חברות מיוצגות
אחת הסוגיות המרכזיות אליהן נידרשתי בהליך זה, עניינה מה שהוגדר על ידי הצדדים במסגרת הסכם המייסדים כאיסור הפנייה ל- "חברות המיוצגות".
במסגרת סעיף 25 להסכם המייסדים נקבע כדלקמן:
"בכל אחד מהמקרים המתוארים בסעיף 24 לעיל, ובמשך 6 (ששה) חודשים מהמועד בו הועברו לחברה או פקעו, לפי העניין, מניותיו של בעל המניות, לא יהא בעל המניות רשאי לעבוד, במישרין או בעקיפין, בעבור לקוחות החברה ו/או ספקיה, בין כעובד שכיר, בין כעצמאי, בין כיועץ, ובכל דרך אחרת שהיא, בתמורה או שלא בתמורה. מבלי לגרוע מהאמור, מצהיר בעל המניות הרלוואנטי ומתחייב, שלא יהא רשאי לפנות למי מהחברות הזרות המיוצגות בארץ על ידי החברה ו/או חברות הבנות שלה, וזאת ללא הגבלת זמן, אלא אם כן קיבל לכך אישור מראש ובכתב מאת החברה". (ההדגשה אינה במקור ה.ס.)
לטענת התובעות, הנתבעים פנו לחברות המיוצגות וזאת בנגוד להוראות הסכם המייסדים, כמפורט לעיל.
הוראת סעיף 25 להסכם המייסדים כמו גם טענות הצדדים, נבחנו על ידי תוך מתן הדעת לכל אלו, ותוך שנתתי דעתי לעובדה כי הצדדים להסכם המייסדים הנם צדדים מתוחכמים, אשר יכולים היו, ככל ובחרו לעשות כן, להיות מיוצגים משפטית בכל שלב, אלו אשר ניתן לצפות כי עריכתם של חוזים אינה זרה להם, ובמערכת הסכמית אשר הותאמה במפורש ובמתכוון - לצרכי הצדדים הפרטניים.
בעניינינו, כאמור, לא נזכרה רשימת הלקוחות בהסכם המייסדים, וממילא גם לא הרימו התובעות את הנטל המוטל עליהן להוכיח את היתרון והערך אשר יש לרשימה, כשלעצמה וככזו, וזאת להבדיל ממידע ספציפי נקודתי בנוגע ללקוח פרטני זה או אחר, ככל שזה היה כלול בה. יתרה מכך, מהראיות אשר הונחו בפני עלה כי איל הכיר את הלקוחות ואת אנשי הקשר מעצם פעילותו בחברות, וזאת בנפרד מכל רשימה או איחוד של מידע בדבר לקוחות אלו ואחרים.
...
כך קבע המומחה בסיכום חוות דעתו:
"תחום האיזוטנקים הינו תחום נישתי בישראל ובעולם, אשר פועלים בו מספר שחקנים מוגדר ומוגבל. על בסיס נתוני הסביבה העסקית ונתוני הקבוצה, נראה כי התחום הינו יציב ולא חל בו שינוי מהותי בשנים האחרונות... לאור האמור לעיל, הערכתי כי הירידה בהיקפי הפעילות ובמחירי השירותים ללקוחות שהוצגו לעיל, מקורם בהתנהלותו של אייל ובשימושו בסודות המסחריים של הקבוצה. נראה כי סודות מסחריים אלו היוו עבור אייל קיצור דרך ועקיפה של חלק מהחסמים בתהליך הכניסה לשוק, באופן לא ראוי ובניגוד להסכמים עמו. כך נוצרה תחרות בלתי הוגנת, תוך שימוש במידע פנימי."
במסגרת חקירתו הנגדית השיב המומחה, בין היתר, את הדברים הבאים:
"כאשר אתה מניח הנחות לוגיות לא נכונות זה בעיה. הנזק קרה בגלל אייל ואסביר למה. אם הקשר היא לקשר סיבתי משפטי, אז בסופו של דבר אני לא מכריע בזה. אבל הנזק קרא (הטעות במקור – ה.ס) בגלל אייל משום ששאר הנתונים בשוק נותרו די זהים. לדוגמא התחרות בשוק שהייתה קודם למעט אייל, זו אותה תחרות המחירים באזורים ובלקוחות שבהם דגמתי נותרו יציבים במשך שלוש שנים. הדבר היחיד שהשתנה במהלך התקופה בה נגרם הנזק, זו עזיבתו של אייל ותחילת התחרות. בנוסף היו גם לקוחות שבהם החברה טענה באופן ספציפי ובהם בדקתי ואליהם לא היה נזק, כאשר אייל פנה אליהם. והדבר היחיד שהשתנה זה התחרות של אייל" (ר' ע' 55 ש' 21-28 לפרוטוקול הדיון וכן עדותו בע' 54 ש' 15-17, בע' 54 ש' 35- ע' 55 ש' 7, בע' 55 ש' 34-36, בע' 56 ש' 8-11 ו- 13-16 לפרוטוקול הדיון).
יתרה מכך, מחוות הדעת עולה כי גם מסקנותיו של המומחה נסמכות על ממצאיהן של התובעות:
"... יש לך נתונים, יש סיבה, יש תוצאה ויש נתונים. יש נתונים מראים כמויות ומחירים, הם לא לדברי החברה, אלא נתונים מתוך המאגרים, ושם בנספח ו' רואים במפורש ירידה. עכשיו אני בא ואני שואל את החברה, ורוצה להסיק מסקנה, אני רואה ירידה משמעותית במחיר, ואני צריך כעת להסיק מסקנה, ואז אני שואל את החברה מה קורה בתקופה, אני רואה שבשוק אין כלום, ואז אחרי שהם בודקים וחושבים על הכל, ברור לגמרי מה קרה. זו המסקנה" (ע' 57 ש' 31-36 לפרוטוקול הדיון; ההדגשה אינה במקור – ה.ס.).
סוף דבר
התביעה נדחית.