וכך השיב ד"ר אנג'ל לשאלות שהופנו אליו –
ש. מהו ליקויו של התובע?
התובע סבל מכאבים בצואר על רקע בלטי דיסק ושינויים ניוונים בחוליות הצואר.
ש. לאור עובדות המקרה שהונחו בפניך, לפיהן למעשה פורק התובע ביום עבודה רגיל משקלים עצומים המגיעים לסך כולל של בין 5,000 ק"ג – 15,000 ק"ג ואף יותר וכן כפי שציינת בסעיף י' לתשובתך, האם אין לומר שגורם הסיכון היתממש במקרה של התובע?
הסברתי מדוע אין לדעתי להכיר באחריות העבודה לנזקים בצואר.
ש. האם לאור החומר הרפואי והעובדות המוסכמות, היתקיימו בתובע התנאים להכיר במחלתו כמחלת מיקצוע, ולו על דרך של החמרה, בהתאם לתוספת השנייה לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), התשי"ד -1954, ואם כן לאיזו מחלת מיקצוע מתאים מצבו?
כאבי גב וצוואר אינם מופיעים ברשימת מחלות מיקצוע.
משכך, מצאנו לנכון לאמץ 'ככתבה וכלשונה' את חוות הדעת הרפואית המיטיבה בעיניינו של התובע ולא לסטות הימנה - לא בהתאם לדרישת התובע בפנינו, שבקש כי נקבע קשר של גרימה בין הליקויים בצואר לתנאי העבודה ואף כי נקבע כי קיימים ליקויים נוספים שנגרמו בעקבות תנאי העבודה (חוליות 6-7) ואף לא בהתאם לדרישת הנתבע, שבקש כי לא נאמץ את מסקנת המומחה לפיה ליקויו של התובע בצואר הוחמר בשל תנאי העסקתו.
...
שעה שמדובר בנושא רפואי מובהק, לא מצאנו הצדקה עובדתית או משפטית לסטות מקביעה זו. לאור האמור, ומשד"ר פעילן קבע כי לתנאי עבודתו של התובע השפעה של מתחת ל-50% אך למעלה מ-20% על בקע ובלט הדיסק (ר' תשובתו לשאלה ה' לשאלות בית הדין בחוות דעתו מיום 3.6.2020) המסקנה היא כי דין התביעה להתקבל במובן זה, לפיו יש להכיר בפגימה ממנה סובל התובע בצווארו על דרך ההחמרה.
משכך, מצאנו לנכון לאמץ 'ככתבה וכלשונה' את חוות הדעת הרפואית המיטיבה בעניינו של התובע ולא לסטות הימנה - לא בהתאם לדרישת התובע בפנינו, שביקש כי נקבע קשר של גרימה בין הליקויים בצוואר לתנאי העבודה ואף כי נקבע כי קיימים ליקויים נוספים שנגרמו בעקבות תנאי העבודה (חוליות 6-7) ואף לא בהתאם לדרישת הנתבע, שביקש כי לא נאמץ את מסקנת המומחה לפיה ליקויו של התובע בצוואר הוחמר בשל תנאי העסקתו.
סוף דבר
בהתאם לחוות דעתו של ד"ר פעילן, שאומצה על ידינו, תביעת התובע להכיר בפגיעתו בצוואר כפגיעה בעבודה לפי תורת המיקרוטראומה, מתקבלת על דרך ההחמרה.