לאחר עיון בחומר שבתיק, ולאחר ששמעתי את העדויות מטעם הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את התביעה, ולהורות על סילוק ידו של הנתבע מן הדירה, באשר הוא אינו זכאי למעמד של דייר מוגן בה. להלן יובאו טעמיי למסקנה זו.
טענתו של הנתבע לזכות להמשיך ולהחזיק בדירה נובעת מהוראות סעיף 20 (ב) לחוק הגנת הדייר [נוסח משולב], תשל"ב – 1972, אשר קובע את הזכות להחשב דייר מוגן ממשיך בהיעדר בן-זוג לדייר המוגן שהלך לעולמו:
"באין בן-זוג כאמור בסעיף קטן (א) יהיו ילדי הדייר לדיירים, ובאין ילדים - קרוביו האחרים, כל אלה בתנאי שהיו מתגוררים בדירה יחד אתו לפחות ששה חדשים סמוך לפטירתו, ולא היתה להם בזמן פטירתו דירה אחרת למגוריהם."
כאשר מדובר בילדיו של הדייר המוגן החוזי, מתקיימים שני תנאים, שרק בהתקיים שניהם גם יחד, קמה זכותו של מי מילדי הדייר החוזי לרשת את זכותו:
מגורים משותפים עם הדייר המוגן החוזי במשך שישה חודשים קודם לפטירתו של הדייר החוזי;
היעדרה של דירה אחרת למגורי הדייר הממשיך.
בפסק הדין בע"א 712/76 צ'רני נ' מורד, פ"ד לא (2) 99, קבע כב' השופט (כתוארו אז) מאיר שמגר כי:
"[...] אין צורך להוכיח כי לדירה האחרת יש מעמד בכיר יותר או מועדף בעיני בן המשפחה או בעיני צד שלישי. יכול ששתי הדירות תהיינה מבחינה זאת במעמד שווה או כי הדירה של הדייר המנוח אף תהיה מועדפת בעיני הקרוב המבקש עתה להפוך לדייר לפי חוק. הקושיה היא אם יש דירה אחרת ותו לאו, היינו אם יש לבן-המשפחה חלופה למגורים בין מועדפת או לאו. אם יש לו קורת גג חלופית קבועה - להבדיל ממעון אירעי - אינו יכול להכנס בנעלי הדייר המנוח, לידרוש לעצמו זכויות מכוח הדייר שנפטר ולכפות עצמו על בעלי הבית כדייר מוגן מכוח החוק. חוקי הגנת הדייר באו לסייע בידי חסרי מקום מגורים ולא בידי אלה הרשאים לבחור בין חלופות למגורים ומבכרים הדירה האחת שלרשותם על רעותה".
על הלכה זו חזר בית המשפט העליון ברע"א 4015/08 דוד כהן נ' שרה מזרחי (2.9.2008) וברע"א 3121/13 יעל ליאור נ' עמידר (31.3.2014) (להלן: "עניין יעל ליאור"), והיא הייתה הבסיס לפסק דינו של בית המשפט המחוזי בעיניין ברזלי, בה נקבע (מפי כב' השופטת עינת רביד):
"ראשית, מבחן האפשרות המעשית נועד למקרים בהם מדובר בהרשאת מגורים בדירה אחרת ולא למקרים בהם מחזיק הדייר בזכות בעלות או חכירה לדורות בדירה אחרת, דהיינו זכות קניין.
...
לאור קביעה זו, אין מנוס מקביעה כי הנתבע מחזיק בדירה ללא זכות שבדין, כי הוא אינו בעל זכויות דיירות מוגנת בדירה, וכי עליו לסלק ידו ממנה ולהשיב את החזקה בה לתובעים.
סוף דבר
על יסוד האמור, התביעה מתקבלת, במובן זה שניתן צו המורה לנתבע לפנות את הדירה, כהגדרתה לעיל, ולמסור את החזקה בה, כשהיא פנויה מכל אדם וחפץ השייך לו או למי מטעמו.
בנסיבותיו הייחודיות של הליך זה, ואף שהנתבע מחזיק בדירה שלא כדין כבר מיום 18.3.2020, אני קובע את מועד הפינוי בפועל ליום 2.10.2022 בשעה 13:00, על מנת לאפשר לנתבע להיערך בהתאם.