סקירת התביעה דכאן והיחס בינה לבין ההליך המקביל
כבר כעת יוער כי, כאמור לעיל, ובהתאם להוראת תקנה 10(11) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: התקנות) פירט ב"כ התובע דכאן את הדברים הבאים, בסעיף 6 לכתב התביעה:
"ביום 10.10.2021 הגישה הנתבעת ערעור לבית המשפט העליון על פסק הדין. ויודגש כי לא ניתן כל צו לעיכוב ביצוע פסק הדין." (ההדגשות כאן ולהלן שלי.
בפסק הדין המנחה בע"א 9/75, אל-עוקבי נ. מינהל מקרקעי ישראל, פ"ד כט (2) 477, 483 [1975] קבע בית המשפט העליון כך:
"כאמור, השאלה המרכזית בשתי התביעות היא זהה. אין להכביד על בתי המשפט בדיון מקביל באותה שאלה מהותית, שאם לא כן, שני בתי המשפט יצטרכו לשמוע בנפרד ראיות דומות וטיעונים דומים, ואף עלולים הם באותו עניין להגיע לתוצאות הפוכות".
עוד ר' בעיניין זה הכרעתה בעיניין זה של כב' השופטת אסתר חיות (כתוארה אז) ברע"א 8018-15, ד"ר אפים לקח ז"ל ואח' נ' ניתאי דובינצקי ואח' (פורסם ב"נבו", 14.1.16):
"כפי שנפסק לא אחת החלטה בעיניין עיכוב הליכים בשל הליך תלוי ועומד מוכרעת על יסוד שיקולים של יעילות הדיון, חיסכון במשאבי בית המשפט ומניעת הכבדה מיותרת על הצד שכנגד. בהקשר זה, על בית המשפט לבחון, בין היתר, את מהות השאלות שבמחלוקת, זהות בעלי הדין, יעילות הדיון, חיסכון בזמן שפוטי, המנעות מכפל היתדיינות ומאזן הנוחות (רע"א 5642/11 דובק בע"מ נ' מנהל מס ערך מוסף ומס קניה תל אביב, [פורסם בנבו] פסקה 6 (21.11.2011); רע"א 2812/13 קולומביה ציוד וצרכי צלום בע"מ נ' דלתה דיגיטל בע"מ, [פורסם בנבו] פסקה 10 (11.7.2013); רע"א 346/06 ד"ר באסם חזאן נ' קלאב אין אילת אחזקות בע"מ, [פורסם בנבו] פסקה 4 (14.5.2006); אורי גורן סוגיות בסדר דין אזרחי 533 (מהדורה שתים עשרה, 2015))."
כאמור בספרה של נינה זלצמן - מעשה בית דין בהליך האזרחי (רמות 1991), בע"מ 105 (סעיף 50):
"הכלל של 'הליך תלוי ועומד' (lis alibi pendes) הוא פרי יצירת ההלכה הפסוקה. תחולתו בכל אותם מצבים שבהם מנהלים בעלי הדין תובענות מקבילות בבתי-המשפט בשל אותה עילה. לבעל הדין, הנתבע במקרה שלנו, עומדת במסגרת התובענה השנייה הטענה של 'הליך תלוי ועומד' בפני בית משפט אחר, ובכך בכוחו לגרום לעיכוב הדיון בתובענה השנייה עד למתן הכרעה בתובענה הראשונה".
עיון בשתי התובענות מעלה כי יש שאלה מקבילה העולה בשני ההליכים, והיא סוגיית הסכם מכר בית המגורים על המקרקעין מושא התביעה.
בשולי הדברים אפנה לפסיקת ביהמ"ש העליון בהחלטתו ברע"א 1514/13, נאות בית וגן בע"מ נ. מועדון הכדורגל א.נ בית"ר ירושלים (2001) בע"מ [פורסם בנבו] [06.11.2013], בפיסקה 10 לפסה"ד. שם נקבע שברגיל יש לעכב את התביעה המאוחרת.
...
בהקשר זה אציין כי, מצאתי לנכון לקבל את עמדת ב"כ המבקשת, לפיה יש בהגשת כתב התביעה שלפניי משום שימוש לרעה בהליכי משפט, בניגוד להוראות תקנה 4 לתקנות, הקובעת כי לא יעשה בעל דין או ב"כ "שימוש לרעה בהליכי משפט ובכלל זה פעולה בהליך שמטרתה או תוצאתה לשבשו, להשהותו..."
כן נתתי דעתי להוראת תקנה 5 לתקנות, הקובעת את הצורך לאזן בין אינטרסים שונים, ובכלל זה, האינטרס של בעלי הדין אל מול האינטרס הציבורי, ובכלל זה, הצורך בניהול – "דיון משפטי צודק, מהיר ויעיל, חיסכון במשאבי זמן ועלויות, מניעת הכרעות סותרות ומניעת שימוש לרעה בהליך השיפוטי."
הוראות התקנות, בצירוף ההלכה הפסוקה מובילים למסקנה כי אין מקום לניהול שני ההליכים במקביל.
סוף דבר
לנוכח האמור לעיל, ומאחר שאין מקום לקיום דיון מקביל בשאלות הדומות שמעלים הצדדים בשני ההליכים, תוך סיכון כי הערכאות השונות יגיעו להחלטות סותרות, וכן בשים לב לכך שהבקשה דנן הוגשה עוד בטרם החל הדיון לגופה של התביעה, אני מורה על עיכוב ההליכים בתביעה דנן.
באשר לסוגיית ההוצאות, ובשים לב, בין היתר, לדחיית טענות התובע דכאן אני מורה לתובע לשאת בהוצאות הנתבעת בסך של 2,340 ₪ בלבד, וזאת בתוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישא סכום זה ריבית והפרשי הצמדה כדין.