מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם תשלומי צד ג' בפשיטת רגל נחשבים העדפת נושים אסורה

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביטול העדפה לפי סעיף 98 סעיף 98 לפקודת פשיטת הרגל קובע כי: "(א) מי שאינו יכול לפרוע מכספו את חובותיו כשמגיע זמן פירעונם, וכדי לתת עדיפות לנושה פלוני או למי שערב לחובו או מתוך אילוץ או שדול שלא כדין מצד אותו נושה או מטעמו הוא מעביר נכס או משעבדו, או משלם כסף, או נוטל על עצמו התחייבות, או נוקט הליך משפטי או ניכנע לו, לטובת הנושה או נאמנו, ועל סמך בקשת פשיטת רגל שהוגשה תוך שלושה חדשים מיום שעשה כן הוכרז פושט רגל, יראו את מעשהו כמעשה מירמה ויהיה בטל כלפי הנאמן.
בדומה להוראות סעיף 96(ג)(2) לפקודת פשיטת הרגל, גם סעיף 98(ב) מחריג העדפה פסולה אם ניתנה תמורה בתום לב ועבור תמורה בת ערך.
יישום הוראת סעיף 98(א) לפקודת פשיטת הרגל והחלת מבחני העזר שנקבעו בהקשר זה בפסיקת בית המשפט העליון (ראה ע"א 4269/11 עו"ד יהודה ברמי נ' רו"ח עופר אלקלעי, מפרקה של חב' אקסלרוד יאיר חומרי ביניין בע"מ (פורסם בנבו, 19.06.2013), מביאים לידי מסקנה שגם דין הטענה החלופית שלפיה הסכם המכר מהוה העדפת נושים אסורה, להיתקבל ואפרט; אין חולק שההעדפה נעשתה בתוך התקופה של שלושת החודשים שקדמו לבקשת פשיטת הרגל.
על כל אלה אוסיף את הנסיבות הבעייתיות שבהן התקשרו הצדדים בעיסקה: הסכם המכר נחתם לאחר שקריסת אור סיטי פורסמה ברבים ואף לאחר שניתן צו איסור דיספוזיציה לנכסי החברה והחייבת ובנגוד לו, קרי שלא במהלך העסקים הרגיל; הסכם המכר נעשה מול בעלת השליטה בחברה באופן אישי; הסכם המכר נחתם בביתה של החייבת כאשר היא הייתה שרויה במעצר בית ולא במשרדי החברה.
...
אין בידי לקבל את הטענה ומקובלת עליי תשובת הבנק שלפיה השעבודים נרשמו כדין ואף הוצאו לגביהם תעודות רישום.
סוף דבר; נקבע בזאת שהסכם המכר מיום 29.2.16 שלפיו מכרה החייבת, ענבל אור, את דירתה ברחוב ריינס 34 בגבעתיים, לרוכשים אבי ליאור עמוס וארז גנור, בטל ומבוטל מחמת היותו הענקה פסולה לפי סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל כמו גם מהווה העדפת נושים אסורה לפי סעיף 98 לפקודת פשיטת הרגל.
לשם אכיפת המשכנתא, אני ממנה את עו"ד איתן ארז ואת עו"ד עמית פינס לכונסי נכסים על הדירה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

טענת הנתבע בבקשה הנה, כי המחאת הזכות של עו"ד ג'אבר לתובעים הייתה העדפת נושים פסולה, ומכאן הדרישה כי החוב של הנתבע לעו"ד ג'אבר ישולם דוקא לתובעים מהוה אף היא העדפת נושים אסורה.
במסגרת התגובה לתשובה חוזר הנתבע על טענתו כי התובעים מבקשים לבצע העדפת נושים אסורה על חשבון צדדי ג' לרבות על חשבון מדינת ישראל.
כך, ככל שתחול על הליכי חידלות הפרעון של עו"ד ג'אבר פקודת פשיטת רגל, התש"מ – 1980, קיימת אפשרות לביטול הענקות בהתאם לסעיף 96 לפקודה זו או ביטול העדפות בהתאם לסעיף 98 לפקודה.
...
מכאן נותר לדון בסוגיה - האם צירוף התובעים המבוקש יש בו למנוע הכרעות סותרות ולהביא לחיסכון במשאבים ציבוריים והאם קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות את צירוף התובעים להליך זה. אני סבור כי אין כל טעם בצירוף התובעים הנוספים שמבקש הנתבע להוסיף להליך.
צירוף 11 תובעים ידרוש לברר במסגרת הליך יחסית פשוט זה את חובו של עו"ד ג'אבר, אם בכלל, לכל אחד מהנושים הללו, בירור שלא רק שהינו מורכב, אלא אינו נדרש להכרעה במחלוקת בין התובע לנתבעים בתיק זה. לאור האמור לעיל, אני סבור כי אין כל מקום לצרף את התובעים שמבקש הנתבע להוסיף כתובעים בתיק זה, וככלל איני סבור שיש לצרף נושים של עו"ד ג'אבר להליך שלפני.
סיכום לאור האמור והמנומק לעיל, אני דוחה את הבקשה לצירוף תובעים.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הנאמנת היתנגדה לבקשת היחידה לאפשר לה להמשיך לשלם את יתרת ההלוואה באמצעות צד ג', משום שנטען שיש בכך העדפת נושים אסורה.
אם כן, לפי הילכת פינצ'ב, כאשר הסכם ההלוואה כולל הסכמה של הלווה לקזוז והסכמה של הלווה לשיעבוד הכספים הצבורים, ניתן לקזז חוב הלוואה כנגד כספים הצבורים לטובת הלווה בקופת גמל, וזאת בשל העדיפות הנשייתית של הנושה לאור ההסכמה בהסכם ההלוואה לשיעבוד הכספים (ר' הערת כב' השופט מינץ בפרשת פינצ'ב ביחס לשוני בין נוסח סעיף 74 לפקודת פשיטת הרגל לנוסח סעיף 255 לחוק חידלות פרעון (ר' פסקות 17-18 לפסק דינו של כב' השופט מינץ בפרשת פינצ'ב).
כב' השופט מינץ בפרשת פינצ'ב קבע כי כספי קופות הגמל מהוים "נכס נד" אשר לפי הוראת סעיף 4(2) לחוק המישכון, כוחו יפה עם הפקדתו בידי הנושה וכל עוד הוא מופקד אצל הנושה (פרשת פינצ'ב, פיסקה 5 לפסק דינו של כב' השופט מינץ).
...
יחד עם זאת, מקובלת עלי עמדת הממונה כי עצם קיומה של זכות עקרונית לקיזוז אינה בהכרח מובילה למסקנה כי קמה עילה לביצוע הקיזוז.
טענת הממונה כי ניתן לבצע את הקיזוז רק במקום שבו קמה לחייב הזכות למשוך את הכספים לפי דין, אינה עולה מהלכת פינצ'ב. יחד עם זאת, מקובלת עלי עמדת הממונה כי מכוח חובת תום הלב בה מחויב הנושה – הגוף הפיננסי, ראוי להמתין עם הדיון בבקשה לקיזוז יתרת ההלוואה עד לדיון בצו שיקום כלכלי שאז ניתן יהיה לבחון האם קיזוז יתרת ההלוואה הינו המוצא האחרון.
לפיכך, במקרה שלפנינו, על אף שעל פניו קמה להפניקס זכות עקרונית לקיזוז בהיותה נושה מובטחת והגם שלא עומדת לה חובה שבדין להגיש תביעת חוב, לאור חובתה לפעול בתום לב ועל-מנת לאפשר דיון ממצה בצו לשיקום כלכלי ובחינת מכלול השיקולים הנוגעים לעניין, אני מורה להפניקס להגיש תביעת חוב, תוך קביעה שלא יהיה בעצם הגשת תביעת החוב כדי לפגוע במעמדה של הפניקס כנושה מובטח ובזכותה להיפרע מנשייתה המובטחת ככל שהדבר יידרש וככל שייקבע שקמה לה הזכות לעשות כן. סוף דבר, הבקשה תידון כחלק מהדיון בהצעת הממונה לתכנית לשיקומה הכלכלי של החייבת, ובכלל זאת תידון גם בקשת החייבת לאפשר לה לשלם את ההלוואה באמצעות צד ג'.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

נטען כי אין כל קשר בין בן דודו של היחיד, שעל פי הנטען שילם את החוב, לחוב או למשיבה 1, ותשלום פרעון החוב למשיבה 1 בדרך זו, מבלי שניתנה לנאמן או לממונה על חידלות פרעון היזדמנות להגיב להתרחשות זו ומבלי שהיתקבל אישור בית המשפט להסכם, מהוה העדפת נושים אסורה.
היחיד טען בעדותו כי סיפר לבני משפחתו המורחבת כי הוא מנהל הליך של פשיטת רגל ויש עליו לחצים של נושים, ועל כן בני המשפחה החליטו לשלם לנושה את הכסף.
עם זאת, והגם שניתן לומר כי אם בית המשפט מוסמך לבטל פעולות הגורעות מנכסי קופת הנשייה אשר בוצעו טרם מתן הצוו לפתיחה בהליכים, הוא מוסמך, על דרך של קל וחומר, לעשות כן, לגבי פעולות שבוצעו לאחר מתן הצוו, דומה שאין צורך להדרש לעניין, לנוכח הקביעה שלפיה החוזה שנערך בין צד ג' לבין הנושה הוא חוזה למראית עין, שהוא בטל, בהתאם להוראות סעיף 13 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג- 1973 (ראו פש"ר (מחוזי- ת"א) 1494/00 שועלי נ' כונס הנכסים הרישמי (פורסם בנבו 6.2.12)).
...
לא למותר לציין כי עו"ד עבד אל רחמאן לא מסרה תצהיר ולא התבקשה שמיעת עדותה, ואולם העובדה שב"כ היחיד היא שייצגה את צד ג' בהסכם שהוא כלל לא הבין את פרטיו ואשר אין חולק כי האמור בו בדבר המקור הכספי של התשלום אינו משקף את המציאות, מחזקת אף היא את המסקנה כי הסכום ששולם, שולם על ידי היחיד עצמו מתוך נכסי קופת הנשייה.
סיכומם של דברים- לא זו בלבד שהיחיד והנושה לא עמדו בנטל הבאת הראיות לגבי מקור הכספים ששימשו לפירעון החוב לנושה, אלא שהתנהלותם של היחיד והנושה מחזקת, בהיבטים שונים ורבים, את המסקנה כי מדובר בכספים שמקורם בנכסי קופת הנשייה.
מכלול הראיות שהוצגו וחסרונן של הראיות שהיחיד והנושה נמנעו מהצגתן מבסס, במידת ההוכחה הנדרשת, את המסקנה כי החוב לנושה נפרע על ידי היחיד מתוך נכסי קופת הנשייה ותוך הצגת מצג שווא כאילו מחמוד עית', צד ג', הוא זה שפרע את החוב.
הנושה טענה כי יש לדחות את הבקשה מן הטעם שצד ג', מחמוד עית', שהוא צד מהותי להליך לא צורף כמשיב לבקשה.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

השתלשלות ההליך החייב הגיש ביום 27.1.14 בקשה לאישור הסדר נושים לפי סעיף 19 א לפקודת פשיטת הרגל (להלן: הפקודה).
באותה בקשה החייב ציין שקיים צד ג' (כפי הנראה, לאור בקשות קודמות, הכוונה לגרושתו – מ.ב.) הטוען לזכויות במחצית הכספים שנצברו בקופה בנוסף לתשלום חודשי מכוח פסק דין.
עוד טען, שההחלטה אינה סבירה ואינה ראויה, ואף מהוה העדפת נושים אסורה.
אף אין בתשלום החובות משום העדפת נושים אסורה.
...
לפיכך, אין ממש בהתנגדותו של החייב, ובקשתו נדחית.
אני מורה על חלוקת הכספים לנושים כפוף לדין ולנהלי כנ"ר. לבקשת החייב, אני מורה על עיכוב ביצוע החלטה זו, למשך 21 ימים מהיום.
כמו כן, כדי למנוע מצב בלתי הפיך, אני מורה שאם יוגש ערעור, ביצוע ההחלטה יעוכב עד למתן החלטה בערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו