מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דירת מגורים מזכה עם זכויות בנייה לפי חוק מיסוי מקרקעין

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

מטעם זה, הסמיך המחוקק את מנהל מסוי מקרקעין לבחון עסקה של מכירת דירת מגורים מזכה, אשר לדעת המנהל התמורה ששולמה בעדה הושפעה מקיומן של זכויות נוספות – קיימות או עתידיות, ולערוך "פיצול רעיוני" בין התמורה ששולמה עבור דירת המגורים, לה יינתן הפטור ממס על פי החוק, לבין התמורה ששולמה עבור זכויות הבניה הנוספות, החייבות בתשלום מס שבח.
...
על כן, דרישת העוררים לנכות מן השבח את שכר טרחתו הרעיוני של עו"ד גליקמן משוללת כל יסוד, עומדת בניגוד להוראות סעיף 39 לחוק, ודינה להידחות.
באשר לדרישת העוררים לניכוי הוצאות תיווך – סבורני כי גם בעניין זה לא ניתן לקבל את טענת העוררים.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, עמדתי היא כי יש לדחות את הערר על כל חלקיו – וכך אמליץ לחבריי לוועדה.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הבניין על דירותיו, בנוי בהיתר כ-275 מ"ר בתוספת מרפסות פתוחות ומרפסת גג בשטח כולל של 100 מ"ר. בעת הרכישה לא נוצלו זכויות הבנייה הניתנות לניצול בהתאם לתב"ע. במקביל לחתימת ההסכם משנת 2012 נחתם גם, באותו תאריך, הסכם שתוף בין כלל הרוכשים, לפיו יוחדה לעורר דירה בת 55 מ"ר אשר מצויה בקומה עליונה בבניין (להלן - "הדירה" ו/או "דירת המגורים") וכן זכויות בנייה לפי חלקו היחסי במקרקעין.
העורר דיווח על מכירת דירת מגורים מזכה בלבד, אולם אילו העורר היה מדווח על מכירת דירת מגורים בתוספת זכויות בנייה, הרי שהמשיב היה פועל בהתאם להוראות סעיף 49ז' לחוק מסוי מקרקעין וממסה מכירה של 55% מתוך דירת המגורים וזכויות הבנייה הנילוות לה. דיון והכרעה העוררים באים "בחיטים" וטוענים כי העורר מכר חלק מהדירה (75%), ועוררות 2 ו-3 רכשו חלק מדירה זו, וזאת בהתבסס על ההסכמות של הצדדים.
ושם נאמר, בין היתר: "... אך לא מן הנמנע שבעסקה אחת ייעשו שני הפיצולים גם יחד. ראשית, הפיצול האופקי בין דירת המגורים לבין יתרת המיגרש ולאחר מכן הפיצול האנכי לפי סעיף 49ז לגבי דירות המגורים בלבד." שנית, ברכישת דירת מגורים עם זכויות בנייה הנילוות אליה ב"פיצול אנכי" מושת על הדירה בתוספת זכויות הבנייה הצמודות אליה מס רכישה החל על רכישת דירות מגורים (כולל בגין זכויות הבנייה הנוספות הצמודות אליה), ואילו ברכישת דירת מגורים כאשר בוצע לחלק מזכויות הבנייה גם "פיצול פיזי/אופקי", הרי שלגבי זכויות הבנייה שב"פיצול האופקי" מושת מס רכישה לפי השעור החל על קרקע פנויה (כבמקרה דנן).
...
סוף דבר ראינו כי זכותו של העורר (מר ישעיהו קטן) למכור חלק מהדירה בתוספת זכויות בנייה בלתי מנוצלות הנלוות אליה, כפי שהוסכם בחוזה המכר משנת 2015, ויש לכבד מתווה זה של הצדדים, בדומה להסכמות בין הצדדים בבואם לבצע עסקת קומבינציה בשיטת ה"מכר החלקי".
כמו רו"ח פרידמן, גם אני סבור כי (א) אין לבסס את עריכת שומת מס השבח על החלוקה האופקית (70% - 30%) שנעשתה בעת הרכישה; (ב) אין לקבל את המצג כי הממכר היה 75% מהדירה (חרף כתיבת הדבר בהסכם שנערך עם העוררות); (ג) מאידך, אין לקבל את טיעון המשיב כי נמכרו רק זכויות בנייה ולא חלק מדירה; ו- (ד) יש להביא בחשבון שווי רכישה כפי שהוסבר על ידי רו"ח פרידמן.
לעיתים רכישת בית מגורים קיים נעשית גם עם מבט לעתיד (לניצול החלקה באופן אחר) והדבר איננו מביא בהכרח למסקנה כי בהווה הממכר איננו "דירת מגורים". הרי בערר זה עצמו הודגש – אגב הדיון בהיקף הזכויות שהיו בידי העורר – כי טרם התקבל היתר בנייה וכי הוצאת תכנית ההריסה אל הפועל הייתה עוד חזון למועד.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בדברי ההסבר להצעת חוק פינוי ובינוי (פיצויים) התשס"ה-2005, ה"ח הכנסת 88, מיום 18.7.05, 198 (להלן: הצעת חוק פינוי בינוי) נאמר: "מאחורי הצעת החוק עומדת תפישה שלפיה ההתחשבות באנטרס רוב בעלי הדירות וההתחשבות באנטרס הצבורי הכללי של דיירי העיר, היא תכלית ראויה ובעלת עוצמה, מול הפגיעה בקניינו של דייר מסרב. עוצמה יחסית זו נגזרת מהערכה בדבר החולשה היחסית של קניינו של הפרט בהקשר לבית משותף (ראה מ.דויטש, דיני קנין, עמ' 654). כך קבע בית המשפט ברע"א 7112/93 צודלר נ'יוסף, פ"ד מח (5) 550 כי זכות הקניין של בעל דירה בבית משותף אינה זכות קניין קלסית, והיא כשלעצמה מוגבלת בזכות הקניין של בעלי יתר הדירות בבית המשותף: "הרוכש דירה בבית משותף - הוא הדין במי שדירה בבית המשותף נפלה לבעלותו בדרך אחרת - מעלים עליו כי הסכים מראש לוותר על חלק מן האוטונומיה הקניינית הקנויה לו, וכמו היקנה חלק מזכויותיו למסגרת השיתופית המתמשכת והקבועה...זכות הבעלות ביחידות הדיור בבית משותף אין היא כזכות הבעלות הקלסית, ומוגבלת     היא - מעבר לזכות הקלסית - בזכויות השוכנות בסביבתה והן זכויות הבעלים בדירות האחרות וברכוש המשותף". בע"א 3511/13 רגינה שורצברגר נ' שלום מרין (2014) עמד כב' השופט י' דנציגר על מטרות חוק פינוי בינוי בהקשר זה (בפיסקה 14 לפסק דינו): "תכליתו היא לעודד התחדשות עירונית בערים, ולסייע במתן מענה לצורך החברתי-כלכלי של ניצול יעיל יותר של משאבי הקרקע בישראל למען ההתמודדות עם בעיית הצטמצמות השטחים הפתוחים... וזאת על ידי קידום בניה חדשה ורוויה יותר, לה נילווה חידוש של תשתיות ציבוריות ושטחים פתוחים." כב' השופט דנציגר מוסיף וקובע, כאמור לעיל, כי מדובר באיזון ראוי בין זכויות הקניין היחסיות של המבקשים לממש תכנית לבין אלו של המתנגדים.
בהתאמה תוקנו חוקי המס, כפי שמפרט עזאם, מסוי מקרקעין, בעמ' 274: "כדי לעודד פרויקטים של תמ"א 38 גם באמצעות מערכת המס ניתנו פטורים ותמריצי מס משמעותיים בפרק חמישי 5 לחוק מסוי מקרקעין ובחוקי מס נוספים. כך, מוענק פטור ממס שבח על המכירה של זכויות הבנייה הנוספות המתקבלות על פי תמ"א 38 מהדיירים ליזם, ובילבד שהתמורה ניתנה בשרותי בנייה; ניתן פטור ממס שבח וממס רכישה על המכירה של הרכוש המשותף בין הדיירים לבין עצמם המתרחשת במסגרת תמ"א 38; מסגרת תיקון 74 לחוק נוסף סעיף 49לג1, שבו נקבע מפורשות כי ההטבות על פי פרק חמישי 5 חלות גם על מקרה שבו נהרס הבניין ונבנה אחר תחתיו, לפי התיקון שנעשה בתמ"א 2/38. זאת, תוך שינוי החלטת מסוי קודמת, שבה קבעה החטיבה המקצועית ברשות המסים כי במקרה של הריסת ביניין ישן והקמת חדש לא תחולנה הוראות פרק חמישי 5 אלא יִראו בעיסקה עסקת קומבינאציה שבמסגרתה יהיו הדיירים רשאים לנצל את הפטור האישי (במכירת דירת מגורים מזַכה) במקום השמוש בפטור המיוחד לעיסקת תמ"א 38. זאת, כמובן, בכפוף לסייג שעניינו בתמורה שהושפעה מקיומן של זכויות בנייה." לצורך מתן הטבות לפרויקטים מכוח תמ"א 38, הוסף פרק 5 לחוק מסוי מקרקעין, המעניק פטורים לדיירים המחזקים מבנה מכוח הוראות התמ"א בחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 62-הוראת שעה), התשס''ח-2008.
חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 74), התשע"ב–2012 - מעניק פטור ממס במכירה שתמורתה מושפעת מזכויות בניה לפי תכנית החיזוק בדרך של הריסה.
גם תכנית זו מסווגת את הנכס לאיזור מגורים א2 עם זכויות בנייה שתקבענה בתכנית מפורטת.
...
בנקודה זו מצוין בחוות הדעת, כי: "קיים פוטנציאל גדול של מבנים ישנים בשכונה, הפזורים על כל חלקיה, המהווים פוטנציאל להעצמת הבנייה לפי תמ"א 38." אולם, מכאן מגיעה המסקנה, שאינה מבוססת כלל ועיקר על הנתונים שקדמו לה: "החלת הוראות התמ"א על השכונה תגרור תוספת משמעותית בהיקף של 1,000-1,500 יחידות דיור (מחושב לפי תוספת יחידות דיור המבוקשת ברומנלי 25." החשבון שערכה הוא: 813 יחידות דיור X 49% מבנים שנבנו לפני 1980 = 398 יחידות דיור מס' נפשות למשק בית 2.8 חישוב תוספת יחידות דיור 2-4 יחידות למגרש.
במאמר מוסגר אציין, כי כמו ועדת הערר, גם באת כוח העותרים, נקטה בעניין שושני עמדה הפוכה לזו בה היא מחזיקה בעתירה זו. סוף דבר וועדת הערר לא פגעה בזכויותיהם הדיוניות של העותרים או בזכות הטיעון שלהם.
מסמך המדיניות גובש בעת האחרונה, לאחר תיקון 3 לתמ"א 38, לגבי שטח העיר תל-אביב-יפו כולה, בצורה מקצועית, וטוב עשו הוועדה המקומית וועדת הערר שהתבססו על מדיניות זו. לאור כל האמור לעיל העתירה נדחית.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ועדת הערר לפי חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה) התשכ"ג – 1963 שליד בית משפט המחוזי חיפה ו"ע 20394-12-18 גרינברג ואח' נ' מנהל מסוי מקרקעין חיפה תיק חצוני: לפני כבוד השופטת אורית וינשטיין – יו"ר הועדה עו"ד אהובה סימון – חברת וועדה עו"ד נתן מולכו – חבר וועדה העוררים: 1. משה גרינברג, ת.ז. 006966154 2. מינה גרינברג ת.ז. 001749563 ע"י ב"כ עו"ד יוסף בן-נון ומיכאל בן-נון המשיב: מנהל מסוי מקרקעין חיפה ע"י ב"כ עו"ד רונית ליפשיץ מפרקליטות מחוז חיפה (אזרחי) פסק דין
לצרכי מסוי מקרקעין, החוק מגדיר ארבעה תנאים נוספים על מנת ש"דירה" תיחשב כ"דירת מגורים": דירה או חלק מדירה; שבנייתה נסתיימה; בבעלותו או בחכירתו של יחיד; משמשת למגורים או מיועדת למגורים לפי טיבה.
העוררים מבקשים כי נקבע כי היחידה העורפית עונה להגדרת דירת מגורים שבסעיף ההגדרות לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג – 1963 (להלן- "החוק"), וכי בהתאם, היא עונה להגדרה "דירת מגורים לפי טיבה" ולתנאי "דירה או חלק מדירה" וכי הנה דירה עצמאית בנפרד.
לסיכום, אין לקבל על הדעת שמשיקולי מס יוכל כל בר דעת לסגור קיר (או לבנותו כך מלכתחילה בנגוד להיתר) ולזכות בהטבות מס מבלי שיחויב בחבויות השונות המוטלות עליו כהוצאת היתר בניה, כתשלום היטלי השבחה על פיצול הדירה וכיוצ"ב ובפרט כאשר הוא עצמו נוהג בבית כולו כדירה אחת.
...
סוף דבר: עמדתי היא כי יש לדחות את הערר ברובו, למעט בעניין ניכוי הוצאות הבניה של היחידה העורפית כפי שצוינו בהצהרת ההון של העוררים לסוף שנת 2000.
אין בידי לקבל טענה זו. מס אינו רעה חולה אלא צורך חיוני וחיובי שיצר האדם על מנת לקיים מדינה דמוקרטית (ראה רפעאת עזאם, מס אמת וזכויות אדם בפסיקת בית המשפט העליון, משפטים ועסקים יח, תשע"ה,407).
לסיכום, אין לקבל על הדעת שמשיקולי מס יוכל כל בר דעת לסגור קיר (או לבנותו כך מלכתחילה בניגוד להיתר) ולזכות בהטבות מס מבלי שיחויב בחבויות השונות המוטלות עליו כהוצאת היתר בניה, כתשלום היטלי השבחה על פיצול הדירה וכיוצ"ב ובפרט כאשר הוא עצמו נוהג בבית כולו כדירה אחת.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

זכויות הבנייה הנמכרות מהדיירים ליזם בעיסקאות תמ"א הנן "זכויות במקרקעין" כמשמעותן בחוק, בין אם אלו אושרו במועד המכירה ובין אם צפויות לקבל אישור, שהרי חוק מסוי מקרקעין ממסה עיסקאות בזכויות אובליגאטוריות ולא רק בזכויות קנייניות.
כפי שהוכח על ידי המשיב חלק גדול מהדיירים בחרו, הלכה למעשה, במסלול פטור לפי פרק חמישי 1 לחוק (פטור לדירת מגורים מזכה) ולא לפי פרק חמישי 5 לחוק (פטור במכירת זכות במקרקעין שתמורתה מושפעת מזכויות בנייה לפי תמ"א 38) ועל כן יום המכירה לאלו כלל אינו נדחה.
...
לאור כל האמור הערר מתקבל.
לאור העובדה כי עסקאות תמ"א 38 הנערכות בין יזמים לבין בעלי דירות בבנינים עליהן חלה תמ"א 38 כוללות במקרים רבים תנאים מתלים מהותיים, ולא אחת עסקאות כאלה לא מגיעות לכדי מימוש וביצוע, סבורני כי נימוק נוסף המצדיק קבלת הערר הוא הצורך לעודד ולתמרץ עסקאות תמ"א 38, שאין חולק על חשיבותן הלאומית.
לאור זאת גם במקרה שלפנינו אין לראות בשותפות הפרויקט כמי שמחזיקה זכות במקרקעין ובהתאם גם אין לראות בחברת "לומינה" כמחזיקה זכות במקרקעין לעניין חוק מיסוי מקרקעין, והתוצאה היא כי "לומינה" אינה איגוד מקרקעין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו