מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם רשאית עירייה לתקן הודעת חיוב בארנונה באופן רטרואקטיבי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אם כן – האם רשאית התובעת לגבות תשלום בעד צריכה כאמור, שלא נמדדה, על אף היותה גבייה רטרואקטיבית? 52.3.
וכך קבע בית המשפט שם בעיניין זה: "שינוי החלטה מנהלית למען אינטרס צבורי, עלול לפגוע בזכויות הפרט ובאינטרסים שלו, ביניהם, עניינו של הפרט בסופיות ההחלטה המנהלית ואנטרס ההסתמכות שלו על ההחלטה, שעל פיה פעל ושינה את מצבו... ...באיזון בין אינטרס הציבור ואנטרס הפרט, נקודת המוצא לעניין שינוי ההחלטה המינהלית היא, שהשינוי יותר במקרים 'כבדי משקל' וכי נקודת מוצא זו 'מקבלת משנה תוקף כשמדובר בשינוי החלטה בשל טעות בשקול הדעת שנפלה בה (ע"א 1928/93 לעיל, עמ' 193). עם זאת, כך נקבע, יש מקרים בהם קיימות נסיבות מיוחדות, כגון טעות חמורה בשקול הדעת, שבהן יותר שינוי ההחלטה ותותר הפעלת שיקול הדעת מחדש. בעריכת האיזון בין האינטרסים המתעמתים יש לקחת בחשבון את כל הפרמטרים הרלבאנטיים, כגון: מידת ההסתמכות של הפרט על ההחלטה, הנזק שניגרם או עלול להגרם לפרט, מהותו של האנטרס הצבורי אותו מבקשים לקדם, סוג הטעות, הגורם האשם בטעות ועוד....". "...יצוין, כי כל האמור מתייחס לשינוי או תיקון החלטה שפועלם פרוספקטיבי. מה הדין לעניין החלת השינוי או התיקון באופן רטרואקטיבי? עיקרון החוקיות מורה לי כי ככלל אין החוק מטיל חיובים באופן רטרואקטיבי אלא אם נאמר כך במפורש. כלל זה נכון במיוחד לגבי חיובי מס..." "...כאשר רצה המחוקק לאפשר תיקון שומת מס באופן רטרואקטיבי, הוא עיגן זאת בחוק תוך קביעת מיגבלות חמורות. כך, סעיף 147 לפקודת מס הכנסה קובע מיגבלת זמן קצרה שבמסגרתה יכול הנציב בלבד לתקן שומות ויש לתת לנישום היזדמנות סבירה להשמיע טענותיו וסעיף 85 לחוק מס שבח, קובע מיגבלת זמן של ארבע שנים לתיקון שומה וזאת רק בהתקיים אחת העילות המצומצמות המנויות בסעיף. סעיפים אלה פורשו בצמצום ושינוי בפרשנות חוק לא הצדיק פתיחת שומות סופיות... ...בפקודת העיריות לא הוקנתה סמכות לתקן שומת ארנונה באופן רטרואקטיבי. כיוון שכך ולאור האמור לעיל, ידנו תהא קפוצה במתן אפשרות לתקן שומת ארנונה באופן רטרואקטיבי. עלינו לאזן בין השיקולים הרלבאנטיים לשם הכרעה בשאלת הרטרואקטיביות של החיוב בארנונה. מחד גיסא, עומד האנטרס הצבורי של קיום החוק והאנטרס של תושבי המועצה שזו תיגבה את המגיע לה... ... מאידך גיסא ניצב אל מול האנטרס הצבורי, האנטרס של מקורות, המושתת על עיקרון סופיות החלטותיה של המועצה. מעצם העובדה שהמועצה לא שלחה למקורות הודעת חיוב במשך עשרות שנים, סביר היה להסיק כי המועצה סברה שהחוק מעניק לה פטור מתשלום ארנונה. עמדתה של המועצה כל השנים, כמוה כהחלטה בדבר מתן פטור למקורות מארנונה, זו גם דעתו של היועץ המשפטי לממשלה. למקורות עומד גם אינטרס ההסתמכות. היא ניהלה את עסקיה בהנחה שאינה חייבת בתשלום ארנונה בגין תעלת המוביל הארצי והשטחים שלצדה. היא לא לקחה הוצאות אלה בחשבון במסגרת הסדר ההיתחשבנות בינה לבין הממשלה. לפיכך, יש לקבל את טענת מקורות, שלא נסתרה, כי היא אכן הסתמכה על המצג על ידי מחדל, שהוצג על ידי המועצה במשך השנים וכלכלה עניניה בהתאם. תהיה זו פגיעה קשה בה אם השינוי בהחלטה יחול רטרואקטיבית. במצב דברים זה, אין זה ראוי לאפשר למועצה להטיל על מקורות ארנונה לשנים שקדמו לדרישה מ-1993" (פס' 24-19 לפסק הדין).
"טענת הסתמכות המבוססת על אי-גביית ארנונה תיתקבל רק בנסיבות חריגות, כגון כאשר מדובר בסוג נכס שהגישה המקובלת לגביו - להלכה ולמעשה - הייתה שאינו בר-חיוב בארנונה, ועל כן רשאי היה הנישום להניח שאי-הגביה יסודה בפטור מארנונה ולא בטעות או מחדל של הרשות". לסיכום הפסיקה דלעיל, שעניינה כאמור חיוב רטרואקטיבי בתחום הארנונה, זוהי תמצית ההלכה – עיקרון החוקיות מורה כי ככלל אין החוק מטיל חיובים באופן רטרואקטיבי אלא אם נאמר כך במפורש, ובמיוחד לגבי חיובי מס; מאחר שפקודת העיריות אינה מסמיכה עיריות במפורש לתקן שומות ארנונה רטרואקטיבית, אפשרות זו לא תותר אלא על דרך הצמצום; חזקה היא כי לא הוקנתה לרשות סמכות להטיל חיובים למפרע, ודרושים טעמים כבדי משקל אשר יצדיקו את סתירת החזקה ואת הכללת ההחלטה לחייב רטרואקטיבית בתוך מיתחם הסבירות; יש צורך לאזן בין האנטרס הצבורי בגביית מס אמת וקיום החוק, ובין אינטרס ההסתמכות הסבירה והלגיטימית של הנישום; במסגרת איזון זה נבחנים, בין היתר, גם מידת אשמו של כל אחד מהצדדים לאי גביית הארנונה במועד ומשך התקופה הרטרואקטיבית בה מדובר; תנתן חשיבות מיוחדת להתנהלותו של הנישום ולבחינת השאלה האם רובץ לפתחו "אשם" כלשהוא; בגדר שקולי הרשות בבואה להטיל חיוב רטרואקטיבי, ניתן למנות את משך הזמן שלגביו מבוצעת התחולה הרטרואקטיבית, מידת ההסתמכות מצד האזרח ומידת היעילות והצדק שבחיוב למפרע.
...
משכך אני סבורה, כי בירור והכרעה בטענות אלו נדרשים במסגרת הליך זה וכי אין בתלונה האמורה, שהוגשה לאחר הגשת התביעה, ולא נודע גורלה, משום מחסום בעניין זה. ריבית התובעת ערכה את תחשיב הריבית על פי "ריבית החשב הכללי" ו- "ריבית פיגורים החשב הכללי", כנזכר בסעיף 1 לכללי אמות המידה.
סיכום בהתאם לכלל הקביעות לעיל, מתקבלת התביעה כנגד הנתבעת 1 בלבד, וזאת באופן חלקי, כדלקמן: 135.1.
התביעה נגד הנתבעים 5-2 נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגישתם גביית התשלום הייתה בלתי חוקית כיוון שהחוב "התיישן והמדובר בחיוב רטרואקטיבי פסול". נטען שבמשך שנים לא דרשה הערייה ארנונה נוספת לשנת 2011 או הפרשים כלשהם, הערייה שתקה במשך 7 שנים והיא אינה רשאית לשנות את היתנהגותה בצורה רטרואקטיבית ולפתוח את השומה.
בהיעדר הצבעה של המבקשים על מדיניות רוחבית של הערייה (לדוגמה – כי ביום מסוים נעשה סקר מדידת נכסים ולאחריו נשלחו הודעות שומה עם שטחים מתוקנים גם למועדים שקדמו למדידה- כפי שהיה בת"צ (מנהליים ת"א) 24255-08-14 שותפות אחים אסא ייצור מברשות נ' עריית תל־אביב יפו (13.03.2018), אליו הפניתה הערייה), נותרנו עם שאלה כללית בדבר חוקיות חיוב רטרואקטיבי.
נקבע כי "העובדה שהמערערת חויבה בארנונה למפרע, אינה מובילה כשלעצמה למסקנה כי הערייה פועלת על פי מדיניות או 'שיטת עבודה' פסולה באופן שמצמיח בסיס לניהול תובענה ייצוגית", וכי "בהעדר ראשית ראיה לכך שקיימים נישומים נוספים בעלי עילת תביעה נגד עריית ראשל"צ, אין לצפות מן הערייה להוכיח את 'העדר המדיניות' שלה טוענת המערערת" (עע"מ 5817/19 ד"ר מלצר בע"מ נ' עריית ראשון לציון (9.7.2023)).
...
נקבע כי "העובדה שהמערערת חויבה בארנונה למפרע, אינה מובילה כשלעצמה למסקנה כי העירייה פועלת על פי מדיניות או 'שיטת עבודה' פסולה באופן שמצמיח בסיס לניהול תובענה ייצוגית", וכי "בהיעדר ראשית ראיה לכך שקיימים נישומים נוספים בעלי עילת תביעה נגד עיריית ראשל"צ, אין לצפות מן העירייה להוכיח את 'היעדר המדיניות' שלה טוענת המערערת" (עע"מ 5817/19 ד"ר מלצר בע"מ נ' עיריית ראשון לציון (9.7.2023)).
בהקשר זה גם מקובלת עלי טענת העירייה כי כאשר ב"כ החדשים לקחו על עצמם את הייצוג, היה עליהם לכל הפחות לתקן את הבקשה ולהבהיר את התאמתם לייצוג, על מנת לעמוד בתנאי לאישור המצוי בס' 8(3) לחוק תובענות ייצוגיות, לפיו "קיים יסוד סביר להניח כי ענינם של כלל חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת". לסיכום, המבקשים לא עמדו בנטל להוכיח כי מתקיימים התנאים הנדרשים לאישור התובענה כייצוגית, ובכלל זה קיומה של קבוצה.
סוף דבר בקשת האישור נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בסופו של הדיון, נקבעו העקרונות הבאים (שם, פס' 56-51): האחד – חיוב המושת על נישום בגין שנת כספים מסוימת לאחר ששנה זו נסתיימה הוא בהכרח חיוב רטרואקטיבי; השני – תיקון שומת ארנונה (לאחר שכבר נשלחה שומה קודמת) במהלך שנת הכספים הוא רטרואקטיבי, ככל שהוא מבקש לחול על התקופה שקדמה לתיקון; השלישי – השתת ארנונה ראשונה במהלך שנת הכספים, באופן שכולל יישום של החלטה מנהלית חדשה, היא רטרואקטיבית ככל שהיא נוגעת לפרק הזמן שקדם למועד שבו קיבלה הערייה את ההחלטה והודיעה עליה לנישום; והרביעי – השתת ארנונה ראשונה במהלך שנת הכספים, כאשר החיוב זהה בבסיסו לחיוב שהושת על הנישום בשנים הקודמות (גם אם יש בו התאמה לתעריפים שנקבעו בצו הטלת הארנונה הרלוואנטי לאותה שנה), אינה רטרואקטיבית גם עבור פרק הזמן שקדם לשליחת הודעת החיוב לנישום.
חיובו של הנתבע 2 כבעל שליטה בחברה המסגרת הנורמאטיבית לעניינו היא הוראות סעיף 8(א) לחוק ההסדרים, אשר קובע, כי ארנונה כללית תוטל על המחזיק בנכס: "על אף הוראות סעיף קטן (א) והוראות כל דין, היה הנכס נכס שאינו משמש למגורים, והמחזיק בו הוא חברה פרטית שאינה דייר מוגן לפי חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972 (בסעיף זה – עסק), ולא שילם המחזיק את הארנונה הכללית שהוטלה עליו לפי סעיף קטן (א), כולה או חלקה, רשאית הרשות המקומית לגבות את חוב הארנונה הסופי מבעל השליטה בחברה הפרטית, ובילבד שהתקיימו לגביו הנסיבות המיוחדות המנויות בסעיף 119א(א) לפקודת מס הכנסה, בשינויים המחויבים; בסעיף זה –
...
משכך ולאור כל האמור לעיל, לא נותר לי אלא להורות על חיובו של הנתבע 2 בחוב הארנונה.
סיכום דין התביעה להתקבל.
אציין, כי טענות שנטענו ונזנחו במסגרת הסיכומים, או שהוזכרו בלבד במסגרת הסיכומים, נדחות, שכן הכלל הוא שטענות שנזנחו בסיכומים בית המשפט לא ישעה להן.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בסעיף 4 למכתב נכתב: "הערייה תהא רשאית לעדכן את שומת הארנונה לפי תוצאות המדידה, לרבות בתוספת חלק יחסי בשטחים המשותפים, וזאת בתחולה ממועד תחילת החיוב עפ"י סעיף 2 לעיל או ממועד אחר לפי העניין". ביום 27.2.20 הופקה לעותרת הודעת שומה המבוססת על תוצאות מדידה שנערכה במיתחם במסגרתה תוקנה השומה הקודמת, וזאת החל מיום 27.8.17.
בעיניין זה, יפה לענייננו ההלכה הפסוקה כפי שסוכמה בסעיף 7 לפסק דינו של כב' המשנה לנשיא השופט א' ריבלין (כתוארו דאז) בעע"מ 1280/10 מעונות מכבי נ' עריית רמת גן (18.3.12): "בעע"ם 4551/08, 4585/08, 4604/08 עריית גבעת שמואל נ' חברת החשמל לישראל בע"מ ([פורסם בנבו], 1.12.2011) (להלן: פרשת חברת החשמל) נקבעו כללים ברורים ביחס לסמכותה של רשות מקומית לגבות ארנונה באופן רטרואקטיבי. ראשית, נקבע (שם, בפס' 52) כי כאשר ניתנה שומת ארנונה בגין נכס פלוני בשנת כספים מסוימת, כל שומה מתקנת הנתנת באותה שנת כספים ומבקשת לחול על תקופה הקודמת למועד נתינתה, היא בגדר חיוב רטרואקטיבי. כאשר השומה המתקנת מבקשת לחול על שנים עברו, הרטרואקטיביות שלה מתקיימת בדרך של קל וחומר. כל זאת, בנגוד למקרה שבו מושת חיוב ארנונה לראשונה במהלך שנת מס, שאז יש מקום לבחון האם דרישת תשלום מתחילת שנת המס היא דרישה רטרואקטיבית אם לאו (שם, בפס' 53). שנית, נקבע כי על דרך רוב, חיוב רטרואקטיבי בארנונה אינו תקף, אלא אם היתקיימו טעמים כבדי משקל אשר יצדיקו את סתירת החזקה כי לא הוקנתה לרשות מקומית סמכות להטיל חיובים למפרע ואת הכללת ההחלטה בתוך מיתחם הסבירות (שם, בפס' 59-57; עע"ם 7749/09 אורט ישראל נ' הממונה על מחוז ירושלים במשרד הפנים ([פורסם בנבו], 30.11.2011)). כך למשל, נקבע כי תנתן חשיבות מיוחדת להתנהלותו של הנישום ולבחינת השאלה האם רובץ לפתחו "אשם" כלשהוא (פרשת חברת החשמל, בפס' 57)". (הדגש אינו במקור – א.כ.)
...
בנסיבות אלה, המסקנה היא כי העירייה לא הוכיחה שהודיעה לעותרת על כוונתה, ולא הוכח שהעותרת ידעה על כך. בחשבון התקופתי של ארנונה מצוין כי שטח הנכס – 5,635 מ"ר. על כך שילמה העותרת משך כ- 4 שנות מס. בנסיבות שלפני, איני סבורה כי נפל פגם בהתנהלות העותרת שהוביל לאי גביית מס אמת ממנה.
איני סבורה כי נוסחו של סעיף 24 א' להסכם השכירות לפיו בין היתר העותרת תשלם היטלים שיחולו על הרכוש המשותף ע"י חלקה היחסי, יש בו כדי לאיין את יסוד הציפייה כי לא תחויב בגין השטחים המשותפים.
בנסיבות אלה ומאחר שמדובר בשומה רטרואקטיבית, משלא סתרה העיריה את החזקה, לא ניתן לאפשר לעירייה לדרוש מהעותרת חיוב רטרואקטיבי בגין רכיב זה. לסיכום: א) לאור האמור לעיל, דין העתירה להתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ראו בהקשר זה עע"מ 2330/21 התחנה המרכזית החדשה בתל אביב נ. עריית תל אביב (להלן: "עניין התחנה המרכזית") שם נקבע בסעיף 24 לפסק הדין כדלקמן: "... תכליתם של סעיפי החדילה, שמצאה את ביטויה בעשרות פסקי דין, היא להעלים באופן מוחלט את הצורך בהפעלת שיקול דעת, בשאלה מיהו החייב בארנונה. כל שעל הרשות לעשות, הוא לבחון מיהו המחזיק הרשום בחשבון הארנונה. האחריות הבלעדית לעידכון פרטי המחזיקים, מגולגלת לכתפי המחזיק הרשום והיא מלוּוה בתמריץ משמעותי: הדרך היחידה שיוכל המחזיק הרשום להיפטר מהחיוב – היא להודיע על השינוי בהחזקה. ...". ובהמשך הדברים בסעיף 31 לפסק הדין נקבע: " ... העירעור עוסק בעיקר בטענת התמח"ת, שלפיה חזקה על מחלקת הארנונה כי ידעה על השינוי בזהות המחזיק, בהיתחשב בהליכים שניהלו מחלקות אחרות בערייה, ובחזקת תקינות המנהל. כאמור – לא די בכך. על-פי ההלכה הפסוקה, נידרשת התמח"ת להוכיח ידיעה בפועל, של הגורם הממונה על הארנונה בערייה. ..." על כן, מקום בו הנתבעת לא דיווחה על העברת הנכס או חדילת החזקה ולא הוכיחה ידיעה בפועל של הגורם הממונה על הארנונה אצל התובעת בדבר העברת החזקה, לא ניתן יהיה לקבל את טענתה בעיניין זה, למרות שבהתאם לדין ועל אף שלא הגישה השגה, ניתן ברשות בית המשפט לבחון טענות בנוגע להחזקה בנכס במסגרת הליך זה. אוסיף כי הנתבעת בסיכומים שהגישה העלתה טענות שונות על חוסר ההגינות של התובעת, כשהיא מנהלת הליך מסוג זה כנגד נישומה קשישה וסיעודית, נאחזת בפרוצדורה על פני חקר האמת ועוד וראוי לומר כבר עתה כי לא היה מקום לטענות אלה.
סמכות הרשות המקומית לחייב באופן רטרואקטיבי המונח "חיוב רטרואקטיבי" בהקשר של חיוב בארנונה הוגדר בפסק הדין ע"א 4551/08 עריית גבעת שמואל נ' חברת החשמל לישראל בע"מ שם נקבע כי כל עוד מדובר בתיקון חיוב שנעשה לאחר סיום שנת הכספים ומבקש לחול על תקופה שקדמה לתיקון, מדובר בחיוב רטרואקטיבי.
" כן ראו בעיניין זה עמ"נ (מנהליים חי') 4219-08-09 תשתיות נפט ואנרגיה בע"מ נ' עירית חיפה (נבו 10.06.2010): "13. השאלה המרכזית הטעונה הכרעה היא - האם רשאית הרשות המקומית לגבות ארנונה באופן רטרואקטיבי.
...
מאחר ואין בפי הנתבעת טענת הגנה בעניין נכס זה מלבד הטענה לפיה בנה הוא שמחזיק בו, על פני הדברים כל האמור לעיל בעניין נכס מס' 41704901 חל גם בעניינו, אלא שבכל הנוגע לנכס זה, סיווגו אצל התובעת היה חקלאי (סעיף 4 ד לתצהירה של הגב' טל) ולא בית מגורים ובמצב זה, ובהתחשב אף בגובה החיוב, אינני מקבלת את הטענה כי הוא חלק מבית המגורים של בנה של הנתבעת.
בעניין זה טוענת הנתבעת כי קוים הליך של שמיעת ראיות בעניינם וכי ככל שהתובעת סברה שאינה נדרשת להוכיח את התביעה בעניינם, היא לא הייתה מתייחסת אליהם במסגרת תצהירי העדות הראשית מטעמה וחוקרת לגביהם, כך שאין להיעתר לבקשה לתת פסק דין בעניינם בהיעדר הגנה.
סוף דבר התביעה מתקבלת במלואה בכל הנוגע לנכס מס' 23047300.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו