מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם ניתן להגיש צו להבאת אדם בפני בית משפט בתביעות המעוגנות בחוק אמנת האג

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

אשר לתכלית העומדת בבסיס חיוב תובע בהפקדת ערובה והפעלת סמכותו של בית המשפט לחייב תובע בהפקדת ערובה נפסק כי - "... חיוב תובע בהפקדת ערובה הוא צעד חריג שעלול לפגוע בזכות הגישה לערכאות ובית המשפט לא יחייב תובע להפקידה רק מחמת עוניו ובשל החשש כי לא יצליח לשלם הוצאות לנתבע, על כן נידרש בית המשפט להפעיל סמכותו בהקשר זה בזהירות ... עוד נפסק כי התכלית הניצבת בבסיס חיובו של תובע בהפקדת ערובה היא מניעת תביעות סרק והבטחת תשלום הוצאות הנתבע כאשר סכויי התביעה קלושים, וכי הדבר מהוה למעשה איזון בין זכות גישתו של התובע לבית המשפט ובין זכות הקניין של הנתבע. מכיוון שתקנה 519 אינה קובעת קריטריונים או שיקולים שיש להביא בחשבון בעת עריכת האיזון האמור, פורטו בפסיקה שיקולים שונים שעל בית המשפט להפעיל בבואו לחייב תובע בהפקדת ערובה ובהם סכויי התביעה; מורכבות ההליך; שהוי בהגשת התביעה ותום ליבו של התובע .." רע"א 6562/14 פלונית נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות (4.12.2014) והאסמכתאות שם (להלן- עניין פלונית).
עוד נפסק, כי יש ליתן דגש מיוחד לזכות הגישה לערכאות בנסיבות שבהן מדובר בתביעות של עובדים הנמנים עם אוכלוסיות מוחלשות, ותביעותיהם סבות על זכויות שנקבעו בחוקי המגן, והגנה על זכויותיהם של עובדים זרים: "דברים אלה [אודות חשיבותה ומעמדה של זכות הגישה לערכאות – ל.ג.] יפים מקל וחומר בבתי הדין לעבודה, ששאיפתם היא להעדיף בירור ההליכים המובאים בפניהם לגופו של עניין, למעט בסילוק תובענות על הסף וליתן למתדיינים את יומם בבית הדין. על האמור מתווספות החיוניות שבמימוש הזכויות שנקבעו במשפט העבודה המגן ומדיניות בית דין זה, שלפיה יש להמנע מנקיטת אמצעים המקשים על עובדים לעשות כן. מדיניות זו זוכה למשנה תוקף כאשר עסקינן בעובדים בעלי הכנסה נמוכה, דלי אמצעים, המשתייכים לקבוצות עובדים החשופות לניצול על ידי מעסיקים. נדגיש, כי חלק מזכויות העובדים שמקורן בחקיקת המגן הן זכויות קנייניות". ע"ע (ארצי) 1064/00 **** קיניאנג'וי - אוליצקי עבודות עפר כבישים ופיתוח בע"מ, פד"ע לה 625, 636 (2000) (להלן – עניין קיניאנג'וי).
בדונו בבקשה להטלת ערובה, יקדים בית הדין וישמע את הצדדים ואת עדותו של התובע תוך שייתן דעתו, בין היתר, לאלה: עד כמה יש בעדותו של התובע ובראיות לכאורה שהובאו לפניו כדי לבסס את התביעה; שיעור ההוצאות הכרוכות בתובענה; האם נפרע סכום ההוצאות שהוטל על התובע במסגרת התובענה; האם התובע מסר מען שאינו נכון או לא המציא כלל מען כלשהוא; האם די במסירת מענו של בא-כוח המערער כחלופה למענו של התובע; תחולתן של תקנות הבצוע לאמנת האג על המקרה הספציפי; האינטרסים השונים של בעלי הדין ומשקלם; סכום הערובה כמרכיב העלול לפגוע בזכות הגישה לבית הדין ומנגד כאמצעי למניעת תביעות סרק.
בעיניין קיניאנג'וי נפסק לעניין איזון האינטרסים בין זכויות העובדים הזרים לבין זכויות המעסיקים כי – "... עובד זר יחויב בהפקת ערובה באותם מקרים שהם הושתו על העובד הזר בעבר הוצאות משפט או חיובים אחרים שלא פרע, או שעל פניו הוכיח המעסיק כי ייגרם לו נזק של ממש כתוצאה מהגשת התובענה, או שתובענתו מופרכת על פניה." עוד הודגש, כי - "... הזכות לגבות הוצאות משפט נסוגה מפני זכותו של העובד לזכויות, דוגמאת שכר מינימום ומפני החשיבות המוסרית, חברתית וכלכלית שנודעת להגנה על עובדים זרים והמנעות מהעמדת מכשולים בדרכם למימוש זכויותיהם בבתי הדין." נוכח העובדה כי הרש"פ אינה חתומה על אמנת האג, קבע תחילה בית דין זה כי יש להתייחס לעובדים תושבי הרש"פ כאל תושבי חוץ, לעניין הקושי של הנתבע לגבות מנכסיהם, ועל כן יש לחייבם בהפקדת ערובה להבטחת הוצאותיו של הנתבע: "עמדתה של באת-כוח היועץ המשפטי היא כי מן הראוי 'להתייחס אל תובעים תושבי עזה ויריחו כאל תושבי חוץ ולחייבם במתן ערובה להוצאות הנתבע'.
עובדים אלה נמנים ככלל עם האוכלוסיות המוחלשות ביותר בישראל, שכן אין להם נגישות למנגנוני התמיכה הסוציאלית במדינה, לרבות ביטוח בריאות ורוב הענפים בביטוח הלאומי, שכר עבודתם הוא מקור הקיום היחיד שלהם, ואף המדינה הודתה כי הם חשופים לניצול בשל עמדת הנחיתות בהם הם מצויים [ראו: סעיף 43 לפסק הדין בבג"צ 2293/17 אסתר צגי גרגהר – כנסת (23.4.2020) אשר פסל חלקית את הסדר הפקדון שעוגן בסעיף 4 לחוק למניעת הסתננות ולהבטחת יציאתם של מסתננים מישראל (תקוני חקיקה והוראות שעה), התשע"ה - 2014].
בהקשר זה מצאנו להדגיש, כי לא פעם בנסיבות מעין אלה קיים קושי לתובע להציג ראשית ראיה להוכחת תביעתו, שכן בשל קיומו של צו פירוק אין לתובע יכולת להגיש מסמכים המעידים על תקופת העסקתו ותנאי עבודתו ושכרו".
...
נקדים ונאמר כי אין בידינו לקבל את טענת המערער, כי על פי עמדת המדינה בעתירה לבג"צ התקנה "לא משנה הרבה לעומת המצב הקודם", כי ההלכה המחייבת גם לאחר התיקון היא ההלכה שנפסקה בעניין אבו נסאר, וכי "ניתן לשאוב אותו אל תוך התקנה במסגרת ההגדרה והתיחום של המונח 'ראשית ראייה'". לדעתנו, לא ניתן להתעלם מכך שהתקנה שינתה הן את ברירת המחדל והן את חלוקת הנטלים בין התובע לבין הנתבע בנוגע לחיוב תובע שאינו תושב ישראל בהפקדת ערובה.
לפיכך, בנסיבות הקונקרטיות של המקרה הנדון כמפורט לעיל, ובהתחשב גם בסכום התביעה הגבוה, 223,898 ₪, לא מצאנו מקום להתערב בהחלטתו של בית הדין האזורי לחייב את העובד בהפקדת ערובה, אם כי שלא מנימוקיו.
כמו כן, לא מצאנו מקום להתערב בסכום הערובה שבו חויב העובד.
סוף דבר –לאור האמור לעיל, בנסיבות הקונקרטיות של המקרה הנדון, ערעורו של העובד על החלטת בית הדין האזורי לחייבו בהפקדת ערובה נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 7016/16 לפני: כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופט מ' מזוז כבוד השופט ע' גרוסקופף העותרות: 1. עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל 2. קו לעובד 3. האגודה לזכויות האזרח בישראל נ ג ד המשיבים: 1. שרת המשפטים 2. היועץ המשפטי לממשלה היתנגדות למתן צו על-תנאי תאריכי הישיבות: י"ב באייר התשע"ז (8.5.2017) כ' באלול התשע"ז (11.9.2017) ט' בטבת התשע"ח (27.12.2017) כ"ח באייר התשע"ח (10.5.2018) בשם העותרות: עו"ד עודד פלר; עו"ד מיכל תג'ר; עו"ד סאוסן זהר בשם המשיבים: עו"ד אבי מיליקובסקי פסק-דין
(ב) היה התובע מי שאינו תושב ישראל ואינו אזרח אחת המדינות בעלת האמנה לפי תקנות לבצוע אמנת האג 1954 (סדר הדין האזרחי), התשכ"ט-1969, יורה שופט בית הדין או הרשם לתובע, לבקשת נתבע, להפקיד ערובה לתשלום הוצאותיו של הנתבע, זולת אם הראה התובע ראשית ראיה להוכחת תביעתו או שהוא הראה כי הנתבע יוכל להפרע את הוצאותיו ממנו אם התביעה תדחה או אם ראה שופט בית הדין או הרשם לפטור את התובע מטעמים מיוחדים שירשמו.
דברי ההסבר לתקנה מבארים את התכלית העומדת ביסודה: "על פי המצב הקיים היום אין הוראה בתקנות בית הדין לעבודה המתייחסת לאפשרות להטיל ערובה על תובע להבטחת הוצאותיו של נתבע. הטלת חובה על תובע להפקיד ערובה כתנאי לקבלת כתב תביעתו או בשלב מאוחר יותר, נועדה במקרים המתאימים להבטיח כי אם התובע ייכשל בתביעתו ובית המשפט יטיל עליו הוצאות לטובת הנתבע הוא אכן ישלם זאת. בנוגע לתביעות המוגשות על ידי מי שאינם תושבי ישראל גובר הצורך להבטיח כי נתבעים יוכלו להפרע מתובעים שאינם תושבי ישראל, שעל דרך הכלל אין להם נכסים בישראל ועשוי להיות קושי לאתרם ולאכוף כלפיהם את פסק הדין, ככל שהתובעים לא יזכו בתביעתם וייפסקו הוצאות לזכות הנתבעים. אמנם הטלת ערובה כאמור עלולה לפגוע בזכות הגישה לערכאות ככל שאינה מידתית ושאינה לתכלית ראויה, עם זאת, נוכח השונות בין אזרחי ישראל ותושביה לבין נתינים זרים, יש הצדקה לקביעת הסדר מחמיר יותר לגבי האחרונים. בתי הדין לעבודה עושים כבר היום שימוש בסמכות להטלת ערובה, לפי תקנה 519 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 הקובעת כי 'בית המשפט או הרשם רשאי, אם נראה לו הדבר, לצוות על תובע ליתן ערובה לתשלום כל הוצאותיו של נתבע'. השמוש בהטלת ערובה לפי תקנות סד"א בבתי הדין נעשה בעיקר כאשר התובע הוא תושב חוץ או תושב האיזור או כאשר התובע אינו מציין את מענו בתביעתו, ואולם בפסיקה נקבע כי הפעלת הסמכות תיעשה במתינות, תוך הבאה בחשבון של ייחוד משפט העבודה בהפעלתה [...] כמו כן נקבעו בפסיקה אמות מידה להטלת ערובה למי שאינו תושב ישראלי, ובפרט בנוגע לתושבי הרשות הפלסטינית שרבים מהם עובדים בישראל [...].
לאחר הדיון הוחלט כדלקמן: "בטרם נכריע באשר להמשך הטיפול ראינו לנכון לבקש משני הצדדים נתונים אמפיריים מפורטים באשר לתוצאותיה של התקנה עד הינה. נטייתנו היא – בלא שניטע מסמרות לפי שעה – לומר כי ההתמקדות צריכה להיות לא בשאלת הסמכות, שעל פני הדברים אפשר ליתן לה עגון, אלא בשאלת הגישה לבית הדין. אכן, אנו יוצאים מן ההנחה כי בתי הדין, המנחים עצמם לפי התקנה גם כרוחה, קרי, איזון אל מול נתבעים אך חלילה לא נעילת הדלת בפני תובע לגיטימי שאין ידו משגת, מוצאים פיתרונות ראויים בכל מקרה לנסיבותיו. עם זאת חשוב לנו לראות נתונים בפועל [...] לא יאוחר מסוף יוני 2017 – ללא הארכות – יגישו הצדדים נתונים מלאים ככל שיוכלו להשיג על השמוש בתקנה על כל רכיביה ותוצאותיו בבתי הדין. לאחר מכן נחליט באשר להמשך הטיפול". ביום 23.7.2017 הגישה המדינה הודעת עידכון, במסגרתה הציגה פלוח של החלטות בתי הדין לעבודה שעניינן בהטלת ערובה, תוך השוואה בין שתי תקופות – זו שקדמה לכניסת התקנה לתוקף, וזו שלאחריה.
לטענת המדינה, בדיקת הנתונים האמפיריים מלמדת, כי "יישום התקנה בפועל אינו מבטא מגמה של 'נעילת דלת' בפני תובע לגיטימי – כלשון החלטת בית המשפט הנכבד – ואף רחוק מכך" (סעיף 11 להודעה).
בהמשך הדיון ביקשנו לברר אם יש בידי המשיבים נתונים אמפיריים באשר להקף התופעה של 'תביעות סרק' שהוגשו כביכול בבתי הדין האיזוריים לעבודה על ידי תובעים שאינם תושבי ישראל ושאינם אזרחים של אחת המדינות שהנן צד לאמנה הרלבנטית, שהיו לנגד עיני שרת המשפטים ושר הכלכלה והתעשייה, ושהובילו להתקנת תקנה 117א (מעבר לפניות של מעסיקים ישראלים שהנם חקלאים מבקעת הירדן בדבר "גל תביעות" שהוגשו נגדם על ידי עובדים פלסטינאיים שהועסקו על ידם, שהובילו להנחתה על שולחן הכנסת של הצעת החוק הפרטית [הצעת חוק בתי המשפט (תיקון – תובענת תושב איזור עימות), התשע"ו-2016]).
...
כמו כן, אין בידי לקבל את הטענה לפיה חל בענייננו כלל ההסדרים הראשוניים.
אופן ישומה של התקנה בפועל, מאז נכנסה לתוקף בחודש ספטמבר 2016, תומך אף הוא במסקנה כי אין עילה להתערבות שיפוטית בענייננו.
סוף דבר על יסוד האמור, משבאתי לכלל מסקנה כי אין עילה להתערבותנו – הן במישור הסמכות, הן במישור הסבירות – אציע לחברַי לדחות את העתירה, ולבטל את הצו על-תנאי שניתן ביום 3.1.2018.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, נקבע בפסק הדין כי התובעים לא הציגו את מיסמכי ההעברות המקוריים; כי מספר החשבון שאליו טענו כי העבירו את הכסף שונה מהמספר המופיע במסמכים שכן הוצגו על ידם; וכי הם לא עיגנו את טענותיהם בראיות נוספות (ראו סעיף 40, עמ' 13 לפסק הדין במחוזי).
מעדכונים שהגישו התובעים לתיק בית המשפט עלה כי הבקשה לגביית ראיות נשלחה על ידי המחלקה לסיוע משפטי למדינות זרות בהנהלת בתי המשפט לטריבונל המתאים בשוויץ, אשר דחה את הבקשה, שעה שלא הוגשה בהתאם להוראות אמנת האג.
עוד נקבע כי בית המשפט אינו מוסמך לחקור אחר זהותם של עדים ואין מקום ליתן צו הבאה, כמתבקש על ידי התובעים, אלא אם קיים זהוי מלא של העד, הוא זומן ולא התייצב.
כפי שעולה מהתאור העובדתי המובא באריכות לעיל, לתובעים ניתנו הזדמנויות רבות במהלך השנים לגבות את הראיות אשר לטענתם יהא בהן כדי לבסס את הטענה בדבר קבלת הכספים על ידי הנתבעים, הן במהלך ניהול ההליך בפני כב' השופטת רונן, הן במסגרת העירעור על פסק דין במחוזי והן במסגרת תובענה זו. התובענה דנן הוגשה לפני כ-5.5 שנים, ומאז לא חלה היתקדמות של ממש בבירורה, הגם שבית המשפט, וכן הנהלת בתי המשפט, עשו כל שלאל ידם כדי לסייע בידי התובעים, אשר אינם מיוצגים.
...
בהחלטה מיום 12.5.2019 נקבע כי אין מקום לקבוע דיון בטרם הסתיים הבירור בדבר פרטיו של מר נווה וכי לא ניתן להיעתר לבקשה למתן צו שהיא נרחבת למדי.
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, מצאתי כי יש מקום לדחות את התובענה ואין מקום להיעתר לבקשת התובעים להגיש בקשה נוספת לבית המשפט בשוויץ.
על כן, מקובלת עלי טענת הנתבעים, שלפיה אם אין להם כל קשר לחשבון הבנק האמור, אין מקום לנסות ולגבות ראיות בנוגע לחשבון זה במסגרת הליך המתנהל כנגדם ולאפשר את הימשכותו של ההליך כנגדם, אשר ממילא נמשך זמן רב. סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, הגיעה העת לסיים ההליכים במסגרת התובענה דנן, ומשכך איני מוצאת להיעתר לבקשת התובעים להתיר להם להגיש בקשה נוספת לגביית ראיות בשוויץ.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

וכך נאמר (פיסקה ט' לפסק הדין): "ואולם, חרף האמור, יש שידחה בית המשפט תובענה על הסף בשל פורום לא נאות, גם כאשר לא ברור כי זו תוכל להתברר בפורום הזר והנאות; כך, מקום בו היתנהגות התובע, בכל הנוגע לבחירה להגיש את תביעתו בפורום המקומי, אינה סבירה (ראו עניין Hecke, פסקה 14 לפסק דינו של השופט גרוניס). למשל, במקרה בו תובע מגיש את תביעתו בפורום לא נאות, כיון שתקופת ההתיישנות בפורום הזר כבר חלפה, ייטה בית המשפט לסלק את התובענה על הסף אם הפורום המקומי אינו הפורום הנאות, אף שזו לא תוכל להתברר לגופה בשל התיישנותה בפורום הנאות (עניין Hecke, פסקה 14 לפסק דינו של השופט – כתארו אז- גרוניס). נאמר שם גם "הוא הדין במקרה בו ברור כי היה על תובע לפתוח בהליכים משפטיים בפורום הנאות הזר או לפעול בדרכים משפטיות אחרות שעמדו בפניו לשם מיצוי הדין, אך הוא לא עשה כן". הטעם הוא שאין זה נכון לכבול את בית המשפט לדיון בתובענה, כשאין הוא הפורום המתאים לכך, מקום שהטעם להיעדר פורום נאות היכול לידון במקומו, נעוץ בהתנהגותו של התובע.
יתר על כן, הוא מאפיין את הפעולה המביאה להשעיית מרוץ ההתיישנות כהגשת התובענה, שכן הוא פתח במילים "הוגשה תובענה לפני בית משפט". נראה כי טעם הדבר בצורך בבהירות המועדים, במיוחד בנושא רגיש כהתיישנות התובענה, באופן שמועד פתיחת ההליך הוא שייקבע לצורך השעיית מירוץ ההתיישנות ולא אירועים מאוחרים הנוגעים למועד ההמצאה.
בפסיקה ניתן למצוא ביטוי לגישות שונות לשאלה האם ההבחנה ביחס לטיב היתנהלות התובע, בכל הנוגע לשאלת השעיית מירוץ ההתיישנות, מעוגנת בסעיף 15 לחוק עצמו או בעיקרון חצוני לחוק ההתיישנות (כגון עיקרון תום הלב), או שמא אין לתת כלל משקל למחדלי התובע (ראו בעיניין זה ראו הסקירה בת"א (עפולה) 27117-05-11 רווח נ' נתיבי נהלל (פורסם במאגרים) (2012)).
ראו לעניין זה פסק-דינו של כב' השופט מודריק, בעת"ם 2344-08 בלאיש אייל נ' עירית בת ים (פורסם במאגרים) (2011), כדלקמן: " לכאורה, מצד פשטות לשון החוק היית אומר כי הנסיבה הראשונה עניינה במציאות שבה על אף קיומם של יחסים תקינים בין המדינה הזרה לבין מדינת ישראל, לא ניתן לקיים את הבירור השפוטי מפני שבעל הדין השוהה במדינה הזרה נתון בתנאים כאלה שאינם מאפשרים את ההליך (למשל, הוא כלוא או שיציאתו את המדינה הזרה הוגבלה בצו שפוטי תקף בה, או שהוא מאושפז וכיו"ב). ועוד היית אומר כי הנסיבה השנייה מתקיימת במציאות של יחסים בלתי תקינים בין המדינה הזרה למדינת ישראל.
סיכומם של דברים: לאור כל המקובץ, הבקשה נדחית, במובן זה שאני קובעת כי לבית המשפט בישראל סמכות לידון בתביעה נגד המבקשת וכי התביעה תדון בבית משפט זה. על התובע לבצע את מסירה מחודשת של כתב התביעה בדרך התואמת את אמנת האג ואת תקנות האג.
...
בענין זה נקבע, וקביעה זו מקובלת עלי, כי "על דרך הכלל, המצאה שבוצעה בדרך הנוגדת את האמנה והתקנות שקלטו אותה למשפטנו הפנימי, איננה המצאה כדין. זו היא נקודת המוצא. יחד עם זאת, סדרי הדין – לרבות אלה שמקורם באמנות בינלאומיות שישראל קלטה למשפטה הפנימי – אינם בבחינת "מיטת סדום". יש ומתקיימות נסיבות שבהן יהא מוצדק לאשר את תוקף ההמצאה, על-אף שאופן ביצועה סתר את האמנה והתקנות.
יישום השיקולים שלעיל בענייננו מוביל למסקנה כי נדרשת בעניייננו המצאה מחודשת וזו הפעם בהתאם להוראות האמנה.
סיכומם של דברים: לאור כל המקובץ, הבקשה נדחית, במובן זה שאני קובעת כי לבית המשפט בישראל סמכות לדון בתביעה נגד המבקשת וכי התביעה תידון בבית משפט זה. על התובע לבצע את מסירה מחודשת של כתב התביעה בדרך התואמת את אמנת האג ואת תקנות האג.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון רע"א 522/11 בפני: כבוד השופט נ' הנדל המבקש: מוסא גולסז נ ג ד המשיב: עטולה קאלצ'י בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט י' שנלר) בע"א 1239-03-10 בשם המבקש: עוה"ד ש. בן מאיר ][]החלטה
מונחת לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית-המשפט המחוזי תל אביב-יפו (כבוד השופט י' שנלר) בע"א 1239-03-10 במסגרתו דחה את עירעורו של המבקש על פסק דינו של בית משפט השלום בתל אביב-יפו (כב' השופטת ש' אלמגור) אשר חייב את המבקש לשלם למשיב סך בשקלים חדשים השווה ל-123,696.97 דולר וסך השווה ל- 131,768.64 מרק גרמני; החזרת 5 שטיחים השייכים למשיב; הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד. המשיב, חסוי, הגיש נגד אחיינו – הוא המבקש – תביעה באמצעות אפוטרופוס לבית משפט השלום בתל-אביב-יפו.
את הסדר החלוקה עיגן במסמך המתעד את הסכומים שפורטו לעיל, לצד שמו של המשיב וחתימתו של המבקש.
סעיף 13 (א) לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971 (להלן: פקודת הראיות) קובע כי לפי בקשת בעל דין במשפט אזרחי, רשאי בית המשפט – אם ראה צורך בכך למען הצדק ולפי תנאים שהורה עליהם – לצוות שעד ייחקר בתצהיר על ידי אדם פלוני שמחוץ לתחום שיפוטו של בית המשפט.
כאמור, טענה נוספת של המבקש היא שלא הוגשה כל בקשה לרשות זרה בגרמניה לחקירתו במסגרת הליך קמא וזאת "בנגוד מוחלט לאמור הן בחוק עזרה משפטית והן באמנת האג". המבקש מפנה לשתי הוראות חוק בעיניין זה. על פי סעיף 47 לחוק עזרה משפטית, במצב בו אישר בית המשפט שהראיות דרושות לצורך הליך משפטי בישראל, רשאית הרשות להגיש למדינה אחרת בקשה לגביית ראיות.
יוער, כי שמיעת עדות בדרך זו עשויה להיות לעיתים עדיפה על פני חיקור דין, משיש לבית המשפט היזדמנות להתרשם באופן ישיר מהופעתו של עד. בעיניין קלינגהופר (ע"א 84/51 קלינגהופר נ' בלום, פ"ד ו 198, מובא ברע"א 8692/09 דלעיל), נקבעו שלושה מבחנים שעל פיהם יקבע בית המשפט האם להתיר חיקור דין, ובהתאמה גביית עדות מחוץ לתחום.
בהיעדר תגובה, אין צו להוצאות.
...
על פי קו זה, סטייה מהוראות הדין היא "עיוות דין" ויש בה לפגוע "באופן חמור בהגנתו". לאחר שעיינתי בבקשה ובפסקי הדין של הערכאות הקודמות, הגעתי למסקנה, כי דין הבקשה להדחות.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו