מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דירה שאינה פטורה מארנונה – חיוב בתביעה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בהקשר זה ציין מנהל הארנונה כי בפסיקה נקבע לא אחת כי אי חוקיות המבנה והעדר יכולת משפטית לעשות בו שימוש, אינה פוטרת מתשלום ארנונה (ע"א 111/96, 110/96 עריית נתניה נ' י.ב. בנייה והשקעות בע"מ; עת"מ (ת"א) 34060-03-11 שמעון אגבר נגד עריית חולון (1.5.2012); בש"א (רמ') 1194/04 עריית רמלה נגד סוסן רות (28.4.2004); בש"א (חי') 2448/07 יוסף רדיד נגד מועצה מקומית פרדס חנה כרכור (5.6.2008); עמ"נ (ת"א) 135/06 יורשי טובה הלפרין ז"ל נגד עריית תל אביב (7.5.2006)).
הכרעה במחלוקת מחייבת דיון בשאלות הבאות: סופיות החיובים; האם יש לחייב את הנכס בארנונה נוכח המניעה המשפטית משימוש בו; האם יש לראות בדירה נכס שאינו ראוי לשימוש; האם התיישן החוב בגין התקופה שמיום 1.1.2004 ועד ליום 18.4.2009; האם זכאית התובע לסעד מכוח התביעה שטרית.
...
איני מקבלת טענה זו. ראשית, התובעת לא הציגה את ההמחאות לפירעון.
סופו של דבר אני מקבלת את התביעה בחלקה וקובעת כי על הנתבע לשלם לתובעת את חוב הארנונה הרובץ על הנכס בגין התקופה שמיום 18.4.2009 ועד ליום 18.4.2016.
התביעה הכספית ביחס לתקופה מיום 1.1.2004 – 18.4.2009 נדחית.

בהליך תביעת פינוי מושכר (תפ"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בעמוד 25 צורף מכתב של מנהל חשבונות מיום 27.11.2022 (יום הגשת כתב ההגנה) שבו מצויין שהנתבע ביקש לבדוק את "תשלומי הוצאות הבית (מים, ארנונה וכו') שנדרשו על ידי בעל הדירה" ושלצורך זאת נחוצים "חשבונות רישמיים מהמקורות לתשלום". הערות לגבי הדיון שהתקיים היום דומה כי קיים פער בין טענת ב"כ הנתבע בתחילת הדיון לפיה עליו להעמיק בחומר מטעם מרשו עוד ימים לשם הקמת ייצוג נאות לעומת המשך הדיון בו נוהלה ההגנה באופן מקיף ולגופה.
יכולתו של הנתבע לבסס מבחינה חשבונאית את טענותיו שתכליתן ללמד על פטור שלו מבצוע תשלומים - והכל במסגרת תביעת פינוי מושכר - היא נמוכה ביותר.
מובן כי מדובר בהסדר שלילי: לשוכר אין פטור מתשלום ארנונה; הוא חייב לשלמה.
...
לאור כל האמור נדחית טענת הנתבע כאילו הוסכם בין הצדדים על תקופת שכירות של שלוש שנים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנים נשוא התביעה סווג הנכס על ידי הרשות המקומית לצורך חיוב בארנונה בסווג "מגורים". בעקבות השגה שהגישה התובעת בשנת 2016, קבעה ועדת הערר שיש לקבל את עמדת התובעת לשינוי סיווג הנכס לצרכי ארנונה, כך שהנכס יסווג "מוסך חניה בבית דירות" וכך גם יהיה פטור ממיסי ארנונה.
...
שוכנענו שלא נגרם עיוות דין, ולכן לא ראינו מקום לתת למערערת רשות להעלות טענות בדבר סיווג במסגרת עתירה מינהלית (ראו: ע"א 4452/00 ט.ט טכנולוגיה מתקדמת בע"מ נ' עיריית טירת הכרמל, פ"ד נו (2) 773, 780 (2002)).
הערעור נדחה.
לפיכך, אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לנתבע היו מפתחות לדירה אשר מוקמה בחזית הנכס והוא גר בה. הנתבע הודה כי הוא שילם את מס הארנונה לדבריו וכי היה במגעים עם התובעת להסדרת החוב, אולם לטענתו, רק על החלק הקידמי של הנכס.
לא הובאו ראיות המפריכות את סכום החיוב לכתב התביעה המתוקן צורפו תדפיסים המפרטים את חובו של הנתבע הכוללים חיוב ארנונה וכן היטל שמירה.
בסיכומיו, העלה הנתבע בפעם הראשונה טענות אודות גובה החוב, תוך שטוען כי מדובר בנכס הפטור מארנונה ולא היה ראוי לשימוש.
...
לכדי מסקנה זו הגעתי נוכח העובדה לפיה לטעמי, הנתבע כשל בהוכחת טענות ההגנה שלו.
מכל האמור לעיל, מצאתי לקבל את התביעה במלואה.
הנתבע ישלם לתובעת סך 69,305 ש"ח וזאת תוך 30 יום.
בנוסף לזאת, ישלם הנתבע לתובעת סך של 10,000 ₪ הוצאות משפט ושכ"ט עורך דין, וזאת בנוסף לסכום ההוצאות אשר הושת עליו בעבר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כן מבקש העותר להתיר לו לפצל את הסעדים, כך שיוכל להגיש תביעה כספית נגד המשיבה באותו עניין.
נפסק, שחייל בשירות חובה המתגורר עם הוריו בדירתם, אינו יכול לממש את זכאותו לפטור מארנונה באופן יחסי, שכן "לא ניתן לבצע את הפיצול ליחידות שומה בדירת מגורים משותפת בה כל באי הבית משתמשים בכל מה שהבית מעמיד לרשותם .. ההנחה שכוונת המחוקק הייתה שכל בן מישפחה המתגורר בדירה יחויב בארנונה בנפרד ולפי חלקו היחסי הינה קיצונית ובלתי סבירה." (ארנונה עירונית, ע' 649-648).
...
" עוד הוסיף בהתייחסו לאב "אם אתה, גיל לוי, הינו הנכה צה"ל, אזי ההנחה הינה על 90 מ"ר מאחר ואתם 5 נפשות." ולסיכום, הובהר, כי "עודכנה הנחה על מחצית הנכס כי נועם, גר יחד אתכם ההורים ואחיו, ועצם העובדה שזוכיתם בהנחה זה כי נועם גם רשום כמשלם בארנונה." לאור תשובה זו הוגשה העתירה, בטענה, ש"דרך פעולתה של המשיבה ועמידתה העיקשת לא ליתן הנחה על פי דין מהווה התנהגות בחוסר תום לב, רשלנית, חסרת סמכות והגינות כלפי העותר.
בפרט בענייני ארנונה נקבע בעניין בג"צ 1355/93 ועד מעקב לענין ארנונה ירושלים ו-32 אח' נ' ראש עיריית ירושלים, (1994) כי - "היקף שיקול הדעת הנתון לעיריה, ביחס למהות המבחנים שעליהם תבסס את חיובי הארנונה של בניינים כאלה ואחרים שבתחומה, הוא נרחב. הנחת היסוד היא, שהעיריה מוחזקת כמי שמיטיבה לדעת את כלל צורכי העיר, את היקף השירותים העירוניים הנצרכים על-ידי חלקי האוכלוסיה השונים, וכן את מידת יכולתם היחסית של מחזיקי הנכסים לסוגיהם לשאת בנטל הארנונה." אשר לביקורת שיפוטית על סבירותה של החלטה בעניין ארנונה, נקבע בבג"ץ 1355/93 ועד מעקב לענין ארנונה ירושלים נ' ראש עיריית ירושלים (1994): "הלוא הלכה מושרשת היא מלפנינו, כי המבקש להשיג על תקפותה של החלטה מנהלית, בעילת חוסר סבירות, אינו יוצא ידי חובה אם אין בידו, למצער, להראות, כי ההחלטה לוקה באי-סבירות רבתי." בכל הקשור לפטורים ולהנחות נפסק בעע"מ 8360/08 משרד הפנים נ' היברו יוניון קולג' מכון למדעי היהדות (2011), פסקה 13 לעמדתו של כבוד השופט יצחק עמית כך: "הטלת חיוב בתשלומי ארנונה הינה אפוא בגדר הכלל, ומתן פטור או הנחה – החריג, כאשר מטבע הדברים, לצדו של כל פטור או הנחה הניתנים לנישום פלוני ניצב 'מחיר' בו נאלצים יתר הנישומים תושבי העיר לשאת, שהרי 'שמיכת התקציב' לעולם תהא קצרה מדי. ..." וכן: "על רקע האמור, נקל להבין את העיקרון העומד בבסיס כללי פרשנותם של דיני המס, ודיני הארנונה בכללם, ולפיו כשם שהטלת מס מחייבת הוראת חוק 'צחה וברורה', כך הדבר לגבי מתן פטור או הנחה, שהרי, כאמור, 'הקלה מתמשכת בארנונה על פלוני פירושה, על דרך העיקרון, הכבדה בארנונה על פלמוני' (כדברי השופט ריבלין בבג"ץ 26/99 עיריית רחובות נ' שר הפנים, פ"ד נ"ז(3) 97, 122 (2003)).
סיכומו של דבר, לא הוצג יסוד להתערב בעמדתה של המשיבה, שלפיה העותר זכאי להנחה בגין חלקו היחסי, אשר הועמד על ידה כמחצית מגדר ההנחה הכוללת, ושלצורך קביעת השטח הנישום כהנחה, אין למנות את בני המשפחה הנוספים, קרי את ההורים ואת האחים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו