מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדלת תקופת השירות של עובדי מדינה

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כן נטען שהוגש לתיק תצהיר עדות ראשית של מר ציון לוי, מנהל אגף בכיר (פרישה וגימלאות) בנציבות שירות המדינה, אשר הצהיר על תנאי הפרישה של עובדי הסנגוריה הציבורית וב"כ התובעת תוכל לחקור אותו בעיניין זה. לבסוף נטען בסעיף 7 לתגובה ש"כפי שהובהר, תנאי הפרישה לפנסיה תקציבית של עובדים בתפקידי סנגורים צבוריים לא כוללים תנאים מיטיבים בכל הנוגע להגדלת שיעור הפנסיה מעבר ל-2% לשנה עבור תקופת השרות כסניגור צבורי למעט הגדלות כמפורט בסעיף 85.14 לתקשיר מכוח סעיף 100(ב)".
...
בסעיף 7יג להחלטת כב' השופטת דרוקר מיום 10.10.21 נקבע לעניין זה: "שוכנעתי כי המסמכים המבוקשים רלבנטיים לתביעה ולתובעת ועל כן ככל שמדובר במספר מצומצם של עובדים ולא עשרות, כפי שטוענת התובעת, על הנתבעים לגלות לה את המידע המבוקש". על אף האמור בהחלטה, המדינה לא העבירה לתובעת מסמכים כלשהם אלא הגישה תצהיר של הגב' עו"ד הדסה אחיטוב, עוזרת משפטית בלשכת היועצת המשפטית של משרד המשפטים, לפיו: "בעניין סעיף יג בהחלטת בית הדין הנכבד מיום 10.10.21 – הסדרי הפרישה של עובדים אלו היו בהתאם לנהוג בשירות המדינה ובהתאם לחוק שירות המדינה [גמלאות] תש"ל – 1970". במענה לתצהיר זה הגישה התובעת "בקשה להורות למדינה לפעול בהתאם להחלטת בית הדין בעניין גילוי המסמכים הספציפיים" במסגרתה טענה כי הגשת התצהיר האמור מהווה הפרה של החלטת בית הדין שהורתה למדינה למסור לעיונה את המסמכים המבוקשים.
בתגובה לבקשה זו טוענת המדינה שהכללים לגבי חיסיון מסמכים פנימיים שוללים בהתאמה גם חקירה נגדית על המסמך, כי המדינה מדברת בקול אחד וכי העובדה שהוגש תצהיר לא מהווה עילה לזמן את נותנת התצהיר לעדות שכן הדיון שנועד לדיון בבקשה הסתיים בלי שבית הדין נעתר לבקשה ואי אפשר לפתוח אותו מחדש.
משהמדינה לא הצביעה על סיבה שבדין שיש בה כדי למנוע את צירוף המסמך ומאחר ויש בו רלבנטיות לתביעה שבנדון ועילותיה הנטענות, אני סבורה שיש להתיר את צירופו.
סוף דבר עד יום 25.12.22 תגיש המדינה תצהיר כאמור בסעיף 24 להחלטתי.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עקרי הסכמה זו היו כי המאשימה תעתור להשית עליו תשעה חודשי מאסר בעבודות שירות, קנס בסך 100,000 ₪ ומאסר מותנה ואילו הנאשם יוכל לעתור להגדלת הקנס כנגד קיצור תקופת עבודות השרות.
הערכים החברתיים שנפגעו מהעברות ומידת הפגיעה בהם שלושת הערכים הנפגעים מעבירת מירמה והפרת אמונים הם אמון הציבור בעובדי הציבור; שמירה על טוהר המידות של פקידי הציבור; וההגנה על האנטרס הצבורי שעליו מופקדים עובדי הציבור ועל פעילותו התקינה של המינהל הצבורי (דנ"פ שבס, כבוד הנשיא א' ברק, פסקות 38-32; ע"פ 3817/18 מדינת ישראל נ' חסן (3.12.2019), כבוד השופט י' אלרון, פסקות 13-11 (להלן – עניין חסן)).
בעיניין עוצמת הפגיעה בערכים המוגנים, נקבעו מבחנים שונים, שהעיקריים הם עוצמת ניגוד העניינים שבו מצוי עובד הציבור; מידת הסטייה מהשורה, ובכלל זה מידת השפעתה על הפגיעה באנטרס המוגן ותקופת התמשכותה; מעמדו של עובד הציבור ומידת השפעתו על עובדי ציבור אחרים ועל הציבור (דנ"פ שבס, פסקות 53-50; עניין חסן, פסקה 13).
...
עם זאת, מקובלת עליי עמדת המאשימה כי מאחר שכל אחת מהעבירות מבוססת על מסכת עובדתית שונה, יהיה זה נכון לקבוע שלושה מתחמי ענישה נפרדים, אף אם בעת קביעת העונש, תיקבע חפיפה מסוימת בין המתחמים.
הערעור נדחה (עפ"ג (מחוזי ירושלים) 28691-11-17 מיום 18.3.2018); (4) ת"פ (שלום ירושלים) 11468-10-15 מדינת ישראל נ' חמורי (7.1.2019) – הרשעה על-פי הודאה במספר עבירות מרמה והפרת אמונים.
"כך במיוחד כאשר מדובר בנאשמים שונים המורשעים בגדרה של אותה פרשה, אז מקבל עיקרון זה משנה תוקף" (ע"פ 27/17  בסל נ' מדינת ישראל (12.12.2017)‏‏, כבוד השופט י' אלרון, פסקה 11 והפסיקה שם).

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בנוסף, התובע זכאי להגדלת תקופת השרות מכח סעיף 54 לחוקת הגימלאות, שכן, סעיף 54 לחוקת הגימלאות מקביל לסעיף 100(ב) לחוק שירות המדינה (גמלאות) [נוסח משולב], תש"ל – 1970 (להלן – חוק הגימלאות).
(ב) לגבי עובד שסעיף קטן (א) אינו חל עליו רשאי נציב השרות להורות, בהודעה ברשומות ובתנאים שקבעה הממשלה באישור ועדת העבודה של הכנסת, כי לצורך קביעת זכויותיו של העובד לפי חוק זה, כולן או מקצתן, תחושב תקופת שרותו, כולה או מקצתה, כתקופה גדולה משהייתה למעשה, בשיעור שקבעה הממשלה".
...
אין בידינו לקבל גם את טענת התובע ולפיה הוא זכאי להגדלת הקצבה בשיעור של 3% בגין "איבוד מעמד בחו"ל" בהתאם לסעיף 54 לחוקת הגמלאות.
] [31: העתק הבקשה צורף כנספח 5 לתצהיר גילוי מסמכים של התובע; סעיף 30 לסיכומי התובע והנספחים שם. ] על יסוד כל האמור לעיל, אנו קובעים שהתובע לא הוכיח שהוא זכאי להגדלת שיעור הקצבה.
] על יסוד כל האמור לעיל, אנו דוחים את התביעה לפדיון ימי מחלה וחופשה.
סוף דבר התביעה נדחית במלואה.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

טוען התובע, כי הגיש בקשה להגדלת שירות עבור 18 חודשי שירות קבע, אושרה הכרה ב 9 חודשים בלבד הנכללים במסגרת 70% גמלת התובעת המשולמת לו בשוטף על ידי המדינה.
"7. באם הוגשה בקשה באיחור ע"י העובד/ת לרכישת זכויות לגמלה, רכישת תקופת חל"ת, צירוף שירות קודם ולא עפ"י האמור בסעיף 2 לעיל, הבקשה שהוגשה באיחור כאמור, תיבדק על בסיס נתוניו האישיים של העובד/ת לגופו של עניין ונימוקיה. ההחלטה בנושא האמור בסעיף זה נתונה לשיקול דעתו הבלעדית של נציב שירות המדינה ו/או מנהל אגף פרישה וגמלאות בנציבות שירות המדינה או מי שהסמיך לכך." (חוזר 31/2018) בעניינינו, התובע לא הוכיח ולא נימק מדוע לא הגיש את בקשתו במועד הקבוע.
...
לנוכח המפורט לעיל, אנו דוחים את תביעת התובע שכן לא הוכח כי נפל פגם כלשהו בהחלטת נציבות המדינה המצדיק התערבותנו בהחלטתו.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, התביעה נדחית.
על אף התוצאה אליה הגענו, וכמקובל בהליכים מעין זה, החלטנו שלא למצות את הדין עם התובע ולא לחייבו בהוצאות כלשהן.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2024 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

נציין כי אין בהכרח זהות בהקשר זה בין התקופה המנויה בסעיף 11(4) לבין התקופות הנוספות המנויות בסעיף 11, שכן מדובר בתקופות שונות מהותית הן מבחינת משכן; הן מבחינת התשלומים המשולמים לעובד/ת במהלכן; והן מבחינת מידת הוולונטאריות הכרוכה בלקיחתן עוד יצוין כי בסעיף 17(3), כשלעצמו, טמונה הטבה מיוחדת לעוסקים בהוראה ביחס לכלל המועסקים בשירות המדינה, ומשעסקינן בהטבה ייחודית יש להמנע מיצירת פער גדול בין תכליתה לבין היקפה.
ביום 13.5.2001 קיבלה המשיבה מכתב אישור בנוגע לשעור קצבתה ממנהל אגף גמלאות, שבו נאמר כי נציב שירות המדינה החליט בהתאם לסמכותו על פי סעיף 100 לחוק הגימלאות להגדיל לעניין שיעור הגימלה את תקופת שרותה עקב מצבה המשפחתי, ובהתאם שיעור גמלתה "יושתת על התקופה המוגדלת של שרותך הממשי מ-240 חודשים ל-300 חודשים, המזכים לקצבה בשיעור של 050.00% ממשכורתך הקובעת בכפיפות לחלקיות המשרה". ביום 12.7.2017 נשלח ממשרד האוצר מכתב למשרד החינוך, שבו נאמר כי המשיבה "פרשה במסגרת הקפאת זכויות בתאריך 31.8.2000. אבקש לשלוח למשרדינו פירוט תוספת ניהול". במכתב מנהלת הגימלאות במשרד האוצר, נושא תאריך 24.7.2017, שלגירסת המשיבה בתצהירה קיבלה אותו ביום 3.8.2017, נאמר, בין היתר כי מאושרת "זכאותך לגימלה ... החל מחודש אוגוסט 2024, במועד בו תגיעי לגיל 67 ... תקופת שרותך הנושאת זכות לגימלה מסתכמת ב-20 שנים" (ההדגשה הוספה – ל.ג.).
...
וכך נאמר: "מקובלת עלינו פרשנות המדינה לסעיף 17(3) לחוק הגמלאות. אין חולק כי הסעיף קובע הסדר ייחודי מיטיב לאוכלוסייה ספציפית של העוסקים שנים רבות בהוראה. התכלית שעמדה ביסוד ההסדר המיטיב פורטה בדברי ההסבר (ה"ח התשל"ג, עמ' 112), לפיהם:
נפסק כי - "בהקשר זה נציין כי כיום טוענת המערערת כי אילו ידעה על שינוי הפרשנות לא היתה פורשת במועד בו פרשה, אלא היתה ממשיכה לעסוק בהוראה בפועל במשך שנה וחודש ובכך משלימה עשרים שנות עבודה בפועל בהוראה. טענה זו מהווה הרחבת חזית, שכן היא לא נטענה בצורה זו בבית הדין האזורי.  לטענת הסתמכות פן עובדתי (קרי האם אכן הסתמך הטוען להסתמכות על המצג שנוצר ואילולא המצג היה נוהג אחרת), ופן נורמטיבי (קרי, האם ההסתמכות בנסיבות העניין היתה סבירה). אשר לפן העובדתי, הרי שזה אמור למצוא ביטוי בתצהירי הטוען להסתמכות, וזאת על מנת שגרסה זו תוכל לעמוד במבחן החקירה הנגדית. בהעדר טענה בעניין זה בתצהיר המערערת אין מנוס מן המסקנה כי היסוד העובדתי לטענת ההסתמכות לא הוכח. אין בידינו לדעת מה היה מערך שיקוליה ואילוציה של המערערת באותן השנים, וזאת בפרט משעובר לפרישתה שהתה במצטבר כשלוש שנים בחופשה ללא תשלום ובקשה נוספת לחופשה כאמור נדחתה, ולכן פרשה מן השירות במועד זה. עוד נציין כי אין בפנינו ראיה לכך שבינואר 2017 – עת הודע לה כי תשלום הגמלאות יהא מגיל 67 - ביקשה לחזור ולהשלים תקופת שרות בת עשרים שנה. מעבר לפן העובדתי קיים גם הפן הנורמטיבי, קרי סבירות ההסתמכות, ובהיבט זה ניצב בפני המערערת הקושי הנובע מהעדר פניה לגורמים האמונים על כך במשרד החינוך או במנהלת הגמלאות טרם פרישתה. הדברים מקבלים משנה תוקף במיוחד משפרשה בגיל צעיר יחסית, על יסוד ייעוץ פנסיוני פרטי שניתן לה כשנתיים לפני מועד פרישתה לגמלאות, ותחום הביטוח הפנסיוני עבר ועודנו עובר שינויים ותמורות רבות בשנים האחרונות, וגם מטעם זה יש חשיבות בבירור המצב לאשורו עם הגופים המוסמכים לכך ברשויות המדינה וזאת בסמוך לפרישה. משלא הוכיחה המערערת הסתמכות, נשמט הבסיס לתביעתה לפיצוי בשל כך שלא הובא לידיעתה כי רכישת זכויות הגמלה לא תקנה לה זכאות לקבלת גמלה מגיל 60." (פסקה 13 לפסק הדין).
אכן, כפי שטענה המדינה לפנינו, אין די בכך כדי להקנות זכאות לגמלה מגיל 60, שכן יש לערוך את האיזון בין כלל השיקולים, ובכלל זאת העובדה כי תשולם למשיבה גמלה שאינה זכאית לה על פי הלכת בקלצ'וק. אנו סבורים כי בנסיבות המקרה, לנוכח העובדה שניתנו למשיבה שלושה אישורים מהגורמים המוסמכים בדבר זכאותה לגמלה בגיל 60; לנוכח חלוף הזמן (17 שנה) בין האישור לתשלום הגמלה מגיל 60 לבין מועד ההודעה על שלילת הזכאות, לאחר הגיעה של המשיבה לגיל 60; לנוכח העובדה כי המשיבה שינתה את מצבה לרעה ולא ניתן להשיב את הגלגל לאחור; לנוכח העובדה כי הפרקטיקה הנוהגת במועד פרישתה מעבודה הייתה הפרשנות הישנה, ולעובדי הוראה רבים שולמה פנסיה מגיל 60 הגם שלא עבדו בפועל בהוראה עשרים שנה - האיזון הראוי מצדיק כי תשולם למשיבה פנסיה תקציבית על פי התחייבות המדינה במועד פרישתה מעבודה.
כללו של דבר: בעניין בקלצ'וק נפסק כי "אין בכך משום הבעת עמדה ביחס למקרים אחרים, כשכל מקרה ייבחן לנסיבותיו". בנסיבותיו של המקרה הנדון, הגענו לכלל מסקנה כי איזון אינטרס ההסתמכות שהתגבש למשיבה מול האינטרס הציבורי מביא למסקנה כי המשיבה זכאית לגמלה עם הגיעה לגיל 60.
סוף דבר – הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו