מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דרישת הכתב בהזמנת שירותי תיווך נדל"ן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

לשיטת התובע, דרישת הכתב בעסקת תיווך מקרקעין "אינה דרישה מוחלטת אשר אין בילתה". לעמדתו, החשיבות בהקפדה על דרישת הכתב היא בהגנה על צרכנים שהם על-פי רוב שחקנים חד-פעמיים, המתאפיינים בפערי מידע בינם לבין המתווך ואינם בקיאים בשוק הנדל"ן. משכך, לדברי התובע, יש להגמיש את דרישות החוק כאשר מדובר בעיסקה בין שני גורמים עיסקיים.
אולם באותו עניין נישאלה השאלה אם הסכמות בנוגע להזמנת שירותי תיווך שהועלו על הכתב באמצעות דואר אלקטרוני וכללו פרטים שונים לגבי העסקה, יכולות לקיים את דרישת הכתב – ומדובר בנסיבות השונות מענייננו (בלשון בית המשפט באותו עניין, "לא מדובר בתיק דנן, לכאורה, בתיק שבו לא קיימת כלל הזמנה בכתב...", פיסקה 9 לפסק-דינו של כב' השופט ק' ורדי).
...
הנתבעים טוענים בכתב הגנתם כי דין התביעה להיות מסולקת על הסף, וזאת מן הטעם שאין בנמצא "הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך מקרקעין" כנדרש בחוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו-1996 (להלן – חוק המתווכים; סעיף 9 לחוק).
סוף דבר לסיום, אף בהנחה שעובדות כתב התביעה נכונות כולן, אין התובע זכאי לדמי התיווך.
התוצאה היא שדין התביעה להידחות על הסף (תקנה 101(3) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984; ועיינו, עניין מטרופוליס, פיסקה 17).
אשר על כן, התביעה נדחית על הסף.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בעיניין טיטו אדריכלים בע"מ (עא 1691/09 נועם לנדאו, יוסף סרור, יעקב כהן נ' קראסן היטס בע"מ, טיטו אדריכלים בע"מ (24.6.2010) נידרש בי המשפט המחוזי לדרישת הכתב וחובת תום הלב ובכל הנוגע לדרישת הכתב קבע בית המשפט המחוזי שניתן לראות כי יש דיעות לכאן ולכאן לגבי הדקדקנות והגמישות בדרישה בתנאי ההזמנה בהתאם לחוק ולתקנות ואין מחלוקת שמדובר בחוק קוגניטי ובדרישות קוגנטיות ונקבע כי גם תיכתובת מייל יכולה להחשב כהזמנה בכתב לצורך תיווך בעסקת נדל"ן לפי סעיף 9 לחוק המתווכים במקרקעין עת הנתבעת טענה שם כי לא נתקיימה הדרישה של הזמנה בכתב שכן לא הוצג מיסמך כלשהוא שחתום על ידה והתובעים הציגו הודעת דוא"ל שלטענתם מהוות תחליף להזמנה בכתב.
כך או כך, ראציונל הדברים המוצג בעיניין קבוצת בראל נכסים יפה גם ביחס לעיסקאות בין מתווכים לקונים פוטנציאליים: "יש לזכור את החשיבות בהגנה על צרכנים בשוק התיווך ולשאוף לכך שלא ינוצלו על-ידי מתווך רשלן שיגרוף דמי תיווך על עסקה שלא הייתה לו נגיעה ממשית בה. בהקשר זה, חשוב לזכור שרבים מצרכני התיווך הם שחקנים חד-פעמיים בתחום, ועל פי רוב אין להם הבנה והכרה מעמיקה של שוק הנדל"ן (ראו: זמיר, בעמ' 228). במסגרת זו, יש לתת את הדעת גם על כך שהתיווך הוא עיסוק שטמונים בו סיכוי וסיכון, זה לצד זה. הסיכון מתבטא בכך שדמי התיווך הם מעין שכר טירחה המותנה תוצאה. לצד זאת, שכרו של המתווך, אם הוא אכן מתקבל, עשוי לעלות על מידת ההשקעה שנדרשה ממנו בכדי לקבלו, ואין בינו לבין מידת התועלת שהפיק הלקוח משירותיו קשר הכרחי (שם, בעמ' 228-227). לבסוף, יש לשים לב אל הקושי המובנה להעניק בלעדיות במוצר העקרי שבו עושה המתווך שימוש בעבודתו – מידע (שם, בעמ' 227). קושי זה מיתעצם בימינו כאשר הנגישות למידע ברשת האנטרנט היא גבוהה ביותר והעברת מידע באשר לנכס פלוני הזמין למכירה היא קלה הרבה יותר מבעבר. לא למותר לחזור ולהזכיר כי חוק המתווכים נחקק לפני שני עשורים, ותיקון מס' 4 – לפני למעלה מעשור. יישומו של החוק והתנאים הקבועים בו צריך להעשות גם בהתאם למציאות המשתנה ולתנאי השוק המשתנים עימה...אכן, בשל אופיו המיוחד של שוק התיווך, הוא אמנם חשוף כאמור לסיטואציה של ניצול צרכנים, אך לצד זאת מוכרים גם ניסיונות של לקוחות להיתחמק מתשלום דמי התיווך (ראו: זמיר, בעמ' 228)" (שם, פסקות 27-29).
...
בסופו של דבר הנתבעים נכנסו להתגורר בבית ביום 1.8.21 עת כבר חתמו על חוזה השכירות ביום 20.7.21 (תחת דמי שכירות לא רחוקים מהסכום שמסר התובע אשר קיבל את המידע ממיופה הכוח ועל כך אין חולק-א"מ) בעניין זה הפנו הנתבעים לעניין מוסקוביץ, שם נקבעה רשימה לא סגורה של פרמטרים לפיהם בודקים מיהו הגורם היעיל, ולטענתם התובע אינו מוגדר ככזה ע"פ הפרמטרים (כאשר לעומת זאת טען התובע בדיון שהתקיים לפני ביום 19.7.22 (עמ' 3 לפרוטוקול, שורה 4) כי הנתבעים הם אלו שמנעו ממנו לסיים את העסקה וכי הוא כן נחשב כגורם היעיל ע"פ הפרמטרים).
אין בידי לקבל זאת עת הוא אשר בחר בהליך של תביעה קטנה והוא אשר בחר לתבוע את הנתבעת ולגרור אותה להליך כמי שקיבלה ממנו שירותים (עת בהליך של תביעות קטנות נתבעים גם עורכי דין בגין אי השבת שכ"ט מקום בו הופסק ייצוג).
על כן, ולנוכח האמור לעיל, אין מנוס מלדחות את התביעה.
אומנם לא הוא זומן לדיון אלא המתווכת גב' חגית ששון שלא הגיעה ומשכך לכאורה לא נגרמו לה הוצאות וחלף בקשה לדחיית מועד דיון שלחה נציג ממשרדה שיכול היה להעיד על נהלי המשרד, הרי שעדיין עדותו תרמה בכל הנוגע לידיעתו האישית בדבר הנכס ואל מול זאת מיופה הכוח שכן הגיע לבית המשפט ונאלץ להעיד בוואטצאפ וידאו בסופו של יום שלא נפסק לו שכר עדות – התובע ישלם עבור שכר עדותו של מר מאיר חקלאי ממשרד תיווך "חקלאי נכסים" סך של 450 ₪ תחת אותן אמות מידה המצוינות לעיל, אשר ישולמו לנתבעים כנאמנים להעברת הסכום למר חקלאי תוך 30 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

הגם שהתרשמתי בדבר אומד דעת הצדדים כי המתווך יהא בעל בלעדיות, הרי שהתובע לא עמד בדרישות הצורניות של החוק עת מדובר בהוראות קוגנטיות המשליכות על המהות ועל כן, הוא אינו זוכה "להקלות" בנוגע למספר הפעולות הנדרשות מקום בו פועל תחת חזקת הבלעדיות אלא תחת שירותי תיווך של מתווך ללא בלעדיות, עת לא הפריד בין הסכם להזמנת שירותי תיווך לבין הסכם בלעדיות, בהתאם לקבוע בהוראת סעיף 9(ב)(1), אלא החתים את הנתבע על מיסמך אחד המהוה מעין "הכלאה" בין השניים.
בעיניין טיטו אדריכלים בע"מ (עא 1691/09 נועם לנדאו, יוסף סרור, יעקב כהן נ' קראסן היטס בע"מ, טיטו אדריכלים בע"מ (24.6.2010) נידרש בית המשפט המחוזי לדרישת הכתב וחובת תום הלב ובכל הנוגע לדרישת הכתב קבע בית המשפט המחוזי שניתן לראות כי יש דיעות לכאן ולכאן לגבי הדקדקנות והגמישות בדרישה בתנאי ההזמנה בהתאם לחוק ולתקנות ואין מחלוקת שמדובר בחוק קוגניטי ובדרישות קוגנטיות, ונקבע כי גם תיכתובת מייל יכולה להחשב כהזמנה בכתב לצורך תיווך בעסקת נדל"ן לפי סעיף 9 לחוק המתווכים במקרקעין עת הנתבעת טענה שם כי לא נתקיימה הדרישה של הזמנה בכתב שכן לא הוצג מיסמך כלשהוא שחתום על ידה והתובעים הציגו הודעת דוא"ל שלטענתם מהוות תחליף להזמנה בכתב.
...
סוף דבר.
אין בידי לקבל אפוא את התביעה.
במקרה דנן, אני סבורה כי הנתבע גרר את התובע להליך בחוסר תום לב עד כי לנוכח התנהלותו לא ייפלא שגם אם הקונים הגיעו דרך התובע, לא היה משלם לו דבר ומנצל את החוק לצידו והוא מנצל את העמימות העובדתית ושהמידע מצוי בשליטתו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

דרישת הכתב סעיף 9 שכותרתו "דרישה להזמנה בכתב" קובע כך: " (א) מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין...". בכתב התביעה, טענו התובעים כי רק לאחר שקבלו את הקבלה בגין התשלום ע"ס 100,000 ₪, בחודש מרץ 2020, הם גילו כי "מצדה" היא שקבלה את התשלום בגין "דמי תיווך" אשר התובעים מעולם לא התחייבו לשלם, והוסיפו כי הם לא חתמו על כל מיסמך, לרבות הסכם התיווך, מול "מצדה" או מול מי מהנתבעים (סעיף 19).
לביסוס הגנתם, הגישו הנתבעים את הסכם התיווך מיום 19.11.19, הנושא לוגו של "מצדה שיווק ותיווך נדל"ן", וכותרתו – "הזמנת שירותי תיווך לקניה/מכירה/השכרת נכס מקרקעין", כאשר המילה "לקניה" מוקפת בעיגול בכתב יד. לפי הסכם התיווך, התובעים הזמינו שירותי תיווך מ"מצדה" לצורך רכישת דירה בפרויקט ("פרויקט שיזף יחידה – 4"), תמורת תשלום בסך של 100,000 ₪.
...
משכך, אין בעובדה כי בסופו של דבר, בוטל הסכם המכר בהתאם להסכם הפשרה, כדי לשנות מן המסקנה ולפיה הנתבעים זכאים לדמי התיווך ששילמו התובעים ל"מצדה".
ואולם, במקרה דנן, סוכם בין הצדדים כי התובעים ישלמו דמי תיווך בסך של 100,000 ₪ היינו כ-6.5% מסכום התמורה הסופי בגין הדירה (1,520,000 ₪).
סוף דבר על יסוד האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההליך קמא: בהכרעה קמא קבע בית המשפט השלום את העובדות הבאות: המערערים הם אב ובנו העוסקים בתחום הנדל"ן. המשיבה היא חברה פרטית העוסקת בתיווך נדל"ן. אין מחלוקת כי ביחס לנכס נשוא המחלוקת לא נחתם הסכם תיווך בכתב, וזאת לעומת הסכמי תיווך שונים שנכרתו בין המשיבה ובין אורי ביחס לנכסים נוספים אחרים.
המערערים טוענים בנוסף, כי חוק המתווכים והתקנות מכוחו הציבו דרישה צורנית מיוחדת המתנה את הזכאות לדמי תיווך בין היתר בהזמנה כתובה של שירותי תיווך הכוללת את כל הפרטים המהותיים בעיסקה, אשר ניתן אמנם להשלימם על פי נוהג אך רק אם קיים מיסמך בכתב.
...
אין בידי לקבל את טענת המשיבה, לפיה המערערים הינם אנשים מנוסים המעורים בעסקי הנדל"ן על מנת להצדיק את "הגמשתה" של דרישת הכתב במקרה דנן.
בין היתר, לעניין "התחמקותם" של המערערים מחתימה על הסכם בכתב, הסתמך בית המשפט קמא על פסק הדין בעניין רע"א 6519/09 חסקל נ' אוסדיטשר (נבו 26.1.2010) שם הובאו הדברים הבאים על ידי כב' השופט א' רובינשטיין: "אמנם, כשלעצמי סבורני כי יש לבדוק כל מקרה לגופו היטב היטב, כדי שלא לפגוע בתכליתו של חוק המתווכים, אך גם לא הייתי רוצה לפתוח פתח לרמאים להתחמק מחבות באופן "מתוחכם"." (שם, בפסקה יד).
סיכום: א. מן המקובץ לעיל, הערעור מתקבל בזה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו