הכרעה
אתמול ניתנה על-ידי ההחלטה הבאה:
"לאחר עיון בבקשה ובתגובה החלטתי שלא להעתר לבקשה. איני רואה מקום, על פי הכללים הנוהגים, לקיום דיון. הנימוקים יינתנו מחר. אציין עם זאת – ואבקש כי הדברים יובאו לידיעת מנהל בית הסוהר בו נמצאים המבקשים – כי אני תומך בהמלצתו של בית המשפט קמא שיאופשר למבקשים לומר קדיש במניין בין כתלי בית הסוהר ביום הזכרון השביעי לאביהם ע"ה, בשלוש התפילות, בבית הכנסת שבבית הסוהר, על פי האפשר".
ראשית, אשוב ואציין, כי המדינה חוזרת כדרכה על האמירה כי רשות ערעור בעתירות אסיר ניתנת רק בנסיבות בהן עולה שאלה משפטית או כללית בעלת חשיבות.
אכן, ביקור קברי אבות הוא מנהג נחשב ומקובל ביום שנה; ראו אנציקלופדיה תלמודית, בערך "יום שמת בו אביו ואימו", כרך כ"ג, קמ"ז, שם נימנה מנהג זה לאחר מנהגים כגון תענית, קדיש, תפלה ועליה לתורה, בין שאר מנהגים ובהם הדלקת נר, מתן צדקה ולימוד תורה.
...
טענות המשיב
לטענת המשיב דין הבקשה להידחות על הסף מאחר שהמבקשים לא הצביעו על כל עילה למתן רשות ערעור בעניינם, כיון שאין בקשתם מעלה בעיה משפטית חשובה או שאלה בעלת חשיבות כללית.
הכרעה
אתמול ניתנה על-ידי ההחלטה הבאה:
"לאחר עיון בבקשה ובתגובה החלטתי שלא להיעתר לבקשה. איני רואה מקום, על פי הכללים הנוהגים, לקיום דיון. הנימוקים יינתנו מחר. אציין עם זאת – ואבקש כי הדברים יובאו לידיעת מנהל בית הסוהר בו נמצאים המבקשים – כי אני תומך בהמלצתו של בית המשפט קמא שיאופשר למבקשים לומר קדיש במניין בין כתלי בית הסוהר ביום הזיכרון השביעי לאביהם ע"ה, בשלוש התפילות, בבית הכנסת שבבית הסוהר, על פי האפשר".
ראשית, אשוב ואציין, כי המדינה חוזרת כדרכה על האמירה כי רשות ערעור בעתירות אסיר ניתנת רק בנסיבות בהן עולה שאלה משפטית או כללית בעלת חשיבות.
אך סוף דבר, במנהג מקובל מאוד עסקינן, ויש לכבד את המקפידים עליו ודבקים בו, כרבים מאיתנו; אולם אפשריים גם ביקור על-ידי אחרים, ומכל מקום תפילה, קדיש, צדקה, לימוד ואמירת תהלים לעילוי הנשמה.
איני מקל ראש בפן האנושי-רגשי בנידון דידן, אך אין מנוס מראיית התמונה הכוללת של האיזונים ששירות בתי הסוהר מחויב בהם כלפי כלל האסירים בשויוניות, וכלפי צרכי האבטחה.
לכן החלטתי שלא להיעתר לבקשה, ואני מקוה כי אכן נמצאו בענייננו דרכים אחרות ובהן תפילה בציבור, קדיש וצדקה לעילוי נשמת המנוח.