בית הדין האיזורי לעבודה באר שבע
ב"ל 70482-11-18
21 דצמבר 2020
לפני: כב' השופט יוחנן כהן
נציג ציבור (מעסיקים) – מר משה חסון
התובעת:
דגנית שלי
ע"י ב"כ: עו"ד אורית קורזץ – מטעם הלישכה לסיוע משפטי
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
ע"י ב"כ: עו"ד נעמה נוה
פסק דין
בין אם "היום הקובע" בעיניינה של התובעת חל ערב לידתה, ובין אם היום הקובע בעיניינה חל בחודש שבו הרתה, כך או כך, צברה התובעת תקופת אכשרה מספקת לתשלום דמי לידה מלאים בהתאם לסעיף 50 לחוק, שכן במידה והיום הקובע חל ערב לידתה – שולמו בעדה דמי ביטוח משכרה כעובדת בעד 20 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליום הקובע; ובמידה והיום הקובע חל במועד בו הרתה – שולמו בעדה דמי ביטוח בעד 22 החודשים שקדמו ליום הקובע.
סעיף 49(א) לחוק הביטוח הלאומי שכותרתו "הזכות לדמי לידה" קובע כי "המוסד ישלם למבוטחת דמי לידה, לפי סימן זה, בעד פרק הזמן שלרגל ההריון היא עובדת או עוסקת במשלח ידה". לפיכך, תנאי ראשוני לזכאות לדמי לידה הוא היות התובעת "מבוטחת", וזאת על פי ההגדרה בסעיף 40(2) לחוק, לפיהן "מבוטחת" היא עובדת או עובדת עצמאית או מי שנמצאת בהכשרה מקצועית.
בהתאם לפסיקה בעיניין בביש, הזכאות לדמי לידה "תלויה בשניים: האחד, קיומו של יום קובע, והשנייה, קיומה של תקופת אכשרה". משאין לתובעת "יום קובע", דין תביעתה להדחות.
...
הכרעה
לאחר בחינת טענות הצדדים, אנו קובעים כי דין התביעה להידחות, מנימוקים שיפורטו להלן.
נוכח האמור לעיל, אין בידינו לקבל את טענת התובעת כי "היום הקובע" הינו היום שלאורו נבחנת קיומה של תקופת האכשרה לזכאות לדמי לידה.
בהתאם לפסיקה בעניין בביש, הזכאות לדמי לידה "תלויה בשניים: האחד, קיומו של יום קובע, והשנייה, קיומה של תקופת אכשרה". משאין לתובעת "יום קובע", דין תביעתה להידחות.