לאורך השנים הובאה שאלת הגדרתה של יחידת המיקוח אל פתחו של בית הדין בדרך כלל כאשר קבוצת עובדים ביקשה לפרוש מארגון עובדים קיים - דב"ע מב2/2-5 ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל נ' אגודת העובדים הבכירים בפז פד"ע יד 367; דב"ע נ"ה/28-4 ארגון סגל המחקר במערכת הבטחון – ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל (פד"ע לא 54); סק (ארצי) 10/21 הסתדרות העובדים הלאומית בישראל נ' הסתדרות העובדים הכללית החדשה , (ניתן ביום 02.05.2010).
בשנים האחרונות בשל שינויים שחלו במבנה התאגידים וביחסי העבודה ובשל ריבוי התארגנויות ראשוניות במקומות עבודה, נבחנה שאלת יחידת המיקוח בהקשר של התארגנות ראשונית של עובדים במקום עבודה - "התארגנות פורצת" סק(ב"ש) 1033/07 הסתדרות העובדים הכללית החדשה מרחב אשדוד נ' ויטה פרי גליל שיווק בע"מ, (ניתן ביום 06.04.2008); סק(ת"א) 504/09 ארגון כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי נ' מכון דוידסון לחינוך מדעי, ליד מכון ויצמן למדע, (ניתן ביום 23.03.2009); סק (תא)15391-12-11 הסתדרות העובדים הכללית החדשה נ הוט טלקום שותפות מוגבלת, (ניתן ביום 26.02.2012).
בפסיקה מן השנים האחרונות עמדו בתי הדין הן הארצי והן האיזוריים על הצורך "להקל ביישום אמות המידה המשמשות לקביעת יחידת המיקוח, במקום בו אין ארגון עובדים יציג. זאת בשונה משאלת פיצול יחידת המיקוח במקום עבודה בו כבר קיים ארגון עובדים יציג, ובשים לב להלכה בדבר מעמדה החוקתי של הזכות להתארגנות" (פס"ד אלקטרה פיסקה 34 וההפניות שם).
השאלה לפנינו איננה האם לאחר סיום הליך הטמעה של לה גארדיה בקשת תהיה לה גארדיה חלק מיחידת המיקוח אם לאו, השאלה היא האם הפיכת לה גארדיה לחלק מקשת מאפשרת לבחון (בשלישית) את שאלת היציגות עוד בטרם הושלם ההליך המשפטי וזמן רב לאחר שהחל המיזוג בפועל.
...
בפס"ד ויטה פרי גליל כתב כב' השופט סופר
"אנו סבורים כי אין לקבל את טענות המשיבה (ויטה א.א.), לפיה יציגות שנעשית שלא בהסכמת המעסיק פוגעת בקנינו. יציגות שכזו, שהיא בשלבי ההתארגנות הראשונים, במצב בו המעסיק מציב קשיים על ההתארגנות, וודאי שאינה יכולה להיעשות בהסכמה. יציגות שכזו, צריכה להיבחן גם על פי מבחן הגינות בסיסית. כל מעשיה ופועלה של המשיבה מסתכמים בדבר אחד – לסכל את התארגנות העובדים.... "
במסגרת ההגנה על התארגנות ראשונית אף עלתה האפשרות להכיר ביחידת מיקוח זמנית במודל שלבי בו תחילה תוגדר יחידת מיקוח קטנה ובהמשך גדולה יותר.
מצאנו לנכון להזכיר את הדברים שכתב כב' הנשיא (בדימוס) בפרשת האוניברסיטה הפתוחה:
"במאמר מוסגר, נוסיף לעניין קביעת היציגות בנסיבות בהן מעורב ארגון אחד במהלכי ההתארגנות, דברים אלה:
סיכום
52 בקשת הצד שהגישה קשת נדחית.
מצאנו כי יפה יהיה לסיים את דברינו בציטוט מתוך ע"ע(ארצי) 56/10 חביב - ק.א.ל קוי אוויר למטען בע"מ, (ניתן ביום 24.03.2010) שם התייחס בית הדין בצד זכותם של העובדים להתאגד גם להיבטים ניהוליים הנתרמים מקיומם של יחסי עבודה קיבוציים:
"יסודותיה של הזכות לחופש ההתאגדות היא הזכות לחירות אישית שהתארגנות קבוצתית משמשת בסיס למימושה, על דרך של הגשמת יעדים משותפים. חופש ההתארגנות בארגון עובדים מאפשר מתן קול לאלה שקולם מוחלש במסגרת הממוסדת המקובלת לקידום ההליך הדמוקרטי ולהבטחת החופש הכלכלי והחברתי של כל אזרח במדינה. הזכות לחופש ההתארגנות מאפשרת הגשמת יעדיו של משפט העבודה הקיבוצי ובכללם איזון החסר הדמוקרטי democratic deficit השמעת קולם של העובדים והגדלת השתתפותם ולו במידת מה, בניהול המפעל, יתר שוויון בין העובדים עצמם ויתר יעילות של המפעל, כשעצם היחסים הקיבוציים מרחיבים את שיתוף הפעולה מצד העובדים, מצמצמים עלויות של ניהול משא ומתן מול עובדים שונים, ומאפשרים ראציונליזציה של השקעת המשאבים במקום העבודה תוך חשיבה כללית ולטווח רחוק"
בית הדין ממליץ לצדדים להשקיע את מרצם בכינון שיתוף פעולה וביצירת הסכמות מועילות לשני הצדדים על פני המשך הידיינות בפני בית הדין.