מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם עדות שקר יכולה להוביל למשפט חוזר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

שני העדים האחרים מטעם הנתבע לא יכלו להעיד על הטעות, ואף העד רישאר, לשאלת בית המשפט מדוע שלא יסכים לתביעה, כאשר המודד מטעמם אישר כי נפלה טעות במיקום המיגרש שרכש התובע על פי הסכם המכר, השיב כי אין לו כל הסבר (עמ' 25 שורות 16 – 20).
בהמשך התוויתה כב' השופטת ארבל שלושה תנאים לביטול פסק דין חלוט והם: א) אמינות לכאורית שקובעת בתמצית כי לא כל טענה בעלמא כי עדות שנשמעה הנה עדות שקר או מיסמך שהוגש מזויף יכולה להצדיק ביטולו של פסק דין חלוט, על מבקש הביטול להביא בשלב ראשון ראיות בעלות אמינות לכאורית המבססת את טענת המירמה, לאחר מכן יכול הצד השני לבקש סילוק התביעה על הסף, אם נדחית הבקשה והתביעה נדונה לגופה יידרש התובע להוכיח את התרמית באופן סופי.
יישום הפסיקה והכללים שנקבעו בעיניין טורג'מן על המקרה שלפנינו מלמדים כדלקמן: ראשית כל המדובר בתרמית חיצונית כפי שהוגדרה בפסק דין טורג'מן, מאחר והתרמית נעוצה בזיהוי מיקום המיגרש שרכש התובע על פי הסכם המכר, אם מיקום המיגרש שרכש התובע בשטח החופף, היה ידוע לתובע, עובדה זו הייתה מובילה בהכרח לכך שהדבר יבוא לידי ביטוי בגוף הסכם המכר והתשריט שצורף לו. עובדה זו הוכח שלא הייתה ידועה לתובע, הן עת חתימת ההסכם והן עת קבלת פסק הדין הראשון בשנת 1985.
אותו עיקרון חל גם על הכלל השני שנקבע בפסק דין טורג'מן שהנו "חיוניות הראיה", קרי התרמית החיצונית העולה על פני ההסכם ביחס לזיהוי מיקום המיגרש לפי מספר החלקה עשויה להביא לתוצאה שונה מזו שנתקבלה בהתדיינות הראשונה במסגרת המשפט החוזר בתיק הנוכחי.
...
בהינתן האמור, הנני מורה על תיקון זכויותיו של התובע בחלקה 2 בגוש 16873 מ- 1014/14140 חלקים ל- 919/14140 חלקים.
מאחר והתובע הלך לעולמו לאחר שהעיד בתיק זה, על כן הנני קובע כי רישום החלקים הנ"ל בשם יורשיו יבוצע רק לאחר שיוצג בפני רשם המקרקעין צו ירושה או צו קיום צוואה כדין.
בהינתן האמור, הנני מחייב את הנתבעים 1 – 15 לשלם לתובע הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 30,000 ₪ נכון להיום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

למשל, אם הסיבה לכך שהמאשימה חזרה בה מכתב האישום נעוצה בפטירתו של עד תביעה מרכזי וכתוצאה מכך בחוסר יכולתה של המאשימה להביא לפני בית המשפט את מלוא ראיותיה, אין מבחינה עניינית חשיבות לשאלה האם העד נפטר לפני שהנאשם מסר את תשובתו לכתב האישום או לאחריה.
הוא הדין במצב בו המאשימה חזרה בה מכתב האישום כיוון שהסתבר לה שהעד העקרי מטעמה הוא עד שקר שהעליל על הנאשם עלילת שוא.
ככל שמדובר בהודעת מאשימה על חזרתה מכתב אישום במשפט חוזר, אני סבור כי השילוב בין הטעם המהותי עליו עמדתי לבין הטעם הדיוני, צריך להוביל לקביעה כי המשפט החוזר מתחיל ככל משפט אחר, עם הקראת כתב האישום לנאשם וקבלת תשובתו.
מאידך, אם למשל המאשימה מודיעה כי היא אינה יכולה לנהל את המשפט החוזר שכן לנוכח הזמן הרב שחלף אין היא יכולה להעיד את עדיה, בין משום שנפטרו ובין בשל סיבה עניינית אחרת, הדבר ישקול לכיוון ביטול כתב האישום.
...
בית המשפט נעתר לבקשת המדינה אולם קבע, לצד זאת, כי אם המדינה מבקשת להזים את טענת הנאשם שלפיה הודאתו ניתנה תחת איומים, על המדינה להעיד את המדובבים בנוגע לנסיבות מתן האמרה.
ככל שמדובר בהודעת מאשימה על חזרתה מכתב אישום במשפט חוזר, אני סבור כי השילוב בין הטעם המהותי עליו עמדתי לבין הטעם הדיוני, צריך להוביל לקביעה כי המשפט החוזר מתחיל ככל משפט אחר, עם הקראת כתב האישום לנאשם וקבלת תשובתו.
מטעם זה אני סבור כי יש להורות על זיכויו של הנאשם.
אריה רומנוב, שופט התוצאה העולה מהמקובץ הוא שאנו מזכים הנאשם מהעבירות המיוחסות לו בכתב האישום.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

(סע' 21 לע"א 8024/17 ב.י.מ חברה לבניה והשקעות (חיפה 1993) בע"מ נ' מדינת ישראל-רשם הקבלנים [פורסם בנבו, 16.03.2020], להלן: "פס"ד ב.י.מ") בנוגע לדרישת האמינות, צוין בעיניין טורג'מן: "מובן כי לא כל טענה בעלמא כי עדות שנשמעה הנה עדות שקר או מיסמך שהוגש הנו מיסמך מזויף יכולה להצדיק ביטולו של פסק דין חלוט וקיום משפט חוזר בהליך. "עצם העובדה שטוענים שעדות פלונית היא עדות שקר אינה מספיקה, שאם לא כן לא היה סוף למשפטים המבוססים על ממצאים שבעובדה" (עניין יהושוע שיווק, פסקה 2).
בית המשפט אמנם היתייחס לכך שלא הוצג המסמך המקורי, ונתן לכך משקל, אך מהציטוט לעיל ברור כי הכרעתו נובעת ממשקלם המצרפי של העדות והעדר המסמך המקורי, ואין בעיני יסוד לפרשיות הגורסת שכל נימוק לבדו מוביל להכרעה זו. בהעדר קביעה מפורשת בפסק הדין כי היה ניתן להסתפק בכל אחד מן הנימוקים בנפרד, לא ניתן לאמץ את הפירוש שנתן הנתבע לדברים.
...
את מסקנתו של בית המשפט אצטט, לאור חשיבותה לענייננו: "בנסיבות העניין, לנוכח עדותו של העד ארנייב, לנוכח העובדה שלא הוצג המסמך המקורי מבלי שניתן הסבר לכך, אני קובע שהתובע לא עמד בנטל להוכיח את אמינותו של זיכרון הדברים וכן שמדובר בזיכרון דברים אמיתי שנחתם על ידי שני הצדדים. לפיכך, הנתבע לא מחויב בזיכרון הדברים ואין לראות את טענותיו של הנתבע כ"טענות בע"פ כנגד מסמך בכתב"."
בית המשפט פרש מספר רב של היבטים שהובילו אותו למסקנה שאין לקבל את גרסתו של שטרית, וכלל במסגרת זו התייחסות מפורשת ומשמעותית לעדות ארנבייב, אשר נתפסה כאמינה ע"י בית המשפט (עמ' 8 לפסק הדין).
סוף דבר, התביעה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

עולה מכל האמור לעיל כי התנאים לביסוס עילה לביטול פסק דין בשל מירמה הם כדלקמן: התנאי הראשון הוא אמינות לכאורית או משקל ממשי של הראיות המבססות את טענת המירמה, וברור כי לא כל טענה בעלמא לפיה עדות שנשמעה הנה עדות שקר או מיסמך שהוגש הנו מיסמך מזויף יכולה להצדיק ביטולו של פסק דין חלוט וקיום משפט חוזר בהליך.
בנסיבות אלו, אין לקבל את טענת התובע לפיה יש בעדות מר פרחאת משום התפתחות דרמאטית אשר יכולה להוביל לשינוי נסיבות מהותי.
...
נוסף על כל האמור לעיל, לא ניתן להתעלם מהשיהוי הניכר בהגשת התביעה דנן, ובנסיבות כאלה ייטה הכף לטובת עיקרון סופיות הדיון עליו פירטתי לעיל.
מכל האמור לעיל מסקנתי היא שלא הצליח התובע להוכיח את הטענה בדבר תרמית המכוונת לתוכן פסק הדין על בסיס עדות שקר של הנתבע, או את הטענה בדבר גילוי ראיות חדשות שיש בהן כדי להפוך את הקערה על פיה, ואשר לא היו בהישג ידו של התובע בשקדנות סבירה בהליך הקודם.
לסיכום, אני דוחה את התביעה, ומחייבת את התובע לשלם לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 7,000 ₪.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

ערעורו של אוחנה מתמקד, בראש וראשונה, בקביעתה של הערכאה הדיונית כי אוחנה אחראי כמסייע לעבירה העיקרית של זיוף המסמכים בידי רחל לב. על פי הטענה, הקביעה כי באוחנה התקיים יסוד נפשי של "עצימת עיניים" למעשי הזיוף אינה יכולה להתקיים, שכן אין לה עיגון בראיות הנסיבתיות שהובאו במשפט.
סיכומם של דברים עד כאן הוא כדלקמן: מחומר הראיות עולה בבירור, כי שלל הגורמים המקצועיים אשר היו מעורבים בחקירה, הביעו ספקות רבים באשר למהימנות המסמכים שהעבירה להם רחל לב. עוד עולה מחומר הראיות, כי קיימות סיבות שונות ומגוונות להתמשכות החקירה, כמו גם לעובדה שהוחלט לתחמה אך לשאלה האם יש מקום לעריכת משפט חוזר.
המערער בלהיטותו הרבה לא בחל בשום אמצעי לשם השגת מטרתו, החל בניצול חולשותיה ומצבה הנפשי הרעוע של רחל לב, וכלה בניסיונותיו להוליך שולל את גורמי אכיפת החוק מתוך תקווה כי הפצת אותם מסמכים הרוויים בדברי שקר וכזב תוביל לקיום משפט חוזר.
...
כן סבור אני כי יש לדחות אף את הטענות השונות שמעלה המערער לעניין העונש שנגזר עליו.
נוכח כל האמור, הינני סבור כי עונש המאסר שהוטל על המערער משקף את חומרת מעשיו, וודאי שאינו חמור כלל וכלל.
אשר על כן, דעתי היא כי יש לדחות את הערעור על שני חלקיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו