לפיכך יש לערוך הבחנה בין תביעות שעניינן במקרקעין לבין תביעות הקשורות במקרקעין כלשהם, אך אינן מוגדרות כתביעה במקרקעין לצורך חוק ההתיישנות.
האבחנה בעיניין זה נדונה בע"א 3260/11 רחל ברכה משרד עורכי דין נ' אפריקה ישראל להשקעות בע"מ (פורסם מאגרים משפטיים 06.01.2015), ושם נקבע כך:
"מהאמור עד כאן עולה בבירור כי לא כל תביעת זכות, או טובת הנאה, בקשר עם קרקע, תיחשב כתביעה 'במקרקעין' לעניין חוק ההתיישנות. על הזכות, או טובת ההנאה הנתבעת להיות זכות קניינית 'בקרקע'. כפי שעולה מדברי חברתי, המשנָה לנשיא, בעיניין גסר, על הזכות הנתבעת להיות 'זכות חפצא' (In Rem), 'הנוגעת לנכס מקרקעין ספציפי ומעניקה לבעל הזכות אפשרות לאכוף אותה' כלפי כולי-עלמא – להבדיל מ'זכות גברא' (In Personam), המעניקה לבעליה את הכוח לאכוף על אדם אחר התחייבות שנטל כלפי בעל הזכות (קרי: זכות אובליגאטורית). מכאן, כי רק תביעה למימוש זכות (או טובת הנאה) חפצית 'בקרקע' (בין אם היא מנויה במפורש כזכות קניינית בחוק המקרקעין, או טעונה רישום לפי החוק האמור, ובין אם לאו) ולקבלת סעד הנוגע לקרקע מסוימת, שבעקבותיו יחול שינוי במצב הזכויות הקנייניות בקרקע הנדונה, או בחזקה עליה – תיחשב כ'תביעה במקרקעין' לעניין חוק ההתיישנות. לעומת זאת, תביעה לקבלת סעד כספי גרידא, או למימושה של זכות אובליגאטורית בלבד 'על המקרקעין', או 'בקשר למקרקעין', היינו: תביעה שנועדה לאכוף על אדם ספציפי קיום זכות אישית הקשורה לשימוש במקרקעין, או לקבלת סעד כספי הנובע כתוצאה מהפרת התחייבות כאמור – כגון: תביעה לקבלת פיצויים או השבה – תיחשב, ככלל, כתביעה 'בשאינו מקרקעין'. הטעם לדבר הנו כי עניינה של תביעה כאמור הוא, הלכה למעשה דרישה לקבלת זכויות, שדינן כדין מיטלטלין על פי הוראת סעיף 13(א) לחוק המיטלטלין, התשל"א-1971 (להלן: חוק המיטלטלין). עיינו גם: חבקין, בעמ' 308; השוו: הסדר ההתיישנות המוצע בהצעת חוק דיני ממונות, התשע"א-2011, סעיפים: 853-842 (ה"ח הממשלה 595, 15.6.2011); לעניין ההבדל בין המונחים 'במקרקעין' ו-'על המקרקעין', או 'בנוגע למקרקעין' – ראו והשוו: מוטי בניאן, דיני מקרקעין עקרונות והלכות, 749-747 (מהדורה שניה, 2004) (להלן: בניאן).
...
לסיכום פרק זה יפים דבריו של כב' השופט י' זוסמן ב-ע"א 375/54 אלון נ' מלניק, פ"ד י 486 (1956) (להלן: עניין מלניק), שבו הוא נדרש לשאלה: 'טובת הנאה בקרקע, מה פירושה? האם הכוונה לזכות קניינית באדמה, או האם די בזכות ממין אחר, ממין החיובים, ובלבד שתהא נוגעת לקרקע?' – והשיב, בין היתר, כך:
'.
לאור כל האמור, אני דוחה את התביעה על הסף מחמת התיישנות עילת התביעה.
התובעת תשלם לנתבעים שכ"ט עו"ד בסך של 17,500 ₪.