מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם קיזוז פנסיה רעיונית אפשרי על פי חוק

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2015 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בתגובותיהם טענו המשיבים כי על פי חוק הגנת השכר, אין למעסיק אפשרות לנכות חוב רעיוני שטרם נולד.
כמו בפרשת אילינדז כך גם לעניין העדר האפשרות להפריש לפנסיה משכרם של הנתינים הזרים מבקשי המקלט, יפים ליישום בשינויים המחויבים הדברים הבאים: "באשר לבצוע החיוב נכונה בעינינו, בשינויים המחויבים, ההלכה כפי שנקבעה זה מכבר בבית דין זה לפיה, כאשר המעסיק לא הפריש בגין עובדו לקרן פנסיה, וכל עוד לא ניתן ללכת בדרך המלך ולבצע את ההפרשה, הכלל הוא כי לעובד מוקנית הזכות לפצוי כספי בגין אי ההפרשות. נקבע כי אם לא הוכח סכום אחר, כי אז יעמוד הפצוי שהעובד יהיה זכאי לו על גובה ההפרשות שלא הועברו [דב"ע שן/3-66 שקריאת נאצר-צבי רחמים פד"ע כב' 13, ע"ע 562/06 דר' גד פרימן - מדינת ישראל, (14.10.07)]. זהו הכלל הנכון בעינינו גם למקרה שבו לא בוצעו הפרשות על פי הוראות ההסכם הקבוצי בענף הבניין לקרן חסכון, נוכח אי הקמתה של הקרן" (שם, בפיסקה 62).
...
בטענות המשפטיות הכלליות כפי שהעלו בבקשה לא מצאנו טעם המצדיק מתן רשות ערעור.
אף לא מצאנו טעות בקביעת בית הדין האזורי בדבר תשלום הפרשי הצמדה וריבית, ופיצויי הלנת פיצויי פיטורים למשיבים 1-4 החל ממועד כפי שנקבע בפסקי הדין.
למען הסר ספק, ונוכח ההחלטות כפי שניתנו בבקשות שהוגשו לעיכוב ביצוע פסקי הדין, בהן הורה בית דין זה על הפקדת סכומי פסקי הדין או חלקם, מובהר בזאת, כי במקום המועד כפי שקבע בית הדין האזורי לעניין תשלום פיצויי הלנת פיצויי פיטורים, המועד שהחל ממנו יימנו 15 הימים לעניין תשלום פיצויי הלנת פיצויי הפיטורים הינו מועד מתן פסק דין זה. אשר לטענות החברה בעניין שיעור ההוצאות שפסק בית הדין האזורי למשיבים, וכן על אי קיזוז ההוצאות שנפסקו לחובת המשיבים 2-4 מן הסכומים שנפסקו לזכותם בהיעדר טעות בפסיקת בית הדין האזורי, דין הבקשות להידחות גם לעניין זה. סוף דבר בקשות רשות הערעור נדחות בזאת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מיום 3.8.14 שהה התובע בחופשת מחלה בשל כאבי גב. בתביעה זו, מבקש התובע שנחייב את הנתבעת לשלם לו זכויות סוציאליות שנובעות מיחסי העבודה ומסיומם ובכלל זה פצויי פיטורים, פדיון חופשה, דמי הבראה, הפרישי שכר ושעות נוספות, תוספת ותק והפרשות לפנסיה בעדה, ימי מחלה, והחזר נכויים שבוצעו משכרו – לטענתו שלא כדין.
נחזור ונציין את פסיקת בית הדין הארצי, אשר קבע 5 תנאים שרק בהתקיימם יינתן תוקף משפטי לתשלום שעות נוספות גלובלי: "המסגרת הרעיונית החולשת על השמוש במודל זה היא שזכויות העובד לא תקופחנה ושתכלית חוק עבודה ומנוחה תוגשם ולא תסוכל, והתנאים שנפרט להלן נועדו להבטיח זאת. תשלום שעות נוספות גלובאלי נעשה בדרך של תוספת קבועה, הנפרדת מהשכר, כשתוספת זו מגלמת ממוצע שעות נוספות חודשי אשר כמכלול שקול לסכום שהיה מתקבל לכל הפחות מתחשיב אריתמטי של הקף השעות הנוספות. ההכרה הפסיקתית בצורת תשלום זו כלגיטימית הותנתה על ידי בתי הדין בהתקיימות מספר תנאים המיועדים להבטיח שאין הוא כסות לקפוח העובד תוך פגיעה בהסדר הקוגנטי הגלום בחוק שעות עבודה ומנוחה. מבלי להתיימר למצות נציין כי התנאים המרכזיים הם: ראשית, צורת תשלום זו – ובעיקר ההנחות לגבי ממוצע השעות הנוספות שהיא מהוה תמורה להן – צריכה לבוא לידי ביטוי בהסכמה ברורה ומדעת, כך שהסכמת העובד לצורת תשלום זו על הנחותיה תהא מושכלת ומדעת. שנית, שיעור הגמול צריך להיות הוגן וסביר במובן זה שנידרש כי "בממוצע, וכמכלול – מקבל העובד לכל הפחות תמורה שוות ערך לזו המגיעה לו מכוח חוק שעות עבודה ומנוחה" (מתוך דברי השופטת דוידוב בע"ע (ארצי) 184-09 פיודור קרבצ'נקו נ' חברת השמירה בע"מ [פורסם בנבו] (18.12.11) (להלן: ענין פיודור).
בעניינינו, אף לא אחד מהתנאים מיתקיים – לא הוצגה לנו הסכמה ברורה ומדעת של התובע לצורת תשלום זו; מעבר לטענתה הכללית של הנתבעת כי התובע קיבל הרבה יותר ממה שמגיע לו, לא הוצג תחשיב שמאשר כי כך אכן היה המצב בפועל; הנתבעת לא עקבה בפועל אחרי שעות העבודה של התובע ולא וידאה כי הגמול שמשתלם לו אכן מהוה גמול הוגן; ההפרדה בתלוש השכר – לא זו בלבד שלא הייתה ברורה ושקופה, היא אף סיבכה את המעקב והיקשתה על האפשרות להבין ולעקוב אחר התשלומים שמגיעים לתובע; גמול השעות הנוספות לא עמד באופן עצמאי בדרישות חקיקת המגן מששולם בתעריף שנמוך משכר המינימום.
זאת עשה תוך שהוא מפנה למכתב הדרישה הראשון מיום 21.10.13, שבו דרש לקבל הפרשים של כ-83,000 ₪, בתוך 30 ימים, ושלגביו הוא כבר הסכים כאמור שכל שמגיע לו מתוכו הוא סך של כ-3,000 ₪ עבור דמי הבראה, הפרש ששולם לו. הנתבעת טענה עוד, כי יש לקזז מכל סכום שייפסק לתובע דמי הודעה מוקדמת שלא נתן לה כפי שהיה מחויב על פי חוק.
...
לטענת הנתבעת יש לדחות את התביעה.
סך הכל עבור ימי מחלה תשלם הנתבעת לתובע, בגין שלוש התקופות האמורות, 2,752 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום 21.8.14 ועד יום התשלום בפועל.
סיכום התביעה מתקבלת בחלקה.
כן תשלם הנתבעת לתובע הוצאות משפט בסך 1,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪ אשר ישולמו תוך 30 יום שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית מיום מתן פסק הדין ועד התשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי חוק הגנת השכר, אין למעסיק אפשרות לנכות חוב רעיוני שטרם נולד.
עוד, מתלושי השכר שלו עולה כי במהלך תקופת העסקתו קזזה החברה מתחילת עבודתו סך כולל של 11,138 ₪ כהפרשות לקרן הפנסיה.
...
מהטעמים האמורים מצאנו לדחות את טענת הקיזוז בגין נקודות הזיכוי.
סוף דבר: התביעה כנגד הנתבעת - מתקבלת ברובה.
הנתבעת תשלם לתובע תוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין סך כולל של 55,591 ₪, בהתאם לפירוט כדלקמן: בגין פיצויי פיטורים, סך של 16,228 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"פדיון חופשה": לפי הטענה, לאחר ניכוי "תקופת ההתיישנות", זכאי התובע ל"פדיון חופשה" של 37 ימים.
מכיוון ששללתי חיוב החברה, על פי "משכורת רעיונית", משכורת שכאמור לא הוכחה בראיות מספיקות, ממילא יש גם לדחות את טענות התובע, ככל שהן עוסקות בפצוי בקשר ל"הפרשות פנסיוניות".
כאמור, משדחיתי את התיזה של "משכורת רעיונית", ממילא אי אפשר לקחת אותה בחשבון לעניין "גמול עבודה בשעות נוספות". טענה אחרת של התובע היא, שחישוב ה"פרמיות" גילם עבודה ב"שעות נוספות"; ובמקום זאת, לפי העובד, היה צריך לקחת את אותם "סכומי פרמיה" ולצרפם ל"שכר היסוד".
...
סוף דבר: התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובע סך כולל של 32,175 ₪ (5000 ₪ + 3525 ₪ + 6500 ₪ + 9620 ₪ + 7280 ₪ + 250 ₪), בצרוף הפרשי הצמדה וריבית חוקית, מיום הגשת התביעה (9.6.16), ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

באשר לטענה בדבר מיצוי הליכים, הרי יש בטענה זו כדי לשלול מהתובע את זכות הגישה לערכאות, שהנה זכות בסיסית, ואין לתת לכך יד, מה גם שהנתבעת כבר טוענת כי התובע כבר החמיץ את האפשרות של מיצוי זכויותיו בהליכים הפנימיים בקרן, קרי שמבקשת היא לדחות את התביעה בפני התובע לגמרי, ללא כל הליך נוסף וללא בירור משפטי.
מקור סמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה לידון בתובענות אלה, הוא בסעיף 24(א)(3) לחוק, כאשר קופת גמל, מוגדרת בחוק הגנת השכר, וכך נפסק: "העולה מהוראות אלה הוא, כי בהתקיים עילת תביעה בעלת זיקה למשפט העבודה והבטחון הסוצאלי, די בה כדי שתבוא בגדר סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה. בכך הוחלה סמכותו הייחודית של בית הדין לעבודה גם "על יחסים שאינם קשורים ביחסי עובד-מעביד אולם קשורים ליחסים אלה רעיונית"."
עוד נפסק שם, כי מרכז הכובד לבחינת הסמכות העניינית הוא "מהות הסיכסוך וייחודו במסגרת משפט העבודה", לאמור, מבחן מהות עילת התביעה במובנה הרחב: "הקביעה אם סיכסוך הוא בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה אינה נקבעת על פי פירוש מילולי ודווקני של הוראות החוק או על פי זהות הצדדים להליך, אלא על פי מבחנים מהותיים : מהות העניין הנידון או מהות העילה, והאם על פי תכלית חוק בית הדין לעבודה מן הראוי שבית הדין לעבודה ידון באותו עניין". סמכותו העניינית של בית הדין לעבודה לידון בתביעות שעניינן בזכויות פנסיוניות של העובדים, בכפוף לקיום זיקה בין עילת התביעה ובין משפט העבודה והבטחון הסוצאלי.
בדומה בנספח 6 לכתב ההגנה, מכתב שמוען לתובע באמצעות בא כוחו מיום 24/10/11, נכתב בסעיף 2: "השגה על החלטת הקרן בסוגיות רפואיות בקשר לנכות : בהתאם לתקנון קרן הפנסיה, זכותך לחלוק על החלטת הרופא מטעם הקרן לפני ועדה רפואית...הינך רשאי לערער בפני הקרן, על החלטת הוועדה הרפואית... בסוגיות הרפואיות, החלטת הוועדה הרפואית לערעורים הנה סופית ומחייבת ואינה ניתנת לערעור" (הדגשות לא במקור – ר.נ.).
...
לאור כל האמור לעיל, בית-הדין מנה את השיקולים המנחים להם ייתן דעתו בבחינת הסמכות העניינית והזיקה בין עילת התביעה למשפט העבודה והביטחון הסוציאלי, וביניהם מנה את השיקולים הבאים : האם התביעה על-פי מהותה נוגעת בטבורם של יחסי העבודה והביטחון הסוציאלי.
סיכומו של דבר, הבקשה נדחית.
המבקשת תשלם למשיב הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 2,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו