מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הגדלת אחוזי הבניה באיחוד וחלוקה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

חוסר שויון במכפילי שווי בין מיתחמי התכניות – עניין מיקסום הרווח היזמי והגדלת אחוזי הבניה עלה במספר התנגדויות שהוגשו לתכנית.
זוהי פראקטיקה שאינה מקובלת עוד [עת"מ (מנהליים מרכז) 1761-03-16 פרטיאלי נ' הועדה המחוזית לתיכנון ובניה, מחוז מרכז, פסקה 49 (נבו 25.12.2016); סעיף 8.5 לתקן 15 של מועצת שמאי המקרקעין בדבר פרוט מיזערי הנידרש בטבלת הקצאה ואיזון בתכנית איחוד וחלוקה].
...
בהקשר זה הדגישה העותרת את הצורך בבניית בריכה תת קרקעית חלופית בעומק יחסי רב. עוד הדגישה העותרת שגם הוועדה המקומית סברה כי יש להאריך את תקופת הפעילות, אולם בסופו של דבר הותמ"ל ראתה לנכון לקצר את התקופה באופן שפוגע בפעילותה וללא תכלית ראויה בהתחשב בייעוד של המקרקעין במצב החדש – שטח ציבורי פתוח.
לא מצאתי ממש ביתר טענות העותרת והן נדחות.
סוף דבר – העתירה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כפי שנפסק בהקשר זה בע"א 10278/09 יונתן אשכול נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה – רעננה (פורסם בנבו, 18.7.2011): "השבחה של מקרקעין בעקבות תכנית שבמסגרתה או בעקבותיה הועברו מקרקעין לרשות כמוה כתשלום פיצויים או תמורה בגין העברת המקרקעין, וזאת בין אם מדובר במצב בו התכנית הביאה להגדלת שעורי הבנייה המותרים במקרקעין שנותרו בידי בעליהם ובין אם מדובר במצב בו התכנית קובעת שנויי ייעוד המקרקעין שנותר בידי הבעלים באופן המביא לעליית ערכם. קביעתי זו עולה בקנה אחד עם קביעתו של בית משפט זה בעיניין בראון, בו נדונה שאלת כפיפותה של הקצאת מקרקעין לצרכי ציבור במסגרת תכנית איחוד וחלוקה להוראות הנוגעות לתשלום פיצויים החלות על הפקעות, ובו קבע בית משפט זה כי כל השבחה מכוח תכנית איחוד וחלוקה שממנה נהנה בעל מקרקעין שחלק ממקרקעיו הוקצו לצרכי ציבור על פי אותה התכנית, תזקף כפצוי בגין הפקעת אותם המקרקעין (שם, בפסקות 16-14 ו-18 לפסק הדין). ". בעיניין ת.א. (מחוזי מרכז) 9581-12-09 יוסף ריוב נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה פתח תקוה (פורסם בנבו, 24.6.2014), הבעתי את דעתי ביחס להשבחת המקרקעין עקב תכנית (שם אכן היתה תכנית איחוד וחלוקה), כי: "מקום בו פוצו בעלי קרקע (כפי שהיה בעניינינו), בגין נטילת חלק מהמקרקעין שלהם לצורכי כלל הציבור, על ידי שינוי ייעוד המקרקעין שנותרו בידם ו/או על ידי הגדלת שעורי הבניה המותרים בהם, המביאים לעליית ערכם, אין מקום והצדקה לפסוק להם פיצוי נוסף." ובהמשך: "41. בשורה של הילכות הבהיר בית המשפט העליון כי במצב שבו תכנית לאיחוד וחלוקה מביאה לעלייה בשווי המקרקעין שנותרו בבעלות פרטית – בין אם בדרך של שינוי ייעוד ובין אם באמצעות הגדלת אחוזי הבניה - יש לראות בהשבחת המקרקעין כפצוי הולם בגין ההפקעה.". באופן דומה, גם בעת"מ (מרכז) 60984-09-17 אפרים רזינסקי נ' ועדה מקומית לתיכנון ולבניה, פתח תקוה (פורסם בנבו, 17.11.2019) קבע כב' הש' שוורץ ביחס לפצוי בדמות השבחת מקרקעין (גם שם במסגרת תכנית איחוד וחלוקה) כי: "16. העולה מהראיות המינהליות שהובאו לפניי הוא, שהקצאת השטחים לייעוד צבורי נעשתה מכוח תכנית איחוד וחלוקה בהסכמת הבעלים. הואיל ועסקינן בתכנית ששינתה את יעוד החלקה מחקלאי למגורים א' (בניה צמודת קרקע), התוצאה היא ששווי החלקה הושבח בגין התכנית [ראו העתק שומת השבחה מוסכמת לחלקה 14 שנערכה על סמך שומה מוסכמת לחלקה 13, נספח 14 לכתב התשובה]. נסיבות אלה, קיומה של הסכמה לצד השבחה, שוללות את השבת הקרקע שיועדה לשימוש צבורי או קביעת פיצוי בגינה." והאסמכתאות שאוזכרו באותו עניין בהמשך.
...
אני סבור כי אין להתערב בקביעת המומחה בהקשר זה. מדובר בעניין עובדתי–תכנוני שאין בית המשפט נוטה להתערב בו, כי הנזק ליתרה, אם וככל שיש כזה, לא נגרם כתוצאה מתכנית פת/13/1232 העומדת בבסיס התביעה להפקעה, אלא עוד קודם לכן, כתוצאה מאישור תכנית מוקדמת פת/1002 /3ב משנת 1971.
לפני סיום אעיר, כי מאחר ומצאתי לנכון לדחות את טענת התובעים, כי בעת קביעת שווי המקרקעין, יש להתחשב בפרקטיקה של "שחזור זכויות" ולקבוע את השווי בהתאם לייעוד חקלאי, ממילא נדחית טענת הנתבעות כי מדובר בתביעה שהינה "כסות" לתביעה לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבניה, שכן לבסוף סברתי כי את שווי המקרקעין יש לקבוע לפי ייעודם לדרך.
סוף דבר לאור האמור לעיל, דין התביעה להתקבל בחלקה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עניינו של העירעור הוא הן במשמעות שיש לתת למתן ההחלטה בהרכב חסר והן בקביעת ועדת הערר כי אין לחייב את המשיבה בתשלום היטל השבחה, מכיוון שאיחוד החלקות שהביא להגדלת אחוזי הבנייה, היה יכול להעשות באופן הפותטי על ידי איחוד בתשריט, שאין בגדריו חיוב בהיטל השבחה.
בהחלטתה קבעה ועדת הערר כי אין לקבוע השבחה לתכנית 3997 בגין תוספת זכויות הבנייה הנובעת מאיחוד המגרשים: "לאחר ששמענו את הצדדים באריכות, ואיפשרנו לצדדים להשלים טיעון, הגענו למסקנה כי יש לבטל את חיוב היטל ההשבחה בגין איחוד החלקות. להחלטתנו זו ארבעה נדבכים: האחד, תכנית מ' היא זו שמעניקה את זכויות הבנייה המוגדלות במקרה של מיגרש ששטחו מעל 500 מ"ר. השני, את איחוד החלקות ניתן לבצע הן באמצעות תשריט איחוד והן באמצעות תכנית. השלישי, בהתאם לפסק הדין בעיניין הרצליה נגד אקרו תשריט חלוקה איננו פעולה תכנונית שניתן לגבות בגין אישורו היטל השבחה. רביעית, כאשר ישנה אפשרות להגיע לתוצאה זהה באמצעות פעולה תכנונית שאיננה מהוה עילה לגביית היטל השבחה הרי שהגעה לאותה תוצאה באמצעות פעולה תכנונית שמהוה עילה להיטל השבחה לא תהווה השבחה בפועל". על החלטה זו הוגש ערעור זה שבפניי.
...
וראו פס' 16 לפסק דינו של כב' השופט מזוז: "סיכומם של דברים: במקרים כגון זה שלפנינו, כאשר הוראות בתכנית יוצרות אפשרות (פוטנציאל) להשבחה עתידית, שמימושה טעון הליך תכנוני נוסף, שאין וודאות באשר למימושו, ניתן לחייב בהיטל השבחה רק בגין השבחה שנבעה במישרין מהתכנית עצמה, היינו בגין עליית ערך הקרקע בשל עצם הפוטנציאל להשבחה עתידית - ככל שנבעה השבחה כזו - ולגבות בגינה היטל השבחה בהתייחס למועד אישור התכנית ומהבעלים של הקרקע בעת אישור התכנית. לעומת זאת, לא ניתן לדעתי לייחס לתכנית השבחה מאוחרת, שנתגבשה בעקבות הליך תכנוני נוסף כאמור". כן ראו הערתה של כב' הנשיאה חיות: "בצדק ציין חברי כי 'התכנית לא העניקה את התוספת של עשרים אחוזי בניה לחלקות, כפי מצבן בעת אישור התכנית, אלא אך יצרה את הפלטפורמה החוקית לאפשרות פוטנציאלית עתידית של השבחה של חלקות הכלולות בתחומה על ידי מהלך תכנוני נוסף, באמצעות איחוד חלקות' (פסקה 10 לחוות דעתו של חברי). לכן מקובלת עלי מסקנתו כי לכל היותר ניתן לחייב את אקרו בע"מ בהיטל השבחה בגין הפוטנציאל להשבחה עתידית, באשר אותו ואותו בלבד ניתן לראות כנובע במישרין מן התכנית". בעניין גוזלן, חזרה כב' השופטת ברק-ארז על ההלכה הידועה כי בהתאם ל"שיטת המדרגות" "כל אחת מן ההשבחות תחושב בנפרד, תוך השוואת שווי המקרקעין לפני ומיד אחרי אישורה של כל תכנית ותכנית" (שם, פס' 34).
למסקנה דומה, גם אם בנסיבות שונות מענייננו, הגיע בית המשפט העליון ברע"א 3002/12 הועדה המקומית לתכנון ובניה גבעתיים נ' רון (15.7.2014), כאשר הוא נמנע מלהשית על הנישום את מלוא ההשבחה המאוחרת.
מכל מקום, אין בשיקולי האינטרס הציבורי כדי להביא לתשלום מס שהנישום אינו חייב בו. סיכומם של דברים, הערעור מתקבל, והחלטת ועדת הערר מבוטלת מעיקרא (בכפוף לאמור בסעיף 23 לעיל).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כפי שנפסק בהקשר זה בע"א 10278/09 יונתן אשכול נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה – רעננה (פורסם בנבו, 18.7.2011): "השבחה של מקרקעין בעקבות תכנית שבמסגרתה או בעקבותיה הועברו מקרקעין לרשות כמוה כתשלום פיצויים או תמורה בגין העברת המקרקעין, וזאת בין אם מדובר במצב בו התכנית הביאה להגדלת שעורי הבנייה המותרים במקרקעין שנותרו בידי בעליהם ובין אם מדובר במצב בו התכנית קובעת שנויי ייעוד המקרקעין שנותר בידי הבעלים באופן המביא לעליית ערכם. קביעתי זו עולה בקנה אחד עם קביעתו של בית משפט זה בעיניין בראון, בו נדונה שאלת כפיפותה של הקצאת מקרקעין לצרכי ציבור במסגרת תכנית איחוד וחלוקה להוראות הנוגעות לתשלום פיצויים החלות על הפקעות, ובו קבע בית משפט זה כי כל השבחה מכוח תכנית איחוד וחלוקה שממנה נהנה בעל מקרקעין שחלק ממקרקעיו הוקצו לצרכי ציבור על פי אותה התכנית, תזקף כפצוי בגין הפקעת אותם המקרקעין (שם, בפסקות 16-14 ו-18 לפסק הדין). ". בעיניין ריוב, קבעתי ביחס להשבחת מקרקעין עקב תכנית איחוד וחלוקה, כי: "מקום בו פוצו בעלי קרקע (כפי שהיה בעניינינו), בגין נטילת חלק מהמקרקעין שלהם לצורכי כלל הציבור, על ידי שינוי ייעוד המקרקעין שנותרו בידם ו/או על ידי הגדלת שעורי הבניה המותרים בהם, המביאים לעליית ערכם, אין מקום והצדקה לפסוק להם פיצוי נוסף." ובהמשך: "41. בשורה של הילכות הבהיר בית המשפט העליון כי במצב שבו תכנית לאיחוד וחלוקה מביאה לעלייה בשווי המקרקעין שנותרו בבעלות פרטית – בין אם בדרך של שינוי ייעוד ובין אם באמצעות הגדלת אחוזי הבניה - יש לראות בהשבחת המקרקעין כפצוי הולם בגין ההפקעה.". על קביעה זו חזרתי גם בה"פ (מחוזי מרכז) 59134-12-12 יעקב אליעזר רונן נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה פתח תקוה (פורסם בנבו, 1.11.2018), הגם שבאותו עניין לא דובר על תכנית איחוד וחלוקה: "כפי שיוסבר בהמשך, אני סבור כי מקום בו הבעלים קיבלו פיצוי בדמות אחוזי בנייה ו/או השבחת ייעוד במקרקעין המיועדים להוותר בבעלותם והרשות טוענת שהטבה זו כללה גם את רכיב פצויי ההפקעה (וטענה זו לא נסתרה), אין לחייב את הרשות לפצותם פעם נוספת בעת ביצוע ההפקעה, שאם לא כן, יהיה בכך משום מתן כפל פיצוי למבקשים.". ראה גם בהקשר זה גם דברי כב' השופט א. שוורץ: בעת"מ (מחוזי מרכז) 60984-09-17 אפרים רזינסקי נ' ועדה מקומית לתיכנון ולבניה, פתח תקוה (פורסם בנבו, 17.11.2019); ת.א. (מחוזי מרכז) 26215-02-16 מרדכי שלמה שטיגליץ נ' נ.ת.ע -נתיבי תחבורה ערוניים להסעת המונים בע"מ (פורסם בנבו, 4.6.2019) (הערה: בפני בית המשפט העליון תלוי ועומד ערעור שהוגש על פסק הדין (ע"א 5853/19)).
...
עוד לפני כן, המנוח התנגד לתכנית 190 במהלך הכנתה (נספח 6 לתצהיר התובעים) ומשזו אושרה לבסוף, המנוח/התובעים לא נקטו כל פעולה נוספת עם אישור התכנית, במסגרתה ניטלה מהם חלקה 139 והם זנחו טענותיהם בעניין זה. לכן, נראה כי בסופו של דבר, הם השלימו עם אותה תכנית מאחר ולא נקטו בהליכים משפטיים (כדוגמת ערר, עתירה מינהלית) וזו אושרה לבסוף.
לאור כל האמור לעיל ומסקנתי בנוגע לטענת השיהוי, מתייתר מאליו הצורך בדיון בטענת ההתיישנות שהעלו הנתבעות בשים לב לעניין ארידור.
סוף דבר לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 9 לתכנית, נגדו יוצאים העותרים, המאפשר לבעלים של מקרקעין בתחום התכנית להגיש בקשה להנחה מההוראות הכלולות בתכנית, ונותן סמכות לועדה להעניק את ההנחה המבוקשת או לסרב להעניקה, עולה בקנה אחד עם בקשת הועד לתת "זכות לועדה לבניין ערים לסטות מן ההוראות הנ"ל [ההוראות לפיהן שטח הבנייה יחולק לשניים או שלושה בניינים - ת.ש.נ] במקרים שגודל המיגרש או הטופוגרפיה או תנאים אחרים יצדיקו זאת". (סעיף 6 לנספח 6 לתשובת הערייה).
בשנת 2005 פורסמה למתן תוקף תכנית אשר כללה הוראות לשינוי ייעוד של המקרקעין, לאיזור מגורים ולשטחי ציבור, וקבעה כי תערך תכנית איחוד וחלוקה מחדש, כך שהוקצו לעירייה שטחים למגורים ולמסחר כנגד זכויותיה במקרקעין שהועברו לרשותה בשעתו במסגרת ההסכם מ-1946.
עם זאת, בחנתי, לגופם, את המסמכים עליהם מבקשים העותרים לסמוך טענתם בדבר כפייה ולא מצאתי בהם תימוכין לטענה; אם בכלל ניתן להסיק, מהמסמכים אליהם הפנו העותרים לגבי חלקות אחרות, דבר כלשהוא לגבי שאלת הכפייה על המנוח (וספק רב בעיניי אם ניתן, שכן על העותרים להוכיח כי הייתה כפייה על המנוח עצמו) הרי נראה כי ניתן להסיק, לפחות מחלקם, כי אין ממש בטענות העותרים וכי היה מדובר דוקא בהעברה של שטח עורפי לעירייה (על פי מדיניות הערייה שנזכרה לעיל) בתמורה לקבלת הקלות והגדלת אחוזי הבנייה.
...
לאור האמור לעיל, יש לדחות את העתירה גם משום כך שלא הוכחה כפייה, אלא אף הוכחו אינטרסים של שני הצדדים להגיע להסכמה אליה הגיעו.
התוצאה סופו של דבר - לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי אין לראות את השטח העורפי כשטח שהופקע מהמנוח ואין להחיל עליו את הוראות סעיפים 196 או 195 לחוק.
לפיכך אני דוחה את העתירה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו