מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דרישה לפיצוי ניצולי שואה על פגיעה בשנים 1933 עד 1945

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו למשל העובדה שבין השנים 1933 – 1945 נושלו היהודים בעל כורחם מנכסים שהיו בבעלותם בגרמניה.
ד) לולא היתקיים מחסום מוחלט המונע מבעל נכס או מיורשו הגשת תביעה נגד ועידת התביעות, היתה נמנעת ממנה היכולת לפעול למטרה שלשמה מונתה כארגון יורש, דהיינו האפשרות לממן באמצעות נכסים אלה, או הפיצויים בגינם, את רווחת ניצולי השואה היהודיים שעוד נותרו בחיים.
יתרה מזאת, בכתב ההגנה מציינת ועידת התביעות כי "בפני ועידת התביעות ניצבת תמונה עגומה של מאות אלפי ניצולי שואה וצאצאיהם הפרסומים ברחבי העולם, אשר הנם קשישים וחולים, לפעמים עד כדי מצוקה של ממש". (סעיף 88.1 לכתב ההגנה).
באם אכן כך הדבר ומצבם של ניצולי השואה הנו עגום כל כך, מן הראוי היה שכספי ועידת התביעות ישמשו לצורך מתן עזרה ישירה לניצולי השואה ולשיפור רמת חייהם ורווחתם ולא לצורך הגשמת מטרות לאומיות שאינן מזוהות באופן ישיר עם אוכלוסיית ניצולי השואה על אף חשיבותן".
מתצהירו עולה, כי מרבית התקציבים המגיעים מועידת התביעות לטובתם הכללית של ניצולי השואה בישראל מנותבים לקרן אשר הוקמה לפני למעלה מ- 20 שנה שהיא עמותה רשומה ששמה "הקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל". (להלן: "הקרן לרווחה").
גם חוק יסוד כבוד האדם וחרותו אינו יכול לסייע לתובעים, שכן פגיעה בזכות קניין של יורשי קורבנות שואה בשרשור רחוק, אשר לא דרשו במועדים שנקבעו על ידי ועידת התביעות את קניינם, היא לתכלית ראויה – עזרה לקולקטיב ניצולי השואה שעדיין חיים בינינו, בין בישראל ובין בתפוצות.
...
התיישנות תביעת קריסטינה: (20.1) מששוכנעתי כי לפי הדין הגרמני, החל בעניינינו אין אפשרות לתובעים לדרוש השבת הרכוש או תמורתו מועידת התביעות, וכי אין לאקונה בדין הגרמני, ממילא דין התביעות להידחות.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, יש לדחות את התובענות במלואן.
לפיכך, ישלמו התובעים, יחד ולחוד, בת.א. 18277-07-13 הוצאות משפט בסך 250,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 250,000 ₪.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לגבי המונח "תחומי הרייך השלישי" – גרמניה הנאצית הוא הכינוי המקובל בפי ההיסטוריונים לרייך הגרמני בשנים 1933 – 1945, בתקופה בה נשלטה גרמניה על ידי המפלגה הנאצית ואדולף היטלר עמד בראשה.
אומרת כב' השופטת ברק-ארז בסעיף 66 לפסק הדין "עפרוני": "המסקנה העולה מן האמור עד כה היא שהדיון בשאלת הקשר בין ההסתה הנאצית לארועי הפרהוד והמשקל שיש לייחס לו בהשוואה לגורמים אחרים שנקבו בהן הועדות מתייתר במישור המשפטי (ההדגשה לא במקור – דב"א), וזאת מבלי לגרוע מחשיבותו ההיסטורית. מבחינה מסוימת יש להצר על כך שהן וועדות העררים והן בית המשפט המחוזי הקדישו זמן ומקום נרחבים כל כך לדיון שכלל לא היה מקום להדרש אליו בנסיבות האמורות. דיון זה הוביל לקביעות שדחו את עמדת המערערים באשר לתרומה שהייתה לגרמניה ברקע לפרהוד, במידה מסוימת מבלי שההכרעה בכך הייתה נידרשת. אכן דומה שהדבר נעשה מתוך כוונה טובה, על מנת להטיות אוזן למכלול טענותיהם של המערערים, שסבלם הוא סבל אמיתי והזיכרונות שהם נושאים איתם קשים לכל הדיעות. אולם במובן מסוים, דוקא הארכת הדיון בדרך זו יכולה הייתה לעורר ציפיות שלא היה להן מקום בהיתחשב במיגבלה הפורמלית על מסגרת הפיצויים, כפי שהוסברה בהרחבה לעיל. בשולי הדברים נעיר כי גם הבקשה האחרונה שהוגשה על ידי המערערים ונסבה על שני פסקי דין נוספים היתעלמה למעשה מכך שעניינם אינו עובר את תנאי הסף הראשון לפסיקת פיצויים, ולכן נסבה על היבטים אחרים של התנאים לפסיקת פיצויים". (ההדגשה לא במקור – דב"א).
לטענת המשיבה לא הייתה במרוקו בריחה, נהפוך הוא מרוקו הייתה מדינה אליה ברחו ניצולי שואה שחייהם גם ניצלו בשל בריחה זו. בפסה"ד "שוהם" עסק בית המשפט העליון בסוגיית הפחד והכיר בעוררת שהוברחה מהונגריה כילדה לישראל, מחשש לפגיעה מצד הצבא הגרמני שעלול להיכנס להונגריה ( מה שבפועל אירע) כזכאית לפיצויים בתוקף הילכת הפחד.
העוררים עררו לוועדת הערר על החלטת הרשות לניצולי שואה (המשיבה) שלא להכיר בהם כניצולי שואה על פי חוק נכי רדיפות הנאצים, עקב נרדפותם על ידי ממשלת וישי.
...
אשר להוצאות המשפט: בענין הוצאות המשפט מצאנו לנכון ללכת במתווה שסלל בית המשפט העליון בפסק הדין עפרוני הנ"ל, שבו התקבל ערעור העוררים על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה בע"ו 17971-08-17 הרשות לזכויות ניצולי שואה נ. גמיש, שביטל את הוצאות המשפט שפסקה לעוררים ועדת הערר בחיפה ב- ו"ע 34142-08-13 גמיש נ. הרשות לזכויות ניצולי שואה (להלן: "פס"ד גמיש").
לאור האמור לעיל ובתוקף סמכותנו לפי סעיף 39 לחוק בתי דין מינהליים תשי"ב - 1992, מצאנו לנכון לפסוק לעוררים הוצאות משפט ושכ"ט עורכי דינם.
הערר נדחה.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הועדה ציינה כי גם במאמרה של אסתר מאיר נכתב במפורש שבשני חודשי שלטונו של רשיד עאלי היו היהודים שרויים בחרדה עמוקה "אולם לא ידוע על פגיעות ביהודים בסיוע השלטונות. אפילו סמכויות השיטור והנשק נטלו מפלוגות – הנוער, מאחר שהצורה בה הן ניצלו את סמכויותיהן ערערה את השקט והבטחון בעיר. הפקידות הגבוהה, מפקד – המישטרה, ראש – העיר ורשיד עאלי עצמו היתנגדו לכל הפרת-סדר. מניעת מעשי לינץ' ביהודים היתה חלק ממדיניות השילטון". צוין שכבר ביום 30.5.41 נתמנתה "הועדה לבטחון צבורי" אשר הייתה אחראית על ניהול המדינה בתקופה הרלוואנטית לארועי הפרהוד ואמורה הייתה לפעול על פי תכנית לשמירת הסדר, היא החלה בפזור אירגוני הנוער ואיסוף נשקם.
הועדה ציינה כי ועדות הערר השונות העירו לא פעם במסגרת פסיקתן כי הגיע הזמן שהמחוקק יתערב, לכאן או לכאן, יתאים את החוק למציאות הנוכחית השונה עד מאד מזו ששררה לפני כ-60 שנים, יתאימו לקבוצות הנרדפים החדשות שלא היו נושא לדיונים ולפיצויים מול גרמניה, לשיקולים החדשים בהם מבוקש להיתחשב, לתחושות ציבוריות שמלוות את התביעות החדשות ולקושי הראייתי שלא לומר הבלתי אפשרי הכרוך בניהול תביעות על אירועים ועובדות שארעו לפני למעלה מ-70 שנים כאשר העדים הם לרוב בעלי הדין עצמם ולרוב היו הם בגדר עוברים, תנוקות רכים או ילדים צעירים מאוד בזמנים הרלבאנטיים.
באשר לקביעת הועדה כי לדעתה סטרס של יום או יומיים אינו יכול לגרום למחלות שאותן ניתן לקשר לשואה טוענים המערערים כי עניין הקשר הסיבתי בין רדיפה נאציונל סוציאליסטית לבין פגיעה רפואית בניצול הנה עניין רפואי שצריך להבדק על ידי רופאי המשיבה או הועדות הרפואיות הרלוואנטיות שהוקמו על ידה ואין זה עניינו של הליך זה; 2.
מדינת ישראל ויתרה בשם הניצולים, ללא קבלת הסכמתם המפורשת, על זכותם האישית לתבוע את גרמניה ולקבל ממנה פיצוי בשל האירועים הקשים שעברו עליהם והסבל שסיבלו, נטלה את כספי הפיצויים שאותם ניצולים היו יכולים לתבוע מגרמניה ובה בעת קיבלה על עצמה חבות לדאוג לאותם ניצולי שואה שבאו למצוא מקלט בתחומיה.
המסלול השלישי אליו מתייחסים המערערים הנו סעיף 43 לחוק הגרמני המהוה חריג המרחיב את מעגל הזכאים לפצוי מכוחו של החוק הגרמני גם אל מחוץ לגבולות גרמניה הנאצית וקובע כי נרדף זכאי לפיצויים אם נשללה ממנו חירותו (זאת להבדיל מחירות שהוגבלה שאז קיימת זכאות לפיצויים רק אם החרות הוגבלה בתחומי הרייך) בפרק הזמן שבין ה-30 בינואר 1933 ועד ה-8 במאי 1945, זאת גם במקרה שבו מדינה זרה שללה חירות תוך היתעלמות מעקרונות מדינת חוק, כאשר הממשלה של המדינה הזרה צוותה (כך תורגם בפס"ד גרנות אך המערערים טוענים כי אין צורך בציווי) על ידי הממשלה הנציונאל סוציאליסטית הגרמנית לאכוף את שלילת החרות.
קביעה זו שומטת את הקרקע תחת טענות המערערים לעניין זה. כמו כן, כפי שטוענת הרשות, בפסק הדין הגרמני 169/62 ZR (עניין הפרוזדור הפולני, מוצג 9 לעיקרי הטיעון מטעם המדינה במסגרת ע"ו 54199-09-17), המתייחס לפרעות תושבים מקומיים שבוצעו עקב תעמולה גרמנית בפולין בטרם הסיפוח, נקבע שהפרעות אינם באחריות גרמניה וכן נקבע שתעמולה כללית לא יכולה להוות בסיס לדרישה לקבלת פיצויים.
...
על פסק דינה של ועדת הערר שליד בית משפט השלום בבאר שבע, בראשות כב' השופטת (עמיתה) דרורה בית אור (בתיק ו"ע 9969-11-13), שניתן ביום 23.7.17, לפיו נדחה הערר על החלטת הרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד האוצר (להלן: "הרשות" או "המדינה") שלא לשלם תגמולים ליוצאי עיראק ניצולי טבח ה"פרהוד", הגישו ערעור המערערים (ע"ו 55221-10-17), אשר מבקשים להפוך את פסק דינה של הוועדה ולקבוע כי הם זכאים, עקרונית, לתגמולים חודשיים מכוח החוק.
סיכום: בסיכומו של דבר, אציע לחברי ההרכב לדחות את ערעוריהם של המערערים על החלטות הוועדות בחיפה ובבאר שבע, אשר קבעו כי המערערים אינם זכאים לפיצויים מכוח החוק.
סארי ג'יוסי, שופט הוחלט כאמור בפסק דינו של האב"ד. אנו מורים על דחיית ערעוריהם של המערערים על החלטות הוועדות בחיפה ובבאר שבע, אשר קבעו כי המערערים אינם זכאים לפיצויים מכוח החוק.
אנו מקבלים את ערעור הרשות כנגד חיובה בהוצאות על ידי הוועדה בחיפה, ומורים לבטל את חיוב הרשות בתשלום הוצאות לטובת המערערים.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

נדגיש, איננו מפנים אצבע מאשימה כלפי המשיבה, לא תפקידה הוא לחוקק אך נוכח הזהות הכמעט מוחלטת בין הרשות המבצעת לרוב הנידרש להעברת חוקים בגוף המחוקק, נוכח שתיקת המחוקק וניסיונות התיקון שנעשים ע"י המשיבה, נוצר מצב אנומלי שלנו כגוף שפוטי, קשה להיתמודד עמו ויותר מכך, נוצרות תחושות קפוח אצל נרדפים או נרדפים "פוטנציאליים" (ואין זהות בין "שואה" או "ניצול שואה" ולבין "נרדף" בזמן השואה, תיק זה למשל עוסק בנרדפים שגם הם מאשרים שבמקום מושבם לא הייתה שואה ואיש מהם איננו ניצול שואה).
כפי שצוין בעיניין גמיש אשר דן בשאלת ההכרה ביהודי עיראק, גם כאן יש לציין שאמנם קיים ספק של ממש אם בזמן המו"מ מול גרמניה בשנות החמישים על הסכם השילומים מדינת ישראל לקחה בחשבון תביעות אפשריות של יהודי מרוקו אולם עניין זה כשלעצמו איננו מונע הכרה ותשלום ליהודי מרוקו שכן לאחר החתימה על הסכם השילומים חייבת מדינת ישראל, בגדר הסיכונים המשפטיים שנטלה על עצמה, לפצות כל יהודי מכל תפוצה שהיא שהפך לאזרח ותושב מדינת ישראל עד התאריך הקובע במידה והוא יוכיח את זכאותו לפי חוק הפיצויים הגרמני והדין הישראלי ובחובת הוכחה זו עוסק הערר כאן.
הנרדף זכאי לפיצויים גם בתקופה שבין ה-30 בינואר 1933 ועד ל- 8 במאי 1945, אם ענד את הטלאי הצהוב או אם התגורר באופן בלתי לגאלי, בתנאים הפוגעים בכבוד האדם.
סעיף 1 קורבן הרדיפה הנציונל סוציאליסטית ייחשב מי שנרדף על ידי אמצעי הפעלת הכוח והאלימות הנציונל סוציאליסטית בשל דיעות פוליטיות מנוגדות, מטעמי גזע, אמונה או השקפת עולם ולכן נגרם נזק לחייו, לגופו, לבריאותו, נפגעה חירותו, נזוקו רכושו וקניינו, נפגע ונבלם קדומו המקצועי או הכלכלי (נרדף) ברוח הנאמר בסעיף 1 ייחשב לנרדף מי שנרדף על ידי אמצעי הפעלת הכוח והאלימות הנציונאל סוציאליסטיים, הואיל ועל דעתו ומצפונו ומתוך נטילת סיכון אישי התערב בצורה פעילה נגד היתעלמות משמירה על כבוד האדם, ונגד הרצח וההשמדה שגם מוסר המילחמה אינו מצדיק אותם; הואיל וייצג כיוון אמנותי או מדעי שנידחה על ידי הנציונל סוציאליזם; הואיל ועמד לצידו של נרדף נרדף, ברוח סעיף 1 ייחשב גם שאריו של הנרדף שנרצח או נרדף למוות או נפטר כתוצאה מנזקי גוף או בריאות; הניזוק שהואשם במאבק בשלטון הכוח הנציונל סוציאליסטי או יצא נגד הרדיפות, אך הצליח להסתיר את המניע למעשיו; הניזוק שניפגע על ידי אמצעי הפעלת הכוח והאלימות והנציונל סוציאליסטיים, והואיל ובטעות שויך לקבוצת האנשים שנרדפו בגין המניעים שנזכרו בסעיף 1 או 2; הניזוק שניפגע מאמצעי הפעלת הכוח והאלימות הנציונל סוציאליסטיים בגלל קרבה משפחתית לנרדף; כקרבה משפחתית ייחשבו בן או בת הזוג בנישואין של הנרדף והילדים כל עוד הם זכאים, על פי חוק, לקיצבת ילדים.
זאת ועוד, מעבר אותם היהודים שלא גרו במלאח לתחומו נעשה בעקבות הדרתם של היהודים מהאליטה הצרפתית וממוקדי השילטון ואין שום ראיה ואינדיקציה שהמטרה היתה ריכוזם לצורך "פגיעה עתידית" כלשונו של ד"ר בר חן. לא הובאו בפנינו עדויות או ראיות שניתן לקבלן לסגירת שערי המלאח דוקא בתקופת וישי, למעשה וברף ההסתברות הנידרש ניתן להגיע למסקנה הפוכה, מהחומר שהוגש דוקא מצטיירת תמונה לפיה שערי המלאח (היכן שהיו קיימים בכלל שערים כאלו) ניסגרו בשעות הלילה ביוזמת תושבי השכונה וזאת כלקח מפוגרומים שהיו בעבר.
...
גם אם נקבל (ואיננו מקבלים) את הגישה לפיה "מתח מירבי וקיצוני" יכול להוות עילה עצמאית לזכאות לא ניתן לקבוע שמתח מירבי וקיצוני במובן שהוענק לו בפסיקה התקיים במרוקו או שמתח כזה קשור לצורר הנאצי ולכן אין להכיר בהלכת הפחד בעניין יהודי מרוקו.
בעניין גמיש התייחסנו למקרה שקרה ברומניה שלה היו יחסי קרבה-גם אידיאולוגית לגרמניה הנאצית ובכל זאת החקיקה האנטישמית ויישומה לפני התאריך שלפיו גרמניה לקחה אחריות לא הוכרו כמזכים בפיצוי : "ולמרות שיחסיה של רומניה באותה תקופה עם גרמניה היו קרובים בהרבה מאלו של עיראק עם גרמניה, למרות שהמעורבות הגרמנית ברומניה הייתה עמוקה יותר, למרות שרומניה הסכימה להיות חלק ממדינות הציר והבינה היטב שעליה לשאת חן בעיניי גרמניה מכל מיני טעמים ולמרות שגם ברומניה ואולי בעיקר שם, השפיעה גרמניה, במישרין ובעקיפין על התעוררות האנטישמיות שהייתה טבועה באנשי המקום, הפסיקה הישראלית לא הכירה כלל בכל שרשרת האירועים האנטישמיים הללו ולרבות בחקיקה הפשיסטית והאנטישמית באותה התקופה כמזכים בתגמול על פי חוק נכי רדיפות הנאצים ויש לומר שלא בכדי." סוף דבר על אף הרצון "הטבעי" של ועדות הערר לפי חוק נכי רדיפות הנאצים להקל ככל האפשר על נרדפים שעניינם נדון לפניה , אין ביכולתנו להעניק הכרה באותם מקרים שאינם עונים על הגדרות החוק.
משכך נדחה הערר וללא צו להוצאות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

שורשיה של הדרישה לזיקה ל"רייך" כפי שהוא מצוין ב-BEG נעוצים עוד בחקיקה גרמנית קודמת – הן בגירסתו הראשונה של החוק הגרמני משנת 1953, והן בחוק מוקדם יותר, הוא "חוק הפיצויים על העוול הנאצי" שנחקק בדרום גרמניה בשנת 1949 בלחץ המימשל האמריקני ואף בו הופיע המונח "רדיפה" כמתייחס למי ש"תחת משטר העריצות הנאציונל-סוציאליסטי (30 בינואר 1933 עד 8 במאי 1945) נרדפו מטעמי גזע, אמונה או השקפת עולם" (ראו: ברונר ונחום, בעמ' 283).
רקע נורמאטיבי נוסף וההחלטה המינהלית החלה על נפגעי הפרהוד שנים לאחר חקיקתו של חוק נכי רדיפות הנאצים נחקק חוק הטבות לניצולי שואה, התשס"ז-2007 (להלן: חוק הטבות לניצולי שואה).
...
עם זאת, אנו סבורים כי יש מקום לקבל את הערעור הנוגע לביטול ההוצאות שנפסקו לזכות חלק מהמערערים בוועדת העררים בחיפה – הן משום שהתערבות בפסיקת ההוצאות של הערכאה הדיונית שמורה למקרים חריגים והן משום שאכן לא ניתן לבטל את התרומה של ההליכים להעלאת המודעות הציבורית החשובה בנושא.
הערעור נדחה אפוא.
נראה כי בנסיבות האמורות, ומשלא הוכחו תנאי הזכאות לפי החוק, אין מנוס מדחיית הערעור, כמוצע על ידי חברתי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו