מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דרישת השבה של מיסי ארנונה ששולמו ביתר

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

עם זאת, הנתבעת דחתה את דרישתו של התובע להשבת כספים ששולמו ביתר, מטעמים של שהוי, היתיישנות וסופיות השומה.
בהקשר זה נפסק כי הזכות שרירה וקיימת אף אם התובע לא מיצה את ההליכים לפי חוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), התשל"ו-1976 (להלן: חוק הערר), ואף אם פעלה הרשות המקומית בתום-לב. זאת ועוד, בתי המשפט עמדו על כך שראוי כי הרשות המקומית תשיב את הסכומים ששולמו ביתר ללא היתדיינות (ראו למשל ע"א 3353/07 (מח' ת"א) עירית גבעתיים נ' עו"ד יהב (17.3.2009)).
כבוד השופטת שטמר עמדה על השיקולים שאותם יש לשקול ביישומה של הוראת הפטור הנ"ל, וציינה כי בנסיבות המקרה שלפניה "ייעשה צדק אם המערער יקבל השבה למשך שבע שנים אחורנית בהיתחשב בכך שאף בחלקו עומדת התרשלות; שהעירייה, על אף שהתרשלה, פעלה בתום לב; שהכספים ששולמו, חזקה עליהם כי שמשו במסגרת התקציב לכל שנה, לצרכי התושבים של העיר; לכך שהתובע השתהה לאורך שנים רבות בבדיקת הארנונה שהוא משלם". ואמנם, פיתרון זה של השבה חלקית, מכוח סעיף 2 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, מאפשר לבית המשפט לעשות צדק ואיזון במקרים שבהם ישנם שיקולים לכאן ולכאן.
...
סבורני כי הנסיבות בענייננו שונות.
בהיעדר טענה לשינוי נסיבות כלשהו, ולמקרא כלל החומר שבתיק, המסקנה היא כי ההודאה של הנתבעת בגביית ארנונה ביתר מתייחסת לכלל השנים הרלוונטיות.
התובע לא הניח לפניי תשתית עובדתית ומשפטית למתן סעד בבית משפט זה. סוף דבר: הנתבעת תשלם לתובע סך של 28,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ואולם, פסיקת בתי המשפט אכן פתחה את הפתח לתביעות כספיות שתוגשנה בבתי משפט אזרחיים ובמקרים רבים אף מדובר בתביעות השבה, כבפרשתנו, גם אם הרקע בהליכים שבמצב דברים אחר היו מתנהלים במסלולים אחרים, כגון דיון במחלוקות ארנונה כמו בהליך זה:- "כזכור, בעיניין בו אנו דנים הגישה המשיבה תובענה כספית נגד הערייה. בתובענה טענה המשיבה כי במשך מספר שנים היא נדרשה על ידי הערייה לשלם אגרה של פינוי אשפה, ואומנם שילמה את הסכומים שנדרשה לשלמם. על פי הטענה, מדובר היה למעשה בארנונה, שעל פי פקודת הפיטורין הייתה המשיבה פטורה מלשלמה. יושם אל לב כי הסעד שנתבקש בתובענה היה סעד כספי. המשיבה לא ביקשה כי הסעד הבלעדי שיינתן לה הוא קביעה שדרישות הערייה לתשלום האגרה הנן חסרות תוקף. אכן, בדרך למתן הסעד הכספי על בית המשפט לבחון את השאלה האם הדרישות לתשלום היו כדין, אך לא היה זה הסעד הסופי שנתבקש, שהרי, כאמור, המשיבה עתרה בתובענה לסעד כספי. ברי, כי אילו הסעד הבלעדי שביקשה המשיבה היה קביעה שאין תוקף לדרישות התשלום שנשלחו לה, לא היה בית המשפט המחוזי דן בהליך מכוח סמכותו לידון בתובענות כספיות... בהליך בו נתבעת הרשות להשיב "מס" שנידרש שלא כדין, התובע הנו האזרח או התושב הטוען נגד חוקיותה של הגבייה.
אכן, אין זו אכסניה לתקיפה ישירה, ולא כל שאלה נלווית, מקומה בהליך זה, אך יש לבית משפט זה סמכות עניינית לתובענות שעיקרן בטענות להשבת סכומי כסף ששולמו ביתר על יסוד דרישות תשלום וטענות מצד הרשות המקומית לזכותה לגבות כספים המגיעים לה. ומעבר לשאלת הסמכות העניינית, תדון כל טענה לגופה.
...
על פי סעיף 72 לכתב התביעה התבקש בית המשפט – "להצהיר כי התובעת היתה ועודנה זכאית לפטור מכוח פקודת הפיטורין סעיפים 4 ו/או 5 (י) משנת 2003 ועד למועד הגשת התביעה". לצד האמור נכון להביא גם את שנתבקש בסעיף 74 לכתב התביעה, ולפיו נתבקשה הצהרה – "שהסיווג הנכון לנכסי הפנימייה של התובעת הוא סיווג של מגורים סוג 3 ובהתאם יש להפחית את השטחים המשותפים". טענת המבקשת המגולמת בסעיף 1 לכתב ההגנה הינה שדין התביעה להידחות, "בהיותה מוגשת בפני המשפט הנכבד בחוסר סמכות עניינית, שכן עניינה המרכזי הינו תקיפת החלטה של הממונה על המחוז במשרד הפנים, דבר שאין בסכמות בית משפט נכבד זה לדון. בנוסף, תביעה זו עוסקת בטענות שהינן תלויות ועומדות בפני וועדת ערר...". המבקשת אף נקטה בטענת התיישנות ואולם זו טענה שאינה נוגעת לשאלת הסכמות העניינית, ולא זה המקום לדון בה. טענות המשיבה המשיבה בטענותיה מסתמכת על פסיקה לפיה מקום בו אין על הפרק תקיפה ישירה של החלטת הרשות, אלא סעד כספי הנלווה, לכל היותר, לתקיפה עקיפה, נתונה הסמכות לבית המשפט האזרחי.
זאת, בין אם לצד תביעת ההשבה נקט התובע בטענות שנועדו לתקיפה עקיפה, ובין אם בנסיבות אחרות:- "על בתי המשפט לבחון היטב תביעות בהן מתבקש סעד כספי ואשר בגדרן משיג התובע על החלטה מנהלית כזו או אחרת של רשות. רק באותם המקרים בהם מדובר בתקיפה עקיפה תוכר סמכותו של בית המשפט האזרחי. ואולם, באותם המקרים בהם הלכה למעשה מדובר בתקיפה ישירה של ההחלטה המנהלית, אין לאפשר עקיפה של הליך העתירה המנהלית, על סדרי הדין הקבועים לגביה, באמצעות ניסוח מניפולטיבי של כתב הטענות" [רע"א 7987/10 מדינת ישראל נ' עמותת מוסדות 'חזון ישעיה' (28.4.11)"
סוף דבר, בכפוף לאמור לעיל, נדחית הבקשה; המשך דיון במועד הקבוע לכך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

לפי חישוב התובעת, הארנונה שנגבתה ממנה ביתר ממועד תחילת החזקתה בנכס ועד 10.12.2018 עומדת על סך של 79,277 ש"ח. פיק פונג הגישה השגה לנתבעת ביום 18.3.2018 ודרשה לתקן ולהפחית את שטח הנכס וזאת החל מיום החזקה.
על פי הפסיקה, מדובר במסלול תקיפה ייחודי, ונישום שלא פעל בהתאם לא יוכל לעקוף את המסלול באמצעות הגשת תביעה בבית המשפט האזרחי, אף אם תבע סעד של השבה.
בצד זאת יש לזכור, כי "מעת שמדובר בתביעות השבה המתבססות על טענה של רשלנות הרשות המקומית, לא יהיה די בעצם החיוב המוטעה לראות בכך משום רשלנות של הרשות המקומית לרבות בגין הטענה כאילו מוטלת החובה על הרשות המקומית לבחון בכל עת את אשר קיים בפועל בנכס. על חייב הארנונה להוכיח, כי הרשות המקומית התרשלה כלפיו בפעולות ספציפיות אלו או אחרות אשר בגינן יש מקום לחייבה בהשבת אשר שולם ביתר" (ע"א (מח' ת"א) 3801/06 עובדיה נ' עריית הרצליה (18.2.2008)).
...
אולם, למעלה מן הצורך סבורני, כי ביחס לשנת 2012 ולחלק מהחודשים בשנת 2013 חלה התיישנות, שכן עילת התביעה להשבה היא לתקופה של 7 שנים מיום הגשת התביעה, היינו, 12.8.2020 (ראו בעניין זה: ע"א (מח' ת"א) 3765/04 עיריית תל אביב נ' ראובן (23.1.2008)).
סוף דבר לאור כל הנימוקים לעיל, התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבעת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 10,000 ש"ח (כולל מע"מ), בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום מתן פסק הדין ועד התשלום בפועל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבקשה לאישור מופנית נגד "רשות" כהגדרתה בסעיף 1 לחוק בתי משפט לענינים מנהליים, התש"ס-2000 (ראה סעיף 3 (א) לחוק תובענות ייצוגיות) ומבוקש בה סעד של השבה בגין הפרישי ריבית בשל תשלום ארנונה ביתר.
רק לאחר שהעירייה עורכת ביקורת בנכס ומאשרת את הפטור, תשלומי הארנונה ששולמו בתקופה בה ניתן הפטור הופכים להיות במעמד של "תשלום יתר". (3) נותר אם כן להדרש לטענת המבקשות, לפיה קבלת טענת הערייה כי תשלום הופך ל"תשלום יתר" רק לאחר שהעירייה אישרה את הבקשה לפטור ולא קודם לכן משמעותה כי הרשות יכולה להחליט בחלוף כמה זמן שתבחר וללא הגבלה, מתי לטפל בבקשת הנישום ומתי לאשר את בקשתו לפטור או כל הפחתה אחרת בחיוב ארנונה וכל זאת בזמן שהכסף בכיסה והיא עושה בו שימוש מבלי שתדרש להשיב את תשלום היתר בצרוף הפרישי הצמדה וריבית.
...
בסיכומו של דבר, לא עלה בידי המבקשות להוכיח שעניינן אינו עניין פרטי, אלא התנהלות מעוולת של העירייה תוך הפרת הסיפא של סעיף 6 לחוק הרשויות המקומיות והודעת החדילה שניתנה על ידה בתובענה הייצוגית הראשונה.
לסיכום: לאור האמור לעיל, דין הבקשה לאישור התובענה כתובענה ייצוגית להידחות, הגם שעילת התביעה האישית התבררה כמוצדקת.
באשר לפסיקת הוצאות: לאור התוצאה ולפיה הבקשה לאישור נדחית ובכל זאת התברר כי תביעה האישית מוצדקת.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

הסעד שהתבקש בבקשת האישור הוא השבה של הסכום שנגבה ביתר, בתוספת הפרישי הצמדה וריבית, הן ביחס לסכומים שנגבו ביתר מחברי הקבוצה ב-24 החודשים שקדמו למועד הגשת בקשת האישור, והן כלפי סכומים אשר ייגבו מיום הגשת בקשת האישור ועד שיינתן פסק דין בתובענה הייצוגית.
בתוך כך, ציינה גב' נחום כי ההליך היתנהל למעלה מ-7 שנים, במהלכו נוהלו דיונים בשתי ערכאות שיפוטיות והוגשו שלוש בקשות לאישור תובענה כייצוגית (טרם ההלכה שנפסקה בדנ"מ 8626/17 מנירב נ' מדינת ישראל- משרד האוצר-רשות המיסים (11.11.2020)), על מנת למצות את חובת ההשבה עד תום, וכן נדרשו להשקיע משאבים גם בקשר לאופן ביצוע החישוב שערך המומחה פיסחוב.
לשיטתה, טענת הערייה בכל הנוגע לפגיעה בקופה הציבורית נטענה בעלמא, וממילא היא מנועה מלהעלותה לאור היתנהלותה – הן משום שאילמלא חזרה בה מהודעת החדילה בהליך הקודם באופן חד צדדי, ההליך דנן לא היה בא לעולם; והן משום שגם לאחר הגשת בקשת האישור, המשיכה הערייה לגבות תשלומי ארנונה ביתר, ואף לאחר הכרעת בית המשפט העליון בבקשת רשות העירעור היתנהלה בעצלתיים, דבר שהוביל להגדלת סכום ההשבה שבנתיים הוסיף לתפוח.
...
על רקע האמור, הוגשה בקשת האישור דנן.
לאחר שעיינו בטיעוני הצדדים, ושקלנו את מכלול נסיבות העניין, הגענו למסקנה כי יש להפחית את סכום הגמול ושכר הטרחה, כך שהגמול לגב' נחום יעמוד על 180,000 ש"ח (כולל מע"מ) (במקום 234,349 ש"ח), ושכר הטרחה לבאי הכוח המייצגים יעמוד על 1.6 מיליון ש"ח (כולל מע"מ) (במקום 2,284,904 ש"ח).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו