מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הארכת חופשת לידה לפי סעיף 51 לחוק הביטוח הלאומי

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

אשר לתכלית סעיף 52(א) לחוק הביטוח הלאומי נטען כי מסעיף 52(א) כמו גם סעיף 56 (שעניינו מצבים המצדיקים את שלילת דמי הלידה כגון במקרים שבהם המבוטחת עבדה) עולה שחופשת הלידה נועדה לשרת מספר תכליות ובעיקרן הטיפול בתינוק, מבלי שההורה יידרש לעבוד בתקופה זו. פרשנות תכליתית מובילה לפיכך למסקנה שהזכות להקדמת חופשת הלידה למועד טרם הלידה נתונה גם לאב יחידני "וכל תוצאה אחרת תחטא לתכלית החקיקה, ותהווה פגיעה אנושה בזכויות יסוד חוקתיות של גברים בכלל וגברים יחידנים בפרט". המערער הדגיש כי ממילא משכה של "תקופת הלידה וההורות" כמו גם משכה של התקופה בגינה קמה זכאות לדמי לידה אינו משתנה או מוארך, וכל מבוקשו הוא לאפשר לו כאב יחידני להקדים את תקופת ההורות ובהתאם גם לחזור לעבודתו זמן קצר יותר לאחר הלידה - עניין שעבורו כמפרנס יחיד הוא מהותי.
סעיף 51 קובע זכאות לדמי לידה נוספים במקרים מיוחדים (דוגמאת אישפוז של היולדת או הילוד אשר הביאו להארכת תקופת הלידה וההורות מכוח חוק עבודת נשים), וסעיף 56 מאפשר למוסד שיקול דעת לשלילת הזכות, כולה או מקצתה, במצבים הנקובים בסעיף לרבות עבודה של המבוטחת בתוך פרק הזמן בעדו משתלמים לה דמי הלידה.
הסעיף הרלוואנטי לענייננו הוא לפיכך סעיף 52(א) לחוק הביטוח הלאומי, הקובע את תקופת תשלום דמי הלידה מהמוסד, וזאת במילים הבאות: "(א) התקופה שבעדה ישולמו דמי לידה תקבע כך שמחצית מפרק הזמן שבעדו זכאית מבוטחת לדמי לידה לפי סעיף 50 תקדם ליום הלידה ויתרת פרק הזמן שבעדו היא זכאית לדמי לידה לפי סעיפים 50 ו-51 תהיה מיום הלידה; חל היום הקובע בתקופת המחצית הראשונה האמורה או ביום הלידה, תחושב התקופה שבעדה ישולמו דמי הלידה מן היום הקובע.
מפרוטוקולים נוספים של ועדת המשנה עולה שהשיח העקרי סב סביב השאלה אם לחייב עובדת להקדים את יציאתה לחופשת לידה טרם מועד הלידה המשוער, מתוך הנחה שהדבר נידרש לבריאותה ובריאות העובר, או שמא להשאיר זאת לבחירתה (ונציין כי שרידים לגישה זו נותרו עד היום בסעיף 56(2) לחוק הביטוח הלאומי, המאפשר למוסד לשלול את הזכות לדמי לידה ככל שהמבוטחת עבדה בששת השבועות שטרם הלידה על אף שרופא שהסמיך המוסד אסר עליה לעשות כן; ובסעיף 6(ו) לחוק עבודת נשים המסמיך את שר העבודה לנקוב בתקנות עבודות מסוימות שבהן תהא תקופת הלידה וההורות שלפני יום הלידה המשוער פרק זמן שייקבע בתקנות, כל עוד לא יעלה על שבעה שבועות).
...
בית הדין הבהיר כי "בעוד שאישה שילדה יכולה לבחור להתחיל את תקופת הלידה וההורות טרם הלידה ואף תקבל דמי הלידה, בגין התקופה שקדמה ללידה, הרי שתקופת ההורות והלידה של אם מיועדת לפי חוק עבודת נשים היא ביום קבלת הילד למשמורת ולא לפני כן, וכך אף הזכויות לדמי לידה בהתאם להוראות חוק הביטוח הלאומי". אשר לטענת המערער לפיה כגבר שהוא הורה יחיד נכפה עליו לבצע את הליך הפונדקאות בחו"ל ולא בארץ, ולפיכך נזקק להפסיק לעבוד לפני הלידה לצורך ההכנות - ציין בית הדין כי הגם שמדובר בטענה שובת לב היא נדחית, מאחר שעל פי חוק תשלום דמי לידה להורים מיועדים ייעשה רק ממועד קבלת הילד למשמורת.
סוף דבר - ככל שתישמע דעתי, הערעור יתקבל.
ואולם, בנסיבות העניין לא שוכנעתי הן מהנימוקים שפורטו בחוות דעתה של חברתי והן בהיעדר כל תשתית עובדתית על מאפייני מבוטחים בעלי הסדר פרטני וצרכיהם, כי בעניינו של המערער, יש לסטות מההסדר הרגיל.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב, הערעור מתקבל כמפורט בסעיף 65 לחוות דעתה של השופטת סיגל דוידוב-מוטולה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תביעת התובעת להארכת חופשת הלידה על פי הוראות סעיף 51 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק") וסעיף 6 לחוק עבודת נשים תשי"ד-1954 (להלן: "חוק עבודת נשים") נדחתה על ידי הנתבע.
סעיף 6 לחוק עבודת נשים קובע: "(א) עובדת שקרובה ללדת יתן לה מעסיקה חופשת לידה ולא יעסיקנה בתוך חופשת הלידה.
...
ההכרעה – לאחר שבחנתי את טענות הצדדים הגעתי למסקנה כי דין התביעה להתקבל.
פרשנות הנתבע המצמצמת את האשפוז לתקופת תשלום דמי הלידה בלבד, סותרת את מגמת חוק עבודת נשים להרחיב את תקופת חופשת הלידה מעבר לתקופת תשלום דמי הלידה, וסותרת את תכליתה של הארכת חופשת הלידה כשתשלום בצדה, לאפשר ליולדת שלא תאבד עקב אילוצי אשפוז תקופה משמעותית מחופשת הלידה המגיעה לה. התוצאה איפוא כי התביעה מתקבלת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

(1) בחדשי ההריון, אם אישר רופא בכתב כי מצבה הרפואי לרגל ההריון מחייב זאת ובמידה שאישר; דין העדרות לפי פסקה זו כדין העדרות מפאת מחלה, אלא אם כן העובדת זכאית לגימלה לשמירת היריון לפי סעיף 59 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, בעבור תקופה זו, או שהיא זכאית לתשלום בשל ההעדרות מכוח דין אחר, הסכם קבוצי או חוזה עבודה; העדרות מכוח פיסקה זו לא תיפגע בזכויות התלויות בותק של העובדת אצל מעבידה.
ראו לעניין זה סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים, הקובע כדלקמן: "לא יפטר מעביד עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובילבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות." קיימות הגבלות נוספות מכוח סעיף 9(ג) לחוק עבודת נשים, ופיטורים בלא היתר של הממונה על עבודת נשים נאסרו, בין היתר, גם בהעדרה של עובדת מעבודה עקב מצבה הרפואי לרגל הריון, וכן גם לאחר חופשת הלידה ולמשך 60 ימים.
] סעיף 13ד לחוק עבודת נשים, אשר הוּסף לחוק בתיקון מס' 39, קובע כדלקמן: "הרואה עצמו נפגע מהחלטת שר התעשיה המסחר והתעסוקה לעניין מתן היתר לפי הוראות חוק זה, רשאי לערער עליה לפני בית דין איזורי לעבודה, בתוך 45 ימים מהיום שבו הגיעה ההחלטה לידיעתו." אין חולק, כי התובעת לא הגישה ערעור על החלטת הממונה, ואף לא הגישה בקשה להארכת מועד להגשת ערעור.
...
לאור דחיית תביעתה ברכיבים האמורים לעיל, התובעת אינה זכאית לאובדן הפרשות פנסיה למשך 12 חודשים נוספים, ודין התביעה ברכיב זה להידחות.
] לסיכום תביעת התובעת בהתייחס לפיצוי בגין הפרת הוראות חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה – נדחית.
כן נדחות תביעות התובעת ביחס לדמי הבראה, פיצויי פיטורים, פדיון חופשה ואובדן הפרשות לקרן פנסיה, המבוססות כולן על הפרה נטענת של חוקים אלה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

למניעת ספק מובהר כי לקביעת תקופת הזכאות לענין תשלום דמי הבראה תובע בחשבון תקופת חופשת לידה עפ"י חוק.
(1) בחדשי ההריון, אם אישר רופא בכתב כי מצבה הרפואי לרגל ההריון מחייב זאת ובמידה שאישר; דין העדרות לפי פסקה זו כדין העדרות מפאת מחלה, אלא אם כן העובדת זכאית לגימלה לשמירת היריון לפי סעיף 59 לחוק הביטוח הלאומי .
נבהיר כי אנו מודעים לכך שצו ההרחבה האמור הותקן בטרם הארכת חופשת הלידה ל-26 שבועות, שרק 14 מהם - מזכים בדמי לידה.
בהתאם לסעיף 7א לחוק עבודת נשים ובהתאם לתקנות עבודת נשים (מועדים וכללים לתשלומים לקופת גמל), התשס"ח-2008, היה על הנתבעת לדאוג להמשך ההפרשות לביטוח הפנסיוני, גם במהלך תקופות שמירת ההריון ותקופת חופשת הלידה (במקביל לחיובה של התובעת לשלם את חלקה).
...
לסיכום אנו מקבלים, חלקית, את התביעה, ומחייבים את הנתבעת לפעול כאמור להלן: הפרשי שכר (1) לשלם לתובעת הפרשי שכר חודש אפריל 2012, בסך 612.33 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 1/5/12 ועד התשלום בפועל.
אנו דוחים את התביעה ביחס להפרשי שכר חודש מאי 2012, ביחס לשכר בגין 60 ימים שלאחר חופשת הלידה וביחס לפיצוי בשל הפרת חוק עבודת נשים.
בנוסף לאמור בסעיף 66 לעיל אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובעת את האמור להלן: - הוצאות משפט (חלק יחסי של אגרת בית הדין), בסך 250 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 20/7/12 ועד התשלום בפועל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 07.01.21, הגישה התובעת תביעה לדמי אבטלה בו ציינה כי מקום עבודתה האחרון הנו בעריית רחובות, שם עבדה החל מיום 01.12.12 ועד ליום 12.05.20 וכי סיבת הפסקת העבודה היא "התפטרות לאחר חופשת לידה מצורף אישור" - התאריך הקובע הוא 01.01.21.
ביום 10.01.21, דחה הנתבע את תביעת התובעת לתשלום דמי אבטלה (נספח א' לכתב התביעה) בהתאם לסעיף 161(א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה - 1995 (להלן: "החוק"), בטענה כי לא צברה את תקופת האכשרה הנדרשת המזכה בדמי אבטלה: "אנו מביאים לידיעתך כי לפי הוראות חוק הביטוח הלאומי, סעיף 161 (א') אנו נאלצים, לצערנו, לדחות את תביעתך לדמי אבטלה אשר הוגשה בתאריך 7.1.21 הואיל ו:
כמו כן, ניתן להאריך את תקופת ההתייחסות של  18 החודשים שלפיהם בודקים את תקופת האכשרה, בשל סיבות, כגון חופשה ללא תשלום לאחר לידה לפי סעיף 7 לחוק עבודת נשים והעדרות מעבודה מסיבות שאינן תלויות בעובד - הארכה של עד חודש.
...
מצאנו מקום לציין, בנימה אישית, כי קיימים טעמים מיוחדים בענייננו, הקשורים גם בהתרשמותנו מחריצותה ומסירותה של התובעת לעבודתה המבורכת, משך שנים ארוכות, וההתרשמות הבלתי נמנעת כי לא ביקשה באותה העת, כאמור, לחמוק מלשוב ולעסוק בעיסוקה, אלא נאלצה לסיים העסקתה בלית ברירה.
נוכח כל האמור לעיל, ומאחר שתכלית חוק הביטוח הלאומי לעניין תשלום דמי אבטלה היא להגן מפני מצבים במסגרתם נכפה על העובד תקופת אבטלה שלא מרצון – ובמקרה דנן אנו סבורים שזוהי בידיוק הסיטואציה בה נכפתה על התובעת להיות מובטלת בעל כורחה - מצאנו כי התובעת זכאית לתשלום דמי אבטלה בתקופה הנתבעת.
סוף דבר: התביעה מתקבלת והתובעת זכאית לדמי אבטלה מכח תקנות הקורונה אשר קיצרה את משך תקופת האכשרה ל- 6 חודשים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו