התובע ביקש להוסיף 3 נתבעות: מנורה מבטחים ביטוח בע"מ שביטחה את דירת התובע בפוליסה לביטוח מבנה "טופ לדירה". מגדל חברה לביטוח בע"מ שביטחה את דירת התובע בפוליסה לביטוח תכולה "מגדל לבית". המבקשת שביטחה את דירת התובע בפוליסה לביטוח מבנה.
נטען כי יש לראות את מועד הווצרות העילה כמועד בו נודע לתובע לראשונה על קיומו של נזק מים שמקורו במרפסת הדירה (עם מתן חוות דעת מומחה ביהמ"ש ולכל המוקדם עם מתן חוו"ד אינפרסייף מיום 15.12.2019) (סעיף 46 לכתב התביעה המתוקן).
החלטת בימ"ש קמא:
בימ"ש קמא היתייחס להוראות סעיף 6 לחוק ההתיישנות, התשי"ח - 1958 סעיף 31 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א -1981 וסעיף 89 (2) לפקודת הנזיקין (נוסח חדש) וקבע בסעיף 4 להחלטתו כדלקמן:
"במקרה דנן, סומכת הנתבעת 5 עמדתה באשר ליום שבו ארע הנזק על האמור בכתב התביעה ועל חוות דעתו של מומחה בית המשפט באשר להתרחשות ארוע הנזק במהלך השנים 2010 ועד 2016. אלא שהמדובר בטענות עובדתיות שטרם בוררו עד תום ואין להסיק מהן, כבר בשלב מוקדם זה של ההליך, מסקנות חד משמעיות. טענות עובדתיות אלו, כמו טענות נוספות שהעלה התובע בכתב תביעתו לפיהן רק במועד ביצוע בדיקת האיתור על ידי חברת אינפראסייף ביום 11.12.19 גילה הוא את הנזק לדירתו, מצריכים בירור עובדתי ראייתי כדין ורק לאחר הכרעה בין גרסאות אלו, לרבות זו של המומחה מטעם בית המשפט, ניתן יהיה לקבוע ממצא עובדתי באשר למועד גילוי הנזק, ולפיכך אם חלפה לה תקופת ההתיישנות באשר לתביעה שכנגד הנתבעת 5".
לאור האמור לעיל, הבקשה לדחיית התביעה על הסף נדחתה והמבקשת חויבה לשאת בהוצאות הבקשה בסך 2,000 ₪.
לאחר שעיינתי בבקשת רשות העירעור מצאתי כי דין הבקשה להדחות אף ללא צורך בתגובת המשיב וזאת מהנימוקים כדלקמן:
א) נקבע לא אחת כי על ביהמ"ש לנקוט משנה זהירות בדונו בבקשה לדחיית התביעה על הסף, שמא תיפגע מעבר למידה הראויה זכות הגישה לערכאות (רע"א 7948/16 עיזבון המנוח בנימין שמואלי ז"ל נ' משולם, סעיף 4 להחלטת כב' השופטת (כתוארה אז) א' חיות (13.11.16)).
סעיף 8 לחוק ההתיישנות שמאפשר את הארכת תקופת ההתיישנות קובע כי:
"נעלמו מן התובע העובדות המהוות את עילת התובענה, מסיבות שלא היו תלויות בו ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה".
ה) לפי סעיף 1 לפרק 1 לפוליסת הביטוח של המבקשת "מקרה הביטוח הוא אבדן או נזק שנגרמו לדירה בתקופת הביטוח כתוצאה מאחד או יותר מהסיכונים המפורטים להלן:1.10 שיטפון או הצפה ממקור מיום חצוני למעט צונאמי כאמור בפיסקה ט". (נספח 2 לכתב ההגנה מטעם המבקשת).
...
מבלי לקבוע מסמרות, דומה כי מלאכת שכנוע בית משפט בצדקת טיעוניו לא תהיה קלה בלשון המעטה , אך במקרה דנן בימ"ש קמא הגיע למסקנה כי בשלב זה של הדיון אין להכריע בטענת ההתיישנות השלובה בבירור עובדתי
איני סבורה כי במקרה שלפני הוכח כי אי הכרעה בבקשה לסילוק על הסף מחמת התיישנות, בשלב הנוכחי, תוביל לפגיעה ממשית בזכויות המבקשת או כי ייגרם לה נזק של ממש שאיננו ניתן לריפוי במידת הצורך, בדרך של פסיקת הוצאות.
ההכרעה בטענות המבקשת יכולה להידחות לשלב פסה"ד, לאחר שיישמעו הוכחות והתמונה העובדתית והמשפטית תתברר לאישורה ובימ"ש יכריע בסוגיה.
לסיכום:
א) לאור האמור לעיל, דין בקשת רשות הערעור להידחות.