מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דרישת חיזוק לעדות עוין לפי סעיף 10א ד

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

" בדיעבד, בשל כך שפדל הוכרז עד עויין, נידרש "חזוק נוסף", שכן על פי סעיף 10א(ד) לפקודת הראיות, לא ניתן היה לסמוך על עדותו (הקבילה על פי סעיף 10א לפקודת הראיות), ללא תוספת ראייתית מסוג "חזוק". "10א. (א) אמרה בכתב שנתן עד מחוץ לבית המשפט תהיה קבילה כראיה בהליך פלילי אם נתקיימו אלה: אמרת עד
רק בשלב מאוחר יותר של ההליך הדיוני ולאחר שפדל חזר בו, במשפטו של התובע, מאמרותיו בחקירותיו, אשר הפלילו את התובע, והוא הוכרז עד עוין, נדרשה תוספת ראייתית נוספת לצורך הרשעה, זאת - בשל כך שאמרותיו התקבלו כראייה במשפט מכוח סעיף 10(א) לפקודת הראיות.
...
נחה דעתי, שהמאשימה פעלה כפי שרשות תביעה סבירה היתה פועלת באותן הנסיבות, נוכח חומר הראיות שהיה מונח לפניה.
לאור מסקנותיי הנ"ל מתייתר הצורך לדון בשאר טענות הנתבעת ובכללן הטענה לפיה "מעילה בת עוולה לא תצמח זכות תביעה". לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את התביעה.
עם זאת, בנסיבות העניין מאחר שבסופו של דבר זוכה התובע, בהליך הפלילי, מהטעמים האמורים בפסק הדין שבערעור, לא אשית עליו הוצאות.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

על פי סעיף 10א(ג) לפקודת הראיות "בית המשפט רשאי לסמוך ממצאיו על אמרה שנתקבלה לפי סעיף זה, או על חלקה, והוא רשאי להעדיף את האמרה על עדותו של העד, והכל אם ראה לעשות כן לנוכח נסיבות הענין, לרבות נסיבות מתן האמרה, הראיות שהובאו במשפט, היתנהגות העד במשפט ואותות האמת שנתגלו במהלך המשפט, והטעמים יירשמו". לשם הרשעה על פי אמרה שנתקבלה לפי סעיף 10א נידרש כי יהא בחומר הראיות דבר לחיזוקה (סעיף10א(ד) לפקודת הראיות).
לאור היתנהלותו, שלאבנה נחקר בחקירתו הראשית כ"עד עוין", הוצגו לו שאלות כבחקירה נגדית, ללא היתנגדות ההגנה, אף שלא נתבקשה הכרזתו כעד עוין.
יפים לעניין זה דבריו של השופט א' גולדברג בע"פ 209/87 שחאדה נ' מדינת ישראל, פ"ד מא(4) 594, (596) 1987): "כשם שמשקל ה"דבר לחזוק" הדרוש לפי סעיף 10א(ד) אינו ניתן לקביעה, ואין לך אלא ליתן דעתך לנסיבותיו של המקרה (והוא הדין לגבי סעיף 54א(א)), כן הדבר כששתי הדרישות הן מיצטברות.
עוד העיר המומחה (בסעיף 10 ב' ו- ו' לחוות דעתו נ/6) כי המומחה המשטרתי לא זיהה את היצרן של כלי הנשק שירה שניים מהתרמילים שנתפסו בזירה, וכן לא קבע איזה יצרן ומאיזה דגם נורו שבעת הקליעים וחלקי הקליעים שנתפסו בזירה.
...
המסקנה היא, כי יש להרשיע את הנאשם, בנוסף על עבירת הרצח, גם בעבירות הנלוות המיוחסות לו. האישום השני: באישום השני מיוחסות לנאשם עבירות של הדחה בחקירה ושיבוש מהלכי משפט, בכך שבמהלך שיחה עם מרואן אבו סיאם, שבה הודיע לו מרואן, כי זומן למשטרה, הנחה אותו הנאשם מה לומר בחקירתו, וכיצד לפעול בכדי שהמשטרה לא תעלה על עקבותיו.
סוף דבר, אני מציעה לחבריי, להרשיע את הנאשם בכל העבירות המיוחסות לו בכתב האישום.
מתוך כך שאנו נעתרים לבקשת הסניגוריה, אנו קובעים התיק לחקירת המומחים ליום 12/6/14, שעה 12:00.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 10א (על התוספת הראייתית - "דבר לחזוק" - הנדרשת לפי סעיף 10א(ד)) נועד לקבל כראיה את אמרת החוץ ולהעדיפה על פני דברי העד במשפט (ראו דברי ההסבר להצעת חוק לתיקון פקודת הראיות (מס' 4), תשל"ח - 1978 הצעות חוק תשל"ח 258); במובן זה, "ההוראה הקבועה בסעיף 10א היא בבחינת חריג לכלל האוסר את קבילותה של עדות שמועה" (ע"פ 7450/02 עיד נ' מדינת ישראל, פ"ד נט(6) 366, 375 - השופט לוי; ע"פ 2103/07 הורוביץ נ' מדינת ישראל (לא פורסם) פסקה 177).
מנגנון זה אינו נידרש כאשר ההרשעה מתבססת על דבריו של העד מעל דוכן העדים, ואמרות החוץ הוגשו כדי לתקוף את דבריו או כדי לתמוך במהימנותו; מנגנון זה אינו נידרש כאשר - כבעניינינו (ראו עמוד 16 לפרוטוקול) - האמרות הוגשו במסגרת בקשה להכריז על העד כעד עוין, להבדיל מהגשתם תחת עדותו (לסיכום ראו י' קדמי, על הראיות (חלק ראשון, תשס"ד) 308).
לא בכדי, בגדרי המשפט העברי, התייחסה המִשְנָה (סנהדרין ד', ה') לרתיעת העדים מעדות: "ושמא תאמרו [העדים - א"ר] מה לנו ולצרה הזאת"; ותשובתה לעדים, שכבר הזהירה התורה "וְהוּא עֵד אוֹ רָאָה אוֹ יָדָע אִם לוֹא יַגִּיד וְנָשָׂא עֲוֹנוֹ" (ויקרא ה', א').
...
סוף דבר, די בעדות האחות בבית המשפט, ובהתרשמות בית המשפט קמא ממהימנותה ומחוסר מהימנותו של המערער, כדי לבסס בנסיבות הרשעה במעשה מגונה.
הסוגיה לגופה נדונה בהרחבה בפסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בעניין בשן (פסקאות 22-18) ובקשת רשות ערעור שהוגשה (בין היתר) בשאלה זו, נדחתה (רע"פ 5299/07 פלוני נ' מדינת ישראל (לא פורסם)); ניתוח מקיף המגיע למסקנה דומה מצוי גם בעניין ע' ס' א' (עפ"א (מחוזי נצרת) 353/08 ע' ס' א' נ' מדינת ישראל (לא פורסם) פסקאות 17-9).
סוף דבר סוף דבר אציע לחברי שלא להיעתר לערעור.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2016 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

שלושתן מסרו אמרות מפלילות במישטרה כנגד הנאשם, שאעמוד עליהן בהמשך, ושלושתן הביעו חוסר נכונות להעיד במשפט ואף הוכרזו כעדות עוינות ואמרותיהן הוגשו לפי סעיף 10א לפקודת הראיות (נוסח חדש) תשל"א – 1971 (להלן: פקודת הראיות).
לדעתי, יש לייחס משקל גבוה לאמרותיה של נגואה במישטרה וזאת בהתבסס על שישה נימוקים מרכזיים, שכל אחד מהם, כשלעצמו, יש בו בכדי לספק את דרישת החיזוק הנדרשת: א. החיזוק הראשון : עדות על אמרת קורבן אלימות.
מצבו של קורבן האלימות מהוה ערובה נסיבתית לאמתות דבריו בהתקיים יתר התנאים המפורטים בסעיף 10 לפקודה.
במילים אחרות, עדותה של וחידה, כמו עדותה של נגואה, התאפיינה בתופעה הידועה כ-"העד השותק", ולכן גם אמרות החוץ של וחידה טעונות תוספת ראייתית של "חזוק". יוזכר, שהלכה פסוקה היא שניתן למלא את דרישת החיזוק לפי סעיף 10א(ד) לפקודת הראיות לאימרת חוץ של עד מתוך אמרת חוץ של עד אחר שגם עדותו טעונה חזוק לפי סעיף 10א(ד) לפקודת הראיות.
...
באישום השלישי הנני מרשיע את הנאשם בביצוע עבירה של איומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין.
באישום הרביעי, הנני מרשיע את הנאשם בביצוע עבירה של שיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק העונשין.
באישום החמישי, הנני מרשיע את הנאשם בביצוע עבירה של תקיפת סתם של בת זוג לפי סעיף 382(ב) לחוק העונשין.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

בשלב מאוחר יותר, הוסיף כץ סיבה נוספת להפללת המערער, והיא החוב הכספי שהיה חייב לו. לאור הסתירות המהותיות בין עדותו של כץ לבין הודעתו המפורטת במישטרה, קיבל בית-המשפט את בקשת המשיבה להכריז על כץ כעל "עד עוין" ולהעדיף את הודעתו הראשונה במישטרה על-פני עדותו בבית-המשפט מכוח סעיף 10א לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971 (להלן: פקודת הראיות).
חזוק לראיה זו, הנידרש לפי סעיף 10א(ד) וכן לפי סעיף 54א(א) לפקודת הראיות מצא בית-המשפט המחוזי במספר ראיות נוספות: ראשית, איכון הטלפון הנייד של המערער מלמד, כי הוא שהה בקרית ים בשעת ביצוע השוד; שנית, היות והמערער לא נתן הסבר מספק לכך שהחליט לשמור על זכות השתיקה במהלך חקירתו במישטרה, עדותו הנה בגדר עדות כבושה אשר משקלה מועט; שלישית, בעימות שנערך במהלך החקירה במישטרה בין המערער לכץ, נראה המערער מסמן לכץ סימן שפורש על-ידי המישטרה כסימן המורה לכץ לשתוק.
לפי סעיף 10(ד) לפקודת הראיות, לא יורשע אדם על סמך אמרת חוץ של עד בלבד, אלא יש צורך בדבר מה לחזוק ראיה זו. בעניינינו, צורך זה נובע גם מהיות הראיה עדותו של שותף לבצוע העבירה, וזאת מכוח סעיף 54א(א) לפקודת הראיות.
...
טענותיו הנוספות של המערער, ביחס לסתירות שלכאורה קיימות בגרסתו של כץ, אין בהן על מנת לפגום באמינותה של גרסה זו. אמנם, כץ אמר בהודעתו, כי הוא והמערער נסעו לכרמיאל לאחר ביצוע השוד, ואילו מדו"ח איכון השיחות של המערער ניתן ללמוד כי המערער נסע לכיוון יוקנעם, אך אין בכך על-מנת לשנות את המסקנה הברורה העולה מן הראיות המוצגות בתיק, והיא מעורבותו של המערער בביצוע השוד.
אין בידי לקבל טענה זו. נסיבותיו האישיות של המערער שונות מאלו של כץ. למערער הרשעות קודמות רבות, הכוללות עבירות של גניבה, תקיפה והחזקת סמים מסוכנים, זאת בניגוד לכץ, אשר אין לו כלל הרשעות קודמות.
אשר-על-כן, ולאור כל האמור לעיל, אני מציע לחבריי לדחות את הערעור על שני חלקיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו