על ההבדלים בדין, בעילת תביעה מכוח תיחלוף לבין עילת תביעה עצמאית, עמד בית משפט העליון במספר הילכות ולהלן דברים שנאמרו בע"א 555/95 סהר חברה לביטוח בע"מ נ' אלחדד, פ"ד נא(2) 724, :749
"מקובל לראות בזכות זו של המוסד כלפי המזיק זכות סוברוגציה (א' ברק 'פיצויים' דיני הנזיקין – תורת הנזיקין הכללית, בעמ' 649; ע"א 61/55, 62, 64 מגן צ'טווד בע"מ נ' גרוסברג ואח' וערעורים נגדיים, בעמ' 195). ממיון זה נובעות מסקנות נורמאטיביות שונות. עולה ממנו, כי על המוסד להוכיח, בגדרי תביעת השיפוי שלו, גם את זכותו של הניזוק בנזיקין כלפי המזיק (קציר, בספרו הנ"ל, בעמ' 939). תוצאה נוספת של מיון זה היא, שזכותו של הניזוק כלפי המזיק גודרת את זכותו של המוסד לביטוח לאומי. הוא לא יוכל להפרע מן המזיק מעבר לחבותו של המזיק כלפי הניזוק (ראו קציר, בעמ' 850-849). באופן דומה, טענות הגנה שיש למזיק כלפי הניזוק עומדות לו גם נגד המוסד (ברק, בחיבורו הנ"ל, בעמ' 651)".
אקדים ואומר כי אני סבור שתביעת המעביד, שהיטיב את ניזקי העובד על יד תשלום שכר, היא תביעת תיחלוף (סוברוגציה) מלאה.
וכך קובע סעיף 328 (א) לחוק הביטוח הלאומי:
"היה המקרה שחייב את המוסד לשלם גמלה לפי חוק זה משמש עילה גם לחייב צד שלישי לשלם פיצויים לאותו זכאי לפי פקודת הנזיקין, או לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975, רשאי המוסד או מעביד שאושר לכך לפי סעיף 343 לתבוע מאותו צד שלישי פיצוי על הגימלה ששלמו או שהם עתידים לשלמה. החזיר מעביד למוסד את הסכום ששילם המוסד לפי הוראות סעיף 94, או שילם מעביד לעובד דמי פגיעה בעד תקופת הזכאות הראשונה לפי הוראות אותו סעיף, רשאי המוסד או המעביד, לתבוע מאותו צד שלישי פיצוי בעד הסכום שהוחזר למוסד או ששולם לעובד בידי המעביד כאמור."
סעיף 343 לחוק הביטוח הלאומי קובע:
"השר רשאי לקבוע[footnoteRef:1] כי מעביד שאישר לכך ישלם דמי ביטוח מופחתים לענין סעיף 340 כפי שיקבע, ובילבד שנתמלאו בו תנאים אלה: [1: ]
יש להניח כי מעבידים מסוג זה כגון עיריות או מפעלים גדולים שהם ממלא משלמים בתקופות מחלה משכורת מלאה לעובד ולכן על מנת להקל את התהליך הביראוקראטי אל מו העובד, ועל מנת שלא יאלץ להמתין להכרה בתביעתו במוסד לביטוח לאומי עד תשלום דמי הפגיעה, נקבע כי המעביד ישלם את המשכורת, והוא יקבל שיפוי בשלב מאוחר יותר מהמוסד לביטוח לאומי בדמות הדמי פגיעה.
...
מטעמים אלו אני סבור כי דינה של הטענה להידחות.
התוצאה
לאור האמור לעיל, ובשים לב לכך שהתביעה הוגשה יותר משבע שנים ממועד אירוע התאונה, דין טענת ההתיישנות להתקבל ואילו דין טענת ההשתק להידחות.
לכן אני מורה על דחיית התביעה מחמת התיישנות.