הנתבע היתעלם מהקושי האמיתי של התובעת להתמיד בעבודה קבועה והחלפת כארבעה מקומות עבודה בשנה אחת והקשיים בהם היא נתקלת באירגון,בעבודה סימולטאנית, בעבודה בעלת אופי משרדי ועוד.
בנגוד לטענתה וכעולה מטופס דמי האבטלה עולה כי התובעת לא פוטרה מעבודתה בפרטנר, אלא סיימה עבודתה עם סיום המועד הנקוב בחוזה ורצונה ללמוד למבחן פסיכומטרי.
ככל שהייתה סובלת ממגבלה ממשית לא הייתה מסוגלת היא לבצע קורסים שלמים באנגלית, ובמידה וסבלה מקשיים חברתיים לא הייתה נבחרת לפרויקט זה.
כעולה מקביעת ועדת השקום, השפעת הליקוי על חייה של התובעת בא לידי ביטוי בתחום הלימודי בלבד, ולא נכרת השפעה על התחום התעסוקתי והחברתי הואיל ולמרות הליקוי היא יכולה לעבוד בעבודות שונות ורבות בהתאם לגילה ועל כן התובעת אינה זכאית לשקום מקצועי.
(1) נקבעו לו עקב הליקוי לפחות 20% נכות בהתאם למבחני נכות מכוח סעיף 118;
(2) אין הוא מסוגל עוד, עקב ליקויו, לעסוק בעבודתו הקודמת, או בעבודה מתאימה אחרת;
(3)הוא זקוק להכשרה מקצועית שתאפשר לו לחזור לעבודתו הקודמת או להישתלב בעבודה התואמת את כישוריו לאחר ארוע הליקוי;
(4)הוא ניתן לשקום מקצועי; כללים ומבחנים לעניין זה יקבע השר באישור ועדת העבודה והרווחה".
בית הדין הארצי חזר על הלכה זו בעיניין עבל (ארצי) 12705-11-12 אליהו עילם נ' המוסד לביטוח לאומי ([פורסם בנבו] מיום 19.4.17) וכך נקבע:
"מסגרת ההליך הנה מוגבלת לשאלה - האם נפלה בהחלטתה של פקידת השקום טעות משפטית המצדיקה את היתערבות בית הדין. אי לכך, גם אם תיתקבל עמדתו הפרשנית של המערער, בכל הנוגע לאופן שבו יש לפרש וליישם את התנאים הקבועים בסעיף 203 לחוק, הרי שלא יהיה בכך להוביל למסקנה כי המערער זכאי היה להישתתף בתוכנית השיקומית הספציפית לה עתר אלא להוביל, לכל היותר, לביטול החלטתה של פקידת השקום ולהחזרת עניינו של המערער אליה, על מנת שתיבחן את תביעתו מחדש, על פי אמות המידה הראויות. זאת לו היה המערער הספציפי שפנינו עומד ביתר התנאים הנדרשים, לרבות אלה הקשורים לשעור הנכות היציבה. מסקנה זו היא המתבקשת מן הכלל הנקוט שלפיו, בית הדין לא ישים עצמו בנעליה של פקידת השקום אשר החלטתה מתקבלת על יסוד שיקולים מקצועיים ובהסתמך על מומחים שונים האמונים על התחום השיקומי (ר' עב"ל (ארצי) 7858-08-14 פ.ב. נ' המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (8.6.15); עב"ל (ארצי) 155/97 משה משולם - המוסד לביטוח לאומי[פורסם בנבו] (5.8.02); דב"ע (ארצי) נז/0-16 שלום חג'בי - המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (12.8.98); דב"ע (ארצי) מב/0-1 חיים קונטנטה - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע יד 215 (1983))".
אשר לשיקולים להם נידרש פקיד השקום טרם קבלת החלטתו נקבע כי:
"הפרשנות המוצעת לעיל, המושתתת כאמור על "מודל יחסי הגומלין", מתוה, במידה רבה, גם את תוכן השיקולים שעל פקידת השקום לשקול בהיבט המעשי: במסגרת כך , נידרשת פקידת השקום לשקול באיזו מידה מוגבלותו של הנכה מונעת ממנו לממש את הפוטנציאל התעסוקתי הטמון בו, בהיבט של הקף שעות העבודה, סוג העבודה, רמת הכישורים שהיא דורשת ופוטנציאל ההישתכרות שבצידה.
...
סבורני כי בחינת שיעור העסקת התובעת והשאלה האם עבדה בשעות נוספות או תוגמלה בתמריצים כאלה ואחרים, חוטאת לבחינה הנדרשת על ידי הנתבע וזאת שעה שהתובעת הבהירה כי עבדה בשעות נוספות מאחר ולא עמדה במשימות אשר הוטלו עליה במסגרת שעות העבודה הרגילות.
לאור האמור לעיל ,מאחר ומצאתי כי פקידת השיקום לא בחנה עובד להחלטתה את סעיף הליקוי בגינו הוענקו לתובעת 20% נכות דהיינו, לא נתנה דעתה לקביעת הוועדה הרפואית כי התובעת סובלת מהפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן מהגבלה בינונית של כושר העבודה; לא בחנה לעומק את הקושי התעסוקתי העולה מדברי התובעת לרבות מספר מקומות העבודה בהן עבדה; לא בחנה את הפוטנציאל התעסוקתי של התובעת לאור הקשיים עליהם הצביעה בפן החברתי והתעסוקתי ובאיזו מידה משפיע הדבר על מיצוי יכולותיה והפוטנציאל התעסוקתי של התובעת, דין התביעה להתקבל.
סוף דבר:
משנפלו בהחלטת פקידת השיקום פגמים משפטים בנוגע לאופן יישום הוראת סעיף 203 לחוק, יוחזר עניינה של התובעת אל פקידת השיקום על מנת שתפעל בהתאם לאמור בסעיף 25 לפסק הדין.