כפי שסוכם בפס"ד עש"א (שלום פ"ת) 20645-01-17 ראני מרעב נ' בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ:
"עצם העובדה שהמשיב נהג לכבד שיקים, שהוצגו לפרעון בחשבון, חרף החריגה שנוצרה בחשבון עקב כך אין בה כדי להקנות למערער יסוד סביר להניח, כי על המשיב הייתה מוטלת חובה לפרוע את השיקים נשוא העירעור".
כותב השופט י' עמית במאמריו "חוק שיקים ללא כסוי, התשמ"א- 1981":
"להוכחת שינוי של הסכם האשראי שבכתב נידרש דפוס היתנהגות מתמשך בין הבנק ללקוח – להבדיל מהתנהגויות אקראיות".
יחד עם זאת, ביחס למקרים בהם הבנק משנה את מסגרת האשראי תכופות, ציין השופט י' עמית במאמריו לעיל כי:
" "שינוי מדיניות" של הבנק כלפי הלקוח ללא הודעה מראש, 'זיג-זג' בהתנהלותו של הבנק – כאשר מסגרת האשראי משתנה חדשות לבקרים, והבנק אינו עיקבי בסירובו – כל אלה הם מתכון בטוח לשרירות ואי-הבנות, ועל בית-המשפט ליתן משקל להיתנהגות מעין זו".
במקרים מסוימים ניתן בפסיקה משקל לכך שלמערער לא הייתה שליטה על הפקדת המחאות על ידי צדדים שלישיים, כפי שסיכם בית המשפט בעש"א 31602-04-18 גיזהלאו טסמה ואח' נ' בנק יהב לעובדי המדינה בע"מ:
"לא אחת נשמעו קולות הקוראים, במקרים מתאימים, בין על דרך של פרשנות רשימת עילות הביטול כרשימה שאינה סגורה, ובין על דרך של פרשנות מרחיבה לעילות הביטול הקיימות, לאפשר אף גריעתו של שיק שסורב עקב הסתמכות הלקוח על מעשה או מחדל של צד ג', בנסיבות המתאימות".
דברים בהקשר זה הובאו במאמריו של כבוד השופט עמית הנ"ל:
"לדעתנו, בנסיבות מיוחדות ניתן להכיר במחדל או במעשה של צד ג׳ ככזה, היוצר את היסוד הסביר של בעל החשבון. פרשנות מרחיבה זו, יש בה כדי ליפתור מקרים ״קשים״, שבהם נקלע בעל החשבון להגבלה שלא בטובתו או בנסיבות, שלא יכול היה לצפותן או לשלוט עליהן. לפרשנות המוצעת על־ ידינו יש תימוכין גם בפסיקה... למעשה, אין כימעט גבול לטעויות העלולות להתרחש, הן מצד הבנק והן מצד הלקוח, אשר בעטיין מסרב הבנק לכבד שיק של הלקוח, ללא הצדקה של ממש. ואפילו ישנה הצדקה לאי-כיבוד שיק מסויים, הרי רבים המקרים בהם אין בכך כדי לבסס עניינית הסקת מסקנה בדבר אי-אמינותו הכלכלית של מחבר ההמחאה"
לעניין נטילה בחשבון של שקולי צדק, קבעה הפסיקה כי עילות הביטול הקבועות בחוק אינן מהוות רשימה סגורה, וכי ניתן, בנסיבות חריגות, משיקולים של צדק, לבטל את הבאתו של שיק במניין שיקים שסורבו [רא' גם למשל בבש"א (ירושלים) 7001/03 חיון יעקב נ' בנק לאומי לישראל בע"מ, [פורסם בנבו] (9/2/04) וכן אצל עמית, שם, בעמודים 471 ו - 475 והאסמכתאות שם].
...
גם הטענה כי סכום המחאה מס' 12 זניח, דינה להידחות.
משכך, דין הערעור להידחות בנוגע להמחאות מספר 12 ו-13.
סיכומו של דבר, אני מורה על ביטול הבאת המחאות מס' 2, 7, 8, ו-9 במניין ההמחאות שסורבו למערערת.