מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דיני מיסים תקופת הקפאה ותעריפי ארנונה

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

שם עסק פסק הדין במקרה שבו הועלה תעריף הארנונה בנגוד לדיני ההקפאה וללא קבלת אישור חריג מאת השרים כנדרש.
שנית, גם התכלית בדבר שמירת השויון בין הנישומים נשמרת כאן שכן להבדיל מבעניין שקם, כל המחזיקים שאינם מחזיקים עוד בנכס המיועד "אך ורק" לריקודים נכללים תחת אותו סיווג ארנונה; ועם תום תקופת המעבר גם יחויבו בתעריף ארנונה זהה.
בשולי הדברים הדגיש היועץ כי מכיוון שעסקינן בדיני המס, הרי שאין למחזיקים הישנים – שלדידו עליהם בלבד חלה הוראת הגבייה המדורגת – טענת הסתמכות בנוגע להמשך חלותו של התעריף הישן, הנמוך יותר.
...
משעיינו בטענות הצדדים, החלטנו לעשות שימוש בסמכותנו לפי תקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, ולדון בבקשה כאילו ניתנה רשות והוגש ערעור על פי הרשות שניתנה.
בה בעת, מצאנו כי לא ניתן לאמץ את פרשנות המערער להוראת הגבייה המדורגת שלפיה הוראת הגבייה המדורגת תוסיף לחול על מחזיקים בנכסים ישנים למשך פרק זמן ממושך נוסף.
בה בעת, יש ליצוק תוכן למסקנה המשפטית אליה הגענו בגדרם של הסעדים שהתבקשו בהליך זה. פרשנות הוראת הגבייה בראי תכליותיה אינה מאפשרת לאמץ את החלופה הפרשנית שלה טוענת המשיבה ומתן סעד שיורה על כך. זה המקום להבהיר כי גם פסק הדין בענין שקם שאליו הופנינו – ואשר עמד בבסיס פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים – אינו תומך במתן סעד במתכונת שלה טוענת המשיבה.
סוף דבר, אם דעתי תשמע הערעור יתקבל במובן האמור.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סיכום הטעמים לפסיקות הסותרות הנו מחד קיומו של אינטרס הסתמכות למחזיק, המחזיק בתקופה בה שונו חיובי הארנונה למול מחזיק שמחזיק בנכס לאחר שינוי החיוב, לגביו אין כל הסתמכות על מצב קודם, אלא קיומו של מצב חדש.
בית המשפט הדגיש, כי: "תוצאה אחרת ולפיה הוראות ההקפאה יחולו רק על נכסים 'מהשנה שעברה', היתה מאפשרת לרשויות המקומיות לשנות, ביחס לנכסים 'חדשים' את סווגם, ובכך להגדיל בעקיפין את שיעור הארנונה. שינוי זה היה מביא לגידול משמעותי בגביית הארנונה – דבר אותו ניסה המחוקק למנוע. הוראת ההקפאה של השנה הבאה אמנם היתה חלה על אותם נכסים, שהפכו מנכסים 'חדשים' לנכסים 'מהשנה שעברה', אלא שהשינוי בסווג כבר נעשה וממילא הותר על כנו אותו שיעור ארנונה גבוה. תוצאה זו אין לקבל. וזאת לדעת, כי עד לשנת 1993, הוראות ההקפאה היו ההוראות היחידות שהגבילו את סמכותן של הרשויות המקומיות בשעורי הארנונה. כיום נקבעו, כאמור, גבולות מיזעריים ומירביים לארנונה. ואם נקבל את הפרשנות אותן מציעות המשיבות נגיע למסקנה, כי לגבי נכסים 'חדשים' שהוקמו עד לשנת 1993, כלל לא הגביל המחוקק את הרשויות בשיעור הארנונה - אף לא במחיר מאקסימום. פרשנות מאיינת את תכלית החוק". ובהמשך: "התוצאה אליה הגיע בית המשפט המחוזי עשויה להביא להפעלה בלתי שויונית של הוראות ההקפאה, באופן שעל שתי נישומות העושות שימוש זהה בנכס, יושתו תעריפי ארנונה שונים, רק מן הטעם כי נכסה של האחת באה לעולם לאחר נכסה של האחרת.' על כל הנישומים העונים לקריטריונים מסוימים שנקבעו בדין יש להטיל אותו תעריף מס, ודיני הקפאת תעריפי הארנונה לא נועדו ל'נישומים ותיקים' כי אם לויסות עלות הארנונה לכלל הנישומים במשק המדינה'". במילים אחרות, נקודת המוצא הנה ריסון יכולתה של הרשות המקומית להגדיל שעורי הארנונה אלא בהתאם לסמכויות שהוקנו לה בדין.
...
בית המשפט הדגיש, כי: "תוצאה אחרת ולפיה הוראות ההקפאה יחולו רק על נכסים 'מהשנה שעברה', היתה מאפשרת לרשויות המקומיות לשנות, ביחס לנכסים 'חדשים' את סיווגם, ובכך להגדיל בעקיפין את שיעור הארנונה. שינוי זה היה מביא לגידול משמעותי בגביית הארנונה – דבר אותו ניסה המחוקק למנוע. הוראת ההקפאה של השנה הבאה אמנם היתה חלה על אותם נכסים, שהפכו מנכסים 'חדשים' לנכסים 'מהשנה שעברה', אלא שהשינוי בסיווג כבר נעשה וממילא הותר על כנו אותו שיעור ארנונה גבוה. תוצאה זו אין לקבל. וזאת לדעת, כי עד לשנת 1993, הוראות ההקפאה היו ההוראות היחידות שהגבילו את סמכותן של הרשויות המקומיות בשיעורי הארנונה. כיום נקבעו, כאמור, גבולות מזעריים ומירביים לארנונה. ואם נקבל את הפרשנות אותן מציעות המשיבות נגיע למסקנה, כי לגבי נכסים 'חדשים' שהוקמו עד לשנת 1993, כלל לא הגביל המחוקק את הרשויות בשיעור הארנונה - אף לא במחיר מקסימום. פרשנות מאיינת את תכלית החוק". ובהמשך: "התוצאה אליה הגיע בית המשפט המחוזי עשויה להביא להפעלה בלתי שוויונית של הוראות ההקפאה, באופן שעל שתי נישומות העושות שימוש זהה בנכס, יושתו תעריפי ארנונה שונים, רק מן הטעם כי נכסה של האחת באה לעולם לאחר נכסה של האחרת.' על כל הנישומים העונים לקריטריונים מסוימים שנקבעו בדין יש להטיל אותו תעריף מס, ודיני הקפאת תעריפי הארנונה לא נועדו ל'נישומים ותיקים' כי אם לויסות עלות הארנונה לכלל הנישומים במשק המדינה'". במילים אחרות, נקודת המוצא הינה ריסון יכולתה של הרשות המקומית להגדיל שיעורי הארנונה אלא בהתאם לסמכויות שהוקנו לה בדין.
יובהר, כי לא התעלמתי מפס"ד של ביהמ"ש העליון בפרשת אביב זלצר אלא ששם נדחה הערעור ולכן נאמרו הדברים באמרת אגב.
סוף דבר, דן הערעור להידחות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המערערת הפניתה להגדרת "תעשייה" בסעיף 1 לתקנות ההסדרים וטענה בהקשר לכך, כי הכלל בדיני מיסים הנו, שיש לנקוט בפרשנות מצמצמת ודווקנית כל עוד יש ספק בפירוש החוק.
משרד הפנים סבר כי לא ניתן לחייב בארנונה באופן רטרואקטיבי בהתייחס לשנים 2014- 2015, לפי התעריפים שנקבעו רק בתיקון מדצמבר 2015, תיקון שקבע סיווג ראשי חדש של מערכות סולריות בתקנות ההסדרים, ואשר ניתן לפעול על פיו רק בהתייחס לתקופה מינואר 2016 ואילך.
דיני ההקפאה נועדו להגביל את סמכויותיהן של הרשויות המקומיות להעלות את תעריפי הארנונה (עיין- רע"א 3784/00 שקם בע"מ נ' מועצת עירית חיפה ואח' פ"ד נז (2) 481, 488 – 490; ע"א 8588/00 עירית עפולה נ' בזק פ"ד נז (3) 337, 342 – 346; עעמ 4068/10 עריית חולון נ' קר פרי בע"מ, עמ' 8-9 לפסק הדין; רוסטוביץ, ארנונה עירונית, כרך א', עמוד 459-466).
...
סיכומו של דבר, על יסוד הניתוח של סעיף 10(ג) לפקודת סדרי השלטון והמשפט וסעיף 17 לפקודת הפרשנות [נוסח חדש], הסמכות לקבוע תחולה למפרע לתקנות מותנית, לדעתי, בשני תנאים מצטברים: ראשית, צריך שהחוק המסמיך יקנה לרשות המנהלית סמכות לקבוע תחולה למפרע, בין במפורש ובין במשתמע, ואם אין הוא מקנה סמכות כזו במפורש, צריכה לחול חזקה פרשנית שלפיה המחוקק לא התכוון להקנות סמכות כזאת.
עיון בפרוטוקול הדיונים של וועדת הכספים בנושא "חיוב הארנונה באשר למערכות הסולאריות הרלוונטיות", אין בו כדי להביא לידי מסקנה כי היתה כוונה להחיל את התיקון באופן רטרואקטיבי, וזאת כאשר עולה בבירור כי וועדת הכספים היתה מודעת להעדר סיווג ספציפי כזה בעת דיוניה בשנת 2011, והיא אף הייתה מודעת לכך שקיימות רשויות מקומיות שגובות ארנונה בגין המערכות הסולאריות הרלוונטיות, ולמרות זאת, היא לא מצאה לנכון לקבוע מפורשות תחולה רטרואקטיבית של התקנות, והיא אף לא בחנה אם ניתן לקבוע תחולה כזו, מכוח הוראות החוק המסמיך.
לאור האמור לעיל, דין הערעור להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

לעמדת העותרת, כך לפי מכתביה למשיבים 2-1, סמכות הוטו הנתונה לשר הפנים בנוגע לאישורם של חוקי עזר תחומה ל-60 יום מרגע קבלת חוק העזר (סעיפים 258(ב) ו-(ג) לפקודת העיריות); ועל כן, משלא נימסרה היתנגדותו במסגרת תקופה תחומה זו, רואים את חוק העזר כמאושר.
העותרת חוזרת למושכלות ראשונים בדיני מס, וטוענת כי בחינת התשלום המבוקש בחוק העזר העירוני אל מול השרות שבעדו הוא נידרש מלמדת על היותו אגרה ולא מס. לדידה של העותרת, זהו המבחן הרלוואנטי ולא מבחן שעניינו "ליבת השירותים" שמספקת הרשות.
לדידה, היא אינה תואמת את תכלית דיני ההקפאה (פקוח על סמכות הרשויות לשנות תעריפי ארנונה); אף לא את תכלית דיני איכות הסביבה; ויש בה משום כירסום בוטה בסמכויות הניהול של הרשות המקומית ובסמכויותיה להטיל אגרות למימון שירותיה.
...
על יסוד הדברים האמורים, העותרת טוענת כי עמדת המשיבים מגלה מתח פנימי – שהרי אם מכירים בכך שחוק העזר הישן (זה שבתוקף) אינו חלף ארנונה ונועד לממן שירותים נוספים שמבצעת העותרת, אז כיצד ניתן לומר שעדכונו של חוק העזר הינו מסווה להגדלת תעריפי ארנונה? לסיכום, העותרת סבורה כי התנגדות שר הפנים אינה סבירה ואינה מידתית.
התוצאה היא שהעתירה מתקבלת בחלקה.
כלומר, "החסיד הצליח להביא לשינוי ערכים בתודעתו של אותו אדם ביחסו לרשות הרבים. הוא גרם לו להבין, כי מה שבעיניו הוא רשות "שלו" עשוי להיות "אינו שלו", ואילו הרשות שכביכול "אינה שלו" היא בעצם "שלו" שהרי גם הוא נזקק לאותה רשות, ובסופו של דבר, הסבת נזק לרשות זו היא הסבת נזק לעצמו" (נחום רקובר איכות הסביבה 48 (התשנ"ד) (להלן: רקובר)).
עוד מצאנו כי על יוצר הפסולת מוטלת הייתה האחריות לפנותה: "מסקלין דרך רשות הרבים, דברי רבי יהושע. רבי עקיבא אומר: כשם שאין לו רשות לקלקל כך לא יסקל, ואם סיקל יוציא לים או לנהר או למקומות הטרשים" (תוספתא בבא קמא ב).

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

דיני ההקפאה באו אפוא להגביל את סמכויותיהן של הרשויות המקומיות להעלות את תעריפי הארנונה (להיסטוריה החקיקתית של חוקי ההקפאה ראו: רע"א 3784/00 שקם בע"מ נ' מועצת עירית חיפה ואח' פ"ד נז (2) 481, 488 – 490; ע"א 8588/00 עירית עפולה נ' בזק פ"ד נז (3) 337, 342 - 346).
כפי שציינתי בעיניין חבס, פרשנות דיני המס קובעת כי ההכרעה בין שתי פרשנויות המיישמות את תכלית החקיקה תיעשה בהתאם לעקרונות הכלליים של השיטה, וביניהם הגנה על קניין הפרט מפני היתערבות שלטונית.
יצוין, כי אין אני רואה היגיון או תכלית כלשהיא בהבחנה שעושה המשיבה בין שטחי החניה של המערערים שניקנו על-ידם, לבין שטחי חניה באותו ביניין, ואף באותה קומה, שהושכרו לתקופות ארוכות ובאופן ייחודי לאנשים מסוימים.
...
אינדקציות אלה מובילות למסקנה כי ענייננו שונה משמעותית מעניין חבס: שם, עיריית הרצליה פנתה למי שהיא ראתה כ"מחזיק" והיה מדובר במי שלכאורה הפעיל את "הנכס", בו היו עשרות מקומות חניה, לשם מתן שירותי חניה בתשלום.
הנה כי כן, השוני בין עניין חבס לענייננו מחזק לדעתי דווקא את המסקנה כי מקומות החניה של המערערים אינם "חניון". סוף דבר: לו תישמע דעתי נדחה את ערעור המערערים.
המערערים ישלמו למשיבה 1 שכר טרחת עו"ד בסך 15,000 ש"ח. ת השופטת א' חיות: בעניין השטחים המשותפים מצטרפת אף אני לדעתה של חברתי השופטת ע' ארבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו