המשיבה דחתה מכל וכל את טענות המערערים, כי המענק החד-פעמי שניתן ליהודי מרוקו במסגרת כספי וועדת התביעות מהוה הכרה גרמנית במצבם של יהודי מרוקו כנרדפים עקב הנעה גרמנית, שכן אין כל קשר משפטי בין קבלת תגמול חד-פעמי לבין זכאות לקבלת תגמולים לפי החוק- נהפוך הוא, מדובר, כך לטענת המשיבה, בתוצר של הליך משא ומתן, ולא של הליך משפטי שנוהל על-פי חוק הפיצויים הגרמני.
הוראת סעיף 1 לחוק שולחת אותנו אל הדין הגרמני, וכמתבקש מכך נידרש בית משפט בישראל לפנות אל "המשפט הגרמני" לבחינה ולהכרעה אם היה פלוני זכאי לפצוי מגרמניה לולא ויתרה ישראל על זכות התביעה שלו.
מסגרת נורמאטיבית זו נשמרה בפסיקת בית המשפט העליון לאורך השנים בשורה ארוכה של פסקי דין, ואושררה פעם נוספת בהחלטתה של כב' הנשיאה א. חיות מן העת האחרונה ב-דנ"א 2147/19 אהרון עפרוני ועוד 574 אח' נ' הרשות לזכויות ניצולי שואה (להלן: " דנ"א עפרוני"), פסקה 3 (08.08.2019):
"על רקע זה חוקקה הכנסת את חוק נכי רדיפות הנאצים, המאפשר למי שלקו בנכות עקב רדיפות הנאצים לתבוע תגמולים מהמדינה בגין נזקיהם,
...
"בעניין גמיש, הגם שעררם של יהודי עירק נדחה, ראינו חשיבות בהעלאת נושא הפרהוד לסדר היום הציבורי והמשפטי, ראינו חשיבות במתן הערכה עמוקה לב"כ העוררים על טרחתם, מסירותם וההוצאות הכבירות שהוציאו לצורך העניין, נתנו ביטוי להתנהלות המשיבה שם ופירטנו בהרחבה את השיקולים שהביאו אותנו לפסוק שם לזכות העוררים הוצאות זאת כאמור חרף דחיית עררם. החלטתנו זו בוטלה בערכאת הערעור, החלטה שמנחה אותנו ואותה אנו מכבדים. אילו היה הדבר נתון לשיקולנו, היינו פוסקים בדיוק אותו סכום גם כאן".
באשר לסמכותה של הוועדה להפעיל את שיקול דעתה בעניין פסיקת הוצאות המשפט בערר, אנו מפנים לחוק בתי דין מינהליים, תשנ"ב-1992, סעיף 39(א):
"בית דין רשאי לפסוק לבעל דין הוצאות, לרבות שכר טרחת עורך דין".
וכן לתקנות נכי רדיפות הנאצים (סדרי דין בוועדת ערר), תשל"ד-1973, סעיף 42:
"הוצאות הערר וכל הליך שבו יהיו בשיקול דעתה של הועדה".
על יסוד כל האמור לעיל, אנו פוסקים לזכות המערערים, החזר בשיעור של מחצית מהוצאות חוות דעת המומחים מטעמם, לרבות תשלומים בגין התייצבות המומחים לחקירה, וכן החזר בגין החלק ששילמו המערערים בעלויות ההקלטה והתמלול, ובנוסף גם החזר עלויות איסוף המסמכים, כל זאת על-פי קבלות/הוכחות תשלום שתוגשנה למשיבה.
כמו כן, ולאחר ששקלנו בדבר ונתנו את דעתנו לטיעונים המפורטים של שני הצדדים בכתב ובעל-פה באשר לשכר הטרחה, החלטנו לפסוק לזכות המערערים שכ"ט עו"ד בסך 100,000 ₪ בצירוף מע"מ כחוק.
לפיכך, וכמצוין כבר לעיל, דין הערעור להידחות, זולת בעניין פסיקת הוצאות המשפט בהתאם לאמור בפסקאות מט-נא לפסק דיננו.