות והבטחת שיח צבורי פתוח בנושאים בעלי חשיבות". הנתבע העיד כיצד אימת את הכתבה באמצעים עתונאיים מקובלים, ריאיין את המופיעים בה, וציטט מפיהם, לא העלה טענות מפי אנשים שלא הזדהו, העביר את תגובת התובע לאחר שמסר לו את תוכן הכתבה דרך היחצ"נית, והעלה את הכתבה כחוות דעתו על היתנהלות התובע כאמור בסעיף 15(6) לחוק, וכפי חובתו המקצועית ומכח עניין צבורי.
...
אני מקבלת את טענת הנתבע לקושי בהתגוננות, בהתחשב בכך שהתביעה נגד עיתון מעריב, עוכבה בתיק הקודם עקב כניסתו להליכי פירוק, ומאחר והוא אינו עובד עוד באותו מקום עבודה, ואין לו גישה למחשב ולחומרים, שסייעו לו בעבודתו שם. העובדה שהתובע לא שילם את ההוצאות בתיק הקודם, והמתין עד לסיום הליכי פשיטת הרגל שלו לצורך הגשת התביעה מחדש, אף כי הותר לו לנהלה לפני כן, מצטרפת למראית עין של ניצול ההליך השיפוטי ושיהוי משמעותי.
הנתבע זוכה גם להגנת תום הלב "העיתונות האחראית", שבאה לידי ביטוי בדנ"א 2121/12 פלוני נ' אילנה דיין, 18.9.2014, פורסם בנבו, שם נקבע (סעיף 81, עמ' 48): "סיכומו של דבר, סבור אני כי ראוי להכיר, באופן עקרוני, בקיומה של חובה לפרסם פרסומים בעלי אופי עיתונאי. חובה זו היא אחת מן החובות עליהן חל סעיף 15(2) לחוק ואשר מילויין בתום לב עשוי להקים הגנה מפני אחריות בגין לשון הרע. התנאי המרכזי לקיומה של חובה כאמור הוא כי קיים עניין ציבורי משמעותי בפרסום. דרישה זו עשויה להתמלא אף מקום שהפרסום נעשה בידי מי שאינו עיתונאי במקצועו ומכאן שאין מדובר בחובה המיוחדת רק לעיתונאים. האדן השני עליו בנויה ההגנה הנדונה הוא דרישת תום הלב, על היבטיה הסובייקטיביים והאובייקטיביים. משמעויותיה של דרישה זו הן כי הפרסום ייעשה בשל אותה חובה וללא כוונת זדון, וכי חובת הפרסום מולאה בהתאם לסטנדרט של עיתונאות אחראית, זהירה והוגנת. יש לקוות כי בדרך זו ניתן יהיה לשמר את חופש הביטוי ואת פועלה של העיתונות החופשית, תוך הימנעות מחיזוק יתר של כוחה של האחרונה וניצולה לרעה של ההגנה. הגבלת תחולתה של ההגנה רק למקרים שיעמדו בסייגים האמורים נחוצה הן מטעמים של טובת הפרט הן מטעמים של טובת הציבור. תכליתה של ההגנה אינה להעניק חסינות לעיתונות חובבנית, פזיזה ושלוחת רסן. הדברים נכונים במיוחד כיום, עם התפתחותה של עיתונות מסוגים חדשים באמצעות האינטרנט. מטרתה של ההגנה היא לאפשר את מרחב הפעולה הדרוש לשם הגשמת העקרונות שביסוד חופש העיתונות והבטחת שיח ציבורי פתוח בנושאים בעלי חשיבות". הנתבע העיד כיצד אימת את הכתבה באמצעים עיתונאיים מקובלים, ריאיין את המופיעים בה, וציטט מפיהם, לא העלה טענות מפי אנשים שלא הזדהו, העביר את תגובת התובע לאחר שמסר לו את תוכן הכתבה דרך היחצ"נית, והעלה את הכתבה כחוות דעתו על התנהלות התובע כאמור בסעיף 15(6) לחוק, וכפי חובתו המקצועית ומכח עניין ציבורי.
אני מסכמת כי התביעה הופרכה בכל טענותיה, ונדחית.
התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט בסך 800 ₪, בהתחשב בעובדה שמדובר בהליך, שהתנהל בבית המשפט לתביעות קטנות, בישיבה אחת, וקיים ספק בדבר הטעם לאי התייצבות הנתבע לישיבה הקודמת ביום 26/10/15.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

הגנת אמת הפירסום: סעיף 14 לחוק, אשר עניינו הגנת אמת הפירסום קובע כי: "במשפט פלילי או אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה שהדבר שפורסם היה אמת והיה בפירסום ענין צבורי; הגנה זו לא תשלל בשל כך בלבד שלא הוכחה אמתותו של פרט לוואי שאין בו פגיעה של ממש". הגנה זו משקפת את נכונות המחוקק להתיר פרסומים עובדתיים שיש בהם משום פגיעה בשם הטוב ואף בכבודו של מושא הפירסום, מקום שמדובר באמת ובמידע שיש בו עניין לציבור.
כפי שנקבע במפורש בסיף 14 לחוק, ההגנה לא תשלל רק בשל העובדה שלא הוכחה אמתותו של "פרט לוואי שאין בו פגיעה של ממש". עוד מוסיף כב' הנשיא דאז, השופט גרוניס, כי הפירסום נידרש לשקף את האמת כפי שהייתה בזמן הפירסום, ולא כפי שנחזתה באותה עת. הכוונה היא לאמת העובדתית ברגע הפירסום, שהיא אחת ויחידה: "הגנת אמת הפירסום, כשמה כן היא, מתעניינת באמיתות הפירסום. ההכרעה האם מה שפורסם אמת הוא אם לאו איננה תלויה בשאלה מתי נודעה האמת. די בכך שזו האמת...באותה הרוח, לצורך הגנה זו, אין זה משנה האם הפירסום נחזה בתחילה לאמת ורק לנוכח מידע שנתגלה לאחר מכן נתברר כי לא כך הדבר, או שמא מלכתחילה היה ידוע כי מדובר בפירסום כוזב. בשני המקרים, בעת המשפט ידוע כי הפירסום אינו נכון ועל-כן אין מקום כי מפרסמו ייהנה מהגנת אמת הפירסום. הדגש במסגרת הגנת אמת הפירסום הוא לא על הדרך, אלא על התוצאה – פירסום המשקף את האמת כפי שהייתה במועד שבו נעשה הפירסום. זאת, על בסיס מכלול הראיות, אף אם חלקן נתגלו או נוצרו לאחר מועד הפירסום. אם אין זה המצב, הרי שאין מקום להחיל את ההגנה. הגנה זו איננה מתעניינת בהלכי הרוח או בתום לבו של המפרסם...מודעותו, בכוח או בפועל, של המפרסם לראיות החדשות ואמונתו כי הפירסום נכון עשויות להיות בעלות משקל לעניין הגנת תום הלב. בנוסף, הדבר עשוי להלקח בחשבון בעת גזירת הדין או פסיקת פיצויים (ראו, סעיף 19(2) לחוק). לשיקולים אלה אין מקום בעת בחינת התקיימות הגנת אמת הפירסום". התנאי השני לתחולת הגנת אמת הפירסום, הנו קיומו של עניין צבורי בפירסום.
חובה זו היא אחת מן החובות עליהן חל סעיף 15(2) לחוק, ואשר מילויין בתום לב עשוי להקים הגנה מפני אחריות בגין לשון הרע.
התביעה כנגד נתבע מס' 2, העורך הראשי: בסעיף 11 (א) לחוק נקבע: "(א) פורסמה לשון הרע באמצעי תיקשורת, ישאו באחריות פלילית ואזרחית בשל לשון הרע, האדם שהביא את דברי לשון הרע לאמצעי התיקשורת וגרם בכך לפרסומו, עורך אמצעי התיקשורת ומי שהחליט בפועל על הפירסום, ובאחריות אזרחית ישא גם האחראי לאמצעי התיקשורת". בסעיף 11(ג) הוגדר "אמצעי תיקשורת", כ"עיתון וכן שידורי רדיו וטלוויזיה הניתנים לציבור", ו"עורך אמצעי תיקשורת", בעיתון – לרבות עורך בפועל, ובשידור – לרבות עורך התכנית שבה נעשה הפירסום".
...
משכך לאור כל האמור לעיל, מצאתי לנכון לחייב גם את העורך בפיצוי התובע בגין לשון הרע.
בשקלול מכלול הנתונים דלעיל, שוכנעתי כי יש בפיצוי בסכום של 30,000 ₪, כדי להוות פיצוי הולם וראוי בנסיבות העניין.
בכל הנוגע לסעד הנתבע בסיכומים, ובהתעלם מהשאלה אם ניתן להעלות דרישה זו לראשונה בסיכומים, הרי שאין להיענות לדרישה זו, הואיל ולא ברור אם המקומונים שבקריית שמונה פונים לאותו פלח של קוראים שאליהם פנה הנתבע בכתבה זו. לסיכום, אני מחייבת את הנתבעים ביחד ולחוד לשלם לתובע סך של 30,000 ₪, בצירוף הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 9,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

אם כן, נשוא התביעה שבפני הנה ביקורת שפירסמה הנתבעת בדף עסקי ב'גוגל' וזו לשונה : לטענת התובעת, הבקורת דלעיל, בפרט הביטויים: "חבורה של ילדים לא מקצוענים שרק מנסים לקחת עוד ועוד כסף", "הרגיש שהם בכוונה מנסים לחבל ולפגוע בעסק שלנו", "מהרגע שהתחלתי עם ג'נסיס רק הפסדתי כסף", מהוים פירסום לשון הרע, על פי הגדרת חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965.
מנגד, טוענת הנתבעת כי הבקורת דלעיל הנה מסוג הבעת דיעה, כאשר להבעת דיעה מסוג שכזה מעניק החוק הגנה מפני אחריות על פי החוק.
סעיף 15(4) לחוק קובע: "במשפט.. אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה אם.. הנתבע עשה את הפירסום בתום לב באחת הנסיבות האלו: ...
"עניין צבורי" ייחשב כזה שידיעתו ברבים רלוואנטית להגשמתה של מטרה ציבורית, או שיש לציבור תועלת בידיעה אודותיו, אם לצורך גיבוש דעתו בעניינים צבוריים, ואם לשם שיפור אורחות חייו (ע"א 1104/00 אפל נ' חסון, פ"ד נו(2) 607 (2002)).
...
משכך, התביעה העיקרית – נדחית, תוך חיוב התובעת בהוצאות הנתבעת בסך3,000 ₪.
סוף דבר התביעה העיקרית – נדחית.
התביעה שכנגד – נדחית, ללא חיוב בהוצאות.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כך האיזון שולט על קביעת הגדרתם של הביטויים המהוים לשון הרע, על הקפן של ההגנות המנויות בחוק ועל סוגיית הפיצויים" (ע"א 4534/02 רשת שוקן נ' הרשקוביץ, פ"ד 24 .
משעברנו המשוכה הראשונה ונקבע, כאמור, כי הפרסומים האמורים של הנתבע עולים כדי לשון הרע, יש לבחון האם עומדות לנתבע ההגנות שבדין מפני האחריות לבצוע העוולה נושא דיוננו.
סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע - הגנת ״אמת דברתי״ בסעיף 14 לחוק מעוגנת הגנת אמתות תכנו של הפירסום והיותו מקפל בתוכו עניין לציבור: "במשפט פלילי או אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה שהדבר שפורסם היה
בנסיבות אלו, שעה שכבר היתנהל הליך בעיניין פירסומי הנתבע ובצוע עוולה של לשון הרע המיוחסת לו כטענת התובעת, והוא היה ער לטענות התובעת בעיניין הנזק שניגרם כתוצאה מפרסומיו קודם להגשת התביעה הקודמת, אין הוא יכול להשליך יהבו על הגנת תום הלב, ואין בה כדי לסייע לו. ודוק, משהנתבע היה מודע לטענות התובעת ולאפשרות כי הוא נושא באחריות לעוולת לשון הרע שהיא מייחסת לו, ובכל זאת בחר לפרסם פירסום נוסף ברוח הפרסומים שעליהם מבוססת התביעה הקודמת, אין הוא יכול להיסתופף בצלן של ההגנות שבדין, וודאי לא הגנת תום הלב.
לכן וגם משיקולים של מדיניות משפטית ראויה והגנה על האנטרס הצבורי, אל יקל הדבר בעינינו ואין להתייחס לפרסומים מעין אלה כעניין של מה בכך עד כי אינם מקימים עילת תביעה.
...
גם אם היה מקום להביא בחשבון השיהוי בהגשת התביעה לכאורה, ואיני סבורה שבנסיבות המקרה דנא יש מקום לקבל טענת השיהוי, הרי שבעשותו כן הקים הנתבע לתחייה את עילת התביעה כנגדו והכשיר הקרקע להגשת התביעה שלפנינו גם אם הוגשה בשיהוי מה. לפיכך דין טענת הנתבע בעניין השיהוי להידחות.
לאחר שעיינתי באשר מונח לפניי ושקלתי בדבר מצאתי, כי שניים מתוך ארבעת הפרסומים עליהם מבוססת התביעה מגיעים, עפ"י אמת המידה האובייקטיבית של האדם הסביר, כדי פגיעה בתובעת מכוח חוק איסור לשון הרע.
הנה כי כן, המסקנה המתבקשת היא, כי טענת ההגנה המעוגנת בסעיף 14 לחוק איסור לשון הרע אינה עומדת לנתבע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

שי דנון – פסק דין מיום 21/2/22 פסק דין בפניי תובענה בגין לשון הרע ובגין פגיעה בפרטיות.
כאמור, הפוסט ופרסומי הנתבעים 3-4 אינם מהוים לשון הרע, ואפילו הייתה בגינם עילת תביעה בגין לשון הרי, הרי הנתבע 3, האחראי לשיתוף, נהנה מן ההגנות הקבועות בסעיף 14 ובסעיף 15(4) לחוק איסור לשון הרע, וכן מההגנות הקבועות בסעיף 18(2)(ו) ובסעיף 18(3) לחוק הגנת הפרטיות.
" האם הפוסט הינו בגדר לשון הרע המסגרת הנורמאטיבית – חוק איסור לשון הרע סעיף 7 לחוק איסור לשון הרע קובע: "פירסום לשון הרע לאדם או יותר זולת הנפגע תהא עוולה אזרחית, ובכפוף להוראות חוק זה יחולו עליה הוראות הסעיפים 2(2) עד 15, 55ב, 58 עד 61 ו-63 עד 68א לפקודת הנזיקים האזרחיים, 1944". "פירסום" מוגדר בסעיף 2 לחוק באופן הבא: "2. (א) פירסום, לענין לשון הרע – בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות ציור, דמוית, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר.
האם הפוסט חוסה תחת ההגנות הקבועות בחוק איסור לשון הרע פרק ג' לחוק איסור לשון הרע כולל שלושה מצבים בהם תהיה למפרסם הגנה מפני אחריות בגין פירסום לשון הרע: פרסומים מותרים; הגנות מפני אחריות אזרחית או פלילית; והקלות בגזירת הדין או בפסיקת הפיצויים.
יפים בהקשר זה הדברים שנקבעו בע"א 4/85 צור נ' הוכברג ואח', פ"ד מב(3) 251, 257, מפי כב' השופט ג' בך: "היתנהגותו של הנתבע לא הייתה זדונית... לא הוכח שהייתה לנתבע כוונה כלשהיא לפגוע בתובעים בתור שכאלה ונחה דעתי שפעילותו של הנתבע בנושא הנדון נבעה מרצונו לגרום לתיקון מצב עניינים שהיה נראה פגום בעיניו... זאת ועוד: "הנתבע התגלה בפני כמי שמרבה להתיחס לתופעות הנראות לו שליליות בחברה הישראלית ולהגיב עליהן במכתבים שהוא נוהג לשלוח לנוגעים בדבר". שוכנעתי איפוא כי פירסום הפוסט על ידי הנתבע 4 בעמוד "סטאטוסים מצייצים" נעשה בתום לב, מתוך רצונו של הנתבע 4 להביע ביקורת ציבורית על היתנהלות התובע שנראתה בעיניו פגומה, וכי אין בכוונת רווח שליוותה פירסום זה כדי להעיד על חוסר תום לב השולל את תחולת ההגנה הקבועה בסעיף 15(4) לחוק איסור לשון הרע.
...
ההתייחסות לתצלומים בלבד מחזקת את המסקנה כי עניינו של הסעיף במניעת חדירה פוגענית לצנעת הפרט באמצעים טכנולוגיים, ולא בהגנה מפני שימוש פוגעני במראה פניו.
סוף דבר התובענה נדחית במלואה.
התובע ישלם לנתבעים 1, ו-3-4 הוצאות משפט בסך כולל של 20,000 ₪, בחלוקה הבאה: 10,000 ₪ לנתבע 1; 10,000 ₪ לנתבעים 3-4.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו