מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הבטחת הכנסה ניכוי חוב שנוצר מעדכון הכנסות משכר דירה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע טוען, כך: הקזוז המינהלי שבוצע על ידו מקיצבת הנכות הכללית נעשה כדין, ולא נפל כל פגם בהחלטתו; המחוקק לא יצר בחוק המזונות תלות בין הגבייה האזרחית הרגילה הנערכת במסגרת ההוצאה לפועל, ובין הליכי גבייה מינהלית שנעשית על דרך קזוז תגמולים מצד הנתבע; כך גם נקבע בפסיקה; אין מניעה כי הוא יקזז את חוב התובע, נוסף לצוו התשלומים שניתן על ידי לישכת ההוצאה לפועל; הקזוז המנהלי שנעשה על ידו היום מותיר בידי התובע, לאחר ביצוע הקזוז, סכום קצבה שהוא גבוה מהסכום המינימאלי לקיום (גמלת הבטחת הכנסה), שעומד כיום למבוטח יחיד על סך של 2,373 ₪; הוא מסכים לנכוי בסך של 10% מקיצבת הנכות הכללית של התובע, וזאת ללא כל תלות ונוסף לכל תשלום שיבוצע בתיקי ההוצאה לפועל, כך שייוותר בידי התובע סך של 3,545 ₪, שהנו גבוה ב-1,172 ₪ מגימלת הבטחת הכנסה שמשולמת למבוטח יחיד[footnoteRef:3]; ככל שלתובע יש טענות כנגד ההליכים בהוצאה לפועל, עליו להגיש בקשה מתאימה בתיק ההוצאה לפועל, ובית הדין לעבודה נעדר סמכות לידון בכך.
עוד נקבע, כי אילו נתקבלה גישת המערער/המבוטח, היה על הנתבע לנהל את התמודדותו מול עשרות אלפי חייבי מזונות אשר דבק "כשל מוסרי" בהתנהגותם, בלשכות השונות של ההוצאה לפועל, תוך שהוא עומד על זכותו להיות צד בחקירות היכולות ונידרש לעקוב אחר שינויים במצבו של החייב ולעדכן באופן יזום כל אימת שחל שינוי בסכומי הקיצבאות המשולמים לו. כן נקבע, כי ספק אם קיימת התכנות של ממש לניהול הליכים אלה על ידי הנתבע, ומכל מקום ניהולם יהווה הכבדה של ממש על הקופה הציבורית ויביא להגדלה משמעותית בחובו של כל חייב וחייב.
אולם, אין כל ממש גם בטענה זו. אפשרות זו רלוואנטית למקרים שבהם יש לחייב הכנסות נוספות מלבד גמלאות (שכר דירה, פנסיה וכד'), ואין מדובר בנסיבות שרלוונטיות לתובע.
...
מכל מקום, נאמנה ומקובלת עלינו טענת הנתבע, כי אין בכך שפקיד התביעות, משיקולים כאלה או אחרים, מסתפק בהליכי גביה באמצעות לשכת ההוצאה לפועל, משום הודאה או הסכמה לטענה שהוא אינו רשאי לבצע גבייה כפולה[footnoteRef:13].
על כן ולאור כל האמור לעיל, ובהינתן פסיקתו המפורשת והברורה של בית הדין הארצי שהתייחסה ודחתה טענות דומות לאלה שהועלו כאן, טענותיו של התובע דינן להידחות במלואן.
] סוף דבר לסיכום – דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת התובעת הנה במצוקה כלכלית ולאחר תשלום דמי שכירות והוצאות אחזקה הדירה נותר לה לבנותיה הקטינות יתרה בסך של 3000 ₪ בלבד שלא מספיק להם לקיום ומחייה.
הנתבע הגיש תעודת עובד ציבור שצורפה לכתב ההגנה שם נכתב: "התובעת הגישה תביעה להבטחת הכנסה ב21.1.16 וב14.3.16 אושרה תביעתה מ-2.2016 בעילת שכר נמוך. ב9.2.17 נוצר חוב עקב עידכון הכנסה ממזונות ישירים אשר התובעת הודיעה שמשלם הגרוש שלה מ3.2016. התובעת קיבלה גימלה בעילת שכר נמוך בהתאם להכנסותיה ובשל עידכון הכנסה ממזונות בסך 3000 ₪ לחודש לתקופה 3.2016 עד 1.2017 נוצר חוב בהתאם לחישוב הבא: לחודשים 3/16 ועד 10/16 סך של 1983 ₪ מידי חודש (8 חודשים) . לחודש 11/2016 סך של 166 לחודש, לחודש 12/16 סך של 172 ₪ , לחודש 1/17 סך של 987 ₪ . סה"כ גובה החוב שנוצר הוא 17,189 ₪. מחודש 4/17 החל החוב להתקזז על 238 ₪ לחודש מקיצבת הילדים עד 12.17 . ומ1.18 ועד 3.18 בסך 239 ₪. סה"כ קוזז 2859 ₪ לטובת החוב". להלן הכרעתינו: בסעיף 9 (א) (3) לחוק הבטחת הכנסה תשמ"א-1980 נקבע, כי דמי מזונות שמקבל אדם לפי כל דין בעדו ובעד ילדיו, לרבות תשלום בעדו ובעד ילדיו לפי חוק המזונות (הבטחת תשלום) התשל"ב – 1972, יראו אותם כהכנסה לצורך החוק.
...
לאחר שעיינו בכלל הראיות שהציגה התובעת לא שוכענו כי יש לקבל את גרסת התובעת בכל הנוגע לטענתה בדבר גובה החוב וזאת מהנימוקים שיפורטו.
משכך נראה כי אין מנוס אלא לדחות את התביעה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע הצהיר והעיד כי אמנם היה בעלים של דירה בנתניה, אותה הוא משכיר בסך של 4,500 ₪ לחודש אולם הנתבע היתעלם מכך שבמקביל שכר התובע דירה חלופית בפתח תקווה יחד עם ביתו אנה בסכום חודשי של 4,300 ₪, לאור העובדה שהתובע זקוק להשגחה וסיוע.
לטענת הנתבע, התובענה עוסקת בערעורו של התובע על החלטת הנתבע ליצור לו חוב בגין תשלומי קצבת אזרח ותיק ביתר בגין התקופה שבין ינואר 2018 ועד אוקטובר 2018, וכן על החלטת הנתבע לדחות את תביעת התובע להשלמת הבטחת הכנסה למקבלי קצבת אזרחי ותיק לתקופה שמאוקטובר 2018 ועד אוקטובר 2019.
לא ברור מהי טענתו של התובע לעניין חוב זה, אשר מושתת על נתונים אובייקטיביים שאין לגביהם מחלוקת, כמו כן, במועד הגשת התביעה הראשונה על ידי התובע בחודש 8/2017 הוא לא עידכן את הנתבע בנוגע להכנסותיו, אלא עשה כן רק בחודש 10/2018.
דחיית זכאות התובע להשלמת הכנסה נשענת על העובדה שהיה צריך לשלם דמי שכירות בדירה בה גר יחד עם ביתו, נתונים אותם הביא לידיעת הנתבע לראשונה במסגרת הגשת התביעה בחודש 10/2019.
הנתבע טען בלאקוניות כי בשונה מהגדרת הכנסה בחוק הבטחת הכנסה, תשמ"א- 1980, שם ניתן לקזז הוצאות בגין תשלומי שכירות, כנגד דמי שכירות המתקבלים מנכס, הרי שלא כך בכל הנוגע לחישוב ההכנסה לקיצבת אזרח ותיק.
...
לאור כלל האמור שוכנענו שיש להאריך את המועד להגשת התביעה וכי יש לקבל את התביעה לגופה, מהנימוקים המפורטים לעיל, ומשלא הצביע הנתבע על טעמים אמתיים לקיומה של הבחנה בין התקופה בה אושרה תביעת התובע לנתבע ובין התקופה שבמחלוקת.
[3: ראו לעניין זה עבל (ארצי) 65145-05-16 שירה אילנה אבידר נ' המוסד לביטוח לאומי (7.7.2019) ] סוף דבר ממכלול הטעמים המפורטים לעיל – התביעה מתקבלת.
הנתבע ישלם לתובע השתתפות בהוצאות משפט ושכ"ט בסך 3,000 ₪.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

· לאחר שלילת הזכאות הרטרואקטיבית בשל הכנסה משכר דירה, בחלק מהתקופה הרלוואנטית לתובענה נשללה זכאות התובעת לגימלת הבטחת הכנסה לחלוטין (החודשים 07/2000-05/2001, 10/2001-01/2002, 04/2002, 02/2003-12/2003), ואילו בחודשים אחרים התובעת נותרה זכאית לגימלת הבטחת הכנסה אם כי בסכומים פחותים מאלו שקבלה בזמן אמת (העמודה השנייה בטבלה בתע"צ).
· בתע"צ פורטו מועדי קזוז החוב שנוצר כתוצאה מהפער בין הגימלאות ששולמו בפועל בזמן אמת לבין הגימלאות שהיו אמורות להיות משולמות, אילו עודכנה הכנסת התובעת משכר דירה בזמן אמת בתקופה הרלוואנטית לתובענה.
לאור המפורט לעיל אנו דוחים את כלל טענות התובעת, לרבות טענתה בדבר אי קבלת גמלת הבטחת הכנסה מעולם וכן הטענה בדבר היות החוב מושא ההליך "בדוי". אנו קובעים כי הנתבע הסביר היטב את גובה החוב ואופן קזוזו לאורך השנים, זאת על אף הקושי שעלה בהצגת הנתונים, וזאת כנראה בשל השנים הרבות שחלפו מאז שהחוב נוצר והחל להתקזז ועד שהתובעת הגישה הליך זה. באשר לטענת הנתבע לפיה הואיל והתובעת בחרה להמשיך ולנהל הליך זה לאחר שהועדה לבחינת חובות החליטה לבטל את יתרת חובה במלואה, הוא למעשה חוזר בו מאותה החלטה – דין הטענה להדחות, וטוב היה אילו הנתבע לא היה מעלה אותה.
...
לאור המפורט לעיל אנו דוחים את כלל טענות התובעת, לרבות טענתה בדבר אי קבלת גמלת הבטחת הכנסה מעולם וכן הטענה בדבר היות החוב מושא ההליך "בדוי". אנו קובעים כי הנתבע הסביר היטב את גובה החוב ואופן קיזוזו לאורך השנים, זאת על אף הקושי שעלה בהצגת הנתונים, וזאת כנראה בשל השנים הרבות שחלפו מאז שהחוב נוצר והחל להתקזז ועד שהתובעת הגישה הליך זה. באשר לטענת הנתבע לפיה הואיל והתובעת בחרה להמשיך ולנהל הליך זה לאחר שהוועדה לבחינת חובות החליטה לבטל את יתרת חובה במלואה, הוא למעשה חוזר בו מאותה החלטה – דין הטענה להידחות, וטוב היה אילו הנתבע לא היה מעלה אותה.
כאמור, בנסיבותיו המיוחדות של תיק זה, טוב היה אם הנתבע לא היה מעלה טענה זו, ומשהועלתה דינה להידחות ואנו קובעים כי החלטת הוועדה לבחינת חובות מיום 02/10/2022 שרירה וקיימת.
לאור כל המפורט לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

התובעת תוקפת את החלטת הנתבע שדחה את בקשתה לבטל חוב שהצטבר לה בגין שלילת זכאותה רטרואקטיבית להבטחת הכנסה מחודש אוקטובר בשנת 2020, וזאת בגין תחילת לימודיה להשכלה גבוהה בחודש זה. רקע עובדתי: התובעת בת 40 אם חד הורית לשלושה ילדים קטינים.
לאחר מכן הנתבע ערך בדיקות מעמיקות, וכאשר התברר כי מבוטח לא היה זכאי לגימלאות, הוא התבקש להשיב את אשר שולם לו. במקרה דנן, לטענת הנתבע, על אף שהתובעת הצהירה על היותה סטודנטית, עניין זה לא עודכן במערכות והפקידה החליטה לשלם לה גמלאות, על אף שבפועל לא הייתה זכאית להן.
ביה"ד הארצי קיבל את העירעור וקבע כי בנסיבות העניין, משהחוב נוצר עקב טעות של המעסיק, ושולם בסכומים נמוכים במשך זמן רב, אין לחייב את העובד, אשר הסתמך, כלכל צעדיו בהתאם לשכר שנקבע והוציא את הסכומים הללו במהלך השנים.
נוסף על כך עולה מכתב תביעתה כי היא עובדת במשרה מלאה בשכר של 7,000 ₪ לחודש, כאשר משלמת שכר דירה על סך של 4,000 ₪, הוצאות אחזקת הבית וחשמל שנע בין 700 ל-1,000 ₪ לחודש בהתאם לעונת השנה, כן משלמת הוצאות נסיעה ואחזקת רכב.
מעיון בפרוטוקול הוועדה, שהובא לעיל, עולה, כי כל שנירשם בה, למעט רקע העובדתי, הוא: "לפנים משורת הדין, בהיתחשב בהמלצת הסניף, מאשרת הוועדה ביטול 70% מיתרת החוב". נוסח זה של ההחלטה אין בו כל נימוק להחלטה בה נקבע ניכוי בשיעור 70% דווקא.
...
אנו סבורים כי היה על הנתבע ליתן משקל משמעותי למצבה האישי של התובעת ולבטל את כל החוב.
לסיכום: מהנימוקים שפורטו לעיל אנו סבורים כי יישום נכון של הוראות סעיף 315 לחוק, סעיף 2 לחוק עשיית עושר והפסיקה הרלבנטית מביא לתוצאה של ביטול החוב כולו.
מכאן אנו מחליטים לבטל את החלטת הנתבע בדבר ניכוי 70% מהחוב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו