בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב
פ"ה 43273-08-18
07 פברואר 2022
לפני:
כבוד השופט דורי ספיבק- סגן הנשיאה
נציג ציבור מעסיקים מר אבינועם בן יצחק
נציגת ציבור עובדים גב' שושנה סוזן סמק
התובעים: הסתדרות העובדים הלאומית ו-8 אח'
ע"י ב"כ עו"ד פז מוזר ועו"ד מיטל מזרחי
הנתבעת: דן חברה לתחבורה ציבורית בע"מ
ע"י עו"ד אורית זילוני-קליינמן ועו"ד שרון לולצ'י
צדדים נדרשים: 1. מדינת ישראל – משרד האוצר ומשרד העבודה
ע"י עו"ד יפית טלמון קצב
2. נשיאות הארגונים העיסקיים
ע"י עו"ד מוריה ברבי, עו"ד מיכל וקסמן-חילי, ועו"ד מוטי עזרן
פסק דין
דיון והכרעה
ההוראות הרלוואנטיות בסעיף 25 לחוק הגנת השכר, תשכ"ט-1959 העוסקות בניכויים של דמי חבר ודמי טפול אירגוני עבור ארגון עובדים, קובעות כך:
"25 (א) לא ינוכו משכר עבודה אלא סכומים אלה:...
עצם קיומו של נוהג שכזה – שכפי שלמדנו בהתדיינות הנו פרי הסכם פשרה שנחתם בין מדינת ישראל לבין הסתדרות הלאומית במסגרת היתדיינות בבג"ץ, שקבלה תוקף של פסק דין ביום 23.2.95, ואף עוגנה בחוזר "שכר והסכמי עבודה" שהוצא על ידי משרד האוצר ביום 12.3.95 – מהוה לדעתנו שיקול להכיר גם בזכותם של עובדים אחרים, שאינם מועסקים בשירות הצבורי, להנות מאותו הסדר, שיש בו כדי לממש באופן מלא יותר את זכותם החוקתית להתארגנות;
שמינית אף שלא הוצגה בפנינו תשתית עובדתית הנוגעת לפרקטיקה הנוהגת בקרב מעסיקים פרטיים בכל הנוגע להעברת דמי חבר לאירגון עובדים שאינו האירגון היציג, הרי שהתובעים טענו – וטענתם זו לא נסתרה – כי לפחות בענף התחבורה הציבורית, שבו פועלת המעסיקה הנתבעת, קיימת הסכמה של המעסיקה הגדולה ביותר – אגד חברה לתחבורה ציבורית – לנכות דמי חבר משכרם של עובדים, ולהעבירם גם לאירגון עובדים שאינו האירגון היציג (ראו הסדר הפשרה, שקבל תוקף של פסק דין, בתיק ס"ק 29607-09-20 הסתדרות העובדים הלאומית נ' אגד חברה לתחבורה (18.7.21, כב' השופטת יפית מזרחי-לוי));
תשיעית משרד האוצר, משרד העבודה, לישכת התאום והמעסיקה טענו בפנינו כי הטלת חובת ניכוי דמי חבר לאירגון עובדים שאינו ארגון העובדים היציג עשויה להטיל נטל כבד מדי על מעסיקים קטנים, במיוחד כאשר אותו מעסיק קטן יידרש להשקיע משאבים בבירור האם הגורם שפנה אליו בבקשה להעברת דמי חבר הנו אכן "ארגון עובדים" כהגדרתו על פי ההלכה הפסוקה (פסק דין עמית, שם).
שהרי, אם סברה אחרת, מדוע היא פטרה את אותו העובד מתשלום דמי טפול מקצועי-אירגוני עבור האירגון היציג?;
ולבסוף הפרשנות שמציעה לנו המעסיקה להוראת סעיף 25(א)(3ב), שלפיה במקרה שהמעסיקה מקבלת הודעת חברות של עובד באירגון עובדים אחר, היא חייבת להפסיק לנכות עבורו דמי טפול מקצועי-אירגוני, אך אינה חייבת לנכות דמי חבר לאותו ארגון אחר, עשויה להוביל לתוצאה בלתי סבירה שלפיה עובדים שיבקשו לחסוך לעצמם את עלות דמי הטיפול האירגוני-מקצועי, יודיעו למעסיקה שלהם שהם הצטרפו לאירגון אחר – כדי שתפסיק לנכות להם דמי טפול אירגוני – אך בד בבד יימנעו מתשלום דמי חבר לאותו ארגון אחר.
...
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים לכאן ולכאן, הגענו לכלל מסקנה שהפרשנות הנכונה היא זו בה דוגלים התובעים, דהיינו שבנסיבות המקרה, ומבלי שיש בכך כדי לקבוע מסמרות ביחס לכל מקרה ומקרה, מוטלת היתה חובה על המעסיקה להעביר את דמי החבר של התובעים להסתדרות הלאומית.
פרשנות שכזו אינה תואמת, כך להבנתנו, את תכלית ההסדרים הקבועים בסעיפים 25(א)(3) ו- 25(א)(3ב) לחוק הגנת השכר, שהינם במפורש לעודד ולאפשר התארגנות עובדים, ולא לפגוע בה. למעשה, נדמה שאף שהמעסיקה הנתבעת מסכימה לכך, שכן היא עצמה טענה בסעיף 23 לסיכומיה כי "ברור... כי סעיף 25 לחוק הגנת השכר לא התכוון להוות דרך עוקפת כדי להימנע מתשלום דמי טיפול במסווה של חברות בארגון אחר". ונזכיר בקשר לכך את הטעם לאי-ניכוי דמי טיפול מקצועי ארגוני במקרה של חברות בארגון עובדים אחר, כפי שהובאו על ידי שר העבודה (דאז) יגאל אלון, כשהביא את הצעת החוק לקריאת ראשונה בכנסת, דברים שצוטטו בהסכמה בפסק דין עמית (שם):
"תנאי לניכוי כמובן, שהעובד אינו חבר בשום ארגון עובדים. אם העובד מאורגן בארגון עובדים שאינו מוכר כארגון עובדים יציג על-פי החוק, יהיה פטור מתשלום דמי טיפול מקצועי-ארגוני, וזה מתוך עצם הערכה לעובד המוכן להתארגן".
סוף דבר
בקשת הצד מתקבלת, במובן זה שניתן צו הצהרתי שלפיו הנתבעת חייבת להעביר להסתדרות הלאומית את דמי החבר של התובעים 2 עד 9, וזאת רטרואקטיבית מהיום שבו הועברו אליה טפסי ההצטרפות ועד למועד סיום עבודתם אצלה, או סיום חברותם בהסתדרות הלאומית, לפי המוקדם.
הנתבעת תשלם לתובעת 1 הוצאות משפט בסך 10,000 ₪, בצירוף הפרשי וריבית מהיום.
בנסיבות, ובהינתן שהתובעים כולם היו מיוצגים על ידי התובעת 1, לא מצאנו לעשות צו נוסף להוצאות לטובתם.