מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

האם החוזה מחייב שינוי בערכו בהתאם לשינויים במדד המחירים לצרכן

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

השאלה העיקרית בה עסק פסק הדין היא האם קמה חובה למדינה לקלוט ולהעסיק את התובעים על פי תנאי השכר שנקבעו לעובד חיוני בחוזר 2/97 והאם הם זכאים להפרשי שכר ותנאים נלווים עקב כך. כמו כן האם זכאים להיות מקודמים על פי הוראות התקשי"ר, לרבות התובעים שבחוזה שלהם הוחרגו הוראות התקשי"ר. פסק הדין בעיניין "רם" אמנם עוסק בסוגיה אחרת הנוגעת לפרשנות חוזר 2/97 , עם זאת חלק מהעניינים שנדונו במסגרתו, נוגעים למחלוקת דנן: בעיניין תוקפו של "חוזר מרקוביץ" אשר לטענת המדינה השלים את הוראות חוזר 2/97 נקבע כי "חוזר מרקוביץ ו"מכתב מרוז" נערכו בהיעדר סמכות במה שנוגע לפתיחת רמות שכר נמוכות מתחת לרמות השכר המקבילות לדרגה 39 מח"ר בחוזה 87" בעיניין זה נקבע כי "רק הנציב יכול היה לשנות בהוראת נציב חדשה את ההוראות שקבע בהודעתו מ-2/97 וכל עוד לא פירסם כי חל שינוי בהודעה- הוראותיה הן המחייבות". עוד נקבע כי המדינה ערכה שינויים במערך הזכויות של העובדים המועסקים בחוזה 87, מבלי לפרסם בשום שלב את דבר השינוי בנוסח החוזה וכי היתנהלות המדינה בהחתמה על חוזים שונים בלי לנהוג בשקיפות ולפרסם דבר שינוי תנאי ההעסקה, אינה כדין.
דברים דומים ציינה הגב' חמוטל בן דור בעדותה בעיניין מנגנון עידכון השכר על ידי הנציב והממונה על השכר: "אני יכולה לומר שבפועל תמיד היתה היתחשבות במצב הכלכלי במשק ברמות השכר הקיימות, בעליה של המחירים לצרכן ..." (פרוטוקול, עמ' 4, ש' 10-11) נמצא איפוא כי ההעסקה באמצעות חוזים מיוחדים מחייבת בחינה מתחדשת ועדכוני שכר דינמיים בהתאם לשוק העבודה.
במכתבו מיום 2.11.2006 אשר צורף לתצהיר הנתבעת היתייחס המשנה לממונה על השכר למנגנון עידכון השכר בחוזים האישיים כפי שעולה מחוזר 2/97, על דעת נציבות שירות המדינה: "בנוגע להתפתחות בשכרם של העובדים בדרוג דרגה יאמר כי הסדר השכר של עובדים אלו, כמו גם נושאים נוספים, שונה באלמנטים רבים מההסדר הקבוע בחוזים המיוחדים במשכורת כוללת כגון: מבנה השכר, רמות השכר או התפתחות השכר. מאחר לכל הסדר יתרונות וחסרונות אין מקום לדעתי, בעריכת השוואה בין אלמנט מסוים הקיים באחד מהם אך לא באחר, תוך נתוקו מהמכלול"." כמו כן ציין בהערת אגב: "מהידע הנצבר בנושא מסתבר כי יצירת מנגנוני עידכון במועדים קבועים ...אינם רצויים כשאר הם עשויים להביא לכך שהשכר המוסדר בחוזים המיוחדים מעודכן, אף בתקופות מיתון". "בשנים האחרונות (מאז שנת 2003), השינוי במדד המחירים לצרכן נמוך ולעיתים אף שלילי. למותר לציין כי אילו היינו פועלים בהתאם להסדר המוצע כעת על ידכם ומעדכנים את רמות השכר באופן אוטומאטי, פעמיים בשנה, בהתאם לשינוי במדד המחירים לצרכן, הרי שבחלק מאותם השנים הייתה המשכורת הכוללת פוחתת".(נספח 1 לתצהירי הנתבעת).
...
סיכום לקראת סיום לאור כל המקובץ לעיל, שוכנעתי כי הוראת חוזר 2/97 – נשוא הליך זה, לא קובעת כי יש לשמור על פער של 20% בין התובעים לעומת מי שעובד ומקבל בהתאם לשכר הטבלאי של דירוג דרגה.
נוכח האמור, התביעה נדחית בזאת.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הצדדים הגיעו להסכמה, ובעקבות ישיבת יום 4.7.13 הם ערכו שינויים בהסכם.
· הסכם הפשרה אין בו כדי לוותר או להתנות על חיוב וגביית הפרישי מדד המחירים לצרכן, אם וכאשר ייוצרו.
הסכם הפשרה פותר את הקושי הזה בשני אופנים – באשר לנישומים המשלמים את הארנונה במוקדי הקבלה הערוניים באמצעות הוצאת שובר ידני, מוצא להם שובר דחוי, בהתאם למועד בו הם מתכוונים לשלם את החוב (עד 21 יום ממועד הפקת השובר), כאשר הסכום לתשלום בשובר יכלול את הריבית היומית עד מועד התשלום הנדחה.
אינני סבורה כי מן הראוי לקבוע מסמרות ביחס לשאלה האם יש לפרש את חוק הריבית באופן המחייב חישוב ריבית יומי או חישוב ריבית חודשי.
...
דיון אני סבורה כי יש לאשר את הסכם הפשרה.
אני סבורה כי יש לאשר את הסדר הפשרה חרף ההתנגדות.
אני סבורה כי הנושא שנפתר במסגרת הסכם הפשרה הוא הנושא שלגביו היה הסיכוי הרב ביותר לכך שהבקשה תתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

הצדדים סיכמו ביניהם כי דמי השכירות החודשיים שישולמו עבור שכירות הנכס יהיו הסך השווה בשקלים ל- 3,800 דולר ארה"ב בתוספת מע"מ, כשהוא צמוד למדד המחירים לצרכן, או לחילופין 7% מסך הפדיון לאותו החודש, לפי הגבוה מבניהם כאשר אם תמומש האופציה יעלו דמי השכירות החודשיים כקבוע בהסכם.
התובע דרש מהנתבעים להשיב את הנכס למצב שנימסר להם עת חתמו על הסכם השכירות, דהיינו ברמה של מעטפת, להסיר את כל השינויים שערכו במושכר וכן לתקן את הנזקים שגרמו לו. הנתבעים אמנם פירקו את מירב התוספות שהוסיפו למושכר, אולם לא תיקנו את הנזקים שנגרמו בשל פירוק אותן תוספות.
בנוסף התבקש צו למתן חשבונות כנגד הנתבע המחייב אותו להעביר לתובע כל מיסמך חשבונאי שיש בו ללמד על הקף הפעילות הכספית של ערוצי המשלוחים והזמנות הדלפק שבוצעו במסעדה לרבות במסעדה הנוספת שהוקמה בשנת 2007, במשך כל תקופת השכירות.
כאמור, אין בהיעדר התייחסותו של מר שפר להצעת מחיר זולה יותר, בחוות דעתו, כדי לפסול את חוות הדעת, אולם נוכח העידר תשובות מספקות לנושא זה, אני קובעת כי לא הוכח גובה הנזק לויטרינות כדבעי וייתכן כי ניתן היה לתקן את הנזק לויטרינות בעלויות פחותות בסך של 78,400 ₪ +מע"מ בהתאם להצעת המחיר של רמון שיפוצים (סע' 1.25-1.28 להצעת המחיר).
...
סוף דבר בהתאם לחוות הדעת של מר שפר עלות התיקונים עומדת על 318,600 ₪ בתוספת הוצאות פיקוח הנדסי 7% ומע"מ. מסכום זה יש להפחית כאמור לעיל הוצאות תיקון הויטרינות בסך 216,000 ₪ ולהוסיף העלויות לפי הצעת המחיר הזולה בסך של 78,400 ₪.
לאור האמור אני מקבלת את התביעה הכספית בחלקה ומחייבת את הנתבעים לשלם לתובע סך של 224,657 ₪ בצירוף ריבית והפרשי הצמדה מיום הגשת התביעה ועד ליום התשלום בפועל.
אני דוחה את התביעה למתן צו חשבונות.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הריבית עבור הלוואות המחזור נקבעה על פריים מינוס 0.7%, ואילו הריבית עבור הלוואת הרכישה החדשה נחלקה, כאשר חלקה האחד (500,000 ₪) עמד על פריים פלוס 1%, וחלקה השני (550,000 ₪) היה בתנאי ריבית משתנה כל 5 שנים צמודה למדד המחירים לצרכן בריבית שנתית בשיעור של עוגן פלוס 1.1%.
כזה הוא, למשל, חוזה במקרקעין אשר לפי סעיף 8 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 מחייב כתב: "התחייבות לעשות עסקה במקרקעין טעונה מיסמך בכתב". סוג אחר של חוזים שלגביהם קיימת דרישת כתב אף שאין היא תנאי לעצם יצירתם הם אותם חוזים אשר "על פי הרגיל והנהוג הם נעשים במסמך בכתב" (סעיף 80 לחוק הפרוצידורה העותומני).
בעניינינו, האם חוזה הלוואה בין בנק ללווה הנו חוזה אשר "על פי הרגיל והנהוג הוא נעשה במסמך בכתב"? זו השאלה המשפטית אשר בעיניינה יש להכריע.
(1) הסכם לתנאי עסק כלליים; (2) הסכם פתיחת חשבון עובר ושב וניהולו; (3) הסכם להפקדת כספים לזמן קצוב לתקופה העולה על שנה; (4) הסכם למתן אשראי, למעט העמדה חד-צדדית של מסגרת אשראי בידי התאגיד הבנקאי; (5) הסכם פיקדון ניירות ערך למשמרת; (6) ייפוי כוח או הרשאה מסוג אחר; (7) הסכם ערבות לטובת התאגיד הבנקאי; (8) הסכם לקבלת כרטיס להפעלת מסוף בנק לשם ביצוע עיסקה; (9) הסכם בנושא הוראות טלפוניות.
...
להלן נבחן את שתי הסוגיות ונגיע למסקנה ולהכרעה.
במקרה שלפנינו, אין כל ספק כי התובע לא הציג כל ראיות מוצקות המעידות על כריתתו של הסכם בעל פה, ומשכך אני קובע כי לא נערך כל חוזה הלוואה בין הצדדים ואין כל תוקף להבטחה שכביכול ניתנה לתובע, לקבלת הלוואת רכישה בריבית של פריים מינוס 0.7%.
סוף דבר, באתי לכלל החלטה לדחות את התביעה.
כיוון שלתביעה זו שני חלקים, אני קובע ששאלת ההוצאות תסוכם לאחר שמיעת החלק השני של התביעה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

דין זה היה נכון גם בזמנם, כאשר שווי המטבע נמדד על פי ערך המתכת ממנה הייתה עשויה, כסף או זהב, שאף שעליית ערך המטבע עשויה להיות מושפעת מריבוי תפוצת המתכת, מכל מקום הקביעה ההלכתית היא תמיד שלא המטבע משתנה אלא ערך הפירות הנקנים בו, וכל שכן בזמנינו שהכסף אין לו ערך עצמי וכולו אינו אלא שיווי הסכמי, כך שבודאי אין לתלות את השינוי בערכו שלו עצמו, אלא בשינוי מחירם של הפירות הנקנים בו. ואכן, מציאות הדברים כך היא, שמדד המחירים לצרכן מושפע מהמצב הכללי במשק, גידול הפירות והירקות ושאר מיני המזון, מצב היצוא והיבוא וערך המטבעות בעולם ועוד, ולא בגלל שינוי כל שהוא הקשור עם המטבע עצמו.
וכ"כ בס' נתיבות שלום (הנ"ל), ולאחר שדן בשיטות הנ"ל: "נראה שיש סברא גדולה לומר דגם לעליית המדד - האינפלציה בימינו, יהא דין של פיחות שפיחתו המלך וכו', שהרי המציאות היא שהמלכות עצמה מתנהגת בהתאם לירידת ערך המטבע, והיינו שהיא מצמידה את החובות למדד יוקר המחייה, וגם מעלה את משכורות העובדים ומפחיתה את שער המטבע ביחס למטבעות זרים. כל זה מוכיח שהמלכות נותנת גושפנקא לאותה ירידה בערך המטבע, והוא כפיחות המוכרז בדיעבד על ידי המלך וכו', והמלך עצמו מתייחס למטבע כשווה פחות מערכו הקודם לעניין חובות ומשכורות ולעניין מטבע זר. ואם כנים הדברים דעליית המדד תחשב לפעמים כפיחות שפיחתו המלך, עכ"פ כאשר נראים הדברים שאין זו עליית מחירים גרידא אלא ירידה כללית בערך המטבע, אזי אפשר שלא תהיה בזה מחלוקת בין הפוסקים, וכו"ע יודו בזה דיש להצמיד חובות למדד". כלומר בנתיבות שלום שם נוגע בבעייתיות שבהוראת החזון איש והאגרות משה הנ"ל, כאשר מחד גיסא האמת כדבריהם שבזמנינו אין למטבע ערך עצמי, וכל ערכו נגזר מיכולת הקנייה בו, ומאידך, לעיתים מצוי שאכן יש עליית מחירים שנוגעת במישרים לערך הפירות ולא לערכו של המטבע, וכגון שמחירי הפירות והירקות עולים בעקבות מצב חריג במזג האויר שגרם נזק וכדומה, במקרים אלו ודאי לא יתייחס השינוי למטבע גם בזמנינו.
האב"ד רבי יגאל לרר כתב אז את עמדתו בפסק הדין, שאין להצמיד את דמי הכתובה במקרה כזה למדד המשתנה, אף שיש לחייבו בסך הנקוב הנ"ל, וטעמו, על פי פסק דינו הידוע של רבי שלמה דיכובסקי שליט"א ביושבו על מדין בבה"ד הרבני הגדול [תיק 1-24-1687], הניתן לגבי כתובה שנכתב בה סכום מופרז ביותר, שדנו בו גדולי הדיינים האם ניתן לומר שאומדנא ברורה היא שלא נכתב סכום זה אלא לכבוד בלבד, ואין לכך תוקף מחייב, ויש שבהוראתו זו עניין גם לנדון דידן לגבי הצמדת הכתובה למדד המחירים לצרכן.
...
על כן, אין מקום לדחות את הצמדת הכתובה מחמת שעדיין שוויה גבוה, ויש לדון רק לגופם של דברים האם יש דין הצמדה למדד בחוב הכתובה, וככל האמור לעיל.
אין משמעות לגובה סך הכתובה בקביעה האם להצמיד את דמיה למדד או לדולר, ובכל אופן בו נקבע על פי כל האמור כי יש לחייב הצמדה כזו או אחרת, יעשה הדבר גם במקרה שדמיה גבוהים [אין במסקנה זו כדי לקבוע מה דינה של כתובה מופרזת, ובאלו אופנים אם בכלל, נבטל חיובה לגמרי, עניין זה יש לדון בו בנפרד ובהרחבה].
ועיין בספר עטרת דבורה להרה"ג אוריאל לביא שליט"א סימן נ"ד במקרה דומה לכאן וז"ל: ראיה לדברינו מדברי רבינו ירוחם בספר מישרים נתיב כג ח"ח שכתב כתב מורי ה"ר אברהם בן אשמעאל כי נראה לו שאישה שאמרה לא בעינא ליה יתן לי גט וכתובה והוא אמר אנא נמי לא בעינא לך אבל איני רוצה ליתן גט מסתברא דאין דנים אותה במורדת להפסידה כלום מעיקר כתובה ונדוניא אלא מיהו משהינן לה תריסר ירחי שתא אגיטא דילמא הדרי בהו לאחר שנה כופין אותו לגרש באותו מקרה בדינו של רבו של רבינו ירוחם האישה החלה במרידה וכתוצאה מכך הבעל גם הוא אינו רוצה בה ופסק לכפותו לגרשה למרות שעמדתו זו של הבעל נובעת ממרידת האישה שלא נמצאה לה הצדקה רבו של רבינו ירוחם לא נמנע מכפיה זו מפני הטענה שהייתה יכולה לכאורה לעלות שהבעל אינו בגדר מורד לאחר שכבר אשתו מרדה בו וכי הוא מצידו לא חטא ולא פשע וכי העדר רצונו של הבעל באשתו ואמירתו לא בעינא לך באו לעולם רק כתוצאה ישירה מההתנהגות השלילית של האישה ומרידתה על כן ה"ה בנידון דנן אם התקיימו נסיבות מתאימות שאנו דנים את האישה כאומרת אנא נמי לא בעינא לך ומתקיים מצב קבוע ששניהם אינם רוצים זה בזה יש לחייבה בגירושין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו