מאוחר יותר, בתום ששת השבועות הראשונים שלאחר לידת בתו, הגיש התובע תביעה לתשלום דמי לידה מטעמו, לתקופה החל מיום 26.7.2017 ועד ליום 4.9.2017.
(א) אישתו זכאית לתקופת לידה והורות והיא הסכימה בכתב לוותר על חלק מתקופת הלידה וההורות המגיעה לה בתקופה שנותרה מתום ששת השבועות הראשונים שלאחר יום הלידה, וזאת על אף הוראות סעיף קטן (ב)(2), ולעניין אשה שהיא עובדת עצמאית – היא זכאית לדמי לידה לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, והסכימה בכתב לחזור לעסוק במשלח ידה בתקופה שנותרה כאמור, שהיתה מגיעה לה אילו היתה זכאית לתקופת לידה והורות;
(ב) אישתו עבדה או עסקה במשלח ידה בתקופה האמורה בפסקת משנה (א).
הנוסח שהוצע היה כדלקמן:
" על אף הוראות סעיפים קטינים (א) ו(ב) עובד שאישתו ילדה זכאי לחופשת לידה ובילבד שחופשת לידה לא תנתן באותו פרק זמן לשני ההורים ביחד אלא תנתן לאחד מהם בלבד על פי בחירתם".
בדברי ההסבר להצעת החוק האמורה מצאנו את הדברים הבאים:
"מוצע לאפשר חופשת לידה גם לאב שאישתו ילדה, באופן שבו החופשה תיתחלק בין ההורים. בשום מקרה לא יוכלו שני בני הזוג להיעדר באותו פרק זמן מן העבודה, אך אם יחפצו בכך, תוכל האם לשוב לעבודתה עוד בטרם חלפו השבועות המוכרים לה בחוק כחופשה לידה, והאב יוכל אז להחליף אותה במלאכת הטיפול בתינוק. מובן מאליו שאם תרצה האישה לנצל בעצמה את כל ימי חופשת הלידה תוכל להמשיך ולעשות זאת".
(הצ"ח תיקון עבודת נשים (תיקון מס' 13, חופשת לידה לאב, התשנ"ו-1996, הצעות חוק 2474 , י"ח בטבת התשנ״ו).
כך למשל בעב"ל (ארצי) 1337/00 המוסד לביטוח לאומי - דוד וענת הורוביץ, מיום 10.10.2002, (להלן: עניין הורוביץ ) עמד בית הדין הארצי על תכליתה של חופשת הלידה:
"חופשת הלידה על-פי חוק עבודת נשים בת שנים-עשר השבועות, מהם שישה שבועות או פחות מכך לפני הלידה, הנה חופשה כפויה. היא כפויה על המעביד ועל העובדת כאחד מכוחו של החוק – סעיף 6 לחוק עבודת נשים.
כך למשל בב"ל (י-ם) 12848/05 חורש אלצפן – המוסד לביטוח לאומי, מיום 5.11.2007 (פסק דין אליו מפנה הנתבע) נפסק "לשון החוק ברורה על פיו חזרת התובעת לעבודה (ולא יציאה לחל"ת) מהוה תנאי הכרחי לקבלת דמי לידה..".
עוד מפנה הנתבע למקרה דומה למקרה שלפנינו בו נדונה תביעתו של עובד שהנו עורך דין עצמאי ואשתו היתה מורה אשר קיבלה ממעסיקה שכר ב"חופשת הקיץ" (ב"ל (ת"א) 6906/04 צדוק יאיר - המוסד לביטוח לאומי, מיום 26.2.2006) שם נפסק:
"אין ספק שהכוונה היתה לעבודת היולדת, בפועל, ולא לקבלת משכורת בגין היותה מורה בחופשה בתי ספר, המכונה "החופש הגדול" בלשון העם.
סוף דבר
מכל הנימוקים המפורטים לעיל, התביעה נדחית.
...
אנו מניחים כי כוונתו של התובע היתה להפנות לדברי חבר הכנסת גדעון סער -אותם מצטט - אשר התייחס לשינוי שחל בתפיסת זכותה הבלעדית של האישה לצאת לחופשת לידה והמעבר להכרה ועיגון זכותו של האב לנצל חלק מחופשת לידה "מתוך תפיסה שוויונית ומודרנית שלפיה אין זה הכרחי כי דווקא האישה תטפל ברך הנולד...". חבר הכנסת ממשיך ומתייחס בדבריו לתנאים שלפיהם יהיה זכאי האב לחופשת לידה במצב המשפטי אז שחל גם היום וביניהם התנאי לפיו זכאותו של האב תתאפשר ובלבד "שאשתו עבדה במהלך אותה תקופה".
לא מצאנו בדברי הכנסת אליהם מפנה התובע, תמיכה בפרשנותו של התובע את הוראת סעיף 6(ח)(1)(ב) לחוק עבודת נשים למונח "עבדה". נהפוך הוא.
לנוכח כל המפורט לעיל ובנסיבות המקרה שלפנינו, אנו קובעים כי תנאי להכרה בזכאותו של עובד שאישתו ילדה, לחופשת לידה, הוא שאשתו תעבוד בפועל ואין די בקיום יחסי עובד ומעסיק ללא ביצוע עבודה כלשהי עת האישה נשארת בביתה, יחד עם בעלה.
סוף דבר
מכל הנימוקים המפורטים לעיל, התביעה נדחית.