הגם שבמקרים רבים, התשובה לשאלה אם אדם הוא עובד או לא - ברורה וניתנת בקלות לבחינה ממהות היחסים אשר נוצרו בפועל בין הצדדים, ישנם מקרים בהם ההכרעה אינה פשוטה, ובמילותיו של בית המשפט העליון: "ההבחנה בין עובד לבין קבלן עצמאי... אינה מן הקלות." (ע"א 95/56 לביא את אחים מישצנסקי נ' פקיד השומה, גוש דן, רמת-גן, פ"ד יא 526 (1956)).
הפן החיובי של מבחן ההישתלבות בוחן האם ישנו מיפעל יצרני להספקת שירותים או לבצוע עבודה אחרת שניתן להישתלב בו, האם הפעולה המבוצעת הנה פעולה נחוצה לפעילות הרגילה של אותו מיפעל, והאם מבצע העבודה מהוה חלק מהמערך האירגוני של המפעל ולא גורם חצוני לו.
שאלות אלו נבחנות על ידי הפסיקה לפי מספר מאפיינים וביניהם: מידת הפיקוח של המעסיק על שעות העבודה, על מקום ביצועה, על חלוקת המשימות בין העובדים, על הרכב צוותי העבודה ועל ההירארכיה בין העובדים השונים; מרכזיותן וחיוניותן של פעולות מבצע העבודה לפעילותו הכוללת של המעסיק; הליכי ההיתקשרות עם המועסק; רציפות הקשר בין הצדדים; כוחו של המעסיק להטיל על מבצע העבודה משימות משתנות; שליטת המעסיק על אופן ביצוע המלאכה; כפיפות מבצע העבודה אל המעסיק; בלעדיותו של מבצע העבודה וזיקתו למפעל; הסתייעות מבצע העבודה בעובדים אחרים לצורך ביצוע עבודתו; מקום ביצוע המלאכה; אופן התשלום; הספקת החומרים לבצוע המלאכה ועוד.
המטרה של דיני העבודה היא אפוא להיתמודד עם אי שויון בכוח, להיתמודד עם כשלי השוק וכן עם יחסי הכפיפות והתלות בשוק העבודה, וכדברי השופט צבי א' טל בבג"צ מור (בעמ' 637):
"כאשר מדברים ביחס עובד-מעביד המדובר בקטיגוריה משפטית, שהחברה מחילה על מערכת עובדתית לשם השגת מטרותיה. על-פי רוב, יחסי הכוחות בין עובדים למעבידים אינם מאוזנים, והצדק החברתי מחייב היתערבות להגן על העובד. דיני עבודה נועדו איפוא למנוע ניצולם של עובדים ולהגן על מעמדם, משום שאילו הדבר הושאר ל"כוחות השוק" ולדיני החוזים, מעמדם של העובדים היה עלול להפגע.
השופט (כתוארו אז) יגאל פליטמן היה נחרץ יותר בהתנגדותו, וציין בין היתר כי:
"מעבר לשאלה העקרונית הניתן בכלל לבטל במקרה קונקריטי תחולתם של חוקים, ולא סתם חוקים אלא חוקי מגן קוגניטיים, מכוח עיקרון תום-הלב כפי שייראה לנכון לשופט להפעילו, יש ליתן הדעת על כך כי מאחר שבחינת תום-הלב הנה אובייקטיבית, משמע שקביעת יחסי עובד-מעביד, דהיינו יחסי כפיפות ותלות הנלמדים מאופן היתנהגותם של הצדדים בתקופת הקשר ביניהם ובנגוד להסכם הפורמלי החתום, קביעה שכזאת תואמת דוקא את עיקרון תום-הלב, ולכן תואמת ממילא גם את זכות העובד למצות זכאויותיו על פי משפט העבודה המגן."
(ע"ע (ארצי) 300256/98 אורי אייזיק - תה"ל תיכנון המים לישראל בע"מ, פד"ע לו 817 (2002)).
אציין, כי אם בעתיד יוקנו זכויות סוציאליות למשתתפים חופשיים (פרילאנסרים) ולעצמאיים, יהיה מקום לטעמי לערוך בחינה נוספת בסוגית הקפו של עיקרון הקוגנטיות ותחומי היתפרסותו (לעניין זכויות של משתתפים חופשיים בישראל לעומת מדינות אחרות, ראו: רובי נתנזון, איתמר גזלה, דפנה פיזם "הבטחון הסוצאלי של הפרילנסרים בישראל". מפרסומי מרכז מקרו לכלכלה מדינית והמוסד לביטוח לאומי (יוני 2015); כמו כן ראו בחינה מקיפה של מעמד העובדים העצמאיים והצעות להסדרתו: נטע ברק קורן "זכויות עובדים, זכויות קניין ומה שביניהן: הגנה על שכר העבודה של עובדים עצמאים" משפטים מב 973 (תשע"ב)).
...
תוכן
הנשיאה ורדה וירט-ליבנה - 3 -
פתח דבר - 3 -
הדיון המשפטי - 4 -
הכרה ביחסי עובד ומעסיק בדיעבד – עבר, הווה, עתיד - 4 -
"לאן פנינו"? - 21 -
ההצדקות לדיני עבודה - 22 -
עקרון הקוגנטיות - 24 -
הלעולם קוגנטי? - 30 -
שוק העבודה בעידן הנוכחי - "מה נשתנה"? - 30 -
השלכת לגיטימיות ואותנטיות של תבנית העסקה, שאלת תום לב והסכמת הצדדים על הכרה ביחסי העבודה – עקרונות מנחים - 33 -
עיצוב כללים שלאורם תיבחן הסוגיה - 46 -
חשיבה מחודשת על 'חישובית', 'הרתעתית' ו'מסורתית' - 54 -
ההכרעה המשפטית, עשיית צדק ומה שביניהן - 63 -
סיכומם של דברים – המישור המעשי - 64 -
מהכלל אל הפרט - 67 -
ע"ע 15868-04-18 (גבריאל כותה – עיריית רעננה) - 67 -
רקע עובדתי - 67 -
טענות הצדדים ופסק דינו של בית הדין האזורי - 69 -
טענות הצדדים בערעור - 72 -
ע"ע 12372-04-18 (עיריית רעננה – גבריאל כותה) - 73 -
טענות הצדדים בערעור - 73 -
עמדת הממונה על השכר - 74 -
דיון והכרעה - 77 -
ע"ע 7338-10-17 (דן רבין – מדינת ישראל-משרד המשפטים) - 79 -
רקע עובדתי - 79 -
פסק דינו של בית הדין האזורי - 82 -
טענות הצדדים בערעור - 85 -
דיון והכרעה - 86 -
ע''ע 34665-10-17 זאב לוי – זרעים גדרה בע"מ - 94 -
רקע עובדתי - 94 -
פסק דינו של בית הדין האזורי - 95 -
טענות הצדדים בערעור - 96 -
דיון והכרעה - 97 -
אחרית דבר - 102 -
השופטת סיגל דוידוב-מוטולה - 107 -
סגן הנשיאה אילן איטח - 152 -
השופטת לאה גליקסמן - 156 -
השופט רועי פוליאק - 160 -
השופטת חני אופק-גנדלר - 170 -
השופט אילן סופר - 180 -
נציגת ציבור (עובדים) גברת יעל רון - 189 -
נציג ציבור (מעסיקים) מר עצמון ליפשיץ - 194 -
סוף דבר - 198 -
הנשיאה ורדה וירט-ליבנה
פתח דבר
לפנינו ארבעה ערעורים (ע"ע 15868-04-18, ע"ע 12372-04-18, ע''ע 34665-10-17, ע''ע 7338-10-17) שהם שלושה תיקים (גבריאל כותה – עיריית רעננה, דן רבין – מדינת ישראל, זאב לוי – זרעים גדרה בע"מ), העוסקים בשני מגזרים (הציבורי והפרטי), בהם מתעוררת שאלה משפטית אחת משותפת והיא הכרה ביחסי עובד ומעסיק בדיעבד ותוצאתה של הכרה זו.
נוכח חשיבותה של הסוגיה, ובשל היותה סוגיה עקרונית ביותר בתחום דיני העבודה, נדרש בית דין זה לדיון בשאלה בהרכב מורחב של שבעה שופטים ושני נציגי ציבור בהתאם לסעיף 20(א) לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969.
אם סבר המערער שעובד הוא, היה לו זמן די והותר להעלות דרישותיו בנושא זה, כפי שיש לצפות ממי שאמור לנהוג בתום-לב (דב"ע נד3-77/ רוטברג – תדיראן בע"מ [3], בעמ' 468 מול אות השוליים ד).מסקנת הדברים היא שגם אילו היה נקבע שהיו קיימים יחסי עובד-מעביד בין המערער למשיבה, דין תביעתו מושא ערעור זה להידחות בנימוק של חוסר תום-לב מובהק הגובר על דרישת הקוגנטיות.
ע''ע 34665-10-17 זאב לוי – זרעים גדרה בע"מ
על דעת רוב חברי המותב: סגן הנשיאה אילן איטח, השופטת לאה גליקסמן, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, השופטת חני אופק-גנדלר ונציגת ציבור (עובדים) גב' יעל רון, יש לקבל את ערעורו של מר לוי בשאלת קיום יחסי עובד ומעסיק בנסיבות העסקתו.
זאת כנגד דעתם החולקת של הנשיאה ורדה וירט-ליבנה, השופט רועי פוליאק, השופט אילן סופר ונציג ציבור (מעסיקים) מר עצמון ליפשיץ כי יש לדחות את הערעור ולקבוע כי לא התקיימו יחסי עובד ומעסיק בין מר לוי לבין המשיבה.
עם זאת, על דעת כלל חברי המותב תוצאת הערעור היא כי מר לוי אינו זכאי לזכויות ממוניות כלשהן, וגם לא לפיצוי לא-ממוני ולכן תביעותיו הכספיות נדחות.