מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הבטחת הכנסה תוספת תלויים לגרושה עקב משמורת על ילדים

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2014 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

הרקע העובדתי ופסק דינו של בית הדין האיזורי המשיבה, גב' אוריאנה יצחקי ביטון, הנה גרושתו של מר רונן יצחקי ואם שלושת ילדיו הקטינים, המצויים במשמורתה.
חזוק לכך מצאה המשיבה בפסק הדין בעיניין ישראל, בו התבקש המוסד להודיע - טרם מתן הכרעת בית הדין הארצי - "האם שולמה תוספת התלויים לקיצבת הזיקנה, ואם כן למי היא שולמה - למערער או לילדיו באמצעות אימם". המשיבה מדגישה כי מאחר שלילדים ואימם במקרה זה לא קמה זכאות לגימלה מכוח הוראות חוק הבטחת הכנסה או חוק המזונות (הבטחת תשלום), התשל"ב - 1972 - הרציונל שנקבע בעיניין ישראל, כמו גם הרציונל שעמד מאחורי תיקון 41 לחוק הישן, שלא לאפשר כפל תשלום מהקופה הציבורית - ממילא לא מיתקיים.
בדב"ע מח/1-43 נקבע, כי נכה גרושה, שקבלה תוספת תלויים בגין ילדיה, מכיוון שאבי הילדים הנו נכה, תמשיך לקבל התוספת גם כאשר היא נישאת פעם נוספת לנכה אחר, שיש לו ילדים.
...
בהתחשב בסיטואציה השונה בה מדובר, לא מצאנו כי יש לכך השלכה לעניין שלפנינו.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, שוכנענו כי הקפאת תשלומה של קצבת הנכות הכללית מכוח סעיף 325 לחוק למר רונן יצחקי – אין משמעה הקפאת תשלומה של תוספת התלויים מכוח הסעיפים 200(ג)(2) ו – 304 לחוק לידי המשיבה עבור ילדיה.
משכך, הערעור נדחה.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2013 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

תמצית העובדות ופסק דינו של בית הדין האיזורי מכתב התביעה עולה כי המשיבה הנה גרושתו של מר רונן יצחקי (להלן – מר יצחקי) וכי במשמורתה שלושה מילדיהם המשותפים.
בית הדין אף קבע כי "בנסיבות בהן הזכאים לגימלה (תוספת התלויים) הם הילדים במישרין ובאמצעות אימם, שהיא מקבלת הגימלה על פי סעיף 304 לחוק, ובמיוחד במצב הדברים בו הוראות חוק הבטחת הכנסה או חוק המזונות אינן יכולות לתת מענה לסיפוק צרכיהם היסודיים של הילדים כמו ביגוד, מזון וכו', הרי שממילא אין מדובר בכפל זכאות של הילדים לקיצבת הקיום המינימלית, בעין ובממון, שהוא מצב הדברים אותו נועד סעיף 325 למנוע – קרי, כפל תשלום מהקופה הציבורית". לסיום קבע בית הדין האיזורי, כי אין להורות בנסיבות אלה על שלילת זכאותם של הילדים לתוספת התלויים, המשולמת להם באמצעות אמם.
...
כל זאת מן הטעמים המפורטים להלן.
כל זאת עד למועד הדיון בערעור בבית דין זה. סוף דבר - הבקשה מתקבלת בחלקה כאמור בסעיף 10.
נוכח התוצאה שאליה הגעתי, אני מורה על הקדמת הדיון בערעור, שיקבע בהקדם ככל הניתן בפני מותב.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

גדר המחלוקת השאלה המשפטית העומדת לפתחנו היא כיצד יש לפרש את התיבות "שני ילדיו הראשונים" שבסעיף 200(ג)(2) לחוק; האם יש לקבוע כי הכוונה היא לשני הילדים הראשונים, גם אם אינם מתגוררים עם הנכה, כטענת התובע; או שמא יש לומר כי הכוונה היא לשני הילדים הראשונים המצויים במשמורת הנכה, אף אם אינם הילדים הראשונים במשפחה, כטענת התובעת? הפסיקה פסיקת בתי הדין נדרשה לא אחת (אם כי לא באופן שכיח) להכריע בשאלה מי מבני זוג נתונים יקבל לידיו את תוספת התלויים, כל מקרה ונסיבותיו המיוחדות.
פרשת טובה פרץ בפרשת טובה פרץ (דב"ע (ארצי) מה/43-0) המוסד לביטוח לאומי - פרץ, פד"ע טז 413 (1985); להלן - "פרשת טובה פרץ") נדון עניינם של בני זוג שהתגרשו ולהם 2 בנות; שתי הבנות נותרו בידי הגרושה, שאינה נכה; האב היה זכאי לקיצבת נכות ולתוספת תלויים עבור שתי הבנות; התוספת שולמה בפועל לידי הגרושה (מכוח החלטה שיפוטית); האב נישא בשנית לְאשה הזכאית אף היא לקיצבת נכות ונולדו לו ממנה שני ילדים שעבורם שולמה תוספת תלויים מכוח קצבת הנכות הבסיסית של אימם; המוסד סבר כי בנסיבות העניין לא זכאי האב לתוספת תלויים בגין בנותיו מנישואיו הראשונים ועל כן שלל אותה ממנו; בית הדין האיזורי הורה למוסד לחזור ולשלם לידי אם הבנות (הגרושה שאינה נכה) את תוספת התלויים.
בית הדין הארצי דחה את העירעור וקבע כי - "סעיף 200(ג)(2) לחוק, לעניין תוספת תלויים בעד הילדים הראשונים, צריך להתפרש על פי תכליתו... תכליתו בכללותה הנה תמיכה כספית במשפחה. במילים אחרות, תשלום תוספת תלויים בגין בן זוג וילדים נועד לסייע לנכה בקיום המשפחה וגידול הילדים, נוכח קושי הנכה, עקב נכותו ומיעוט ההכנסה המשפחתית לקיימה, כפי שהדבר ניתן היה להעשות על ידו אילמלי נכותו. לכן, מסקנת האמור הנה כי תשלום תוספת התלויים לילדים צריך להתפרש בהקשר של היחידה המשפחתית וצרכיה ולא במנותק הימנה... תשלום תוספת התלויים למשפחה כאמור אינה בלתי מותנית ובלתי מוגבלת... לגבי ילדים התמיכה מוגבלת לשני הילדים הגדולים ביותר העונים על הגדרת ילד." (בסעיפים 11-12 לפסק הדין; הדגשה שלי - י.א.ש.).
על אף שניתן כאמור למצוא בפסיקה תימוכין לכאן ולכאן, הרי שמגמת הפסיקה העוברת כחוט השני בכל פסקי הדין ובהתאמה לתכלית החוק כבא להבטיח את הבטחון הסוצאלי, היא שכאשר מדובר במחלוקת שבין המבוטח לבין המוסד יש לפרש את החוק באופן הרחב ביותר, כך שניתן יהא להעניק את הגימלה למספר גדול יותר של ילדים ככל האפשר.
...
לאחר שבחנתי את החלטת הנתבע, ואף שעל פניו ועל פי פסיקת בית הדין היה מקום לשלם את התוספת לידי התובע, אשר שני הילדים הראשונים מצויים בחזקתו, מצאתי כי לא נפל כל פגם בהחלטה.
לאור כל האמור, לא מצאתי כי יש מקום להתערב בהחלטת הנתבע ודין תביעות התובעים - להידחות.
סוף דבר לאור האמור, תביעות התובעים נדחות במובן זה שכל אחד מהם יקבל את מחצית התוספת בלבד.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מעיון בתגובת הזכאית למזונות לבקשת הנאמן לקציבת מזונות, עולה כי ביום 16.3.20, כחודשיים לפני הגשת בקשת היחיד למתן צו לפתיחת הליכים, פסק בית המשפט לעינייני מישפחה בחיפה כי היחיד ישלם דמי מזונות בסך של 1400 ₪ עבור כל אחד מהילדים ובסה"כ סך של 2,800 ₪ וכן תוספת דמי מדור במקרה והזכאית למזונות תשכור עצמאית דירה.
זאת ועוד, בהחלטה מיום 20.7.20 של בית המשפט לעינייני מישפחה בחיפה נקבע כי המשמורת על הילדים הקטינים תהיה אצל הזכאית למזונות ולא נקבעה משמורת משותפת, כפי שנטען על ידי היחיד.
הזכאית למזונות הבהירה בתגובתה כי היא עצמה מתקיימת מקיצבת הבטחת הכנסה בסך של 600 ₪ וכן מנוהלים בעיניינה הליכי חידלות פרעון (לפי סעיף 199 לחוק חידלות פרעון) במסגרת תיק הוצל"פ 801361-11-20.
במסגרת איזון זה יש להיתחשב מחד, בצרכי הקטינים כאמור, ומאידך יש להיתחשב בהכנסותיו של היחיד בפועל למול כושר הישתכרותו, הכנסות גרושת היחיד, חובותיו של היחיד לנושיו וצו התשלומים שהושת עליו.
בדברי ההסבר לסעיף 179 לחוק חידלות פרעון נכתב כדלקמן: "מוצע לקבוע הוראות לעניין תשלום חוב מזונות שפסק בית משפט או בית דין מוסמך אחר, שמועד פרעונו חל לאחר מתן צו לפתיחת הליכים. תשלומי המזונות... צריכים להימשך במהלך הליכי חידלות הפרעון, זאת מאחר שמחייתם של מקבלי המזונות תלויה בתשלום המזונות. ואולם כאשר היחיד החייב במזונות חדל פרעון, ייתכן שיש מקום לשינוי גובה התשלום, זאת מאחר שתשלום המזונות במצב זה אינו בא על חשבון רווחתו של משלם המזונות בלבד אלא גם על חשבון פרעון חובות היחיד לנושיו, עובדה שלא בהכרח נילקחה בחשבון בשלב קביעת המזונות בידי הערכאה המוסמכת" .
...

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטענתו הבקשה נופלת בגדר המבחנים שנקבעו בפסקי הדין "קצקה" ו- "גמזו" ולכן לאור מצבו הבריאותי הקשה, העידר יכולת הישתכרות לעתיד והעובדה כי ילדיו נמצאים במשמורתו הרי שיש להחיל את צו ההפטר גם על חוב המזונות.
לטענת החייב, כיום סך הכנסותיו הנו 5,900 ₪ המשולמים מהמוסד לביטוח לאומי, מתוכם הוא משלם דמי שכירות בסך 2,800 ₪ והוצאות לרבות חשמל ארנונה וכלכלה לו, לבתו הסמוכה לשולחנו וליתר ילדיו המגיעים אליו.
טענות החייב בדבר מצבו הכלכלי מקומן בפני רשם ההוצאה לפועל, ונסיבות חייו יקבלו ביטוי מתאים שם. החייב מקבל מהמוסד לביטוח לאומי גמלת נכות בסיסית על סך של 3,321 ₪ וכן תוספת תלויים עבור ילדיו בסך כ- 2,000 ₪, ולאור גילו לפניו עוד שנות גמלה רבות.
המנהל המיוחד ציין כי לא ידוע לו מה עם הגרושה השניה ומה עם האשה השלישית, ובנסיבות העניין יש לדחות את הבקשה.
מאמצי החייב לפרוע את החוב לאורך השנים או שמא נפרע החוב עקב הליכים יזומים של אחרים וזאת מתוך דאגה כי הזכאים למזונות לא חסרו דברים בשל המחוייבות ההורית לפעול לסיפוק קיוםפ מינמאלי בכבוד של אלו התלויים בחייב כמו גם פעולות החייב למיצוי ההליכים העומדים לרשותו במסגתר ההוצאה לפועל על מנת להבטיח לנושים כי יצאו ותועלת בידם.
הסיבה לגישה המצמצמת את החלת ההפטר גם על חוב המזונות, מקורה בעיקרון המוסרי הנלווה לחוב זה. חוב המזונות מקורו בחובה הבסיסית של הורה לדאוג למחסור ילדיו על בסיס יום-יומי.
...
החייב אינו עומד בתנאים חריגים אלו ועל כן הבקשה נדחית.
עם זאת, ובשים לב לעמדת המוסד לביטוח לאומי, מצבו הרפואי של החייב, מצבו הכלכלי, והאתגרים העומדים בפני החייב בחייו היום- יומיים, נוכח העובדה כי ילדיו בגינם הוא חב חוב המזונות הינם בגירים, אני סבורה שגם אם החייב לא זכאי לקבלת הפטר בגין חוב המזונות, אכן בפני מקרה בו יש מקום למדיניות הגבייה הרכה אותה ציין המוסד לביטוח לאומי בתגובתו, אשר על כן אני מורה כדלקמן: · הבקשה להחלת צו ההפטר על חוב המזונות נדחית כאמור.
· אני מורה על קיזוז סך של 20% מהמגמלאות להן זכאי החייב מהמוסד לביטוח לאומי לצורך תשלום החוב למוסד לביטוח לאומי עד לתשלום מלא החוב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו