מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דין הכנסה שמקורה בנייר ערך שנרכש בעסקת מכירה בחסר

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הם גם לא השכילו להבין, שלמסחר הבין בנקאי והמרווחים בין מחירי הבנקים השונים בעסקאותיהם השונות, אין כל רלוואנטיות לצורך קבלת ההחלטה של הלקוח היכן וממי לקנות את המט"ח. השניים לא היו ערים להשפעה שיש לתנודות המהירות, כימעט כל רגע, בשערים אלו במסחר והסתמכו על נתונים שפורסמו "דה-מרקר" נכונים לרגע מסוים, כאשר "דה-מרקר" כלל אינו המקור ממנו יש לשאוב את הנתונים כדי להגיע למסקנות כלשהן.
יתר על כן, ה"אמצע" הסטטיסטי עלול, מעצם טבעו, להיות מעוות לחלוטין: לדוגמה, בנק שחסר לו מט"ח ומעוניין דוקא לקנות מט"ח ולא למכור, יצטט BID גבוה (אטרקטיבי) אבל ASK מאוד גבוה, כדי להרתיע קוני מט"ח. בנקים אחרים יבינו שזהו ציטוט "מחוץ לשוק" ושהבנק אינו מעונין כלל למכור מט"ח. התוצאה תהיה "אמצע" מוטה וחסר משמעות.
מעל לכל, כפי שהוסבר לעיל, ההפרש בין שער הקניה לבין שער המכירה של הבנק נועד להגן על הבנק מפני הסיכון בו הוא מצוי כמו גם להפיק לבנק הכנסה אותה הוא זכאי להפיק בהתאם לחוק הבנקאות (רשוי), ולא תשלום בעבור פעולות התפעוליות.
בדברי הסיכום של בנק לאומי נאמר: "101. הטענה כי המשיבים אינם מצטטים את שערי החליפין "טרם" פעולה בניירות ערד זרים באנטרנט משוללת יסוד - נסביר, כי ככל שבחרו הלקוחות לבצע עיסקאות רכישה/מכירה של ניירות ערך זרים באנטרנט כנגד החשבון השקלי ולא חשבון במט"ח, והדבר ככלל אינו מקובל, הרי שמדובר בשתי עיסקאות נפרדות – אחת בניירות הערך הזרים ושנייה עסקת חליפין.
...
נוכח כל הנאמר, אני מחייב את המבקשים ביחד ולחוד ובכל תיק בנפרד, לשלם לכל אחד מהמשיבים בתיקים אלו (למעט לבנק אוצר לחייל), את הוצאותיהם לרבות שכר טרחת עורך דין בסך של 30,000 ₪ ער אני לכך, שפסיקת הוצאות זו, בוודאי אינה מכסה את הוצאות המשיבים, וראוי היה אף לפסוק הוצאות בסכום גבוה יותר בצורה משמעותית.
החלטתי להסתפק בסכום זה, בהתחשב בכך שהמבקשים (למעט "תועלת לציבור") הם אנשים פרטיים, חסרי ידע והבנה בהתנהלות המסחר במטבע חוץ, אשר נתנו את אמונם בעו"ד דביר לנגר וד"ר מיכאל שראל, בסוברם שיש להם את הידע והניסיון בתחום זה, מה שהביא אותם גם להאמין, שיש סיכוי לתביעתם.
ב"תשובה (מאוחדת) לתגובות המשיבים בבקשות לאישור" שהוגשה ביום 26.1.2015 על ידי עו"ד דביר לנגר נאמר: "416. עוד יצויין כי כאשר היועץ המשפטי של בנק אוצר החייל פנה ישירות לבא כוח המבקשים בבקשה כי תשמר לבנק הזכות להגיש תגובה רק בהמשך ההליך, תוך חיסכון בעלויות מבחינת הבנק, המבקשים נעתרו מיידית וללא תנאי לבקשת הבנק. משכך, נחסכה מבנק אוצר החייל הטרחה בהגשת תשובה בשלב זה, וקיימת לבנק זה האפשרות להגיש תשובה בשלב מאוחר יותר (ככל שהדבר תלוי במבקשים כמובן)". בהתחשב בכך ש-בנק אוצר לחייל לא הגיש כתב תשובה ולא התייצב לדיונים שהתקיימו בבית המשפט, אני מחליט שלא לפסוק לזכותו הוצאות כלשהן.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

במקביל, המבקשים, ילדיו, רכשו נכסים יקרי ערך.
ביום 11.11.2019 קיבל בית המשפט המחוזי בהחלטה קצרה את הבקשה בלשון זו: "מנימוקי הבקשה – כמבוקש. פסיקתאות תוגשנה לחתימתי". ואכן ביום 13.11.2019 וביום 3.12.2019 נחתמו פסיקתאות המורות על העברת המסמכים שהתבקשו: מסמכים בקשר לחשבון ניירות ערך על שם מבקשת 2; מסמכים בקשר לחשבונות בנק שונים שנוהלו על שם חברת מייסטר הבשר בע"מ; מסמכים בקשר לעיסקאות מכר של דירות שנרשמו על שם המבקשים בין השנים 2011-2004.
כך סעיף 18ג(ב)(1) לפקודה קובע כי: "לשם קיום החקירה יהא מוסמך הכונס הרישמי, בנוסף לשאר סמכויותיו לפי פקודה זו ובכפוף לכל דין... לידרוש כל מידע או מיסמך הנוגעים לעניניו של החייב כאמור בסעיף קטן (א), מכל אדם שיש יסוד סביר להניח כי המידע או המסמך מצויים ברשותו או בידיעתו." סעיף 59(א)(2) לפקודה אף מורה כי אם הצד השלישי המחזיק את המידע או את המסמכים, מסרב למסור אותם, אזי רשאי בית משפט ליתן צו המחייבו לעשות כן. וכך קובע הסעיף: "רשאי בית המשפט, לבקשת הכונס הרישמי או הנאמן, ליתן צו ... המחייב את החייב, או כל אדם שיש יסוד סביר להניח כי ברשותו מידע או מסמכים הנוגעים לעניניו של החייב כמשמעותם בסעיף 18ג, ואשר נידרש למסרם לפי סעיף 18ג(ב)(1) ולא מסר אותם – למסרם לכונס הרישמי או לבית המשפט..." בית משפט זה עמד לא פעם על כך שבעל תפקיד בהליך חידלות פרעון מצוי בפערי מידע מובנים, כאשר מידע מדויק על מצבו הכלכלי של החייב, ובכלל זה על נכסיו, מקורות הכנסותיו והוצאותיו, נידרש ונחוץ עבור בעל התפקיד על מנת שיוכל למלא את תפקידו.
קדמו לה בקשות נוספות לקבלת מידע ומסמכים להן הגיבו המבקשים, וכן החלטות המורות כי מתעורר צורך לבחון את הצהרות החייב כי הוא חסר כל נכסים, כאשר על פניו, השאלה מה עלה בגורל הנכסים מצדיקה בדיקה ובירור.
...
דיון והכרעה דין הבקשה להידחות אף מבלי להידרש לתשובת מי מהמשיבים.
זאת שעה שניתן להניח כי אם היו משתפים פעולה עם הנאמן למסירת כל המידע הרלוונטי, ומסייעים בידו לפיזור הערפל סביב נסיבות העניין, ניתן היה להגיע למסקנה ברורה יותר באשר למעורבותם או היבדלותם ממעשי החייב.
הבקשה נדחית.

בהליך תביעה נגזרת (תנ"ג) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

(3) במהלך הרבעון השלישי של שנת 2017 ניתן היתר לשיווק גרסאות גנריות של תרופת הדגל של החברה "קופקסון", המהוה מקור תזרימי עקרי של החברה (כ-19.5% ממחזור המכירות הכולל, 33% מהרווח התפעולי), לשנים הקרובות.
לעניין זה יצוין כל ההחלטה הרביעית לחלוקת הדיבידנד התקבלה לכאורה ביום 31.10.2017; מתגובת החברה עלה כי לכאורה המועד הקובע לצורך קבלת הדיבידנד היה יום ה- 8.11.2017; מנספח 1 לבקשה עולה כי המבקשת רכשה בין ה-2.11.2017 ליום ה- 7.11.2017 מניות וניירות ערך נוספים של החברה; חלוקת הדיבידנד בפועל בוצעה לכאורה ביום 12.12.2017; בנסיבות אלו, העתירה לגילוי מסמכים לצורך ביסוס אפשרי של טענה בדבר כשל של הדירקטורים בקבלת ההחלטה בדבר חלוקת רווחים בחברה, הנעשית לצד הסכמה וקבלת אותם רווחים בפועל, וללא כל פנייה לחברה בעיניין זה, מעוררת חוסר נוחות.
לשיטת המבקשת, העובדה כי החברה הודתה בקיומה של שחיקה המתמשכת ברווחיה כתוצאה מתחרות בשוק התרופות הגנריות, בפגיעה קשה בהכנסות מהתרופה המהוה את מקור הרווח התזרימי העקרי של החברה, ובקיומן של עיסקאות כושלות, אשר הביאו למחיקות ערך אדירות משווי החברה, מכוונת למסקנה על פיה הוצגה תשתית ראייתית מוצקה.
...
תשובת החברה לטענת המשיבה יש לדחות את הבקשה מקום בו מדובר ב-"מסע דיג" חסר תום לב, אשר מטרתו השגת מסמכים באופן אשר אינו עולה בקנה אחד עם הוראות הדין או טובת החברה.
סוף דבר הכלי הייחודי אותו מציע סעיף 198א' לחוק החברות, מאפשר לגשר על פערי מידע הקיימים בין החברה לבין המבקש.
גם ככל ולא היה מקום להורות על דחיית הבקשה אך בשל סוגיית תום הלב, והייתי נדרשת להוסיף ולבחון את שלושת תנאי סעיף 198(א) לחוק החברות, במצטבר, במעין מערך של כלים שלובים - גם במקרה כאמור, נחה דעתי כי אין בתשתית הראייתית הראשונית, כפי שהונחה בפני (בהתייחס להיות התביעה וניהולה לטובת החברה כמו גם תום הלב), כדי להביא לקבלתה של הבקשה.
הבקשה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

א. האם הוצג לרוכשי הכרטיסים מצג שוא המאשימה (בסעיף 5 לתגובה לטענות המקדמיות של נאשמים 1, 2 ו-5), טוענת כי: "הפליליות במעשי הנאשמים, לשיטת המאשימה, טמונה בהסתרת אופיו האמתי של השרות, והצגתו ללקוחות כשירות שונה בתכלית". המאשימה מוסיפה כי: "הדבר דומה יותר למסעדה המבטיחה ללקוח ארוחת דגים על בסיס ההנחה, שאנשיה יצליחו לדוג את הדגים לפני שהלקוח יגיע למסעדה. ההנחה בדבר הצלחת איתור המוצר בשוק המישני, על הסיכון הגלום בה, לא הייתה ידועה ללקוחות הנאשמים" (הדגשות במקור).
ג. האם היתקבל "דבר" כמשמעותו בהגדרת העבירה המאשימה טוענת כי מה שהיתקבל כתוצאה ממצג השוא הוא הנחת דעתם של הרוכשים, כי הכרטיסים המוצעים למכירה נמצאים בידי הנאשמים 1 ו-2, וכתוצאה מכך היתקשרות של הרוכשים בעיסקה לרכישת הכרטיסים, והעברת כספים עבור שירות שונה ממה שקבלו (סעיף 8 לתגובתה): "גם "הדבר" אותו קיבלו הנאשמים בעקבות מצג שוא זה עולה ברורות מכתב האישום – ראשית, הנחת דעתם של רוכשי הכרטיסים כי הם קונים כרטיס ספציפי שנימצא בידי הנאשמים, ושנית – כספם של הרוכשים, אשר שילמו בפועל עבור שירות שונה לחלוטין מזה שפורסם באתרי האנטרנט של הנאשמים".
כב' השופט נ' הנדל חזר וקבע מהו הערך המוגן (בפיסקה 34 בעמ' 56): "צא ולמד, כי הפרשנות התכליתית של עבירת המירמה היא מעשה הפוגע בשקול הדעת של מקבלי ההחלטות, אשר בעקבותיו הם אינם נחשפים לכל הפרטים ומקבלים החלטה במצב של חוסר אינפורמאטיבי המוביל לפגמים בשקול הדעת." לאחר קביעת הערך המוגן, יש לבחון מהו הקף ההגנה שראוי לתת לערך המוגן.
אשר לטענת רו"ח אנזל כי לא נערך לו שימוע לגבי כלל העבירות המיוחסות לו טוענת המאשימה כי כיון שאחריות המסייע על פי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה דינה כדין אחריות המבצע העקרי, הרי שנערך לרו"ח אנזל שימוע כנדרש.
א. טענות הנאשמים 1 ו-2 הנאשמים 1 ו-2 טוענים כי עבירת הלבנת ההון לפי סעיף 3(א) לחוק איסור הלבנת הון, מיוחסת להם בשל העובדה שרואים בכל עיסקאות מכירת הכרטיסים משום עבירה של השגת דבר במירמה, ועל כן רואים בכל ההכנסות שהתקבלו מעיסקאות אלו רכוש אסור.
פעולה ברכוש מוגדרת בסעיף 1, סעיף ההגדרות בחוק, כך: "פעולה ברכוש" – הקניה או קבלה של בעלות או של זכות אחרת ברכוש, בין בתמורה ובין שלא בתמורה, וכן פעולה ברכוש שהיא מסירה, קבלה, החזקה, המרה, פעולה בנקאית, השקעה, פעולה בניירות ערך או החזקה בהם, תיווך, מתן או קבלת אשראי, ייבוא, ייצוא ויצירת נאמנות, וכן עירבוב של רכוש אסור עם רכוש אחר, גם אם הוא אינו רכוש אסור; הטענה המקדמית של הנאשמים 1 ו-2 הנה כי כתב האישום אינו מיפרט מהן פעולות ההסוואה שבוצעו ברכוש האסור.
...
אני סבורה כי במקרה זה אין מקום להתערבות המשפט הפלילי כלל, אולם גם אם מחליטים לכלול את המעשים המיוחסים לנאשמים 1 ו-2 באישום הראשון במסגרת הדין הפלילי, יש לעשות זאת במסגרת העבירות הפליליות הקבועות בחוק הגנת הצרכן לעניין הטעייה.
לאור כל האמור לעיל, העובדות באישום 1, גם אם יוכחו אינן מהוות עבירה בכל הנוגע לאותם רוכשי כרטיסים, שקיבלו כנגד המחיר שנדרשו לשלם עם מכירת הכרטיסים, את אותם כרטיסים שרכשו.
סוף דבר במקרים בהם רוכשי כרטיסים באתרים שהפעילו הנאשמים 1 ו-2 או מי מטעמם, ששילמו את המחיר שהתבקשו לשלם עובר לרכישת הכרטיסים, וקיבלו את הכרטיסים שרכשו, עובדות כתב האישום אינן מקימות עבירה של קבלת דבר במרמה.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין היתר, נאמר בפסק הדין כך: "...מבחינה אריתמטית שתי השיטות אפשריות הן. אם הגעתי למסקנה ששיטת המנהל עדיפה מזו של הועדה, הרי זה משני טעמים, טעם אחד הוא שבמקרה שלפנינו אין העודף האינפלציוני היוצא במכירת הנכס כולו מתייחס באופן שווה לשני חלקיו...העודף מתייחס ברובו לחלק האחרון - וזאת על חשבון השבח הריאלי היוצא ממכירת החלק הראשון....משמע הכנסה הזוכה לשעור מס מועדף שלא נוצלה במלואה לעומת כלל ההכנסה...ואין צידוק [ל]מזג אותה עם השבח הריאלי או להקטין על-ידה את השבח הריאלי הטמון בעיסקה כולה. הטעם השני הוא שבמקרה דנן אין אמנם נפקות להוראה הרואה את כל השבח כשבח ריאלי אם נמכרה הזכות תוך שנתיים מרכישתה, שכן, כאמור לעיל, החמרה זו אינה חלה על מכירת זכות שנרכשה בהורשה, אך נניח שהנכס נרכש מקצתו ביוני 1973 ומקצתו בינואר 1975 והוא נמכר כולו בדצמבר 1976, והוא נכס שאותה הוראה חלה עליו, כיצד מציעים המשיבים לערוך את החשבון? נדמה לי שבמקרה כזה אין מנוס מחלוקת שווי המכירה בהתאם לחלקי הנכס ...". (מתוך פסק הדין, מפיו של השופט ויתקון; ההדגשות אינן במקור) דומה שדברים אלו של בית המשפט העליון יפים גם לענייננו, וכי עדיין לא נס ליחה של ההלכה שנפסקה שם והיא שרירה וקיימת גם היום.
וכך נאמר שם, בין היתר: "מיסוי כפול הוא בלתי רצוי. תוצאותיו המזיקות ברורות. הוא מביא להעלמת הכנסות ולהשתמטות ממס. הוא מהוה תמריץ שלילי ליצור ולעבודה... הוא מיכשול לצמיחה כלכלית. ...פרשנות המביאה לתוצאה של מיסוי כפול, וכזו היא פרשנותו של המשיב, היא לכן בלתי רצויה .אין מנוס ממנה כשהמחוקק מביע את רצונו הברור להביא לתוצאה כזו. אך המחוקק לא נתן כל ביטוי לכך בלשון הפקודה...כפל מס הוא אנומליה בשיטתנו. הוא אינו מישתלב אתה באופן קוהרנטי .הוא נוגד את עקרונותיה. הוא אינו עולה בקנה אחד עם מדיניות רצויה .כשהמחוקק לא גילה את כוונתו הברורה להביא לתוצאה של כפל מס לא נבוא אנו ונייחס לו כוונה כזו. ראה מדברי השופט ברק בע"א 82\16 קבוץ חצור... :'עליו (על הפרשן) להניח כי כוונתו (של המחוקק) הייתה ליצור כלי יעיל ולא חסר ערך. עליו להניח כי המגמה היא ליצור מערכת סבירה וקוהרנטית' ..." (פסקה 7 לפסק הדין; ההדגשות אין במקור).
לעומת זאת, בשתי ההוראות אחרות בפקודת מס הכנסה שהן קשורות (במישרין או בעקיפין) לסוגיה מושא הערר הנוכחי, נקודת הייחוס היא המניה הבודדת: בסעיף 94ג לפקודה נאמר "במכירת מניה" וכך גם בסעיף 94ב – "במכירת מניה" (ויש מקומות נוספים בפקודה שהחוק מנוסח באופן דומה: ראו למשל סעיף 94ד ("בפדיון מניה") וסעיף 97(ב3) ("במכירת נייר ערך"); כמו כן ראו הוראות תקנות מס הכנסה (חישוב רווח הון במכירת נייר ערך הנסחר בבורסה, מילווה מדינה או יחידה בקרן נאמנות), התשס"ג-2002).
...
יוצא אפוא כי במקרה כגון זה כל הפסד שנוצר ממכירת המניות ינבע מגורמים אקסוגניים, ולא מתופעת ה- dividend stripping.
כחיזוק נוסף למסקנה שאין להותיר את שומת המשיב על כנה, יצויין כי חלק לפחות מהדיבידנדים חוייבו במס בידי העוררת (על פי הסכם פשרה בינה ובין פקיד השומה).
בכפוף להערות שפורטו לעיל, אני מצטרף לתוצאה הסופית, שהיא התוצאה הצודקת בנסיבות דנן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו