מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הארכת מועד התיישנות עקב גילוי מאוחר של נזק

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת , סעיף 8 לחוק ההתיישנות קובע: "נעלמו מן התובע העובדות המהוות את עילת התובענה מסיבות שלא היו תלויות בו, ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה". בע"א 2206/08 ‏ ‏ יחזקאל סיגמן נ' חב' דובק בע"מ [פורסם בנבו] (להלן: עניין סיגמן ) היתייחס בית משפט העליון לפרשנות ומהות התנאים הקבועים בסעיף 8 לחוק ההתיישנות וכך קבע: "סעיף 8 לחוק ההתיישנות קובע כלל גילוי מאוחר בעל אופי אובייקטיבי, במובן הבא: כדי לעכב את מרוץ ההתיישנות בשל גילוי מאוחר של עובדות מאטריליות לעילה, אין די בכך שאדם גילה את העובדות הללו באיחור. כדי לבסס הגנה של גילוי מאוחר על פי סעיף 8, על התובע להוכיח כי אי הגילוי נבע מסיבות שלא היו תלויות בו, ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן. משמעות הדבר היא, כי מקום שהעובדות המטריאליות מצויות בידיעת התובע, ולו "בכח", הוא ייחשב כאילו ידע אותן בפועל, כל עוד ניתן היה במאמץ סביר לגלותן.
עוד חזר בית משפט העליון על ההלכה לפיה סעיף 8 הנו חריג לכלל ההתיישנות, ומשכך נטל ההוכחה בדבר הגילוי המאוחר רובץ על הטוען לו. מאידך בע"א 7313/09 ‏ ‏ קופת חולים לאומית נ' מוטי לוי [פורסם בנבו] נפסק כי ניתן להניח כי עת נגרם נזק בעקבות פרוצידורה רפואית והרופאים "מרגיעים" את המטופל כי הנזק יחלוף במרוצת הזמן, יש בכך כדי להאריך תקופת ההתיישנות.
בענין המאירי נקבע עיקרון כללי לפיו, בעוולת נזיקין שעיקרה נזק שניגרם, כאשר הגילוי המאוחר של עובדות העילה אינו מתייחס לנזק אלא לרכיבים אחרים של עילת התביעה, הוראות סעיף 89(2) אינן גורעות מתחולת ההסדר הכללי שבסעיף 8 לחוק ההתיישנות על אותם רכיבים, הקובע את התנאים למרוץ ההתיישנות במקרה של גילוי מאוחר של עובדות המהוות את עילת התביעה (עניין המאירי, בעמ' 547; ע"א 2242/03 אברהם נ' רשאד ([פורסם בנבו], 18.7.2005), להלן: ענין רשאד; ע"א 7707/01 צורף נ' קופ"ח של ההסתדרות הכללית, פסקה 8 ([פורסם בנבו], 24.11.2005), להלן: ענין צורף; ע"א 2728/06 פלונית נ' מרכז רפואי סורוקה, פסקה י' ([פורסם בנבו], 24.3.2008), להלן: ענין סורוקה).
בנגזר מכך, נקבע באותו ענין כי יש להפריד לצורך הענין בין שאלת גילוי הנזק שסעיף 89(2) מדבר בו, לבין שאלת הקשר הסיבתי בין האשם לבין הנזק שסעיף זה אינו דן בו, ואשר על מועד גילויו ניתן להחיל את כלל "ההתיישנות שלא מדעת", על מכלול תנאיו, על פי סעיף 8 לחוק ההתיישנות.
...
מן הכלל אך הפרט סיכום האמור לעיל מוביל למסקנה כי הטיפולים כולם ניתנו על ידי הנתבע בשנת 2001 והסתיימו בסמוך לאחר תחילתם בהדבקת הגשרים.
כאמור לעיל אינני מקבל טענה זו אולם גם אם כך הוא המצב הדבר אינו מושיע את התובע מבחינת ההתיישנות.
התוצאה בשים לב לאמור אני מורה על דחיית התביעה מחמת התיישנות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ולגבי סע' 89(2) לפקודת הנזיקין החל על נזק שהתגלה באיחור: סע' 89(2) לא נועד להאריך את תקופת ההתיישנות אלא לקבוע קו גבול אחרון להגשת תביעות.
האם לצורך ביסוס טענה של גילוי מאוחר של נזק בעוולת נזיקין לצורך תחילת ההתיישנות נידרש מבחן סבירות בגילוי, או שמא מועד הגילוי נתון על פי סעיף 89(2) אך ורק לעניינו הסובייקטיבי של הניזוק בלא שנידרש ממנו מאמץ סביר כלשהוא לצורך גילוי הנזק, וגם מקום שהעובדות בענין הנזק היו "בידיעתו בכוח" גם אם לא בפועל.
...
ואם מדובר רק באי מתן הסבר נאות בדבר סיכון כללי שקיים תמיד (ולו באחוזים נמוכים) לדליפת שתל, הרי בטענה זו יש טעם רק אם נדחית לגופה התזה העיקרית בדבר מבנה אנטומי לא מתאים שהוא שגרם כביכול לדליפה משני סוגים שונים של שתל.
סוף דבר: אני דוחה טענת ההתיישנות ביחס לעילת התביעה הנוגעת לאי התאמת המבנה האנטומי הספציפי של התובעת להכנסת שתלים.
אני מקבל טענת ההתיישנות ככל שהיא נוגעת לאי מתן הסבר נאות בדבר הסיכון הכללי הנוגע לאפשרות של דליפה ממעטפת שתל (כל שתל, בלי קשר לסוגו).

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כאשר עסקינן בתביעות נזיקיות, יש לתת את הדעת בנוסף אף להוראת סע' 89 (2) לפקודת הנזיקין, החל באופן ספציפי על תביעות שעילתן נזק וקובע: "מקום שעילת התובענה היא נזק שניגרם על ידי מעשה או מחדל - היום שבו ארע אותו נזק; לא נתגלה הנזק ביום שארע - היום שבו נתגלה הנזק, אלא שבמקרה אחרון זה תיתיישן התובענה אם לא הוגשה תוך עשר שנים מיום ארוע הנזק" אומנם ביחס להוראה זו נקבע כי אין בה להאריך את תקופת ההתיישנות הרגילה שנקצבה לשבע שנים ואולם מירוץ ההתיישנות יחל ממועד הגילוי ובילבד שלא חלפו 10 שנים מיום ארוע הנזק.
ואם כן עומדת לה לכאורה סתירה בין האמור בסע' 89 (2) לפקודת הנזיקין לאמור בסע' 8 לחוק ההתיישנות אשר איננו מטיל מיגבלה דומה באשר לתקופת ההתיישנות המקסימלית מיום "ארוע הנזק". סתירה לכאורית זו באה על פיתרונה בעיניין המאירי בו הבהיר כב' הש' ריבלין כי סע' 8 לחוק ההתיישנות מתייחס לרכיבי העוולה והקשר הסיבתי ואילו סע' 89 (2) לפקודת הנזיקין מתייחס לרכיב הנזק, ובלשונו – "לעניין הגילוי המאוחר, סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין מתייחס אך ורק למקרה שבו רכיב הנזק נתגלה באיחור. אין הוא מתייחס לאי-ידיעת עובדות אחרות החיוניות להקמת העילה, ואין מקום לפרשנות השוללת את תחולתו של סעיף 8 באותם מקרים שבהם אין סעיף 89(2) נוגע, ובכלל זה תובענות שעילתן - רשלנות. סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין קובע הסדר מיוחד בשני עניינים: הוראת הסעיף קובעת כלל גילוי מיוחד במקרים שבהם רכיב הנזק שבעילת התובענה נתגלה באיחור, והיא קובעת גם תקופת היתיישנות מיוחדת באותם מקרים עצמם. הסדר זה דוחה מפניו, באותם עניינים, את ההסדר הכללי שבחוק ההתיישנות, אולם אין הוא בא לגרוע מן ההסדר הכללי בעניינים אחרים שבהם הגילוי המאוחר אינו מתייחס לרכיב הנזק כי אם לרכיבים אחרים של עילת התביעה. באותם מקרים שבהם הגילוי המאוחר נוגע לרכיב הנזק, ולו בלבד, נדחית הוראת סעיף 8 מפני הסיפה לסעיף 89(2)... הינה-כי-כן...מצטיירת התמונה הזו: הוראת סעיף 8 ממשיכה לחול בעיקרה גם על תובענות בגין עוולות שבהן הנזק הוא חלק מעילת התביעה.." (עניין המאירי הנ"ל).
ראוי לתת את הדעת לדבריה של כב' הש' שטרסברג כהן באותו עניין, שכן יש בהם ללמד על מידת הזהירות בה ינקוט בית המשפט קודם שיבוא לדחות תביעה מחמת היתיישנות – "לשיטתי, יש לצמצם את תחולת המחסום שבסעיף 89(2) למינימום ההכרחי ולאמץ את ההסדר שבחוק ההתיישנות ככל שניתן בלי לרוקן מתוכן את הסיפה לסעיף 89(2)...לפיכך, אם הרכיב שלא נתגלה הוא הקשר הסיבתי בין הנזק שנגלה לבין המעשה שגרמו, יתחיל מרוץ ההתיישנות מאז היוודע הקשר הסיבתי ומגבלת 10 השנים לא תחול עליו. בכך מצרפת אני דעתי לדעתו של חברי השופט ריבלין. אודה, כי פרשנות זו מלאכותית קמעא ומגמתית יותר מקמעא, אולם היא לגיטימית. מגמתה להוציא מגדר הגבלת 10 השנים כל שניתן להוציא מגדרה...יש להזהר מלסגור את דלתות בית-המשפט בפני אדם הטוען לזכות, רק משום חלוף הזמן " (עניין המאירי, 556-555; וכן ראו – ע"א 2242/03 אברהם נ. רשאד (2005); ע"א 2919/07 מדינת ישראל - הועדה לאנרגיה אטומית נ' גיא-ליפל (2010)).
המבקש ציין בבקשת רשות העירעור, כי פנה לראשונה לטפול פסיכיאטרי ביום 28.10.21, וכי לא היה מודע ולא יכול היה לשער קיומו של נזק נפשי בר תביעה, היינו כזה המקים נכות רפואית, קודם לכן.
...
דין הערעור להתקבל בחלקו, כפי שיובהר להלן - תיקון כתב תביעה- קיצורו של דין תקנה 46(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 מאפשרת לבית המשפט להורות על תיקון כתבי בי דין בכל שלב של ההליך, ככל שסבר שהתיקון יקדם הליך שיפוטי ראוי והוגן - " בית המשפט רשאי בכל עת להורות כי יתוקן כל עניין בכתב טענות או כי יצורף בעל דין או יימחק שמו של בעל דין מכתב התביעה, לשם קיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן, תוך התחשבות, בין השאר, בהתנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג." הובהר בפסיקה כי בית המשפט יעתר לתיקונה של תביעה, בוודאי בשלבי קדם המשפט, ברוחב לב וזאת נוכח התכלית העומדת בראש כל עניין משפטי המונח לפתחו של בית המשפט – בירורן של השאלות והסוגיות האמתיות הנתונות במחלוקת בין הצדדים (ראו - רע"א 2345/98 דנגור נ' ליבנה, (1998); ע"א 3092/90 אגמון נ' פלדבוי (1992); רע"א 871/14 קונדה נ' אברמוביץ (2014)).
ואם כן עומדת לה לכאורה סתירה בין האמור בסע' 89 (2) לפקודת הנזיקין לאמור בסע' 8 לחוק ההתיישנות אשר איננו מטיל מגבלה דומה באשר לתקופת ההתיישנות המקסימאלית מיום "אירוע הנזק". סתירה לכאורית זו באה על פתרונה בעניין המאירי בו הבהיר כב' הש' ריבלין כי סע' 8 לחוק ההתיישנות מתייחס לרכיבי העוולה והקשר הסיבתי ואילו סע' 89 (2) לפקודת הנזיקין מתייחס לרכיב הנזק, ובלשונו – "לעניין הגילוי המאוחר, סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין מתייחס אך ורק למקרה שבו רכיב הנזק נתגלה באיחור. אין הוא מתייחס לאי-ידיעת עובדות אחרות החיוניות להקמת העילה, ואין מקום לפרשנות השוללת את תחולתו של סעיף 8 באותם מקרים שבהם אין סעיף 89(2) נוגע, ובכלל זה תובענות שעילתן - רשלנות. סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין קובע הסדר מיוחד בשני עניינים: הוראת הסעיף קובעת כלל גילוי מיוחד במקרים שבהם רכיב הנזק שבעילת התובענה נתגלה באיחור, והיא קובעת גם תקופת התיישנות מיוחדת באותם מקרים עצמם. הסדר זה דוחה מפניו, באותם עניינים, את ההסדר הכללי שבחוק ההתיישנות, אולם אין הוא בא לגרוע מן ההסדר הכללי בעניינים אחרים שבהם הגילוי המאוחר אינו מתייחס לרכיב הנזק כי אם לרכיבים אחרים של עילת התביעה. באותם מקרים שבהם הגילוי המאוחר נוגע לרכיב הנזק, ולו בלבד, נדחית הוראת סעיף 8 מפני הסיפה לסעיף 89(2)... הנה-כי-כן...מצטיירת התמונה הזו: הוראת סעיף 8 ממשיכה לחול בעיקרה גם על תובענות בגין עוולות שבהן הנזק הוא חלק מעילת התביעה.." (עניין המאירי הנ"ל).
סוף דבר הערעור מתקבל, אפוא, באופן שהחלטת בית משפט קמא מיום 13.2.22 בטלה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

הפסיקה הוסיפה וחידדה את פרשנות סעיף 89(2) וקבעה מפורשות כי הוא לא נועד: "להאריך את המועד של שבע שנות היתיישנות מיום שבו נתגלה הנזק, אלא בא לקבוע מועד סופי, שבו ניתן להגיש תביעה, והוא עשר שנים מיום ארוע הנזק, אף אם באותו זמן טרם חלפה תקופת ההתיישנות הרגילה של שבע שנים" (ע"א 831/80 זמיר נ' כימיקלים ופוספטים בע"מ, לז (3) 122, בעמ' 129; ע"א 220/84 אגיוף נ' קבוץ גבת-אגודה שיתופית, פ"ד מ(1) 528, 531).
ככל שתובע טוען שחלים בעיניינו הכללים החריגים הדוחים את מועד תחילת מניין תקופת ההתיישנות על רקע "גילוי מאוחר של רכיב הנזק" - עליו הנטל להוכיח החריג (ר' עניין מאירי שלעיל) והוא לא הרים את הנטל בהקשר זה. להפך: גם קביעות המומחה מטעמו ממוטטות את טענתו, משפטית ועובדתית ביחס למועד תחילת הנזקים ועל כן דין התביעה בין כך ובין כך: דחייה מחמת היתיישנות.
...
מהמקובץ ובהעדר עילה להארכת תקופת ההתיישנות, ומשלא התמודד התובע כלל עם נושא חישובי המועדים שנדונו בבקשת הנתבעות - דין הבקשה לדחייה על הסף להתקבל.
סוף דבר הבקשה לדחייה על הסף - מתקבלת.
התביעה נדחית מחמת התיישנותה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ולגבי סע' 89(2) לפקודת הנזיקין החל על נזק שהתגלה באיחור: סע' 89(2) לא נועד להאריך את תקופת ההתיישנות אלא לקבוע קו גבול אחרון להגשת תביעות.
האם לצורך ביסוס טענה של גילוי מאוחר של נזק בעוולת נזיקין לצורך תחילת ההתיישנות נידרש מבחן סבירות בגילוי, או שמא מועד הגילוי נתון על פי סעיף 89(2) אך ורק לעניינו הסובייקטיבי של הניזוק בלא שנידרש ממנו מאמץ סביר כלשהוא לצורך גילוי הנזק, וגם מקום שהעובדות בענין הנזק היו "בידיעתו בכוח" גם אם לא בפועל.
...
יטען הטוען שהיה כאן רמז לכך שהתובעים חפצים להרחיב טענות ההתרשלות והקשר לנזק גם למה שקשור ביעוץ הגנטי: שכן אחרת, על שום מה יבקשו הם להציב חוו"ד של מומחה בתחום זה? אולם אני סבור שזו טענה ממן הטענות של "חכמה בדיעבד". הדין מציב בפני נתבע שעת כושר יחידה להציב לראשונה טענת התיישנות.
אני סבור אפוא שעת בוחנים האם החמיץ הנתבע אותה שעת כושר, אין להחמיר ביתר, על דרך הרחבה מלאכותית של הביטוי "ההזדמנות הראשונה" ככזה ש"סופח" לקרבו גם רמזים ואפשרויות ספקולטיביות, מהם אמור הנתבע ללמוד כביכול שמבוקש להוסיף נגדו עילות שהתיישנו.
כתב התביעה המתוקן על חוות הדעת שצורפו לו כולל כיום באופן "מעורב" הן טענות שהתיישנו והן כאלה שלא התיישנו, באופן המקשה על הפרדה ומחיקה חלקיים בשיטת "העפרון הכחול". אני נעתר לבקשה ומורה על מחיקת התביעה המתוקנת על שלוש חוות הדעת שצורפו לה. עם זאת – כמובן שעומדת בעינה עילת התביעה המקורית בדבר רשלנות הנוגעת לאבחון הרדיולוגי ופענוח הבדיקות, והטענות לנזק: על פי נוסח כתב התביעה המקורי ושתי חוות הדעת שצורפו לו. מחיקת כתב התביעה מתוקן אינו מונע הגשת בקשה מחודשת לתיקונה, בנוסח שלא יכניס עילות שהתיישנו, אלא יכלול אך טענות לנזק שלא התיישן , ולא טענות התרשלות על יעוץ גנטי שלפני הלידה או כל טענה שהתיישנה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו