בנוסף, לא הייתה בידי יועצי ההשקעות היכולת לשקול את כלל המידע הרלוואנטי והנדרש לייעוץ ההשקעות, ובמיוחד כדי להתאים את הייעוץ לצרכי ורצונות הלקוח, כמו גם כדי לקבל החלטה מושכלת ולגלות את כל המידע המהותי ללקוח, לרבות את הסיכון המיוחד, אם קיים, בעיסקה הספציפית.
לעניין הקף תרומתה של המערכת הממוחשבת לייעוץ ההשקעות, כתב:
"ניתן להשוות את הטענה בתביעה לגבי הייעוץ שניתן על ידי הבנקים, לפני פיתוח מערכות הדרוג, לייעוץ שנותן ייעוץ תזונתי מבלי שקיימים אצלו נתונים מדויקים המשווים בין מוצרי החלב של תנובה למוצרי החלב של טרה. לאחר שבחן את הרגלי התזונה של הלקוח, את מצבו הבריאותי וכיו"ב, אם היועץ חושב שלאדם חסר סידן הוא יכול [לה]חליט שיש להגדיל את כמות מוצרי החלב הנצרכת על ידו. במקרה זה ימליץ לו לצרוך גבינות ולשתות חלב ובשלב האחרון יכול היועץ להמליץ לו על אחד משני היצרנים או של שניהם, גם מבלי לדעת את פרטי הפרטים וכל הניואנסים בין הרכב של חלב תנובה לעומת חלב טרה".
באשר לחלופות שעמדו בפני הלקוחות, כמו גם לטענה לפיה היה טוב לו המשיבים היו נמנעים לחלוטין ממתן ייעוץ לגבי תעודות הסל עובר להטמעת המערכת המדרגת, מציין פרופ' וינר כי תעודות הסל הן אפיק השקעה זול ואפקטיבי באופן משמעותי ביחס לכל חלופה אחרת בישראל, זאת גם בהיתחשב בכל העלויות, העמלות והמרכיבים הנוספים הגלומים בתעודות סל. לשיטתו, הן גם מספקות מענה טוב יותר בשל הצמדותן למדדים.
איסור מעין זה לא קיים בנוגע לתעודות סל, בשל הרגולציה המעטה שחלה על מכשיר פינאנסי זה. בנוסף, לעניין זה, המבקשים טוענים שבניגוד לטענת המשיבים, המייעצים לא גילו דבר בנושא הקשיים במסחר בימי א' בפני המבקש 1 במהלך שיחת הייעוץ, וגם לא צרפו שיחות עם לקוחות אחרים כדי להוכיח כי נהגו לגלות פרט מידע זה.
באשר לעלות האפקטיבית; ראשית טוענים המבקשים כי בשנת 2008 פירסמה רשות ניירות ערך מיסמך, לפיו העלות האפקטיבית עשויה להוות מרכיב משמעותי בהחלטת ההשקעה, ועל כן היא סבורה כי יש לשקף למשקיע את הפסד התשואה בגין נכויים אלה.
...
במסגרת החלטתי מיום 23.08.2016 בעניין הבקשה לסילוק על הסף, כמו גם בהחלטתי מיום 26.03.2017 בעניין הבקשה לצירוף, גילוי ועיון במסמכים, ובעקבות עמדת המבקשים, נתחמה גדר המחלוקת המתוקנת, לפיה טענת המבקשים תתמקד אך בטענה שהבנקים העניקו ייעוץ השקעות רשלני, מרגע שהעניקו ייעוץ בקשר לתעודות סל כשלא הייתה ברשותם מערכת ממוחשבת תומכת.
סוף דבר
בהינתן כל האמור לעיל, המבקשים לא עמדו בנטל להראות כי קיימת אפשרות סבירה לקבלת טענותיהם נגד המשיבים, ועל כן דין בקשת האישור להידחות.
אשר על כן, בקשת האישור נדחית.
המבקשים ישלמו למשיבים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 45,000 ש"ח, בתוספת מע"מ כדין, באופן הבא:
המבקש 1 ישלם למשיב 1 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בתוספת מע"מ כדין, בסך כולל של 15,000 ש"ח.
המבקשת 2 תשלם למשיב 2 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בתוספת מע"מ כדין, בסך כולל של 15,000 ש"ח.
המבקש 3 ישלם למשיב 3 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בתוספת מע"מ כדין, בסך כולל של 15,000 ש"ח.
ניתן היום, כ"א אייר תשע"ט, 26 מאי 2019, בהעדר הצדדים.