רכס הוא מומחה בנוירולוגיה בבית החולים "הדסה". החל משנת 2001, ובמשך 13 שנים בקירוב, כיהן רכס כיושב ראש לישכת האתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל (להלן: "הלישכה" ו"הר"י", בהתאמה).
השאלה במקרה דנן אינה האם נהג פינקלשטיין כשורה עת עשה שימוש בתואר "פרופיסור" (השוו לעניין זה ע"א 2972/13 עמותת רופאי השיניים הערביים בישראל נ' ד"ר נתן שטיירמן (25.11.14)), אלא האם נהג רכס כהלכה בפרסומיו השונים בעיניין זה. כמובן, שיש בשאלה הראשונה כדי להשפיע על ההגנות הקיימות לרכס מכח חוק איסור לשון הרע, כפי שיובהר בהמשך.
המבחן שנקבע בפסיקה לבחינת הפירסום, הינו מבחן אובייקטיבי: יש לפרש את הביטויים לפי אמות המידה המקובלות על האדם הסביר, הן על פי מובנם הפשוט והן על פי המסר המועבר בין השורות, והכל בהתאם להקשר הכולל של הדברים.
.
(5) פירסום ע"י שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין, שנעשה תוך כדי דיון בפניהם או בהחלטתם, או פירסום על ידי בעל דין, בא כוחו של בעל דין או עד, שנעשה תוך כדי דיון כאמור";
ההלכה קובעת כי פירסום הנכנס לגדרו של סעיף 13 הינו פירסום מותר שאיננו מהוה עילה לתביעה פלילית או אזרחית.
זאת משום שרכס הוא בעל פרופסורה מהאוניברסיטה העברית, ולא אוניברסיטה מחו"ל. אולם, מצאתי כי ניתן ללמוד ממאמר זה, שדן במספר רופאים שעשו שימוש בתואר "פרופיסור" (ושאינו מתייחס לפינקלשטיין כלל), כי סוגית השמוש בתואר "פרופיסור", שלא בהתאם לכללי הלישכה, הנו נושא אשר את הטיפול בו קידם רכס מזה זמן רב, ואף קודם לפנייתו לפינקלשטיין בעיניין הפרופסורה שלו.
...
68.3 במקרה דנן, מדובר בסוגיה שכל כולה בתחום ד' אמותיו של איסור לשון הרע, ועילת הרשלנות אינה אלא אחות חורגת לה. משכך אני דוחה את תביעת פינקלשטיין מכוחה.
אפילו לא הייתי עושה כן, סבורני כי פינקלשטיין לא הוכיח את הנזק לו טען ובוודאי שלא הצליח להעמיד אותו על סכום הקרוב לכך.
סוף דבר
אני מחייב את רכס לשלם לתובע פיצוי ללא הוכחת נזק בסך של 7,000 ₪
בהתחשב בתוצאת פסק הדין כמו גם ההתנהלות הצדדים בדיון, ישלם רכס לפינקלשטיין בגין הוצאות משפט סך של 2,500 ₪, אשר ישולמו תוך 30 ימים מהיום.