בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב
סע"ש 9717-05-20
10 נובמבר 2020
לפני:
סגנית הנשיאה, השופטת רוית צדיק
נציג ציבור (עובדים) מר ברוך הראל
נציג ציבור (מעסיקים) מר אהרון אזון
התובע
אילון פריד
ע"י ב"כ: עו"ד אשר דרך
הנתבעים
1. נוי תפאורות בע"מ
2. סוקוניק ושות' בע"מ
3. אבי סוקניק
ע"י ב"כ עו"ד אלעד אור
פסק דין חלקי
תקנה 9 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב – 1991 (להלן: "התקנות"), קובעות מפורשות כי על התובע לכלול בכתב התביעה, בין היתר, את "העובדות המהוות עילת התובענה, ואימתי נולדה". דהיינו על התובע לתאר את העובדות הבסיסיות המהוות את עילת התביעה כאשר לא די בכותרות גרידא אלא דרוש כי כתב התביעה יכלול את הפרוט הממצה והענייני של עילות התביעה על מנת שהצד שכנגד יוכל להיתגונן מפני התביעה שהוגשה נגדו (בר"ע (ארצי) 23334-12-12 סינרון מדיקל בע"מ – דני גור אריה (ניתן ביום 22.1.2015).
(ג) בית משפט רשאי להשעות זכותו של בעל מניה לפרעון חובו מאת החברה עד לאחר שהחברה פרעה במלואן את כל התחייבויותיה כלפי נושים אחרים של החברה, אם מצא כי היתקיימו התנאים לייחוס חוב של החברה לבעל המניה כאמור בסעיף קטן (א)".
לאור האמור לעיל , עלינו לבחון האם בהתאם להוראות החוק יש לייחס לנתבע את חובותיה הנטענים של הנתבעת 1 כלפי התובע, והאם עולה הדבר בנסיבות מקרה זה עם קביעת ההלכה הפסוקה בסוגיה זו.
בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בעיניין וגיה – גלידות הבירה (דב"ע (ארצי) נג/3-205 [פורסם בנבו] פד"ע כז' 345, 350) נקבע לעניין זה כהאי לישנא: "הכלל הוא כי חברה הנה תאגיד, הנפרד מבעלי מניותיו, מנהליו ועובדיו, לכל דבר ועניין. לא יתכנו חיי מסחר ומשק תקינים מבלי שיוקפד על הפרדה בין התאגיד לבין בעליו ומנהליו. יחד עם זאת – יצר המשפט מנגנון המונע ממי שמקים חברה ופועל שלא בתום לב, ובכוונה לרמות ולהונות את נושיה, ועובדיה בכלל זה, להיתחמק מהתוצאות של מעשיו. אולם בתי המשפט נזהרים מ"הרמת מסך", ונוקטים בדרך זו רק שעה שהוכחה למעלה מכל ספק תרמית – בין בעת הקמת החברה, בין בעת פעילותה, ובין בסיום פעילותה, הן בפרוק והן על ידי הפסקת פעילותה למעשה".
בבר"ע (ארצי) 52353-08-16 א.ב. טוקו שף בע"מ נ' ADMARIAM GAVR NEGOUSE [פורסם בנבו] (2016) קבע בית הדין הארצי לעבודה כי לא היה מקום להרים את מסך ההיתאגדות, חרף התמונה המדאיגה שהתגלתה בנוגע לאופן בו העסיקה המערערת/החברה את העובד/המשיב, בין היתר, בשל אי עריכת רישומים כנדרש על פי חוק, בהעסקה בשעות ארוכות ובהנפקת תלושי שכר פקטביים.
...
מאחר שלא נעשה הדבר וכתב התביעה אינו כולל פירוט זה התוצאה היא כי הדין עם הנתבע.
יישום הדין החל וההלכה הפסוקה על נסיבות מקרה זה, מוביל למסקנה על פיה התובע כשל מלפרט בכתב התביעה את העובדות המקימות יריבות אישית בינו ובין הנתבע ואף לא פורטה כל תשתית ראייתית ולו לכאורה, על פיה ככל שיתנהל ההליך ניתן יהיה לקבוע כי התקיים תנאי מבין התנאים הנדרשים להרמת מסך ההתאגדות וחיוב הנתבע בחובות הנתבעת 1.
סוף דבר
לאור כל המקובץ , ולאחר שנתנו דעתנו לעובדה כי הסעד המבוקש הינו סעד חריג, באנו לכלל מסקנה כי בנסיבות מקרה זה משעה שהטענות ליריבות בין התובע ובין הנתבע וכן הטענות להרמת מסך ההתאגדות לא הועלו בכתב התביעה ומהווים הרחבת חזית אסורה כפי שפורט לעיל, דין הבקשה להתקבל.