המטרות והשיקולים בקביעת גובה הפצוי במסגרת תביעת לשון הרע פורטו בפסקי דין ברבים, לרבות בפרשת בן גביר, כמפורט להלן (ס' 32 לפסק דינה):
"המטרה העיקרית בפסיקת פיצוי בגין לשון הרע היא, בדומה למקובל בדיני הנזיקין הכלליים, השבת מצב הנפגע לקדמותו, והעמדתו במצב בו היה נתון אילמלא פורסמו דברי לשון הרע. פסיקת הפצוי עשויה גם לבטא הכרה שיפוטית בעוולה שנגרמה לנפגע בלא הצדקה, ובצורך לשקם את הפגיעה בשמו שנגרמה לו ואת מעמדו בקרב החברה הסובבת אותו... יש ומתלווה לפצוי יסוד של הרתעה מפני פגיעה בשמו של אדם, וכן גורם של חינוך הציבור לערכים... שיעור הפצוי נגזר, בין היתר, מחומרת הפגיעה שאירעה. ככל שאופי ההאשמות המיוחסות לנפגע חמורות יותר, כך ראוי להגדיל את סכום הפצוי... עשיית שימוש בתיאורים פוגעניים במיוחד יצדיקו החמרה בפסיקת הפיצויים (על החמרה בפסיקת הפיצויים בייחוס תכונות נאציות לאדם ראו פרשת אלוני, בעמ' 531; פרשת ברדוגו 2001). על החמרה בפסיקת הפיצויים עקב ייחוס תכונות אופי שליליות לאדם ראו, פרשת קליין, שם). עוד יתחשב בית המשפט בתפוצת הפירסום, והיא תהווה שיקול חשוב בקביעת גובה הפצוי... להיתנהגות הניזוק ולמעמדו קודם לאירוע הפגיעה ולאחריו ינתן משקל בהערכת הפצוי. כן יינתן משקל להיתנהגות הפוגע בעת הפירסום, לפניו, ולאחריו. ינתן משקל לעובדת התנצלותו, או סרובו להיתנצל, ודבקותו באמירות הפוגעניות בלא לחזור בו מהן... בצד כל אלה, בית המשפט עשוי להיתחשב לצורך פסיקת פיצוי בנתונים שיובאו לפניו בדבר שמו הרע של הנפגע, או בדבר אופיו, עברו, מעשיו או דעותיו ככל שאלה נוגעים במישרין ללשון הרע (שנהר, עמ' 376; ע"א 9258/04 חורי נ' חברת כל אל-ערב בעמ', תק-על 2005(2), 4243)".
וממשיך בית המשפט בקשר להוצאת לשון הרע על איש ציבור (אפשר לראות בתובעות ובפרט בפז, נשות ציבור וזאת מתוקף העובדה שנטלו על עצמן להוליך מחאה ציבורית נגד ההסתננות והמסתננים ולהופיע בציבור במסגרת מחאה זו): "אשר לפצוי על פגיעה בשמו של איש ציבור, שני כוחות מושכים לכוונם נוגדים: מצד אחד, מילוי תפקיד צבורי מניח חשיפתו של איש ציבור לבקורת ציבורית, ובכלל זה ביקורת פוגענית שאינה מוגנת בחוק; חשיפה זו, מדעת, עשויה להשתקף בשיעור הפצוי הנפסק. מצד שני, ישנם מצבים בהם הפגיעה בשמו הטוב של איש ציבור הנה הרסנית לתדמיתו ולמעמדו הצבורי בהשוואה לפגיעה באדם פרטי. פגיעה כזו עלולה להיות פגיעה אנושה, ולהשפיע במישרין על יכולתו להמשיך בתפקידו הצבורי. שיקול הדעת השפוטי לענין הסעד מתחשב בפגיעה כזו".
השיקולים באומדן הפצוי המנותקים מהתנהלות התובעות
הפרסומים כלפי התובעות היו בעלי עוצמה ניכרת ביותר, אולי מן הניכרות ביותר שאפשר לפרסם בגנותו של אדם.
אני אומר אפשרות ולא הצדקה, שכן גם במקרה של פירסום שיש בו כוונה לפגוע, אין ריצפת פיצוי מינימלית לפי חוק, כך שגם במקרה כזה, עשוי בית המשפט לפסוק סכום שאינו עולה על הפצוי לפי סעיף 7א'(ב), גם לאחר שלקח בחשבון בקביעת סכום הפצוי את נושא הכוונה לפגוע.
בפרשת בן גביר ציינה כב' השופטת פרוקצ'יה סכומים שנפסקו בעבר בשל פירסומי לשון הרע שכללו את פרסומים דומים של ייחוס תכונות נאציות לאדם, וכדבריה: "בקביעת גובה הפצוי הראוי בעקבות האיזון בין השיקולים השונים, ראוי להביא בחשבון סכומים שנפסקו בעבר בגין פרסומים פוגעניים מסוג דומה לזה שלפנינו, אף שכל מקרה נדון לנסיבותיו (פרשת חביבי, עמ' 19-20; שנהר, בעמ' 388). באחת הפרשות שהוזכרו לעיל, קבע בית משפט השלום בירושלים כי ייחוס לאדם היתנהגות ודעות "ברוח גרמניה הנאצית" במאמר בעתון מהוה לשון הרע ופסק לנפגע פיצויים בשיעור של 15,000 ש"ח (פרשת ברדוגו, 1998).
...
לסכום זה הגעתי על בסיס המסקנה כי אלמלא שיקולי הפחתה לפי ס' 22, היה מקום לפסוק לצמח סך של 20,000 ₪ בגין הפרסום הבודד שנעשה ביחס אליה ואשר בו פורסמה רק תמונתה ללא שמה וכן על בסיס המסקנה כי יש להפחית מהפיצוי הנ"ל סך של 7,500 ₪ בשל שיקולי ההפחתה מכוח ס' 22 לחוק.
בהתחשב בכך שהנתבע פרסם את הציוץ המבהיר ובהינתן תוכנו, שאף חוסה כנראה תחת הגנת הבעת הדעה בתם לב, וכן בהתחשב בכך שנראה לכאורה כי התובעות זנחו בסיכומיהן את הסעד של צווי עשה, משלא אוזכר בסיכומים לצד הסעד הכספי, שכן אוזכר, החלטתי כי דין התביעה לצווי עשה להידחות.
סוף דבר
אשר על כן, הנתבע ישלם לפז 20,000 ₪ ולצמח 12,500 ₪ וזאת תוך 30 יום מהמצאת פסק הדין.