בהקשר זה אני מקבל את טענת הערייה כי לא בכדי הסכימו התובעים לשלם את הוצאות עריכת התכנית וביצועה באופן יחסי והגשת תביעה זו מהוה היתנערות חסרת תום לב מההבנות שאליהן הגיעו הצדדים, ואף סותרות את הוראות התב"ע.
חיוב התובעים בתשלום היטל שצ"פ נעשה כדין בהתאם להוראות חוק העזר שצ"פ והשתתפות התובעים בעלות הקמת כלל השצ"פים המשרתים את נכסיהם ברובע הנידון, רובע ג', בו הוקמו ומוקמים שצ"פים רבים במימון הערייה.
לשיטת הנתבעת, אין לקבל טענה זו. החיובים באגרות ובהיטלים נעשו בשני שלבים: בתחילה, אגרות והיטלי פיתוח בגין שטחי הבניה בעקבות דרישות תשלום שהוצאו לתובעים אגב בקשות להיתר בנייה במקרקעין בהתאם להוראות חוקי העזר השונים, כשבכללם: חוק העזר שצ"פ. בהמשך, חיוב התובעים בעלות היחסית של הוצאות עריכת התב"ע וביצועה, כאמור בסעיף 21 להוראות התב"ע, ובאופן ספציפי: חלקם היחסי של התובעים בתכנון הקמת השצ"פ הספציפי ובהתאם להסכמות שהגיעו התובעים עם הערייה שמהם הם מתנערים בפועל.
בשולי עניין זה אעיר כי גם לו הייתי מקבל את עמדת התובעים בעיניין זה הרי שברי כי לו היו משלמים את חובם מלכתחילה (כפי שהשכילו לעשות עם ההגעה להסדר עם הערייה והצגת מכתב ההיתחייבות) הרי שברי כי היו מצמצמים את נזקיהם, וגם בנסיבות אלו אין כל מקום להטיל כל חיוב על העיריה בגין היתנהלות זו.
גביית ארנונה ומסים ערוניים באופן שרירותי ומפלה במשפט העברי
לאורך פסק הדין עסקתי בטענות התובעים שלפיהן הגבייה של ההיטלים במקרה דנן נעשתה באופן שרירותי, תוך אפלייתם, ודחיתי טענה זו. עם זאת, אבקש להביא את היתייחסות חכמי תקופת הראשונים במשפט העברי לסיטואציה שבה נגבים מסים ערוניים באופן שרירותי ומפלה.
כן ר' מאמרו של הרב עמיהוד מאיר יצחק לוין, שאלת כפל מס לאור ההלכה, אורייתא, יז, נג, הרב לוין קובע כי –
"הנחה מקדמית היא שאין זה צודק ואין זה הוגן שאותו נישום ישלם מס כפול בשל אותו מקור..."
עוד אפנה לפסק דינו המקיף של כב' השופט מנחם (מריו) קליין, בת"א (תל אביב) 720517/07, רשות השידור נ' בלייר אליהו (נבו, 17.4.08), המבסס עצמו על גליונות לפרשת השבוע של משרד המשפטים, בעריכת מיכאל ו**** ואביעד הכהן, גליונות 105 ו-239.
גישה דומה נמצא גם אצל הרשב"א, שנשאל (בשו"ת הרשב"א, ה, קעח), בעיניין קהילה שביקשה לחייב נישום במס על נכסיו שמצויים הרחק מחוץ לגבולות הקהילה, האם יש סמכות לקהילה לחייב במס בגין נכסים אלו, והוא משיב (התוספות בסוגריים של השופט קליין):
"והטענה שאמרת, דיש לקהל [=סמכות ורשות] לעשות חוקים ודינים בדבר הזה, נראה לי שאין זה אלא גזל, ואין יכולין להתנות על הגזלות.
...
זאת, בנסיבות שהם זכו בשטח ציבורי פתוח הסמוך לבתיהם, ומכאן חובם המיוחד, בהתאם להוראות התב"ע.
תוצאה וסוף דבר
עולה מן המקובץ כי דינה של התביעה להידחות.
ויודגש: לו היתה העירייה מסתמכת אך ורק על ההתחייבות הרי שלא היה בכך די, וכקביעת ביהמ"ש בהלכת דירות יוקרה, לפיה נסיבות כאלו מובילות אל המסקנה כי עניין לנו בחוזה פסול ובלתי חוקי.
אשר על כן, אני מורה על דחיית התביעה.